lokakuu 28, 2020, 13:17:48 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Etikkasäilöntä

Aloittaja miau., elokuu 15, 2005, 15:00:25 ip

« edellinen - seuraava »

laidanalta

Lainaus käyttäjältä: laidanalta - lokakuu 03, 2011, 14:00:43 ip
Nakkasin tuossa yhden Aji Cristalin ~reilun tupakkiaskin mittainen ja tulipunainen maustekurkku purkin sekaan. Purkin kyljessä oli ohje "Avattuna säilyy jääkaapisa" joten sinne sen ravistelun jälkeen laitoin. Halkaisin podin ja siemenet taas toiseen ruukkuun sitten vain kunnon palasina. Tuleekohan tuosta mitään.  ::) Voisi vanhemmillekin tehdä samanlaisen. Kasvi vielä muutamia podeja kasvattaa ja väri oranssin punainen, pari vihreätä.


Edelleen, kauanko menesi, että maku tarttuu jääkaapissa kurkkuihin, miten säylyy, ettei tule ruokamyrkytystä tai muuta :)

Tyttii

No niin. Ensimmäinen kausi virallisesti ja kirjaimellisesti paketissa. Haboja etikassa, palmusokerilla makeutettuna.

Päiväkirja: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10978.0
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

Huru-ukko

Itsellä ei ole chilien säilömisestä etikkaan kuin yksi kokemus. Neljä vuotta sitten ostin jostain kaupasta pussin siemeniä jossa luki vain Chili siemeniä....(Muistaakseni).
Silloin(kaan ei ollut mitään kunnon toleranssia chilien rouskuttamiseen, eli syömättä jäivät. Mutta kun en raskinut pois heittää niin tuli säilöttyä ne etikkaan. Kahteen litran purkkiin ja sokeria, etikkaa ja vettä. Mausteeksi valkosipulia, tilliä ja persiljaakin  ::). Lisäksi lisäsin punaviinietikkaa toiseen ja valkoviinietikkaa toiseen purkkiin. Olivat selkeästi erimakuisia. Eikä säilöminen sitä tulisuutta poistanut. Sinne ne jäivät välieteisen komeron ylähyllylle pimeään kunnes muistin ne, kun tarvitsin säilykepurkkeja.
Maistoin kokeeksi ennen kuin pistän ne biokiertoon. Rakenne oli muuttunut samaksi kuin kurkulla pitkään säilöttäessä, eli aika pehmeitä olivat. Myös se kova polte oli tasoittunut, tai sitten suu oli oppinut sietämään enemmän. Joka tapauksessa toinen purkeista on lieden vieressä ruuanlaittoa varten jotta muistaisi sen paremmin.
Joka tapauksessa etikkasäilötyt "jutut" kestää pitkään....
                                                                     Asiaa auttaa jos pää on kuin seula  ::).

Tyttii

Hitsi repesin tolle persiljalle  :D :D Varmaan maistuu!
Päiväkirja: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10978.0
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

sorrii

Mitäs repeämistä persiljassa on??
Voisi tehdä hyvän sävyn valkosipulin kanssa moneen ...

Takavuosien suosikki kaupan säilykkeissä, muuten, oli Eldorado Tonnikala Persiljalla! Siinä tuo oli hyyyvääää ....
[saattaa sitä vieläkin olla jos osaa etsiä kaikenmaailman ¤#"!¤#" satay-, chili-,barbeque- ja italialainen tomaattikastike- versioiden seasta]
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Huru-ukko

lokakuu 15, 2011, 13:32:18 ip #125 Viimeisin muokkaus: lokakuu 15, 2011, 14:34:55 ip käyttäjältä Huru-ukko
Njooo...höhö.. Ehkä se ei ollut siihen kohtaan passeli mauste, vaikka onkin monessa muussa erittäin hyvää, kuten lihasopassa. Ja onhan sitä tuorejuustoissakin mausteena. Ja kasvimaalla sitä kasvaa noin neliön ala joka vuosi, erittäin maukasta sinälläänkin.
Ja ko. chiilisäilykkeessä sitä ja tilliä ei enää erottanut, molemmat oli vihreitä kasoja, jotka maistui....yllätys, chilille  ::).

