heinäkuu 14, 2020, 03:47:10 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Ají Charapita

Aloittaja Caide, kesäkuu 29, 2013, 17:29:37 ip

« edellinen - seuraava »

Melchran

Täältä myös suuret kiitokset!

M;kko

Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - kesäkuu 30, 2013, 18:35:25 ip
Itse sain kolme vuotta sitten syödäkseni yhden kuivatun kypsän charapitan.

Lainaus käyttäjältä: Tiemuh - kesäkuu 30, 2013, 18:35:25 ip
Ensi vuonna taas uusi yritys, sillä kyseessä on mielestäni ehkä parhaimman makuinen koskaan syömäni chili.


Itselläni on kasvamassa pienehkö puska, joka on täynnä marjoja. Suoraan puskasta syötynä ei todellakaan ole hyvä. Maku, jos sitä on, jää täysin härskin poltteen alle. Kokeilen kuitenkin vielä kuivattuna, ennen kuin kokonaan tuomitsen turhakkeeksi.

HotVelo

heinäkuu 16, 2013, 11:52:28 ap #22 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 16, 2013, 12:38:29 ip käyttäjältä HotVelo
Kiitokset myös minulta Caidelle Charapitan siemenistä - tässä käyty keskustelu antaa ehdottomasti lisää pontta sen kasvatukseen ensi kaudelle.

Dethlock

Omat Charapitat itivät ihan kohtuullisessa ajassa mutta ovat kyllä ihan uskomattomat ohkaisia alkuja. Onko normaalia vai menikö jotain pieleen heti ensiaskelilla?
I'm newbie and I know it  -  2013  -  Chilisti #2374
Kasvatuspäikkäkirja
Hydrohärpäke DethTable


Youtube kanava

Caide

Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 22, 2013, 09:53:24 ap
Omat Charapitat itivät ihan kohtuullisessa ajassa mutta ovat kyllä ihan uskomattomat ohkaisia alkuja. Onko normaalia vai menikö jotain pieleen heti ensiaskelilla?

Kauan sulla meni idätyksessä? Mulla on ollut jo toista viikkoa, eikä ole vielä itänyt. Jos sulla olisi kuva laittaa, niin olisi kiva nähdä käytännössä, mitä se ohkainen tarkoittaa?

Dethlock

heinäkuu 22, 2013, 10:09:48 ap #25 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 22, 2013, 12:52:34 ip käyttäjältä Dethlock
Mun päiväkirja sanoo että idätys alkoi 10.6. ja taimet nousi 20.7. mutta aloin miettiä onko siitä niin kauan kun siemenet sinulta sain. Koitan saada kuvan aikaiseksi.

Muoks: joo ei tuu kuvaa, poikien pokkari ei suostu tarkentamaan. Mutta on tosiaan lähinnä sellainen ohut karva tuo kasvinalku, ei aikaisemmat lajikkeet ole noin ohuita olleet.  :o
Muoks 2: 10.7. on oikea idätyksen aloituspäivä, mulla on typo tiedostoissa.
I'm newbie and I know it  -  2013  -  Chilisti #2374
Kasvatuspäikkäkirja
Hydrohärpäke DethTable


Youtube kanava

InkRose

Se on muutenkin pienikokoinen kasvi niin onhan pieni siemenversokin luonnollinen...

Dethlock

Jotain tuollaista aloin epäillä, taimet voi päällisin puolin ihan hyvin mutta pirun hentoja ovat...
I'm newbie and I know it  -  2013  -  Chilisti #2374
Kasvatuspäikkäkirja
Hydrohärpäke DethTable


Youtube kanava

Iivari

Caidelle kiitokset siemenistä. Tänään saapuivat perille. Tulevat ensikauden listalle!

Caide

Lainaus käyttäjältä: Dethlock - heinäkuu 22, 2013, 21:07:42 ip
Jotain tuollaista aloin epäillä, taimet voi päällisin puolin ihan hyvin mutta pirun hentoja ovat...

Bluesmannin jossain vanhassa päiväkirjassa näin kuvan Charapitan sirkkalehtisestä taimesta. Se näytti kyllä ihan normaalilta. Kuva voi tietysti hämätä ja muistaakseni se kuoli lude/punkki-invaasiossa, ainakaan minä en nähnyt mainintaa tai kuvia siitä sen koommin, että oliko aitoja siemeniä.

Caide

Lueskelin tämän vuoden bluesmanin päiväkirjaa uusiksi ja iski silmille Chilivaarin bongaama kuva:


Tuossa Charapita on joku Frute tai joku Fruten ja Chinensen välistä?

Whili

heinäkuu 25, 2013, 10:45:29 ap #31 Viimeisin muokkaus: lokakuu 01, 2014, 18:36:25 ip käyttäjältä Whili
Tietääkseni on "villi" chinence  ???

