lokakuu 26, 2020, 01:05:38 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Etikkasäilöntä

Aloittaja miau., elokuu 15, 2005, 15:00:25 ip

« edellinen - seuraava »

Räyhis

Lainaus käyttäjältä: Disturbed - joulukuu 09, 2011, 17:40:25 ip
Idea tuli kun näin kaupassa (santa marian?) täytettyjä (luullakseni) hungarian hot cherryjä tai jotain vastaavan näköisiä. Mietin olisiko kotona mahdollista tehdä samanlaisia.


Eiköhän ne ole jossain mausteöljyssä lillumassa.
http://ruokaa-ja-muutakin.blogspot.com/

Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.

Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset

Disturbed

Lainaus käyttäjältä: Nondo - joulukuu 10, 2011, 03:58:12 ap
En kyllä etikkasäilöttyjä chilejä alkais enää täyttämään juustolla ja grillamaan. Toki kaikkea voi kokeilla ja kerro jos hyviä tuli.
Itse täyttäisin ne tuoreena, pekoni ympärille ja griliin/uuniin. Nauttisin tosta herkusta niin kauan kuin tuoreita chilejä riittää.
Ja olen huomannut että jotkut chilit säilyy jääkapissa melko kauan, jopa pari kuukautta. Riippuen varmaankin siitä missä vaiheessa ne on poimittu talteen.
Etikkasäilötyt chilit olen vaan laittanu leivän tai pizzan päälle.

Tulipa taas tuoreen chilin nälkä...


En minä niitä sen jälkeen grillaamassa enää olekkaan, tämä siis vielä lisättäköön kun on näemmä epäselvää ollut. Ajatuksena oli alkupalojen tekeminen niin, että laittaisin punamangoldilehden päälle halkaistun champagnen jossa olisi se tuorejuusto tahna sisällä ja päälle laittaisin vaikka pekoni- tai suolaliha silppua erilaisten kivojen kontrastien aikaan saamiseksi. Nuo nautittaisiin siis kylmänä.
Lainaus käyttäjältä: Räyhis - joulukuu 10, 2011, 11:13:14 ap
Lainaus käyttäjältä: Disturbed - joulukuu 09, 2011, 17:40:25 ip
Idea tuli kun näin kaupassa (santa marian?) täytettyjä (luullakseni) hungarian hot cherryjä tai jotain vastaavan näköisiä. Mietin olisiko kotona mahdollista tehdä samanlaisia.


Eiköhän ne ole jossain mausteöljyssä lillumassa.


Hyvin todennäköistä, että näin on. Mietin sitä etikkaliemien keittoa sen takia, että noita säilöttäviä chilejä on aika paljon, joten säilyvyyttä tahtoisin niin paljon kuin mahdollista. Ja olen lukenut, ettei mausteöljyissä olevat säily paria kuukautta kauempaa.
Osan ajattelinkin pakastaa ja grillailla joulupöytään, mutta osan tahtoisin käyttää yllä jo mainitsemallani tavalla. Todennäköisesti tulen tekemään niin, että osan säilön etikka liemeen ja sen osan mitä en tuoreena käytä, pakastan.

Mobix

Itselläni on tarkoitus tehdä jotain etikkachilisosetta, jota voi kokkaillessa lisätä ruokaan.

Mietin vaan chilien säilömistä soseen valmistamiseen asti, kun chilisadot on tosi pieniä. Pakastaminen paras vaihtoehto tähän tarkoitukseen?

exa

Biquinho (c. chinense) tuottaa, vastoin ennakko-odotuksia, ulkona semmoisen sadon, ettei sitä tuoreeltaan kykene yksi immeinen käyttämään. Iski semmoinen idis, että niistähän voisi saada loistavia pikkunaposteltavia jos vaan saisi säilöttyä kätevästi. Kuivaaminen eikä pakastus välttämättä palvele sitä tarkoitusta kovinkaan kummoisesti, joten jäljelle jää etikkasäilöntä.

