heinäkuu 11, 2020, 01:43:13 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Melchranin toinen - 2014

Aloittaja Melchran, lokakuu 07, 2013, 15:00:02 ip

« edellinen - seuraava »

Melchran

lokakuu 07, 2013, 15:00:02 ip Viimeisin muokkaus: toukokuu 31, 2014, 20:15:26 ip käyttäjältä Melchran
Malttamattomana jo seuraavaa kautta odotellaan, vaikkei ensimmäinenkään ole vielä päättynyt. :D Jonkunlainen kuva alkaa olla jo lajikelistasta ja ainakin kasvien määrä lisääntyy huomattavasti ensimmäisestä kaudesta. Mopo karkaa siis viimeistään tällä toisella kaudella. Kunhan pakkaset tekevät lopun ensimmäisestä kaudesta, edessä on vielä kasvihuoneen korottaminen yhdellä harkkokerroksella ja pohjan muuttaminen nurmikosta hiekaksi.

Tällä hetkellä suunnitelmissa olevat lajikkeet :

C. Annuum

Black Scorpion Tongue
Jalapeno Gaucho F1
Jalapeno Gaucho F? (SKK2)
Poblano

C. Baccatum

Aji Cristal
Aji Escabeche
Aji Fantasy
Aji Finlandia
CAP 220
Lemon Drop
Omnicolor
Pequante
Starfish
Trepadeira Werner

C. Chinense

Monster Naga
Aji Charapita
Cajamarca
Rocato
Faria
Bonda Ma Jacques
Cili Goronong
White Fatalii
Pink Habanero
7 Pod Chaguanas
Harold's st. Barts
Murupi Amarelo
Red Savina
Habanero Brown Large
Biquinho
Peito de Moca

C. Pubescens

Orange Rocoto
PI 585273 Rocoto Montufar
Rocoto Red Peruvian
Turbo Pube
Rocoto Costa Rica Red
Rocoto Costa Rican Yellow
Rocoto de San Isidro
Canario
Rocoto Peru Cusco
Ultra Pube
Hyper Pube

Villit

Tepin (National park of Tikal)
C. Rhomboideum
C. Lanceolatum
C. Flexuosum

Talvehtineet

C. Galapagoense
Duke Pequin (C. Frutescens)

Lapsista (8- ja 9-vuotiaat) on tullut myös innokkaita chilinkasvattajia ja syöjiä ja halusivat myös omia kasveja kasvatettavakseen. Koska varsinkin villichilit tuntuivat kiinnostavan, niin laitettiin heille villejä itämään jo 25.8. siltä varalta että itämisessä saattaa kestää kauankin. Itämään laitettiin Tepin, C. Rhomboideum ja C. Lanceolatum (kiitos SK:lle siemenistä). No, ei kestänyt kuitenkaan kauaa, Tepin iti viikossa ja rhombo ja lance vajaassa kahdessa :D Joten näiden osalta kausi on jo hyvässä vauhdissa.

Tarkoitus olisi laittaa ainakin yksi kasvi NFT:hen, joten ehdotuksia otetaan vastaan lajikkeesta, jolle tuo kunnia suodaan. Muutenkin kuuntelen mielelläni ehdotuksia, mikäli joku lajike kannattaa unohtaa samantien ja vastaavasti jos on lajikkeita joita kannattaisi ehdottomasti ottaa mukaan kasvatuslistalle.

Feint

Vakuuttava lista toiselle kaudelle, vaikkei ensimmäisen jälkeen kehtaakaan vähempää odottaa ;)

Missä vaiheessa meinaat aloittaa idätykset? Löytyykö lisävalaistusta reilusti, vai onko mopo pysynyt siltä osin vielä käsissä? :D

Melchran

Pubet laitan näillä näkymin marraskuun puolenvälin jälkeen ja chinenset joulukuun alussa.
Lisävalaistuksen suhteen ei mopo vielä ole karannut, mutta lisävaloa on hankintalistalla :D Loisteputkilla ja esleillä olis tarkoitus 120w ledin lisäks pärjätä.

Melchran

Isänpäivän kunniaksi on aika laittaa siementä itämään  ;D

Kivivillaan pääsivät pubet:

Canario   2kpl
Hyper Pube   2kpl
Rocoto Costa Rica Red   2kpl
Rocoto Costa Rican Yellow   2kpl
Rocoto de san Isidro   2kpl
Rocoto Peru Cusco   2kpl
Rocoto Red Peruvian   3kpl
Turbo Pube   2kpl
Ultra Pube   2kpl


SK

Lainaus käyttäjältä: Melchran - lokakuu 07, 2013, 15:00:02 ip
Itämään laitettiin Tepin, C. Rhomboideum ja C. Lanceolatum (kiitos SK:lle siemenistä). No, ei kestänyt kuitenkaan kauaa, Tepin iti viikossa ja rhombo ja lance vajaassa kahdessa :D Joten näiden osalta kausi on jo hyvässä vauhdissa.Hienoa! Villien itäminen ei aina ole niin varmaa taikka nopeaa, mutta hienoa huomata, että tällä kaudella on onnistunu lähes kaikki. Eli tämän kauden villien siemenet on itämiskykyisiä.
Kunhan saat nuo alkuhidastelu vaiheen ohi, niin hyvin menee. Ovat pirun sitkeitä pysymään hengissä...

Melchran

Lainaus käyttäjältä: SK - marraskuu 11, 2013, 06:27:11 ap
Hienoa! Villien itäminen ei aina ole niin varmaa taikka nopeaa, mutta hienoa huomata, että tällä kaudella on onnistunu lähes kaikki. Eli tämän kauden villien siemenet on itämiskykyisiä.
Kunhan saat nuo alkuhidastelu vaiheen ohi, niin hyvin menee. Ovat pirun sitkeitä pysymään hengissä...


Itämisen nopeus todellakin yllätti positiivisesti, kun galapagoensen itämisessä kesti viime keväänä kaksi kuukautta. Kylvin kaksi siementä jokaisesta kolmesta villistä ja tepinit itivät molemmat ja lancesta ja rhombosta yksi kumpaakin. Sitkeiltä vaikuttavat tosiaan, kun ovat enemmän tai vähemmän unohtuneet oman onnensa nojaan muutamaan otteeseen sadonkorjuun keskellä. Rhombon varsinkin luulin jo olevan menetetty, kun se pääsi kuivahtamaan ihan kokonaan, mutta virkosi kuitenkin hetkessä heti kun sai vettä. Mitään kiirettä eivät ole kasvun kanssa pitäneet :D

Laitetaas vielä kuvat pikkuvilleistä:

C. Rhomboideum


C. Lanceolatum


Tepin. Toinen Tepin on vasta sirkkalehdillä.

Melchran

Kivivillaan pääsi vielä yksi rocotolajike, eli PI 585273 2kpl (kiitos siemenistä PP:lle).

Ovat näköjään harsosääsken perkeleet tähänkin talouteen tiensä löytäneet. Mistään suuresta invaasiosta ei onneksi voi vielä puhua, sillä 6kpl on vasta onnistunut liimaamaan itsensä tarrapaperiin kiinni noin viikon aikana. Itämisrintamalla ei vielä tapahtumia.

Melchran

Itäminen on lähtenyt hienosti käyntiin ja jokaisesta pubelajikkeesta on ainakin yksi siemen itänyt. Suurin osa itäneistä on jo sirkkalehdillä ja jokunen niskalenkki on näkyvissä. Yhtään kypäräpäätä ei ole noussut.
Harsosääskistä taisin päästä eroon kastelemalla kaikkien kasvien alustat 3% mantysuopaliuoksella läpimäräksi, suihkuttelemalla reilusti raidia ja liimapapereilla. Toivottavasti eivät toukat ehtineet syödä villien juuria pahasti, sillä kasvussa ei ole oikeastaan tapahtunut yhtään mitään edellisten kuvien jälkeen.

Itänyt / kylvetty

Canario   1/2
Hyper Pube   2/2
PI 585273  2/2
Rocoto Costa Rica Red   1/2
Rocoto Costa Rican Yellow  1/2
Rocoto de san Isidro   2/2
Rocoto Peru Cusco   2/2
Rocoto Red Peruvian   2/3
Turbo Pube   2/2
Ultra Pube   2/2


Parin viikon kuluttua olisi Chinensien idätyksen vuoro. Vielä olisi hakusessa Cili Goronongin siemenet, joten jos joltakulta liikenee niin olisin kiitollinen :D

Melchran

Tänään pääsivät kivivilloihin itämään chinenset. Kaksi kappaletta kutakin:

Monster Naga
Aji Charapita
Cajamarca
Rocato
Faria
Bonda Ma Jacques
White Fatalii
Pink Habanero
7 Pod Chaguanas
Harold's st. Barts
Murupi Amarelo
Red Savina
Habanero Brown Large
Biquinho
Peito de Moca


Pubescensien osalta tilanne etenee kaikessa rauhassa ja osa on jo päässyt 10cm ruukkuihin jatkamaan taivaltaan.


10cm ruukkuihin siirretyt pubet. Näillä kasvualustana taimimulta.


Vielä itämistä / siirtoa odottelevat. Osalla on niskalenkki jo näkyvissä villan uumenissa, joten suurin osa pubeista on osoittautunut itämiskykyisiksi.


Harsosääskien uhriksi joutuneiden villien tilanne ei näytä kovin hyvältä. Lehtien kellastuminen ilmeisesti johtuu turpeen läpimäräksi kastelusta mäntysuopaliuoksella. Tepin on alkanut osoittaa virkoamisen merkkejä ja jonkun verran puskenut jo uutta kasvuakin. Lanceolatum sensijaan on jämähtänyt täysin, eikä uutta kasvua ole ilmaantunut pitkään aikaan. Jos jotain positiivista hakee, niin toinen Tepin ja Rhomboideum ovat vironneet ja rhombon lehtiin on alkanut palata terveempi väri. Harsosääskiäkään ei ole yksittäisiä yksilöitä lukuunottamatta näkynyt. Raidia olen suihkutellut kaikkien kasvien suuntaan aina, kun yksikin lentävä pikkupaska on naamaansa näyttänyt.

