helmikuu 20, 2020, 01:30:13 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Etikkasäilöntä

Aloittaja miau., elokuu 15, 2005, 15:00:25 ip

« edellinen - seuraava »

miau.

Ohjeita etikkasäilöntään kaipaan, voiko chilejä säilöä samaan malliin kuin kurkkuja?

Janne

Ilman muuta, itse olen säilönyt mm. viipaloituja lemon droppeja ja aji cristaleja etikkaan. Etikasta, vedestä, suolasta ja sokerista vaan oman maun mukainen liemi ja ripaus atamonia mukaan niin säilyy varmasti. Baccatumien hedelmäinen ominaismakukin säilyy kivasti tuollaisessa suhteellisen neutraalissa liemessä.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

mau

LainausJanne Maa Elo 15, 2005 3:56 pm:  
Ilman muuta, itse olen säilönyt mm. viipaloituja lemon droppeja ja aji cristaleja etikkaan. Etikasta, vedestä, suolasta ja sokerista vaan oman maun mukainen liemi ja ripaus atamonia mukaan niin säilyy varmasti. Baccatumien hedelmäinen ominaismakukin säilyy kivasti tuollaisessa suhteellisen neutraalissa liemessä.

Sokerin sijaan suosittelisin hunajaa -  makeuttta ja makua samalla. Viipaloidut Aji Cristalit tässä perusliemessä ovat uskomattoman maukkaita menneen kesän sulomuistoja, mutta säilyvät huonosti - purkki tyhjenee yhdellä istumalla. En ole käyttänyt säilöntäaineitakaan...  :lol:

Jassu

Olisiko jollain neuvoa jonkunmoinen "perusliemi" säilömiseen? Aloitus "oman maun mukaan" on hieman hankalaa jos ei ole mitään hajua paljonko mitäkin pitäisi pukata edes suunnilleen :) Joku osviitta voisi auttaa...
Jassu @ chilit.net
Suomen Chiliyhdistys ry:n jäsen #028

mau

Hyväksi koettu  kokoonpano:
purkillinen chiliviipaleita
(valkosipulia ohuina siivuina)
3 dl omenaviinietikkaa
1 dl hunajaa
½ - 1 rkl suolaa
(rosepippuria)
(basilikaa)

Viipaloi chili (ja valkosipuli), keitä liemi ja kaada se kuumana chiliviipaleiden päälle. Anna vetäytyä n. puoli tuntia. Asettele chiliviipaleet (ja valkosipuli/basilika kerroksittain) purkkiin. Kuumenna liemi ja kaada se chiliviipaleiden päälle. Sulje purkki. Valmista nautittavaksi parin viikon päästä - säilyy pitempäänkin, jos...  :lol:

Janne

tuo "oman maun mukaan" on tosiaan ihan hyvä resepti vaikka kuulostaakin epämääräiseltä :)

Itse en ikuna laittaisi noin paljoa makeutta (3dl etikkaa / purkki hunajaa)  mutta varmasti monen mielestä oikein sopiva määrä. Eli maku kannattaa kyllä hakea itse jo siinä liemen keittelyvaiheessa.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

mau

Tuota noin, hunajaa taisi olla 1 dl, ei prk...  :oops:

Janne

Lainaus käyttäjältä: "mau"Tuota noin, hunajaa taisi olla 1 dl, ei prk...  :oops:

OK, kuulostikin hivenen imelältä:)

Korjasin sen tuohon reseptiisi.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Tarja

Voisiko laittaa chilit kokonaisiana vai onko viipalointi välttämätöntä? Iso sato, menee hirveesti aikaa jos viipaloi...

TheBigX

Lainaus käyttäjältä: "Tarja"Voisiko laittaa chilit kokonaisiana vai onko viipalointi välttämätöntä? Iso sato, menee hirveesti aikaa jos viipaloi...

Voi laittaa kokonaisina, mutta silloin kannattaa rei'ittää esim. cocktail-tikulla.

snaappo

Jos hunajan sijaan käyttää sokeria niin paljonko sitä tulisi laittaa?

mau

Hunaja on makeampaa kuin ruokosokeri, joten sokeria tarvitaan enemmän, jos haluaa yhtä imelää. Kun tuo resepti on muutenkin noin "näppituntumalla", suosittelisin. että lisäät sokerimäärää ihan oman makusi mukaan. Hunajalla on tosin muita, mm. säilyvyyteen vaikuttavia ominaisuuksia, joita sokerilla ei ole.

http://honeybee.helsinki.fi/ainejarj/sampsa/lehti/298/hunaja.htm

Sahkolaite

Tein kokeilun korvaamalla hinajan intiaanisokerilla (raakasokerilla), saa nähdä vaikuttaako säilyvyyteen/makuun. Väriä se ainakin muutti lievästi koska on tumman ruskeaa ainetta.
Puutarhurin multaiset kädet.