Onko kellään näkemyksiä miten projekti kannattaa toteuttaa? Tai painavaa sanaa miksi ajatus kannattaa unohtaa samoin tein? Onko Biquinhosta kokemuksia säilöttynä (muutkin tavat kuin etikkaan ikuistettuna)?

Käytännössä kannat kannattaa varmaan nyppiä pois ja varmistaa, että lientä pääsee sisuksiin asti. Tulisi aika mielekkään näköistä säilykettä!

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Whili

Lainaus käyttäjältä: exa - elokuu 27, 2012, 23:16:27 ip
Biquinho (c. chinense) tuottaa, vastoin ennakko-odotuksia, ulkona semmoisen sadon, ettei sitä tuoreeltaan kykene yksi immeinen käyttämään..

Biquinho on loistava marja tuoreena ja miksei myös säilöttynä.
http://flavorsofbrazil.blogspot.fi/2011/11/recipe-preserved-biquinho-peppers.html

exa

Lainaus käyttäjältä: Whili - elokuu 28, 2012, 07:43:45 ap
Biquinho on loistava marja tuoreena ja miksei myös säilöttynä.
http://flavorsofbrazil.blogspot.fi/2011/11/recipe-preserved-biquinho-peppers.html


Ai että minkä reseptin nakkasit, kuulostaa todella herkulliselta vaikka etikkaa onkin reippaasti. Parantaakohan alkoholi säilyvyyttä tässä tapauksessa vai haihdutetaanko se kokonaan, se jäi vähän epäselväksi.

Toisekseen, nyt kun syksy uhkaavasti lähenee niin pitäisi metsästää niitä purkkeja sillä mieli ainakin tekisi kovastikin kokeilla erilaisia säilykkeitä.

Klikkaa kuvaa ja lue kasvatuksistani!

Lassi-s

tuli tuossa itsekkin säilöttyä habaneroa, starfishiä, aji amarillo/starfish hybridiä, aji cristalia, medinaa, rocoto turbopubea ja championia. kaikkee vaan sekaisin purkkeihin ja reilusti valkosipulin kynsiä.

etikka/vesi suhteen pistin 1dl väkiviina etikkaa puolta litraa vettä kohden. 2 tl sokeria ja 1 tl suolaa tuohon vesi/etikka liemi määrään.

lasipurkit pesin ja kiehautin kansien ja tiivisteiden kanssa. nyt sit pari viikkoo odotellaan kuola suupieliä pitkin valuen että olisivat jo valmiita syötäväksi.
S.Y.L.B

Lassi-s

tän syksyn ekat säilönnät tehty. turbopubee ja jallua sekaisin. 1 litra vettä. 2dl väkiviinaetikkaa. 4tl sokeria ja 2 tl karkeaa merisolaa. kiehautin vettä 5min suolat ja sokerit seassa. etikan lisäsin kun vesi oli hiukka jäähtyny. purkit tietty keitin. ny jätin valkosipulin pois chilin makua pilaamasta.
S.Y.L.B

Larski

Voiko kesäkurpitsaa säilöä etiikkaan, esim. maustekurkkureseptillä? Palstan kurpitsat alkaa hiljalleen maistua puulta, jotenka mieluummin säilöis loput talveksi kuin vetäis ne pakkopullana.

wille

Kurpitsallehan on ihan oma maustesekoituskin etikkasäilöntää varten.
Itse tein tuossa taannoin pikseliä kesäkurpitsasta, chilistä ja sipulista muilta osin pussukan ohjetta mukaillen.
Namia tuli.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

NiGo87

Nyt olis ensimmäiset säilönnät tehty. Löysin hyvän ohjeen uusimmasta ruoka ja viini lehdestä. Siinä oli säilötty kurkkuja itämaisittain, nyt säilöin chilejä itämaisittain.
Kokeilin noita kurkkuja viikko sitten ja ne ainakin toimii. Saa nähdä miten sama soossi toimii chileillä  :)

Jame

Nostetaanpa vanhaa topiccia. Nyt pitäisi korjata loppu sato sisällä olevista puskista olivat sitten kypsiä tai raakoja. Osa sadosta on jo kuivattu, paholaisen hilloa on tehty ja vielä on tarkoitus tehdä tuhtia chili-tomaattisoosia ja pakastaa sitä jääpalamuotissa jäädytettyinä kuutioina.