Lihamestari

Nyt meni omat rocotot liemeen!
Omat suhteet oli seuraavat:
1 L Vettä
2,5 dl Väkiviinaetikkaa
1,5 dl Omppuviinietikkaa
100 g Sokeria
2 rkl Hunajaa
1 tl Atamonia
2 tl Suolaa

Tota lientä maistelin, niin omaan makuun muissa ohjeissa oli hippasen liian vähän makeutta ja happamuutta!
Katotaan muutaman viikon jälkeen miten äijän kävi! :)

Olis tossa reilu varttikolo ruskeaa habaa! Ehdoituksia?
Ihan tollaisenaan en uskalla säilöä, koska saattaa muuten olla Pilttipurkkikin hieman liian iso kerta-annokseksi...
"My diet is like Atkins, but with the carbs." - BJ Penn

Tyttii

Lainaus käyttäjältä: sorrii - lokakuu 13, 2011, 14:51:34 ip
Mitäs repeämistä persiljassa on??
Voisi tehdä hyvän sävyn valkosipulin kanssa moneen ...


Tarkoitin sitä, et chiliin tottumaton tuskin maistaa etikkasäilöttyjen chilien maun seasta persiljaa. Kun vaan polttelee. Ja hyvällähän hekotutti  ;)
Päiväkirja: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=10978.0
Do not argue with an idiot. He will drag you down to his level and beat you with experience.

sorrii

Käykö chilifoorumissa tottumattomia??  :monkey:

Oon muuten huomannut, että kun haluaa nimenomaisesti maistella chilejä tai chile-tuotteita, niin se aromi tulee ensimmäisenä, ja sitten vasta polte vie huomion. Maistoinpa viime syksynä TSMB'täkin varomattomasti kunnon viipaleen tuoreena. Kyyyllä siinä selvä maku oli ennenkuin taju lähti .. X-| ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Dwarf

Mitens teidän etikkasäilötyt? Nyt mulla on ensimmäiset jallut etikkasäilötyt. Tuloksena maistuu lähes pelkästään etikalle, mutta polte on tallella. Olisikohan pitänyt laittaa vähemmän etikkaa vai enemmän sokeria yms. vai molempia?

Herra 47

kannattaa antaa "kypsyä" sen 2-3 kuukautta ennen maistelemista ;)

maku paranee ajan myötä
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsenainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Dwarf - lokakuu 25, 2011, 22:39:23 ipOlisikohan pitänyt laittaa vähemmän etikkaa vai enemmän sokeria yms. vai molempia?


Tapoja ja makuja on niin monenlaisia, mutta tässä vähäetikkainen versio:
http://chilivaari.blogspot.com/2010/08/satoa-sailoon-etikkaan_27.html

Hubert

Lainaus käyttäjältä: hubert - elokuu 09, 2011, 16:25:18 ip
Kertokaas, että montako nagaa uskallan heittää 1 kg kurkkuja sisältävään etikkanagakurkku-säilykkeeseen? Koitin Penalta udella, että paljonko laittaa nagaa siihen 5 kilon pönikkään, mutta vastaus oli vain että: "tietty määrä"  :D


Muistaakseni Linker vastasi tähän että 50g tuoretta nagaa olisi passeli määrä.  :D
No ennen kuin vastaus tuli, niin kerkesin jo laittaa kurkut purkkiin ja n.700g satsiin laitoin yhden ison nagan, eli arviolta 7g.
Oletin lopputuloksen siis olevan lähes tuletonta ja niinpä koinkin nyt iloisen yllätyksen, kun 3kk:n makuuntumisen jälkeen avasin kurkkupurkin.
Tulisuus on varsin sopivaa ja naga maistuu mukavasti läpi. Kokemattomalle Pentti Perusjampalle en kuitenkaan menisi tarjoamaan...

kalat69

heh, no siinä on ainakin riittävästi nagaa, koska penan purkissa taitaa olla jopa pikkasen vähemmän. mutta meillä on sellasia kurkkuja joihin on laitettu litran purkkiin iso naga ja näin reilun vuoden säilömisen jälkeen maku on kyllä kohdillaan, ei tarvii syödä ku pari viipaletta kerrallaan. kyllä maistuu ;D


2010- 2013 hallituksen jäsen

sorrii

Tulipahan sitten toisen kerran elämässä säilöttyä tsilejä.

Eka karralla toissa syksynä järkeilin reseptin jostain Kotikokki-sivustolta paprikasalaattiohjeesta: Virhe!!
Se ohje oli tietysti jonkun yli-innokkaan kotikokin omasta ensimmäisestä kokeilusta, jossa mausteina mm. maustepippureita ja laakerinlehteä.
Sekoittelin silloin eri lajeja ja vihannespaprikaakin osaan purkeista. Kaikki maistui samalle - tulisuus vaihteli. Noita oon vähän käyttänyt ruoanvalmistuksessa terävöittämässä karjalan paistia ja chiliäkin, johon se suomalainen lihapata-maku ei kyllä oikein istu kun texmex-keittiössä on vähän eri aromit ...

