helmikuu 22, 2020, 18:08:07 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


1. Vesiviljely kokeilu 2013

Aloittaja tomjo78, kesäkuu 12, 2013, 16:23:43 ip

« edellinen - seuraava »

tomjo78

kesäkuu 12, 2013, 16:23:43 ip Viimeisin muokkaus: syyskuu 24, 2013, 08:10:05 ap käyttäjältä tomjo78
Kuukausi sitten aloitettu vesiviljelyn harjoitteleminen ja itäneet siemenet istutettu lecasoran sekaan ebb/flood järjestelmään.

Valaisimena 250W ESL 400W digitaalinen spna
Ravinteet GHE Flora Series
Klippi tuuletin, pieni kanavapuhallin tarpeen mukaan päällä vaihtamassa ilmaa teltassa sen kiinni ollessa S/P 160/100 kanava puhallin jäähdyttämässä cooltubea ja 12" tietokoneen flekti katossa vaihtamassa ilmaa telttaan.

Lajikkeet:
2x Lemon Drop teltan perällä
Medina oikealla edessä
ja Thai chili - vasemmalla edessä

15.5. PH:n nousee päivittäin aika reilusti, EC (~0,8) pysyy tasaisena tosin lievää nousua kun rupeaa nesteet vähenemään resosta.


12.6. kasvua tullut kuukaudessa aika reilusti verrattuna aikaisempiin multa kasvatuksiin ja parvekkeella oleviin sisaruksiin verrattuna. PH rupeaa tasoittumaan paikoilleen eikä tarvi enää kuin 2-3 krt. viikossa tarkistaa ja tarvittaessa korjata. (EC ~1,4)


12.6. Telttaan tuli asennettua bilteman kanavatuuletin letkuineen ja kierrosten säädin clasulta. Teltan korvaus ilman sisäänottoaukon vierellä ilmankostutin joka tarpeen mukaan päällä, tosin kesä aikaan on teltan luukut kokonaan auki korkeiden lämpöjen takia ja kosteus on aika hyvin kohdallaan. Valo ei ole oikein riittävä tuohon tilaan. Natikka olis harkinnassa mutta saas nähä nyt sitten mitä tulee tehtyä.


14.6. Medinan lehdissä jotain mutaatioita joita tullut alusta alkaen. Samaa ilmennyt parvekkeen medinoissa jotka kasvavat mullassa muissa kasveissa ei ole vastaavaa nähty. Kaikissa lehdissä sitä ei ole ja enemmän ulkona kasvavissa medinoissa.
Tunnistaiskohan joku vastaavan ? Muuten tuntuvat terveiltä ja kasvavan hienosti. ....jaa nii ja natikka laitettu tilaukseen. :)18.6. Puskat sen kun kasvaa. Kauaa ei mene kun sivuttais suunnassa alkaa tila olla kohta käytetty ja seuraavaksi tarpeen mukaan sitomaan oksia tiiviimpään nippuun. Kaikissa jo kukinnon alkuja näkyvissä mutta minäpä päätin nyppiä ne sitä mukaan jotta saadaan korkeutta puskille ennen kuin ruvetaan satoa tuottamaan. (EC ~1,6-1,8)
 

25.6. Natikka tuli perille ja asennettu paikoilleen uuden hiljaisemman ja tehokkaamman puhaltimen S&P 160/100 kanssa. Jäähdytys ilma oikealta alhaalta lampun läpi vasemmalle keskelle. Pölysuodattimena liesituulettimen filtteri ilman sisäänotossa ja tietokoneen 12" flekti tuli takaisin teltan kattoon vaihtamaan ilmaa telttaan. Lämmöt nousee asteella teltassa sen kiinni ollessa ja cooltuben läpi tuleva ilma nousee ~10C astetta. Jäähdytys pyörii n. 60% tehoilla. Teltassa cooltuben pinta viileämpi kuin aikaisempi 250W esl ja chilit rupeaa roikkottamaan lehtiään 2 tuntia aikaisemmin kuin vanhalla lampulla. näillä mennään. EC ~1,6-1,8, sisälämpö ~25C, teltassa ~26C jos kiinni, RH ~50% vaihtelee molemmin puolin, Natikka viritetty 250W (Gavita digistar 400). Medina ruvennut hikoilemaan kuona aineita lehtiruotien yläpinnoinnalta tarkkaa syytä en tiedä. Joko liikaa ravinteita tai sitten veden kalkki saattaisi olla syynä. Soran pinnassa myös kuivahtanutta kalkkia. Tähän törmännyt aikaisemminkin samalla lajikkeella. Kukan nuppuja on enää turha yrittää nyppiä. Yhden kun otan pois, seuraavana päivänä löydän jokaista nypittyä kukkaa vasten jo 5 lisää....  bonuksena gavitaan kun tulee virta, soffan vieressä oleva hipaisulla toimiva lamppu menee samalla päälle  ???.


7.7. Kukitukseen siirrytty kokonaan valojakson ja ravinteiden kanssa. Natikka säädetty 400W, EC 1,9 mutta tipautan sen 1,6-1,8 väliin läträämällä vain vettä sekaan kunhan haihduttavat tilaa resoon ensin. Medina ensimmäisenä tekemässä satoaan, molemmat lemon dropit hyvänä kakkosena ja thai chili vähän muita jäljessä. Puskat kasvaneet 60cm - 85cm väliin, lemon dropit pisimpänä. Tässä ollaan kuukausi suunnitelmista etuajassa eikä haittaa. Nyt ei muuta kun odotellaan ensimmäisten podien kasvamista ja kypsymistä. Vesiviljely on kyllä tähän taloon tullut jäädäkseen.  ;)


Medinassa kukkia ihan riittävästi yhteen haaraan.  8)


Ja jokunen palko kasvamassa lehtien alla.


7.8. Medinat kovaa vauhtia kypsymässä, ensimmäiset chilit siitä syödään lähipäivinä ja loput purkkiin. Lemon drop hyvänä kakkosena kypsyttelemässä podejaan ja hännillä tulee thai chili. Teltasta puskat lähtee joko multaan tai kompostiin chilien kypsyttyä ja seuraavaksi telttaan suunnitteilla 2x chile de seda jotka nyt 5cm mittaisina vegettelevät omassa kaapissaan. Niistä sitten ehkä oma päiväkirja... 
Puskat kasvaneet vielä aika hurjasti, nyt tosin kukinnan aikainen pyrähdys pysähtynyt ja natikka melkein niin ylhäällä kun sen vaan saa. Medina ensimmäisenä kukkimassa ei pysynyt muiden perässä ja alkaa katoamaan kohta muiden varjoon kokonaan.
Ripsiäisetkin kävivät vierailulla ja sain osittain hävitettyä niitä. Jostakin syystä viihtyvät ainoastaan lemon dropin lehdillä.  ;D10.8. Jonkin aikaa olin ihmetellyt ebbin ylivuotoputkesta kuuluvan lurinan puuttumista ilman siihen sen kummemin reagoimatta. Tänään tutkin soraa huomasin juurten täyttäneen koko astian ja tutkin veden virtaamista. Kaivaessa putken päätä huomasin ettei kaikki vesi ollut valunut takaisin resoon ja tarkemmin tutkiessa juuret tukkineet lähes kokonaan vesipumpun putken. Olin myös ihmetellyt hiukan normaalia runsaamman lehtien varisemisen kukinnan aikana, lieneekö löyty syy siihen nyt samalla.15.8. Putken rassaus helpotti lehtien putoilemiseen mutta medina otti siitä siipeensä, helppo arvata kenen juuret siellä putkessa oli. Tiputti lähes kaikki lehtensä, podit alkoi nahistumaan joten kasvi lähti juurineen ebbistä ja podit jääkaappiin.
Aivan ei kerennyt podit kypsyä kokonaan mutta ompahan nyt sitten ne oppirahat maksettu. n. 500g syötävää tuli kuitenkin.
Satoisa laji, tosin ei sopinut muiden valitsemieni lajien kanssa samaan telttaan pienemmän kokonsa tai itseasiassa aikaisemman kukinnan takiahan se jäi muita pienemmäksi. Lemon dropeissa magnesiumin puutetta näkyvissä. Jostain täytys lisäravinteita hommata puutteeseen.29.8. Lemon dropit sadottaa mukavasti emännän arviolta 120kpl kerätty talteen ja lisää kypsyy päivittäin. Toisen lemon dropin kaivoin teltasta pihalle ja kompostiin tilan puutteen vuoksi, eli Thai chili ja toinen lemon drop vielä teltassa tallessa. Thai chili näillä näkymin tulee jäämään yksin telttaan ja toinenkin lemon drop lähtee sieltä juurineen. Edelleen ripsiäisten kanssa ongelmia enkä tässä vaiheessa rupea niitä myrkyttämään.
Lemon dropit jokseenkin tulisempia teltassa kuin parvekkeella kasvavasta verrokista.

