syyskuu 21, 2019, 22:51:22 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Miquel kokkaa kalaa!

Aloittaja Miquel, kesäkuu 09, 2013, 21:05:48 ip

« edellinen - seuraava »

Miquel

Herkkua hetkessä!




Maanantai. Alkanut työviikko, paluu väsyneenä kaupan kautta kotiin ruokaa laittamaan. Tuttu kuvio?

Tästäpä harmaata arkea helpottamaan nopea, yksinkertainen ja äärimmäisen herkullinen pariloidun lohen resepti, joka ei häpeile edes viikonloppuna päivälliseksi päätymistä!

Ostoslista:

-Tarvitset lohta. Mikäli olet rättiväsynyt, sinulla on lupa ottaa kaupasta se valmis D-leikattu file.  ;)
-1prk (100g) Créme Bonjour -tuorejuustoa. Ohjeessa erinomaisen hyvänmakuinen Taco, mutta myös Kreikkalainen valkosipuli on todettu toimivaksi.
-1pss Ranskalaisia/lohkoperunoita/jotain muuta
-Paistamiseen öljyä&voita sekä maustamiseen suolaa ja pippuria.
-Vapaavalintainen salaatti






...Ja sitten kokkaamaan:

Valmistele aluksi salaatti, jotta ehdit tarjoilla annoksen kuumana! :)

Lykkää rankalaiset uuniin, valmistele kalasi medaljongeiksi ja aseta (mielellään parila)pannusi liedelle kuumenemaan.

Anna pannun kuumeta niin tulikuumaksi että lähestulkoon sulaa. Varaa kalat lähelle pannua ja lorauta pannuun öljy sekä voi.
Nostele medaljongit pannulle ja paista pintaan kaunis väri. Kalan kypsymistä voit vahtia seuraamalla palojen reunassa kulkevaa raa'an ja kypsän rajaa. Kun raja lähestyy puoliväliä käännä medaljongit. Pyri paistamaan rapsakka pinta, mutta älä kuivata kalojasi.  ;)






Kun alapuoli on mielestäsi ok, kääntele medaljongit varoen. Pihdit toimivat hyvin tässä hommassa. Käännön jälkeen mausta paistunut pinta suolalla ja pippurilla. Molempia voit laittaa melko rohkealla kädellä sillä tätä on hankala normaalijärjen puitteissa maustaa yli. Paista medaljongit loppuun.

Kun pinta on toiseltakin puolelta mukavan ruskettunut, nostele medaljongit pannulta lautaselle jälleen kääntäen, eli siten että juuri paistamasi, kuumempi ja maustamaton pinta tulee ylöspäin. Mausta jälleen suolalla ja pippurilla sekä levitä päälle reipas kerros tuorejuustoa. Tuorejuusto hiukan sulaa tulikuuman kalan pintaan ja luo kokonaisuudesta suussasulavan, toimien samalla eräänlaisena kastikken korvikkeena.
Nosta rankalaiset uunista ja homma on valmis. Aikaa normaalivauhdilla tähän menee alle puoli tuntia!
Jos käytössäsi on apukokki, aloita ensimmäisenä ranskalaisista jolloin niiden n.20min paistoaika riittää koko muuhun touhuun mainiosti. 







Kokoa annos ja tarjoile heti.

Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

NPhoBiaz

NAM! Onpas vakuuttavan näköinen annos. Slurps! :)

Miquel

Photoshop, joka kotikokin salainen ase.  ;D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Miquel - maaliskuu 03, 2014, 19:31:44 ip
Photoshop, joka kotikokin salainen ase.  ;D


Eipä hirveesti auta siinä kohtaa kun anoppi tulee kylään... ;D

MiM

maaliskuu 03, 2014, 21:56:04 ip #44 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 03, 2014, 21:59:17 ip käyttäjältä MiM
Tuollaista kokonaista kalaa voi myös leikata  suoraan poikittain, sentin-parin siivuiksi (nikamaväli kannattaa huomioida, niin menee helpommin), niin ei tarvitse fileoida ja tehdä perhospihviksi. Sitä jaksaa rättiväsyneenäkin, kunhan on tukeva veitsi. Hännästä ja päästä sitten maukas keitto.

Ja ehdottaisin kyllä noin hyvälle kalalle parempaa lisuketta kuin pakasteranskikset. Vaikkapa herkulliset uuniperunat valmistuvat grillissä varustetussa mikrossa yhtä nopeasti.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Miquel

Kokonaisen kalan katkomista olen monesti miettinyt mutta sille asteelle se on sitten jäänytkin. :) Sinne siis ilmeisesti jää ruodot silloin paikalleen?
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Miquel

Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

MiM

Nättiä saalista :D Kyllä, selkäranka ruotoineen jää paikalleen, mutta ei haittaa syömistä juuri ollenkaan. Kypsä liha lohkeaa niistä irti vielä helpommin kuin uunikalasta.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Miquel

Testikeittiö: Friteerattu hauki

Kolmatta kertaa pappia kyydissä. Joko nyt kaivattu maku löytyisi?