Tällä kerralla -taas kiireessä kun pelkäsin että sato kohta mätänee- päättelin muutamasta nettiohjeesta, että Meiran mausteseos sienten ja vihannesten säilöntään voisi toimia.
Nyt jo osasin epäillä lisämausteiden järkevyyttä mausteisen tuotteen säilönnässä, ja tuplasin muiden aineiden osuuden verrattuna ohjeeseen, eli veden, sokerin ja etikan, plus lisäsin suolaa ja vähän atamonia. Piltti- tm lastenruokapurkkeja oli jemmassa aika palljjonn kun tuli niitä illan hämärässä dyykattua kierrätyspisteen lasi- ja metalliroskiksesta. Purkit ja kannet huolellisesti liotin yön yli, pesin ja kuumensin ½t 170* uunissa. Atamon-litkullakin taisin niitä huuhtaista....

Pilttipurkeista "onnistui" keskimäärin 8/10 eli aina parista purkista jäi kansi löysäksi. Yhdestä satsista jäi etikka pois, minkä huomasin vasta kun olivat jäähtyneet. Eli uusiksi ...
Muutamaa purkkia kokeilin piruuttani umpioida painekeittimellä: vitut! Ja hah: kannet oli poksahdellut auki ja liemet lillui kattilan pohjalla, ja purkeissa oli epämääräistä pahanmakuista löysää hilloa.

Tulollaan on vielä myöhäistä satoa jokunen AC, aika paljon Aji Benitoa ja Kaleidoskopia, ja muutama appelsiinin kokoinen rocoto. Tässä viimeisessä tän syksyn kokeilussa meinaan jättää tyhmät lisamausteet pois. Käytän liemenä vain vettä, etikkaa, sitruuna- ja limemehua, sokeria, suolaa ja atamonia. Eipä noissa valmiissakaan ostosäilykkeissä taida mausteita olla. Fataliin Aji Cristalit on erinomaisia, vaikkakin mun makuuni liian makeita. Paras on ollut Old El Pason Mixed Chilies, jossa on vihreää ja punaista jalapenoa sekä manzano-chiliä eli jotain rocotoa. Ei ole niissä pippureita, yrttejä eikä mitään sipuliakaan.

Pilttipurkkien sulkemisessa kokeilen käyttää jotain prässiä eli painoa kansien päällä kunnes jäähtyvät: valurautapata tai täysi kattila saa kelvata kokeeksi ...

Katsotaan miten äijän käy!
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Huru-ukko

Hunarian Hot Waxit kypsytyksessä noin puolet kypsyi ja toinen puoli jäi osittain oranssiksi ja vihreäksi. Joka tapauksessa kypsistä siemenet talteen ja sitten omaan purkkiin ja raa'emmat omaan purkkiin, sama liemi molempiin.
Eli se hyväksi havaittu. 1 osa etikkaa, 5 osaa vettä ja sokeria sekä suolaa. Lisäksi laitoin valkoviinietikka pullon lopun sekä white Balsamico pullon pohjan myös sekaan. + haarukkassa maximi mälli hunajaa sekä noin 10 kpl neilikan kukkaa, kun on se joulukin tulossa  ;).

      Namia......................

Disturbed

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 21, 2009, 14:14:31 ip
Erityisen hienoja ovat mietoon etikkaliemeen kokonaisina säilötyt "Joulun kellot", Campane chilit. Mutta kuten tuoreessakin, polte on sisällä siementen kiinnikkeissä ja suuri osa chilistä on mietoa. Luulin maun tasaantuvan muutaman kuukauden säilönnässä, mutta ei.Sellaista asiaa olisi, että alkaisivat kaikki champagnet olemaan kypsiä ja kiinnostaisi tuo säilykkeiden teko.Purkit on ostettu ja chilithän nyt on omasta takaa.
Nyt on antaumuksella etsitty jotain sopivaa ohjetta liemeksi ja kuten chilivaarikin, niin itsekkään en niin välitä tuosta liiallisesta etikan mausta joten tulen varmaankin seuraamaan hänen blogistaan löytynyttä ohjetta:

Lainaus4 dl vettä
1 dl omenaviinietikkaa (maun mukaan jopa 2dl)
0,5 dl hunajaa (voi korvata sokerilla)
0,25 dl sokeria
1 tl merisuolaa
1 sitruunan mehu

Toisen erän tein vähemmällä makeutuksella. Pidempään säilytykseen voi mukaan laittaa myös Atamonia säilöntäaineeksi, mutta kohta syötävillä testipurkeilla en katsonut sitä tarpeelliseksi.