Liikaa tuli laitettua kasveja telttaan tai olisi pitänyt alkaa leikkeleen niitä jo varhaisessa vaiheessa. Toinen ongelma eri lajikkeiden kanssa samassa ebbissä on eri kasvuvaiheissa olevien kasvien ravinteiden kanssa. Tässä vaiheessa tai jo aikaisemmin teki mieli tehdä huuhtelu niille, mutta thai chilin pidemmällä kasvukaudella se ei vielä ole ruvennut kypsyttämään kuin muutamia podeja joten sen joutuu jättään väliin. Näin sitä oppii....  ??? Jatkossa teltan ebbiin ei tule kuin 1 tai 2 chiliä samaan aikaan ja samaa lajiketta. Chile de sedat onkin jo odottelemassa pienemmässä kotikutoisessa ebbissä teltan tyhjenemistä. Vielä en tiedä laitanko molemmat vai vain toisen. 

6.9. Lemon dropit kerätty talteen, reilu 200 kpl kokonaisuudessaan ja kasvit kompostissa. Thai chili vallannut teltan mutta hiukan orvon näköinen kun alimmilta oksilta lehdet pois. Thai chilin siirtäminen keskelle ebbiä sujui varsin kivuttomasti, juuri paakku muistutti lähinnä yli suurta tiiliskiveä jota oli varsin helppo sijoitella mihin haluaa. Seda ei ehkä kuitenkaan päädy telttaan ainakaan vähään aikaan. tavoitteena vielä saada jonkunlaista satoa thai chilistä. Magnesiumia en ole vieläkään saanut. apteekeista ei löydy mutta pispalanpalmusta löytyi bio novan MgO sitä vielä odotellaan.24.9. Thai chilejä kerätty talteen mutta ovat täysin tulettomia. Hyvän makuisia mutta hiukan kaipaisi poltetta ruoan kanssa. Tähän päätän tämän touhun näiden chilien osalta ja revin Thai chilin teltasta kookokseen talvehtimaan ensi kesää varten.
Kasvatuskokeilu meni varsin hyvin alusta loppuun lukuunottamatta putken tukkeutumista ja ripsiäis invaasiota. Oireet jotka thai chiliin alkoi tulla taisi johtua tukkeutumisesta johtuvasta veden seisomisesta, ehkä siitä seuranneesta ylilannoituksesta. Eipä tainnut olla magnesiumin puutetta chilissä aikaisemmin vaikka oireet siltä näyttivät. Reson vesien vaihto pariin kertaan, ripsiäisten myrkyttäminen ja kun huonot lehdet putosivat ja uutta kasvua alkoi tulla, kasvi oli terveen näköinen niin kuin pitikin.

Pari viikkoa sitten kerättyä satoa.


Tästä ei sitten muuta kuin keräämään loputkin pois ja uutta chiliä telttaan.  ;)tomjo78


punkgrower

Teltta kasvatukset on aina kivoja ;D Terveen näköisiä on kasvis.

tomjo78

kesäkuu 25, 2013, 06:39:25 ap #3 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 25, 2013, 06:58:00 ap käyttäjältä tomjo78
Päivitystä  ;) ja lisäilin käytetyt EC:t vanhoihin

tomjo78


punkgrower

Todella siistin näköistä toimintaa tuolla teltassa on kyllä meneillään. Täytyy kyllä sanoa että hyvin on lähteneet kasvuun nyt nuo sun chilit. Ei taida olla ihan eka kerta kun puuhailet nuiden lamppujen ja telttojen kanssa. Sen verran "osaavaa " on tuo toiminta tai ainakin näyttää sille  ;)

tomjo78

Lainaus käyttäjältä: punkgrower - heinäkuu 07, 2013, 21:18:26 ip
Todella siistin näköistä toimintaa tuolla teltassa on kyllä meneillään. Täytyy kyllä sanoa että hyvin on lähteneet kasvuun nyt nuo sun chilit. Ei taida olla ihan eka kerta kun puuhailet nuiden lamppujen ja telttojen kanssa. Sen verran "osaavaa " on tuo toiminta tai ainakin näyttää sille  ;)


Kiitos kommentista. Kyllä on eka kerta kun virittelen kasveja telttaan ja vesiviljelen. Mutta joo onhan sitä muuten tullut touhuttua chilien kanssa jonkin aikaa. Tietoa on kaivettu erilaisilta sisäkasvattajien foorumeilta, tutkailtu muiden päiväkirjoja ja vertailtu pidemmän aikaan ennen kuin tähän on ryhdytty eli kiitokset tämänkin foorumin kasvattajille jotka jakavat kokemustaan toisille.

tomjo78


Feint

Tehokkaalta näyttää! Ihan kivasti noita podeja ryppäissä tossa Medinassa :D

Minkä verran tulee kuluja kuukaudessa tolla systeemillä? Ja paljonko kustansi kaikki välineet, teltat yms?

tomjo78

Arvioisin että tuulisähköön sellai 10€-15€ / kk kun natikka täydellä teholla ja siihen ei oikein muuta kuin sitten lannoitteet päälle pari euroa. 
teltta oli 130€, ebbi 80€, kanavapuhallin letkuineen jota kuinkin 100€, sorat 10€ ja dig. natikka 150€ + cooltube 30€. Puhaltimen tyristorisäädin tais olla jotain 40€-50€. PH & EC mittari oli jotain 20€ kpl ja tietty muuta pikku sälää tässä on kasaantunut. Otin hinnat näihin ihan ulkomuistista. Tuleehan siitä hintaa niin etten viitti ees yhteen yrittää laskea ja halvemmallakin olis päässyt jos kasvatustilan saisi jonnekin varaston perukoille tai omaan huoneeseen ilman cooltube virityksiä.
Pitkän aikaa arvoin ledien ja natikan välillä mutta ei uskaltanut ledejä kuitenkaan lähteä kokeilemaan (varsinkin kun en niitä sen kummemmin tunne). Talviaikaan asunnon lämpötila on turhan alhainen joten natikalla saan teltan lämpöjä nostettua korkeammaksi kääntämällä kanavapuhallinta pienemmälle teholle. Natikan ja natikan kanavapuhaltimen hinnalla olis varmaan kelpo ledin saanut, mutta tällä palapelillä saa ainakin muokattua systeemiä jatkossa helpommin.

Caide

Olen aina ihmetellyt, kun ei tule päivityksiä ja kirjoitat vain tekstin päivitystä. Ilmeisesti aina päivität jonkun vanhan viestin. Olisi helpompi lukea hyvää päiväkirjaasi jos rehdisti vaan aina laitat uutta viestiä :)

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Caide - elokuu 11, 2013, 08:52:31 ap
Olen aina ihmetellyt, kun ei tule päivityksiä ja kirjoitat vain tekstin päivitystä. Ilmeisesti aina päivität jonkun vanhan viestin. Olisi helpompi lukea hyvää päiväkirjaasi jos rehdisti vaan aina laitat uutta viestiä :)

Olen tuon itse käsittänyt kyllä, mutta en viitsi lähteä selaamaan ketjua. Hiukan sama kuin linkitettyjen valokuvien kanssa.
Samaa mieltä Caiden kanssa..
Kävin katsomassa kumminkin kun kerran asiasta kirjoitinkin. Hyvän näköistä kasvua.
Vesiviljelyissä kannattaa tarkistella pumppujen, paluuletkujen ja ylivuotojen tilanteet jos joku sijaitsee paikassa, johon juuretkin pääsee..

tomjo78

Lainaus käyttäjältä: Caide - elokuu 11, 2013, 08:52:31 ap
Olen aina ihmetellyt, kun ei tule päivityksiä ja kirjoitat vain tekstin päivitystä. Ilmeisesti aina päivität jonkun vanhan viestin. Olisi helpompi lukea hyvää päiväkirjaasi jos rehdisti vaan aina laitat uutta viestiä :)


En laita ainakaan tähän, päivitän ensimmäistä viestiä ja haluan kommentit alle. :). Olis muuten kiva lukea jonkun bonchi projekti alusta loppuun yhellä kerralla miten homma menee eikä kaivaa kymmenien sivujen ja useiden kymmenien kommenttien seasta seuraavaa päivitystä.

tomjo78