Viime kesänä kasvoi pihalla ja menestyi loistavasti ensimmäisiin pakkasiin asti. Asusteli kellarissa jonkin aikaa ja
kypsytteli satoansa ja lopulta kuihtui pois. Sääli, oli todella hieno kasvi ja olisi kylläkin ansainnut paikkansa ikkunalaudalta.


kellarielämää..


hieman satoa, peijakkaan tulisia  8)

Caide

heinäkuu 26, 2013, 10:39:47 ap #32 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 26, 2013, 10:54:03 ap käyttäjältä Caide
Katselin tuota jenkkien siementietopankkia ja sen mukaan Charapita olisi nykyään Capsicum spp. ja vanhana nimenä näkyisi Capsicum chinense. Olisi ollut viime vuoden lopussa joku uusinta-tunnistus. Tai sitten en tajua tuota sivua...

http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/acc/display.pl?1198391

Edit: ja spp. tarkoittaa jotakin, että siinä olisi montaa lajia sekaisin, jos oikein ymmärsin. Tässä joku selvennys, minkä löysin:
Vielä harvinaisempi lyhenne on spp, jolla tarkoitetaan useita lajeja saman yksittäisen suvun sisällä. Sitä voidaan myös käyttää esimerkiksi valokuvassa, jossa on vaikkapa eläintarhassa kuvattu kilpikonna-allas, jossa uiskentelee monia eri lajisia suokilpikonnia. Tällöin kuvatekstissä voidaan mainita yksinkertaisesti vain Trachemys spp., mikä tarkoittaa että kuvassa on useita Trachemys-sukuun kuuluvia lajeja, joita ei tässä tapaukssa vain haluta eritellä sen tarkemmin.

Chilivaari

Tämähän menee mielenkiintoiseksi.
Ensinnäkin tuo on samaisen syyskuussa 1959 Perun Amazonian Iquitosiin suuntautuneen tutkimusretken tulosta kuin minulla nyt kasvava Pucumaucho (PI 260516). Se on edelleen chinense. Tutkimusretken saaliista on USDA:n PDF-lista, jolla nuo kaikki ovat .
Charapita/Charapilla nimellä sieltä on kerätty kolme chiliä, kaksi punaista, yksi keltainen. Näistä yksi punainen on luokiteltu uudestaan .spp, muut ovat chinense edelleen. Keltaiselle on annettu uusi nimi "Yellow Fire".


Mitä tästä voisi päätellä?
Ainakin sen, että nykyiset Charapitat eivät välttämättä ole juuri noita samoja ja luokituskin pitäisi määritellä nykyisistä lajikkeista. Tuo .spp muutos oli tehty niistä vanhoista siemenistä kasvatelluille, hyvin myöhäiselle, hyvin tuliselle ja punaiselle.

Caide

Tosiaankin mielenkiintoista. Tuo Charapita, mitä minä maistelin ja keräsin siemenet, oli taas oranssi. Onko nuo tuossa PDF:ssä kerätyt näytteet yksittäisiä marjoja? Jokuhan taisi sanoa, että eteläänpäin mentäessä tuo vaihtaisi väriään aina keltaisempaan. Tuo maistamani oranssi oli myös todella tulinen. Vaikka vetäisin vaan yhden naurettavan pienen marjan naamariin, niin pieni huudahdus taisi päästä. Pari noita, kun laitoin kastikkeeseen, niin se oli sillä tulistettu.

M;kko

Itselläni on myös oranssiksi kypsyvä versio. Lehdet ovat kieltämättä lähellä fruten lehtiä (verrattu Angkor sunrisen lehtiin), mutta ehkä kaikissa villi-chinenseissä on samanlaiset? Kukkia ei ole auki tällä hetkellä. Jaksaakohan noita pieniä marjoja hyödyntää?Feint

Valtavan upea kasvi! Olispa mulla tilaa vielä yhdelle chilille, tuota haluaisin ehdottomasti kokeilla :(

Caide

Lainaus käyttäjältä: M;kko - elokuu 07, 2013, 18:25:02 ip
Itselläni on myös oranssiksi kypsyvä versio. Lehdet ovat kieltämättä lähellä fruten lehtiä (verrattu Angkor sunrisen lehtiin), mutta ehkä kaikissa villi-chinenseissä on samanlaiset? Kukkia ei ole auki tällä hetkellä. Jaksaakohan noita pieniä marjoja hyödyntää?

Ehdottomasti. Hyviä tulisia palleroita, jos on samaa mitä mulla oli. Perkaa ei kannata, sellaisenaan heität vaikka jauhelihakastikkeen joukkoon.

-V-

Mahtaisiko kellään olla jemmassa keltaisen version siemeniä?

Näköjään semillas.de:n listoilta löytyy (Yellow Fire, PI260501), mutta olikos se niin, että tuolta ei oikein tahdo saada lajikepuhtaita siemeniä?

Puromutka

Jumaliste, että on komea tapaus!