Hommahan on niin että olen ottanut tämän reseptin kehittämisestä itselleni haasteen kunnes se toimiva löytyy. Rajusti minua on kuitenkin kyykytetty tämän suhteen!  :D

Kun ensimmäistä kertaa tätä tein, jätin hauet täysin maustamatta ja luotin taikinaan lisättyihin mausteisiin. Klassinen Fish'n'chips -resepti siis.
Kävi niin että kuorrute oli äärimmäisen hyvää, itse kalan ollessa liki täysin mautonta massaa ja se vähäkin kalan maku peittyi rasvaisen ja maustetun taikinan alle. Toisella kierroksella yritin kalan maustaa mielestäni hyvin ennen paistoa, lopputuleman ollen kuitenkin lähes sama kuin ensimmäisellä kertaa.

Tämänkertaisen, kolmannen kokeiluni kanssa selasin hiukan jopa nettiä reseptin toivossa. Tämä on itselleni poikkeuksellista, sillä aina olen mielestäni onnistuneesti suoriutunut kalojen kanssa ihan omatoimisesti. Jostain kumman syystä googlen haku ei tarjoa paljoakaan tuloksia hakusanalla "friteeratun hauen marinointi"  ???

Suunilleen ensimmäinen hiukan monimutkaisempi marinointiohje meni suunilleen seuraavasti:
0,5dl öljyä
0,5dl sitruunamehua
reilusti silputtua basilikaa
muutama valkosipulin kynsi
1tl suolaa
1tl pippuria

... ::) hiukan epäilytti jo alkuunsa mutta testikeittiössähän sitä oltiin. Epävarmuus kalvoi kuitenkin senverran että päätin jakaa n. 800g filemäärän kahtia ja toisen osuuden marinoin luottaen täysin omaan intuitioon.

Marinadiksi kehkeytyi seuraavanlainen sekoitus:
15ml sitruunamehua
0,5dl öljyä
15ml soijakastiketta
15ml balsamiviinietikkaa
loraus hunajaa
1tl suolaa
1tl sitruunapippuria


Marinointiajasta ei myöskään ollut pienintäkään hajua. Jätin puuhakaappiin syviin lautasiin kelmulla peitettynä jossa viettivät yön yli, noin kymmenisen tuntia. Aamupäivästä poistin irtoavat nesteet viemärin puolelle ja jätin kalat vielä lautasilleen.

Tuloksena vähintäänkin epäilyttävän näköisiä ja mielenkiintoisen tuoksuisia tuotoksia:




Rohkea rotan syö. Näille sitten yhteinen taikina perinteiseen tyyliin:

2,5dl olutta
200g vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl suolaa
0,5tl valkopippuria
0,5tl mustapippuria
1rkl balsamiviinietikkaa
"puolikkaan sitruunan mehu" Wtf sanoin ja laitoin 15ml


Jauhot sekä mausteet siivilöidään kulhoon ja sekoitellaan nesteiden kanssa tahmeaksi taikinaksi.

Seuraavana kannoin paikalle rasvakeittimen. Rypsiöljyt kyytiin ja lämmöt täysille. Keitin kannattaa täyttää hiukan ylitäyteen jotta altaasta sai hiukan syvemmän. Taikina on hyvin ärhäkkää tarttumaan friteerauskoriin kiinni niin kovaan että kalapalaa ei saa edes metallilastalla irti, vaan tuloksena on kasa sahanpurua muistuttavaa sotkua. Ratkaisu on hoitaa homma käyttäen kapeita ja riittävän pitkiä pihtejä jolla taikinassa pyöräytettyä kalapalaa voi kannatella rasvassa ennen kuin otteen irroittaa. Taikinan tahmea pinta paistuu muutamassa sekunnissa kovaksi, jolloin se ei enää tartu koriin saati toisiin paloihin.





Hetkittäin meno oli suorastaan psykedeelinen!

Palat voi paistaa pinnasta kauniin ruskeiksi huoletta. Kuivaksi en ole onnistunut vielä näitä saamaan. :)




Lopputuloksena epämääräisiä, hyväntuoksuisia ja pinnasta rapeita möykkyjä. Kauas on haukirukka päätynyt kotikaislikostaan.
Pintaan ripoteltu Jeweltä saatu savustettu black naga -jauhe sopi tämän kaveriksi hyvin.