Ju

Lainaus käyttäjältä: "mau"Hunaja on makeampaa kuin ruokosokeri, joten sokeria tarvitaan enemmän, jos haluaa yhtä imelää. Kun tuo resepti on muutenkin noin "näppituntumalla", suosittelisin. että lisäät sokerimäärää ihan oman makusi mukaan. Hunajalla on tosin muita, mm. säilyvyyteen vaikuttavia ominaisuuksia, joita sokerilla ei ole.

http://honeybee.helsinki.fi/ainejarj/sampsa/lehti/298/hunaja.htm


Pöytäsokeri on makeampaa kuin hunaja joten sitä tarvitaan pienempi kalorimäärä saman makeuden saavuttamiseksi

svalli

Vihdoin ja viimein sain purkitettua viimeiset raakana poimitut annuumi chilit. Aika kaun ne olivat säilyneet muovikassissa viileassa autotallissa. Muutama oli mennyt pehmoisiksi, mutta suurin osa oli viela ihan hyviä. Siitähän on jo melkein kaksi kuukautta kun jouduin ne poimimaan ennen ekaa pakkasta. Niitä on käytetty tuoreena ruuanlaitossa aina tarpeen tullen, mutta totesin etten saa kaikkia käytetyksi ennen kuin pilaantuvat, joten säilöin ne eilen ilalla etikkaliemeen.

Suurin osa chileistä oli sellaisia raakana tumman violetteja, joiden tarkkaa lajia en tiedä.  Tänä aamuna huomasin, että vielä illalla suhteelisen väritön liemi purkeissa oli muuttunut punaiseksi. Olisiko se tullut niistä violeteista chileistä, jotka olivat vaalenneet aikalailla? Menettävätköhän ne violetit värinsä kokonaan? Kirjava chiliseos oli purkitettaessa kivan näköinen, mutta nyt se alkaa olla hailakka. Toisaalta värimuutos ei varmaankaan vaikuta makuun, joten väliäkös sillä...
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

AirMan

Onko maun tai säilyvyyden kannalta merkitystä, tekeekö säilömisen kuumalla vai kylmällä etikkaliemellä?
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

Tupakka

Lainaus käyttäjältä: "AirMan"Onko maun tai säilyvyyden kannalta merkitystä, tekeekö säilömisen kuumalla vai kylmällä etikkaliemellä?


Jos kovin kuumaa liemi on niin lievää kypsymistä voisi olettaa tapahtuvan ja sitähän harvoin toivotaan. Säilyä saattaa sensijaan hieman paremmin jos kuuma liemi nirhaa hieman enemmän pöpöjä.
Joo.

svalli

Kuumentamattomat etikkasäilykkeet pitää säilyttää jääkaapissa ja ne eivät säily yhtä kauan kuin kuumennetut.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

AirMan

Kokeilinpa tällä kertaa kuumalla liemellä. Mummon pepperonit menivät melko pehmeän näköisiksi ja osa kokonaisina säilötyistä suorastaan hajosi, eli ainakaan silmää ei tämä kokeilu miellytä. Pitää tarkistaa maku, kunhan ehtivät jäähtyä ja muutaman päivän makuuntua.

Edellisen kylmällä liemellä tehdyn kokeilun pepperonit ovat alkaneet imemään poltetta samaan purkkiin säilötyistä apacheista, vaikka vähän aikaa säilömisen jälkeen olivatkin vielä täysin tulettomia. Samaa soveltaen voi siis yhdistää tulisia pieniä chilejä paksujen paprikoiden kanssa samaan liemeen ja saada aikaan paljon tulista syötävää.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

AirMan

Maku oli kuuman liemen säilykkeissä ihan hyvä, mutta rakenteeltaan ne muuttuivat sitkeiksi ja pehmeiksi. Lisäksi tuli mielenkiintoinen yllätys. Joko mummon pepperoneissa on valtavia tulisuusvaihteluita (osa ei ole ollenkaan tulisia ja toiset vaativat kyytipojaksi purkillisen maitoa) tai sitten hänen kasvihuoneessaan kasvaa kahta ulkonäöltään hyvin samanlaista, mutta tulisuudeltaan aivan eri tasoista lajiketta. Ehkä edellisessä kylmän liemen kokeilussa polte ei tarttunutkaan tulisemmista chileistä, vaan jotkut olivat jo valmiiksi polttavan tulisia.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.