lokakuu 21, 2019, 08:16:08 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilin kasvatus ja ruokakäyttö -kurssi Raision kansalaisopistossa

Aloittaja Hubert, elokuu 07, 2013, 15:09:12 ip

« edellinen - seuraava »

Hubert

elokuu 07, 2013, 15:09:12 ip Viimeisin muokkaus: syyskuu 13, 2013, 19:11:57 ip käyttäjältä Hubert
Linkki kurssisivulle

Chili -Vuoden vihannes 2013- on paljon muutakin kuin markettien kitkerät punaiset ja vihreät chilit. Tule oppimaan chilien ihmeellisestä maailmasta. Kurssilla on kasvatusvinkkejä multakasvatuksesta vesiviljelyyn, idätyksestä sadonkorjuuseen ja ikkunalaudalta kasvihuoneeseen. Lisäksi käydään läpi, miten chilejä kannattaa säilöä ja miten niistä voi jalostaa esim. kylmäsavustamalla uskomattomia herkkuja. Chilien ruokakäyttöä opastetaan laajasti tuttujen kotimaisten ruokien virittämisestä aina Etelä-Amerikan vuosituhansia vanhoihin chiliruokiin. Lisäksi kokeillaan erilaisten, pienten chiliruokien ja -säilykkeiden valmistamista. Materiaalimaksu noin 20 € (käteismaksu).

Ma 23.9. ja 30.9. oppitunnit klo 18.00 - 19.30, jatko klo 18.00 - 20.15.

Ilmoittautuminen alkaa: 7.8.2013 7:30:00

Alustava tuntirakenne:

1. Kerta (2h) Tietoa chilistä: Historiaa, biologiaa, chilin polte. Kasvatus:  Lajien ja lajikkeiden ominaisuudet ja erot, lajikkeiden valinta, kasvualustat, lamput, lannoitus

2. Kerta (2h) Idätys, esikasvatus, ulkokasvatus, kasvihuone,  ikkunalauta, vesiviljely, sadonkorjuu, talvetus, bonchit

3. Kerta (3h) Sadon jalostus ja säilöntä: käsittely, pakastus, kuivatus, kylmäsavustus, etikka- ja maitohapposäilykkeet, hillot, soseet. Harjoitellaan erimallisten chilien käsittelyä, valmistetaan savu-rocoto-salsaa ja paholaishilloja.

4. Kerta (3h) Chilin käyttö aasialaisessa ja etelä-amerikkalaisessa keittiössä, oikean chililajikkeen valinta erilaisiin ruokiin. Valmistetaan aasialainen pääruoka ja e-amerikkalainen jälkiruoka.

5. Kerta (3h) Jälkiruuat, supertulisten lajikkeiden käyttö. Valmistetaan siika-Naga-chevicheetä,  e-amerikkalainen pääruoka ja chilisuklaata.

Thiikeri

Voi damn, kun kuulostaa mielenkiintoiselta! :D Mut Raisiossa asti?
Saiskohan tota kans pk-seudulle?

Hubert

Lainaus käyttäjältä: Thiikeri - elokuu 07, 2013, 16:07:24 ip
Voi damn, kun kuulostaa mielenkiintoiselta! :D Mut Raisiossa asti?
Saiskohan tota kans pk-seudulle?


Onhan se mahdollista. Jonkun paikallisen chilistin on vain suunniteltava kurssi ja juntattava se jonkin työväen- tai kansalaisopiston opinto-ohjelmaan.

Tässä voisi olla Chiliyhdistykselle yksi teema ensi kaudelle, ohjeistaa jäsenistöä tarjoamaan chilikursseja paikallisiin kansalaisopistoihin!

Thiikeri


MrFrost

Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

Whili


MrFrost

Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

Hubert

Kurssilla on vielä kolme paikka vapaana!

Alla alustava kurssiohjelma:

1. Kerta (2h) Tietoa chilistä: Historiaa, biologiaa, chilin polte. Kasvatus:  Lajien ja lajikkeiden ominaisuudet ja erot, lajikkeiden valinta, kasvualustat, lamput, lannoitus

2. Kerta (2h) Idätys, esikasvatus, ulkokasvatus, kasvihuone,  ikkunalauta, vesiviljely, sadonkorjuu, talvetus, bonchit

3. Kerta (3h) Sadon jalostus ja säilöntä: käsittely, pakastus, kuivatus, kylmäsavustus, etikka- ja maitohapposäilykkeet, hillot, soseet. Harjoitellaan erimallisten chilien käsittelyä, valmistetaan savu-rocoto-salsaa ja paholaishilloja.