Tämän enempää en annosta rakennellut. Makutestin tuloksena toteamus siitä että hiukan paranevat kun saavat hetken levähtää ennen tarjoilua. Basilika ei mielestäni tähän sopinut lainkaan: täysin irrallinen ja häiritsevä maku erillisen muun makumaailman kanssa. Valkosipuli... ehkä jatkoon.
Summassa maustettu kala yllätti maullaan ja tätä pidin ihan äärimmäisen positiivisena yllätyksenä. Maaliviiva häämöttää jo, tästä kun vielä hiukan kokeillaan ja hienosäädetään! :) Kuuntelen vinkkejä mikäli juuri SINULLA olisi niitä tarjota!

Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

MiM

maaliskuu 09, 2014, 22:17:01 ip #49 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 09, 2014, 22:29:28 ip käyttäjältä MiM
Sama vika kuin sinulla, eli keittiössä tulee tehtyä paljon kokeiluja, ja keittokirja vain harvoin hyppysissä, ja silloinkin lähinnä inspiraationa. Eli tässä tajunnanvirtaa, joka syntyi lukiessa reseptejäsi:

Basilikan tilalle timjami ja/tai rakuuna, ne ovat kalan kanssa varmoja yrttejä. Jos haluaa olla uskaliaampi voisi kokeilla tuoretta korianteria, voisi sopia erityisesti tuon soijamarinadin kanssa. Korianterin kanssa sopii kuitenkin olla varovainen, siitä tulee hyvin helposti dominoiva maku, eikä kaikki siitä tykkää.

Valkosipuli..mjaa..ehkä varovasti. Hunaja sopii lähes kaikkiin marinadeihin, mutta en itse yleensä sotke sitruunaa ja etikkaa samaan, saattaapi olla vain turhaa kainostelua, minun puolelta. Noitten tilalle voisi kokeilla limettiä, antaa hiukan enemmän makua kuin sitruuna, mutta "kypsyttää" myös kalan huomattavasti tehokkaammin (oletko kokeillut limemarinoitua lohta, tai vaikkapa ahvenfileettä? jos et, niin kokeile). Marinointiin riittäisi varmaan pari tuntia, mutta eipä ne mene yön ylikään pilalle.

Rosepippuri voisi antaa kivan vivahteen, ja miksei kevyesti chiliä.

Tämä tällä kertaa, huomenna tulisi varmaan erilaiset "neuvot". Lykkyä.   :D

Edit: Oli melkein unohtua. Sitruunasta/limetistä ehdottomasti raastettua kuorta mukaan, siitähän se maku tulee.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Miquel

Kiitokset MiM
Toivoin basilikan tuomittuani että ratkaisu löytyisi erilaisista omituisista nesteistä mutta ehkä hiukan yllättäen sainkin lisää yrttejä kokeiltaviksi.  :D Hommahan näyttäisi karkaavan vähitellen aina vaan erikoisempaan suuntaan muihin ja aijempiin kalakokkailuihin verrattuna mutta ehkäpä tätäkautta aukeaa taas joku aivan uusi temmellyskenttä... Mielenkiintoista.  :)
Toivotaan ainakin että tämä tarkka dokumentointi helpottaa asian kanssa vehtaamista.  :D

Täytyykin heti tänään soitella paikallisille kalastajille ja ilmaista mielenkiintoni ylimääräisten haukien suhteen.  ::)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Miquel

Ahven leib, helppoa ja huippumaukasta leffaherkkua



Tätä on tullut ahmittua jo useasti. Resepti on jo melkoisen vanha ja teen näitä syntisen maukkaita herkkuja yleensä aina kun vaalealihaista savukalaa eksyy keittiööni!

Resepti on lainattu, sikäli kun kulinaristin makuaistillani kaljapäissäni aineksia pystyin bongailemaan. Sanottakoon siis että oma toisintoni asiasta?  ::)
Idea leipään on nimittäin kotoisin Eestistä, jossa erään pikkukaupungin pikkuhotellin omistaja, erittäin charmantti vanha harmaapäinen venäläismies näitä loihtii. Ymmärtipä tuo puhelias ja ystävällinen vanhaherra myös hyvän vodkan päälle, vaikka pieni kielimuuri välissä olikin.

Annos kasataan mielellään kalaa säästelemättä ja tarjoillaan käytännössä pelkiltään oluen kanssa. Parista leipäsiivusta kaikkoaa nälkä jo pitkäksi aikaa. Tämä on erinomainen vaihtoehto esimerkiksi pitsalle elokuvailtaa vietellessä, vähintäänkin yhtä tuhti vaihtoehto ainakin.


Ainekset:

Venhäpaahtoleipää
Savustettua vaalealihaista kalaa
Majoneesia itsetehtynä taikka kruunumajoneesia kaupasta
Juustoa viipaleiksi höylättynä
Leipäviipaleille margariinia
Tilliä
Jauhettua maustepippuria
Paprikajauhetta
Chilijauhetta/rouhetta




Valmistele alkuun kala savustamalla ja ruotimalla. Nämä olivat sunnuntaipäivän pilkkisaalista, takuutuoretta laatua! :)





Kasaa leivät uunipellille. Kuvassa asia esitettynä vaihe-vaiheelta  :D




Yksinkertaisesti siis leivän kevyt voitelu, päälle keko kalaa joka painellaan kämmenellä tasaiseksi ja tiiviiksi. Seuraavaksi kalakasan päälle reippaasti tilliä sekä töräys majoneesia. Lopuksi päälle siivut juustoa joka sulaessaan peittää lopputuloksen. Juuston pinnalle mausteet.
Paista uunin ylätasolla n.225 lämmössä kunnes väri näyttää houkuttelevalta. Kyspytystä eivät vaadi ja leipä kuivaa helposti korpuksi. Muutama minuutti riittää.


Kun leivät on paistuneet jätä ne folion/leivinpaperin tjps alle hetkeksi lepäämään. Maku paranee mitä pidempään maltat odottaa. Tolkuttoman hyvää myös seuraavana päivänä mikrossa lämmitettynä, joten voidaan tehdä valmiiksi odottamaan suuniteltua herkkuhetkeä! Tarjoile Eestiläisen tuntioluen kanssa!










Head isu!  ;)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Huru-ukko


Inflaatio iski kalan paistoon  :o.
Tämä jakaa mielipiteet kahtia, toisille herkku, ja toiset ei koske.

Miquel

Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Miquel

Viiitsi vitsi! :) Mistä on kyse? Kokeilen tuota jos noin rajusti kerta jakaa mielipitetä... :)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Bender79

Eikös tuo ole kalan nahan paistoa?

Lähetetty minun GT-P3110 laitteesta Tapatalkilla


Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Bender79 - maaliskuu 30, 2014, 09:48:35 ap
Eikös tuo ole kalan nahan paistoa?

Lähetetty minun GT-P3110 laitteesta Tapatalkilla


Tunsin erään eläkkeellä olevan laivakokin 80-luvun alusta alkaen. Hän sanoi aina että graavi lohi menee miehistölle, mutta lohen nahka paistetaan kapteenille.

Tuo on kylmäsavustetun 3kg lohen (oikea lohi, vaikkakin kassista kotoisin) nahkaa. Kirrestäkin tulee hyvää. Varmaan muistakin kaloista, eipä ole tullut kokeiltua.
Maustaa olisi voinut mustapippurilla vaikka. En kuitenkaan tehnyt muuta, kuin paistoin omissa rasvoissaan pannulla. Sopivan rapeaksi, eli kun haukkaa, niin se murtuu kuin chipsit.

Eikä tuota herkkuna pitäville tai niille jotka ei sitä syö ole mitään sen kummempaa, kuin normaali reaktio, jotkut tykkää, toiset ei. Sama kuin grillatun broilerin nahkakin...
Noille löytyy snack-ohjeita, joissa niitä tarjoillaan tikuiksi paistettuna vaikka juhlissa tai vastaavissa  ::).


Sori päiväkirjan lainauksesta  ;).

MiM

Ehdottomasti herkkua, mutta vaatii kyllä mielestäni kunnon ripauksen mustapippuria ja suolaa. Tilli ja sitruunaviipale viereen. Nam!
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Althalus

Komppaan MiM:iä, lohen nahka hyvin paistettuna on paras osa koko kalaa. Tämä ei siis päde esimerkiksi lohimedaljonkeihin joissa nahka ei paistu kunnolla vaan on löysää. Seuraavaksi paras osa on silmät, poskilihat, aivot ynnä muu pään sisältö. Pronssia nappaa itse liha  ;D
Kaikkea kiinnostavaa täytyy kokeilla, yleensä erittäin huonolla menestyksellä.

Kausi 2014
Kausi 2015

Althalus

Pikkupäissään yön pimeydessä mökillä on tullut syötyä myös överisavustettuja ahvenia nahkoineen, mutta en sanoisi ahvenen nahan olevan ihan parhaasta päästä syömistarkoituksessa  :)
Kaikkea kiinnostavaa täytyy kokeilla, yleensä erittäin huonolla menestyksellä.

Kausi 2014
Kausi 2015