Sellaisen pienen poikkeuksen kuitenkin ajattelin tehdä, jonka johdosta tahtoisin tyhmiä kyselläkkin, että tuleeko tuota liemen ohjetta muuttaa mitenkään, koska haluaisin täyttää nuo jonkinlaisella tuorejuustolla tms. Tuorejuuston haluaisin maustaa jollakin ja näin miehenä kävi ensimmäisenä pekoni mielessä  ;D.
Miten mahtaisi toimia hienoksi jauhettu paistettu pekoni/tuorejuusto tahna ja tuollainen liemi?

PP

Lainaus käyttäjältä: Disturbed - joulukuu 08, 2011, 23:21:12 ip
Sellaisen pienen poikkeuksen kuitenkin ajattelin tehdä, jonka johdosta tahtoisin tyhmiä kyselläkkin, että tuleeko tuota liemen ohjetta muuttaa mitenkään, koska haluaisin täyttää nuo jonkinlaisella tuorejuustolla tms. Tuorejuuston haluaisin maustaa jollakin ja näin miehenä kävi ensimmäisenä pekoni mielessä  ;D.
Miten mahtaisi toimia hienoksi jauhettu paistettu pekoni/tuorejuusto tahna ja tuollainen liemi?


Anteeksi, että epäilen tyhmiä, mutta ethän aio säilöä liemeen juustolla/pekonilla täytettyjä chilejä? Se ei tule onnistumaan kotikonstein niin, että tuote säilyisi pakastamatta. Täytetyt chilit voi pakastaa tai sitten säilöt tyhjät chilit liemeen ja täytät ne myöhemmin niinkuin varmaan tarkoititkin.

Disturbed

Lainaus käyttäjältä: PP - joulukuu 09, 2011, 10:09:12 ap
Lainaus käyttäjältä: Disturbed - joulukuu 08, 2011, 23:21:12 ip
Sellaisen pienen poikkeuksen kuitenkin ajattelin tehdä, jonka johdosta tahtoisin tyhmiä kyselläkkin, että tuleeko tuota liemen ohjetta muuttaa mitenkään, koska haluaisin täyttää nuo jonkinlaisella tuorejuustolla tms. Tuorejuuston haluaisin maustaa jollakin ja näin miehenä kävi ensimmäisenä pekoni mielessä  ;D.
Miten mahtaisi toimia hienoksi jauhettu paistettu pekoni/tuorejuusto tahna ja tuollainen liemi?


Anteeksi, että epäilen tyhmiä, mutta ethän aio säilöä liemeen juustolla/pekonilla täytettyjä chilejä? Se ei tule onnistumaan kotikonstein niin, että tuote säilyisi pakastamatta. Täytetyt chilit voi pakastaa tai sitten säilöt tyhjät chilit liemeen ja täytät ne myöhemmin niinkuin varmaan tarkoititkin.


Ihan oikeassa olit siinä tyhmien kyselemisten suhteen sen kanssa mitä luulit minun tarkoittavan. Eli siitä juuri halusinkin kysellä, että onko mahdollista täyttää chilit ja laittaa ne sitten täytettyinä liemeen maustumaan. Idea tuli kun näin kaupassa (santa marian?) täytettyjä (luullakseni) hungarian hot cherryjä tai jotain vastaavan näköisiä. Mietin olisiko kotona mahdollista tehdä samanlaisia.

Nyt kun aloin pohtimaan asiaa, miksei onnistuisi tuon tekeminen, niin tulee mieleen äkkiseltään kyllä se, että kuuma liemi varmaan sulattaa juuston ruman näköisesti joukkoon. Säilyvyys ongelmiakin saattaisi alkaa syntymään jos kylmään liemeen alkaisi lisäilemään chilejä...

Pitänee tehdä niin, että ensin laittaa chilit liemeen ja sitten joskus niiden tarjoilun koittaessa täyttää ne.

SK

En kyllä etikkasäilöttyjä chilejä alkais enää täyttämään juustolla ja grillamaan. Toki kaikkea voi kokeilla ja kerro jos hyviä tuli.
Itse täyttäisin ne tuoreena, pekoni ympärille ja griliin/uuniin. Nauttisin tosta herkusta niin kauan kuin tuoreita chilejä riittää.
Ja olen huomannut että jotkut chilit säilyy jääkapissa melko kauan, jopa pari kuukautta. Riippuen varmaankin siitä missä vaiheessa ne on poimittu talteen.
Etikkasäilötyt chilit olen vaan laittanu leivän tai pizzan päälle.

Tulipa taas tuoreen chilin nälkä...