Edellä mainittujen jälkeen jää vielä pypsiä, puolikypsiä ja raakoja Aji Christalin, Lemon Dropin, Championin, Jalapenon yms. ei niin tulisia podeja jotka ajattelin säilöä etikalla. Viime vuonna kokeilin jotain suolakurkkutyylistä lientä mutta se ei ollut oikein onnistunut versio - liikaa etikkaa, liian vähän sokeria ja laakerinlehdet maistuivat liikaa. Joten jos on suositella jotain  reseptiä niin heittäkää kehiin. Suola - sokeri - etikka - valkosipuli-linjalla ajattelin mennä, mahdollisesti jotain muutakin mitä kaapista löytyy voi laittaa sekaan.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

Siika

Mie olen tuolla chilivaarin  reseptillä tehny jo vuosia,siinä ku tulee sitruunaa ja hunajaa sekaan niin kaikki ovat kyllä tykänneet,itse olen sitruunan osuutta siihen hiukan lisänny. :o :o
Tärkeintä ei ole voitto, vaan paras palkinto.

Chilivaari

Maistuu tuo vähemmän etikkainen minullekin edelleen.
Suora tie ohjeeseen blogiani tuntemattomille:
http://chilivaari.blogspot.fi/2010/08/satoa-sailoon-etikkaan_27.html


Jame

Kiitos vinkistä! Tuota täytyy kyllä kokeilla.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

Feint

Tuli säilöttyä omat Trepadeira Wernerit ja Aji Fantasyt etikkaan omatekoisella reseptillä, joka oli tyyliin "etikkaa ja mausteita". Pari viikkoa olleet liemessä ja olen käyttänyt ruoanlaitossa, tulisuus yllättävän voimakas ja tasainen kaikissa paloissa ja etikkainen maku toimii yllättävän hyvin jopa keitoissa. Omenaviinietikka on aika suunmukaista.

pave_p

Tuolla Chilivaarin ohjeella (etikkaa/valkoviinietikkaa saatto olla vähän enempi) säilöin kaikki loput jalapenot kuukausi sitten. Nyt otin eka purkin auki ja täytyy sanoa että toimii (ainakin leivänpäällä).   :P

Laitoin tuoreeltaan jalapenot siivuiksi (punaisian, vihreitä ja siltä väliltä) ja purkkiin jonka jälkeen kuuma liemi päälle.
Hunaja antaa mukavan vivahteen, huomaa mutta ei maistu liikaa. Tulisuus ei ehkä vielä täysin tasoittunut.

Marketissa myytäviä purkitettuja lötköjä jalapenoja en osta enää ikinä.
Todennäköisesti ei näe sunnuntaita tuo purkki, hyvä jos huomista.   ;D ;D ;D

pave_p

lokakuu 31, 2014, 17:34:26 ip #157 Viimeisin muokkaus: lokakuu 31, 2014, 17:36:00 ip käyttäjältä pave_p


Löyty kuvakin säilykepurkeista

sorrii

marraskuu 07, 2014, 13:18:17 ip #158 Viimeisin muokkaus: marraskuu 07, 2014, 13:21:50 ip käyttäjältä sorrii
Hyväksi oon havainnut kikan korvata osa [~puolet] ohjeiden etikasta sitruuna/lime-mehulla.
Mä pidän kyllä aika happamistakin etikkasäilykkeistä kun en niitä nälkääni syö ... Useimmissa ohjeissa on mun mielestäni sokeria ihan liikaa.

Netistä löysin joskus amerikkalaisen jallujen ohjeen jossa liemessä oli puolet etikkaa: paikallisessa etikassa on taas puolet vähemmän happoa kuin meikäläisessä väkiviinaetikassa, joten sen kanssa 1/4-osa. Eli tässä 1/8-osa etikkaa ja 1/8-osa sitruuna-limemehua.  ~Litran liemessä [2pint=~11dl] muistaakseni 5rkl suolaa, 2rkl sokeria.
Sitruunamehun happopitoisuus on samaa luokkaa etikan kanssa, joten Ph on tuolla ohjeella varmasti tarpeeksi alhainen. Tämä ohje oli siis jalluille: Ajien -ja varmaan sopisi myös Chinensejen- kanssa käänsin nuo suolan ja sokerin määrät ympäri ja toimi hyvin. Jenkkiohjeessa laitettiin liemeen myös (oliivi?] öljyä jonka tarkoitusta en oikein ymmärrä, sekä ogeranoa, basilikaa ja timajamia jotka sopivat ainakin jalluille; samoin valkoisipuli sopii... Aji säilykkeeseen en minä laita mitään muita mausteita, kun tuote itsessään on "mauste" ja esim. Aji Cristal ei kaipaa muuta - ei valkosipuliakaan!

Atamon antaa kotisäilykkeelle sen viimeisen silauksen  8): Nestemäisessä Atamonissa on rommiaromia(!) jonka kyllä voi maistaakin: sopii moneen, vaan ei kaikkeen ...

lisäys:
LainausPickled Jalapeno Peppers

 1 pound [455g] jalapeno peppers

 one-pint [568ml] jars with lid (sterilized)

 1 small onion, chopped

 1 tbsp extra virgin olive oil

 1/2 tbsp fresh garlic, chopped

 Boiling brine solution (1 pint 5% vinegar, 1 pint water, 2 tbsp sugar, 5 tbsp salt)

Poke a small hole in each jalapeno, then blanch for 4 minutes in boiling water. The holes will keep the peppers from collapsing.
Add the peppers to the jars.

Before the peppers cool, add onion, garlic, basil, oregano, thyme, and olive oil.

Pour in boiling brine solution. Ideally, you will have this mixture begin to boil as you begin to blanch
Cap the jar tight and boil in boiling water for 15 minutes.

Allow to cool, and refrigerate.

Please NOTE: The jalapeno peppers have to be HOT when you add your brine.


On muuten vieläkin jäljellä toissasyksyisiä säilykkeitä, ja ovat säilyttäneet makunsa, värinsä ja jopa rakenteensa. Aika hyvä herkku on sekoitus rocotoja ja punaisia sekä vihreitä jalluja. Mun kylmäkellari samoinkuin pakastin tuntuu olevan musta aukko, jonne kaikki unohtuu. Aina joskus koen riemun hetkiä kun löydän vanhoja herkkuja ... Pakastimesta aika iso osa menee aina vuoden jälkeen biojätteeseen.
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Roskankerääjä

Lainaus käyttäjältä: mau - syyskuu 15, 2005, 20:03:13 ip
Hyväksi koettu  kokoonpano:
purkillinen chiliviipaleita
(valkosipulia ohuina siivuina)
3 dl omenaviinietikkaa
1 dl hunajaa
½ - 1 rkl suolaa
(rosepippuria)
(basilikaa)

Viipaloi chili (ja valkosipuli), keitä liemi ja kaada se kuumana chiliviipaleiden päälle. Anna vetäytyä n. puoli tuntia. Asettele chiliviipaleet (ja valkosipuli/basilika kerroksittain) purkkiin. Kuumenna liemi ja kaada se chiliviipaleiden päälle. Sulje purkki. Valmista nautittavaksi parin viikon päästä - säilyy pitempäänkin, jos...  :lol:


Ensimmäistä kertaa tein säilykettä tällä reseptillä, mitat ei kyllä ollu kovin tarkat, mutta hyvää tuli! Jalapeno viipaleita ja kokonaisia biquinhoja tuli säilöttyä.
Helevetin hiki!