elokuu 05, 2020, 16:02:56 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Makeaa chilihyytelöä kahtena versiona

Aloittaja HotVelo, elokuu 05, 2013, 11:57:20 ap

« edellinen - seuraava »

HotVelo

elokuu 05, 2013, 11:57:20 ap Viimeisin muokkaus: elokuu 05, 2013, 13:00:44 ip käyttäjältä HotVelo
Alkukommentti ja vastuunpoistolauseke.

Olen testannut tässä kuvatut yhdistelmät pienellä joukolla eri sietoasteen tulisuudelle omaavia ihmisiä, ja kommenttien perusteella uskallan luottaa siihen, että valmiit tuotteet ovat syömäkelpoisia.

Luokittelut mieto, keskitulinen, tulinen, supertulinen ja niin edespäin ovat minun tulkintani lopputulemista ja raaka-aineista. Joten jos näitä seuraten tuloksena on jonkun mielestä liian mieto, liian tulinen tai muuten vain ei sitä mitä luvattiin tai mitä haluaisi, niin ainesmääriä voi muuttaa oman mielensä mukaan. Muutenkin chilivalikoimaa pitää toki säätää sen mukaan, mitä käytettävissä on,

Ainekset

Chilihyytelö #1 Tulisuusaste  keskitulinen - tulinen

2x supertulinen chili - mysteerichinense, todennäköisimmin jokin 7Pot variantti
1x tulinen chili - Naga Morich
1x keskitulinnen chili - Aji Cristal
1x mieto chili - Aji Fantasy
2x hyvin mieto chili - Pink Habanero
1x keltainen vihannespaprika (puuttuu kuvasta)0,35l Omenaviinietikkaa
0,35l Hunajaomenaviinietikkaa

Hillosokeria
Hillo-marmeladisokeria

Maustamiseen ripaus kanelia

Chilihyytelö #2 Tulisuusaste mieto - keskitulinen

1x tulinen chili - Naga Morich
5x keskitulinen chili - Aji Cristal
1x mieto chili - Dulce Dolor
1x hyvin mieto chili - Pink Habanero
1x punainen suippopaprika
n. 2cm pätkä inkivääriä (puuttuu kuvasta)0,5l makeuttamatonta höyrymehua happamista ja puolimakeista omenoista0,5l omenasiiderietikkaa

Hillosokeria
Hillo-marmeladisokeria

Maustamiseen ripaus kanelia


Hyytelön valmistus

Kummassakin versiossa aloita valmistus laittamalla sokeri liukenemaan miedolla lämmöllä hyytelöön käytettäviin nestemääriin. Versiossa 2. on tietysti pitänyt ensin valmistaa höyryomenamenu - jos käytettävissä mehuasemalla puristamalla tehtyä omenamehua, niin se käy vähintään yhtä hyvin ellei jopa paremminkin. Jos käytät lisämausteena kanelia - ripaus riittää - niin sen voi laittaa myös jo tässä vaiheessa.

Käytettävän sokerin määrä on osin makuasia. Käyttämissäni erissä voi olla hyvä peukalosääntö 0,5kg hillosokeria ja 150g marmeladisokeria. Jos haluat lopputuotoksesta hillomaisempaa saatikka lohkeavaa hyytelöä, tarvitset erityisesti hillo-marmeladisokeria suhteessa enemmän. En kylläkään käyttänyt mitään vaakaa, vaan tein annostelun silmämääräisesti. Valmistuksen loppupuolella on helpompi tilanne tietysti se, että sokeria tarvitsee lisää kuin jos liemi on mennyt liian makeaksi jo alkuunsa.

Liemen lämmitessä ja sokerien liuotessa valmistele raaka-aineet. Pilko chili- ja vihannespaprikat ja poista siemenet. Jos käytät tuoretta inkivääriä (ohje 2.), niin kuori ja paloittele myös se. Hienonna kaikki tuoreainekset sauva- tai tehosekoittimella, kunnes tuloksena on hienorakenteinen chilipaprikapuuro.

Kun sokeri on liuennut lisää höyryä liemikattilaan ja laita sekaan soseutettu chili- ja vihannespaprikamassa. Kuumenna seos kiehuvaksi, ja anna kiehua reippaasti poreillen 10-15 minuuttia. Suosittelen 15 minuutin keittoaikaa, koska silloin 10 minuutin keittämisen jälkeen on hyvä tilaisuus tarkistaa makeus ja tehdä mahdollisesti tarvittava hienosäätö.

Siinä vaiheessa, kun seos alkaa paksuuntua, alkaa se olla valmista. Käytännössä tämän näkee myös siten, että chili- ym. seos on sekoittunut keitokseen tasaisesti, eikä enää ole vain liemen pinnalla.


Purkitus

Säilönnän osalta siirrän vastuun lukijalle. Jos on omat vakiintuneet tavat hillojen ym. säilykkeiden purkituksesta, niin noudata niitä. Jos asia on outo, lue esim. hillosokeripaketin takana oleva ohje. Itse teen säilönnän yleensä vähän pidemmän kaavan kautta, eli umpioin ainakin semmoiset säilykkeet, joiden oletan tulevan käyttöön talven aikana ja osin pysyvän säilössä liki seuraavaan kesään saakka. Joku voi toki kokea sen turhaksi varmisteluksi, mutta se olkoon minun ongelmani.


Loppukommentti

Tein edellä esitetyt chilituotteet siinä vaiheessa, kun omasta (pienestä) chilisadostani oli kypsynyt vasta osa. Jos jotain muuttaisin jo tässä vaiheessa, niin se on mietojen chilien osuus. Jos minulla olisi ollut kypsyneenä enemmän Pink Habaneroa, Aji Fantasya ja Dulce Doloria, olisin niiden määriä lisännyt reilusti.