tammikuu 26, 2021, 08:35:08 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Vadelmat

Aloittaja Dendrochili, elokuu 12, 2013, 18:54:13 ip

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Sunny - huhtikuu 17, 2015, 12:33:05 ip
Onko kenelläkään kokemusta vadelman vesiviljelystä. Olis hienoa saada ebbiin kämpän nurkkaan vadelma puska ;D

Eipä kokemusta ole itsellä yhtään......
Jos päädyt kokeilemaan, niin ns. normi vadelma ja puutarhavadelmakin tekee marjansa vasta ensi vuonna tämän vuoden versoihin.
Varmaan tiesitkin  :D.

Maurin Makea lajike muistaakseni suositellaan leikattavaksi n. 70 cm, jolloin se kehittyy latvomisen seurauksena tuuheammaksi ja pensasmaisemmaksi.

Mielikuva että olen lukenut uudesta gm. vadelmalajikkeesta joka marjoo ekan vuoden versoihin.
Vai olisko ollut karhunvatukka  ???.....


Sunny

Ei marjoja ekana vuonna! :'(
Kiitos kun kerroit Huru-ukko. Tuo GM lajike voisi kiinnostaa, pitää perehtyä asiaan syvemmin.

Onneksi nytten on vasta ensimmäinen chilin kasvatus kausi niin kasvatettavaa riittää. Tilan käyttöäkin pitää katsella. Mutta epäilen että makuuhuoneen nurkasta voisi löytyä hyvä paikka vadelma pensaalle  :)

Enzeit

Vieläkö jengiltä löytyy vadelmia?
Minäkin pääsin vihdoin istuttelemaan vadelmia kun muutin pois kerrostalosta viime kesän lopulla. Ostin karhunvadelmat 'loch ness' ja 'thornless evergreen' viime syksynä ja sain kaverin pihalta jotain punaista ja keltaista (tai valkoista) vadelmaa.

Kaikki näyttäisi selvinneen talvesta, sillä lehtihangoista työntyy jo lehden alkuja ja kaverilta saatujen taimien juurelta nousee jo uusia varsia. Karhunvattujen juurelta ei vielä nouse mitään, mutta eiköhän sieltäkin kohtapuoliin rupea vartta nousemaan.

Tänä vuonna ei vielä ole juurikaan satotoiveita, jos maistiaiset saisin kaikista niin olen tyytyväinen.
Voin olla väärässäkin.

Huru-ukko

Vadelmathan tekee satoa vasta toisen vuoden versoihin, minkä varmaan tiesikin. Itselläni on "samaa lajiketta" kuin sinullakin, punaista ja ja keltaista kaverilta saatuna.

Eivät ole yhtä makeita kuin villivadelmat, muta tarpeeksi makeita silti  ;D.

Karhunvatut siirsin pihalta kokonaan pois kasvamaan risukkoisen pellon keskelle. Niistä saa aina maistiaiset mutta ei oiken enempää. Maku ei ole yhtä hyvä kuin vadelmalla, ja marjat pitää kerätä tarpeeksi kypsänä.

Närhit on persoja niihin :o.....

Chilivaari

Vadelmia meillä on vain naapurista levinneitä, raja-aidan ja -ojan ohi tulleita. Eli niidenkin juuristot tulisi rajata tarkoin. Maukkaita ja makeita ovat kuitenkin.
Karhunvatukka on parhaimmillaan vain muutaman päivän kypsyessään, sitten se jo menee vetiseksi ja se vasta leviääkin. Monen metrin päästä putkahtelee paksuja ja piikkisiä oksia ja ne ovat hetkessä isoja. Sen sijoittamisessa on oltava tarkkana. Tämä tosin on kotimaista kantaa, eikä mitään evergreeniä.

TepinKapsikuumi

Viime vuonna istutin 3 karhunvattua ja tänä vuonna ajattelin lisätä toiset 3. Vielä on kypsyttely kesken, että minkälaisen tuennan niille rakennan. Kai jotain kestopuusta.

Michilin

Kokemuksia kellään Glen Amplestä? Supersuosittu muualla Euroopassa.
Kokemusta ei ole mutta visioita riittää!

Huru-ukko

Joku tietää varmaan tämänkin ?. Minulla on puutarhavadelmaa 20 m x 3 m kokinen alue, joka on joka vuosi tuottanut vattua hyvin. Tämä vuosi on näköjään poikkeus. Kukinta oli heikko, ja muutamia on kypsynyt, mutta viime vuoden versoissa ei ole kukkia eikä raakileit kuin muutama hassu, eikä naurata lol.

Lähistöllä on villivadelmaa, ja tilanne on sama sielläkin.

Mikä vei sadon ?.

Täällä on mustikka sato heikko, ja kun ei keväällä ollut hallaa, ja pölyttäjiä oli silloin, niin selitykseksi on tarjottu viime vuoden kuivuutta ja mustikoiden valintaa. Eli mustikat pääti viime vuonna ettei tänä keväänä ole resursseja muodostaa kukka-aihioita. En muista lähdettä, mutta se oli tutkimuslaitos joten on vakavasti otettava tieto.

Mustikoita on, mutta heikosti, kun parhaina vuosina sai ämpärillisen puolessa tunnissa helposti, niin tänään se vei 3 tuntia ja 3 kilometriä.

Ainakin minä uskon sen, vaikka täällä satoi viime syksynä tarpeeksi että sienisalis oli mittava, 10 l haperoita kuivattu ja jauhettuna, ja saman verran herkkutattia jauheena ja 2 x 5 l. pakastepussia  täynnä herkkutattia viipaleita kuivattuna ja lisäksi suonmakuista suppista muutama litra jauheena.

Vadelmapuskassa ei ole nyt näkynyt pölyttäjiä (kun ei ole kukkiakaan), ja pihan perenoissa niitä on olemattoman vähän.

Täällä usein sanotaan että viisaammat vastakkoot, mutta ei tarvitse niitä tähän. Enemmän tietävät voisi valaista minua. Pls

chilimieli

heinäkuu 13, 2019, 22:02:55 ip #28 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 13, 2019, 22:05:04 ip käyttäjältä chilimieli
Itsellä marjoo vadelmat ihan kivasti, mutta kokoa saisi olla enemmän. Tuntuu että kasvit puskevat uutta varpua pitkin pihaa juurista, vaan "emokasvit" pysyvät matalana. Lannoitus kananpaskoolla, kastelun saa hoitaa luonto sillä ovat osittain puolivarjossa talon takana. Uudet taimet jämähtivät niille sijoilleen vaikka ovat saaneet lantaa ja vettä. Liekö syy sitten juurien muodostamisesta. Aijon peittää koko vattupenkin ohuella oksahakekatteella syksystä jotta joukossa kasvava heinikko vähenisi. Uskoisin vadelman puskevat vielä hakkeen läpi vaikka kerros olisi parin-kolmen sentin paksuinen. Toivotaan ettei tarvitse poistaa lehtipuuhaketta keväästä.
Ajattelin hakkeen toimivan myös samalla ravinnepankkina jos kerros on riittävän paksu (alimman osan lahoaminen).
Samalla maa pysynee kosteampana.