4. Kerta (3h) Chilin käyttö aasialaisessa ja etelä-amerikkalaisessa keittiössä, oikean chililajikkeen valinta erilaisiin ruokiin. Valmistetaan aasialainen pääruoka ja e-amerikkalainen jälkiruoka.

5. Kerta (3h) Jälkiruuat, supertulisten lajikkeiden käyttö. Valmistetaan siika-Naga-chevicheetä,  e-amerikkalainen pääruoka ja chilisuklaata.

Hubert

lokakuu 24, 2013, 23:11:10 ip #8 Viimeisin muokkaus: lokakuu 24, 2013, 23:13:01 ip käyttäjältä Hubert
Kurssi loppui tällä viikolla. Tässä vähän koostetta sisällöstä. Harmi kun ei tullut kuvattua kokkailukertojen tuotoksia.

Aluksi oli siis kaksi teoriakertaa, joissa käytiin läpi yleisiä asioita chilistä ja sen kasvatuksesta. 4x45 minuuttia ei riitä kovin syvälliseen esittämiseen, mutta kaikki kurssiohjelmassa mainitut asiat tulivat ainakin lyhyesti selvitetyiksi.

Kolmella jälkimmäisellä kerralla siirryimme kotitalouden luokkaan kokkailemaan.

Ensimmäisellä kokkauskerralla oli aiheena aasialainen keittiö ja valmistimme curryn possusta, lisukkeina riisiä, jogurttikastiketta ja naan-leipää. Jälkiruuaksi tehtiin mangoa tulisella limekastikkeella ja vaniljajäätelöllä.
Vaikka vain yksi kurssilainen kertoi aiemmin tehneensä curryä, niin kaikkien ryhmien keitokset onnistuivat varsin hyvin. Ateriointiajan tultua oli mukavaa, että jokainen curry erosi koostumukseltaan, maultaan ja tulisuudeltaan toisistaan.
Sokerista, limen kuoresta ja mehusta sekä vihreästä naga-jauheesta tehty kastike sopi mahtavasti mangon ja jäätelön kanssa.

Toisella kerralla oli aiheena säilöntä. Aluksi toki teimme huikopalaksi chevicheetä neljällä eri chilillä: Omnicolorilla, Surinam Redillä, Orange Habanerolla ja Naga Morichilla. Herkut nautittiin hyväksi alustaksi osoittautuneelta saaristolaisleivältä.
Säilönnässä jätimme etikkalitkut omaan arvoonsa, ja teimme kolme erilaista hilloa sekä Hessin savurocototahnan. Hillot olivat Savu-Surinam Red -omenahillo, Harold St. Bart´s -ananashillo ja useamman chilin ja hedelmän -Caribiahillo. Taas jokainen ryhmä onnistui hienosti ja kaikista hilloista sekä savutahnasta tuli loistavan makuisia. Jokainen kurssilainen sai mukaansa kuusi reilun desin herkkupurnukkaa.

Kolmannella ja viimeisellä kerralla oli teemana Peru. Ateriaksi valmistimme juustoista merenelävä -paistosta, Rocoto cremeä ja perunoita. Alkon tädin valitsema mahtavasti sopiva viini kruunasi aterian.
Jälkiruuaksi valmistui Chilisuklaakakku chilikuorrutteella ja chilihillolla täytettynä.
Kakun syömisen aikaan paikalle pelmahti uusi Chiliyhdistyksen hallitusjäsen Siku, joka toi kurssilaisille yhdistysterveisinä hyvän kasan siemeniä ja flaiereita ym. lippulappuja.

Siku

Lainaus käyttäjältä: Hubert - lokakuu 24, 2013, 23:11:10 ipKakun syömisen aikaan paikalle pelmahti uusi Chiliyhdistyksen hallitusjäsen Siku

Ylläriajotus taas. Oli muuten hyvää kakkua ja porukka ilmeisen tyytyväistä kurssiin!

jaolsten

-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Hubert - lokakuu 24, 2013, 23:11:10 ip
Kurssi loppui tällä viikolla. Tässä vähän koostetta sisällöstä. Harmi kun ei tullut kuvattua kokkailukertojen tuotoksia.



Kuulostaa TODELLA hatun noston arvoiselta toiminnalta.
Jatkakaa!


tso

Onnittelut Hubertille hienosta kurssista!

Kiva että Sikukin pääsi paikalle tuomaan terveisiä :)
#20

Miquel

Ei muutakun telkkariin uutta laatuohjelmaa tyyliin: Hubertin keittiössä! :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

jewe

Olisi pitänyt osallistua tuohon viimeiseen osioon. Siinä olisikin ollut oppimista miten noita ruokia veivataan.

hessi


2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry