Kirjoittaja Aihe: Olipa kerran ikkunalaudalla  (Luettu 4686 kertaa)

Poissa Lizzie81

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 32
    • Profiili
Olipa kerran ikkunalaudalla
« : Heinäkuu 30, 2014, 13:41:09 ip »
Niin, en ensin ajatellut aloittaa tänne mitään päiväkirjaa, kun mulla on vain ikkunalauta ja silläkin yksi kituva jalapeno lombardon kanssa.
Mutta eilen palattiin muutaman päivän reissusta. Kukat oli hyvin kasteltu perjantaina. Tältä näytti jalapeno eilen illalla eli tiistaina :D



Tainnut olla ikkunalla pikkuisen kuuma... Ajattelin että se oli sen kasvin loppu, ja laitoin vettä ja puhuin sille nättejä. Tältä se sitten näytti aamulla. Pikkuraakileetkin on tallessa vielä.  :D



Ihme kasvi. Täytyy käydä tänne sitten joskus päivittämässä mitä tämän jälkeen tapahtui.


Poissa Pavla

  • Serrano
  • **
  • Viestejä: 152
  • Jousiammunta - Chili - Viski
    • Profiili
    • Food and Then Some
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #1 : Heinäkuu 30, 2014, 13:54:05 ip »
Chilit on kyllä ihme selviytyjiä!  :D

Poissa Lizzie81

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 32
    • Profiili
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #2 : Heinäkuu 30, 2014, 14:45:05 ip »
On ne! Kasveja mun makuun xD
Parvekkeellakin vaikutti ilmasto sen verran trooppiselta, että siirsin kasvit (ml. avokado ja pusztagold-paprika) sinne "vilvoittelemaan". (Parvekekasvatuksen "onnea" on se. että välillä ei tiedä onko multaa enemmän sisällä vai ulkona, kun lapsetkin käyvät leikkimässä siellä..)

« Viimeksi muokattu: Heinäkuu 30, 2014, 14:47:45 ip kirjoittanut Lizzie81 »

Poissa Toby

  • Red Savina
  • *****
  • Viestejä: 1591
  • "Älläkö vai eikö ällä? Siinä pulma."
    • Profiili
    • Klikkaa nähdäksesi profiilini.
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #3 : Heinäkuu 30, 2014, 20:01:55 ip »
Vihertävä parveke on aina nätti :)
Podeja odotellessa... Sitten puskat suorastaan hehkuvat väreissä.
Hoidan & kasvatan chiliä apinan raivolla.

Poissa Lizzie81

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 32
    • Profiili
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #4 : Elokuu 05, 2014, 17:00:31 ip »
No niin.... kohta tartteis isomman ikkunan!!




Myös parvekkeella ollaan mukavan reheviä.





Roskista päätellen joka purkista kasvaa kohta koivua...





Pientä karsintaa pitää suorittaa ennen talven tuloa...kaikki ei mahdu ikkunalaudalle millään  :o


Poissa MiM

  • Canario
  • ****
  • Viestejä: 967
    • Profiili
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #5 : Elokuu 05, 2014, 17:14:05 ip »
Kiva nähdä tuollaisia kuvia. Antaa osviittaa sille miten kuivaksi chilit voi päästää ennen kuin ne oikeasti kuolee käsiin.

Basilika on toinen joka sietää kuivahtamista hyvin.

"instant Basil - just add water"
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Poissa Lizzie81

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 32
    • Profiili
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #6 : Elokuu 05, 2014, 20:58:25 ip »
Hyvä tietää :D Itse en tänä vuonna basilikaa laittanut, kun menekki sille on niin vähäinen... enkä oikein tykännyt sen hajusta parvekkeella. Mulla oli pinaattia, mutta se on ottanut vissiin auringosta itseensä ja näyttää aika kuolleelta (on tossa Joe's Longin takana lehtisalaatin kanssa)



Onneksi mustasilmäsusanna alkoi kukkia niin saa sinne vähän väriäkin :)



Musta tuntuu että syksy on tulossa... :(


Poissa Lizzie81

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 32
    • Profiili
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #7 : Elokuu 08, 2014, 21:01:10 ip »
Pikkuhiljaa.. Tosin kypsyykö nää ikinä??



Ja tuosta näkee miten käy kun ei ajoissa laita tukikeppejä kasveille.  :-\ Se on kasvanut villinä ja vapaana tuolla verhojen takana...  ::) :o


Poissa Jame

  • Chiliyhdistyksen jäsen
  • Goat's Weed
  • ****
  • Viestejä: 865
    • Profiili
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #8 : Elokuu 08, 2014, 21:31:49 ip »
Pikkuhiljaa.. Tosin kypsyykö nää ikinä??


Onkos tuo Jalapeno? Minulla DRH-7400 aloitti kukinnan 20.4. ja 29.7. ensimmäinen podi muuttui punaiseksi. Tänään se meni ääntä kohden ja hyvää oli  :)
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

Poissa Lizzie81

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 32
    • Profiili
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #9 : Elokuu 09, 2014, 15:12:11 ip »
Joo... Siis syyskuussa tuo saattaisi olla syötävissä? Ehkä :D  :o :D
Tämä yksilö kun oli huhtikuussa vielä pelkkä siemen purkissa...  ;D

Poissa Toby

  • Red Savina
  • *****
  • Viestejä: 1591
  • "Älläkö vai eikö ällä? Siinä pulma."
    • Profiili
    • Klikkaa nähdäksesi profiilini.
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #10 : Elokuu 12, 2014, 16:30:45 ip »
Tämä yksilö kun oli huhtikuussa vielä pelkkä siemen purkissa...  ;D
Voin sanoa että se on hieman myöhään... Parempi idätysaika olisi joulu-tammikuun paikkeilla (riippuu toki lajikkeesta mutta tuolla pääsee pitkälle).
Mutta elä toki heitä kirvestä kaivoon, ensi vuonna tuo kyseinen yksilö onkin jo priimakunnossa ;)
Hoidan & kasvatan chiliä apinan raivolla.

Poissa Lizzie81

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 32
    • Profiili
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #11 : Syyskuu 16, 2014, 21:13:24 ip »
Kypsyihän sieltä muutama! Lisää on vielä tulossa.. jos tässä vielä valoa riittää. :)



Joe's Long ja Prairie Firekin keksivät mitä on homman nimi.





Pitää vielä miettiä miten tuon jalapenon katkaisen talveksi.. Olisin jo pari roikkuvaa oksaa katkonut mutten raaski kun siellä on päässä sopivasti yhdet podit :P



Sitten mun mysteeri-paprika (Pusztagold) alkoi yhtäkkiä tehdä tällaisia :D Hupaisaa, nuo kasvavat ylöspäin!





« Viimeksi muokattu: Syyskuu 16, 2014, 21:17:32 ip kirjoittanut Lizzie81 »

Poissa Raumala

  • Canario
  • ****
  • Viestejä: 933
  • Beachvillage Chiliheads
    • Profiili
    • http://mako.suntuubi.com/
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #12 : Syyskuu 16, 2014, 23:06:11 ip »
Katkaiset Jalapenon oksat ja laitat ne kypsyttämään viimeiset podit esim. vesilasissa.

Poissa Lizzie81

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 32
    • Profiili
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #13 : Syyskuu 17, 2014, 11:32:36 ap »
Kiitos vinkistä Raumala! Annan niiden vähän vielä kasvaa. :)

Olikin muuten kohtalaisen ytyjä nuo jalapenot...mieskin joka aina kaikesta väittää ettei mikään maistu miltään, ei pystynyt syömään kuin jalapenon kärjen...meille tulee varmaan tänään tarjolle kohtalaisen tujua chilikastiketta! :D

Poissa Lizzie81

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 32
    • Profiili
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #14 : Syyskuu 23, 2014, 19:32:37 ip »
Heräsin viime yönä kolmelta ja tajusin ikkunan läpi kuuluvista äänistä yhden seikan: sataa.
No sitten kurkkasin ikkunasta. Rähmä! Siellä satoi räntää  :( :-\ :'( Kuten varmaan aika monessa osassa maata on tänään satanut.
Se oli mustasilmäsusannan loppu parvekkeella  :'( ja meni siellä yksi chilikin, mutta en ollut ajatellut säästääkään sitä rohjaketta.

Ikkunalaudalla ne nyt ihmettelee, miten se talvi jo tuli.


Toinen Joe's Long valtasi keittiön. Mietin vaan mihin sen siirrän jos täytyy pitää ikkunaa auki joskus, sehän paleltuu kuoliaaksi kun tuosta suoraan vetää...Sama juttu tietenkin tuolla makkarissa olevilla.


Paprikat ne vaan jaksaa kasvaa :)

Onko kellään tietoa onko tuo paprikalajike (Pusztagold) yksi- vai monivuotinen? Että säilytänkö talven yli vai viskaanko pois kun on hedelmät saatu talteen?

Pitäisi kuvata olkkarin avokado myös....Siis avokadollahan en tosiaankaan mitään tee mutta sitä on kiva katsoa kun se kasvaa.....  ;D

Poissa PP

  • Chiliyhdistyksen hallitus
  • Moderator
  • Unholy Ring of Fire
  • *****
  • Viestejä: 7031
    • Profiili
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #15 : Syyskuu 23, 2014, 19:53:29 ip »
Onko kellään tietoa onko tuo paprikalajike (Pusztagold) yksi- vai monivuotinen? Että säilytänkö talven yli vai viskaanko pois kun on hedelmät saatu talteen?

Kaikki chilit ja paprikat (jotka on tulettomia chilejä) on monivuotisia. Annumit on herkempiä olosuhteille ja kuolee talvella vähän helpommin liikakasteluun ja ötököihin, mutta talvettaminen ei ole kuitenkaan vaikeaa.

Poissa Lizzie81

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 32
    • Profiili
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #16 : Syyskuu 23, 2014, 20:19:16 ip »
Kiitos PP! Eli kokeilen saanko ne talven yli säilymään. :) Sain myös tuttavaltani kahden uuden chilin siemeniä, ne pitää laittaa itämään uudenvuoden jälkeen... Tuo yksi ikkunalaudalla kasvava on Capsicum Palermo, siis "makea suippopaprika" , pistetty itämään marketin tuotteesta otetuista siemenistä... Niistä kasvoi rumia roitikoita mutta säästin nuo missä on vakaimmat ja maltilliset varret, aika näyttää onko niistä mihinkään :)

Poissa Lizzie81

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 32
    • Profiili
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #17 : Lokakuu 05, 2014, 12:15:43 ip »
Nyt olisivat hyvät neuvot tarpeen...! Eli chileihini on pesiytynyt joku tuholainen! Paljain silmin näkee, että lehtien sisäpinnoilla on mustia pilkkua ja joissakin lehdissä on ohutta seittiä. Mikä tuholainen tuo on, ja millä sen voi hävittää? Mies toi mulle Raidia, mutta en varmaan voi ruiskutella sitä niihin chileihin, joista on tulossa vielä satoa....Kokeilin aluksi mäntysuopahäätöä.

Poissa Raumala

  • Canario
  • ****
  • Viestejä: 933
  • Beachvillage Chiliheads
    • Profiili
    • http://mako.suntuubi.com/
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #18 : Lokakuu 05, 2014, 13:26:19 ip »
Kuulostaa vihannespunkeilta.
Mäntysuopa, rypsiöljy, viina. Kaikkia 50 ml litraan. Niillä sumuttelet kunnolla märäksi jokapuolelta ja toistelet käsittelyn muutaman päivän välein.

Poissa Jani M

  • Chiliyhdistyksen jäsen
  • Trinidad Scorpion M
  • ****
  • Viestejä: 3026
  • Habaneromies henkeen ja vereen.
    • Profiili
Vs: Olipa kerran ikkunalaudalla
« Vastaus #19 : Lokakuu 05, 2014, 14:10:37 ip »
Raid auttaa myös, ja voit huoletta sumutella myös satoaviin kasveihin, kunhan pidät muutaman päivän suoja-ajan sumuttamisen ja sadon keräämisen välillä. Pyretriini hajoaa hyvin nopeasti valossa.