Hieman jo hirvittää mihin kaikkien kasvien kanssa kevääntullen vielä joutuu :D Lisävaloarsenaali tällä hetkellä: 3 kpl bilteman 2x54W loisteputkivalaisin, 2kpl bilteman 45W esl ja 120W LED Finlandin ledipaneeli.

NFT:hen sijoitettavan Chinensen lajike on vielä valitsematta. Vahvimapana ehdokkaana Bonda.

jaolsten

Bonda tai Harold NFT:hen.

Tulivatko pikku terveiset perille? Eli ne pari Goronongin siementä?
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Melchran

Goronongin siemenet eivät vielä saapuneet, varmaan maanantaina sitten. Ei tunnu posti pitävän mitään kiirettä täälläpäin. Paketin saapumisilmoituksetkin tulevat usein kolme tai neljä päivää sen jälkeen kun paketti on jo saapunut toimipisteeseen ja ykkösluokan kirjeitä on aivan turha odottaa seuraavaksi päiväksi :D

jaolsten

-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Melchran

Jaolstenilta saapui "parin" :o siemenen paketti. Suuret kiitokset niistä! Ja eikun lisää siementä itämään:

Goronong 2kpl
C. Flexuosum by jaolsten 2kpl
C. Flexuosum PI 631154 (SKK2) 2kpl
Melchran

Chinenseistä nopeimman itäjän tittelin vei Cajamarca, jonka molemmat siemenet puskivat niskalenkin 5. päivänä. Hyvänä kakkosena perässä molemmat Aji Charapitan siemenet puskivat niskalenkit kuudentena päivänä kylvöstä. Yhdessä Biquinhossa näkyy myös hieman jo eloa. On tää odottaminen jännää. Ajattelin aluksi että näin jo toisella kaudella idätys ja kasvatus menee vähemmällä vahtimisella, mutta ei. Itämistilannetta joutuu tarkistelemaan edelleen useamman kerran päivässä :D

Pubescensien lopullinen kasvimäärä on selvillä. 21 siementä kylvin ja 15 kasvia niistä syntyi. Loput eivät, joko itäneet tai eivät päässeet alkua pidemmälle. Muutama sai niskalenkin aikaiseksi, mutta ei sen enempää, ei edes juuren alkua. Aika sopivasti meni, kun idätyksiä alotellessa chilitarvikkeesta tilasin 15kpl 9l amppelia  8)

Kauden 2014 C.Pubescensit:
Canario   1kpl
Hyper Pube   1kpl
PI 585273  2kpl
Rocoto Costa Rica Red   1kpl
Rocoto Costa Rican Yellow  1kpl
Rocoto de san Isidro   1kpl
Rocoto Peru Cusco   2kpl
Rocoto Red Peruvian   2kpl
Turbo Pube   2kpl
Ultra Pube   2kpl


Pubet voivat hyvin ja osa puskee jo toista lehtipariaan.

Melchran

Itämisrintamalla tapahtuu kummia. Rocatoista toinen puski sitten yhdestä siemenestä kaksi vartta. Tarkistin asian vielä repimällä kivivillaa sen verran auki, että näin molempien varsien kasvavan saman siemenen uumenista. Toinen kummastuttava asia on sirkkalehtien violetti väri. Onko Rocatolle normaalia? Siemenet ovat peräisin kaupasta ostetusta Fataliin Rocato-rasiasta.


Sihijuoma666

 :o Vau! Mitähän tuosta vielä tulee!? Eikai ne violetteja pitäisi normaalisti olla..?

Jarell

Noi harsosääkset on kyllä vitsaus josta ei tunnu pääsevän eroon ellei kerralla hävitä kaikkia kasveja joksikin aikaa. Itsellä 5 bonsai tarkoituksessa ja niiden mullista ilmeisesti noita tunkee nyt uusiinkin. Tarrat napsii joitakin, mutta toukat onkin sitten hieman vaikeempia...

Melchran

Harsosääsket ovat pysyneet hyvin kurissa ja ainoastaan yksittäisiä lentelijöitä on silloin tällöin näkynyt. Olen edelleen jatkanut raidin suihkuttelua muutamien päivien välein, jotta mahdolliset uudet yksilöt eivät ehdi lisääntyä. Chinenseistä lähes jokaisesta lajikkeesta on toinen tai molemmat siemenet itäneet. Myös C. Flexuosum PI 631154 (SKK2) molemmat kylvetyt siemenet ovat jo puskeneet niskalenkit esille. Laitoin myös kaksi lancen siementä lisää itämään, koska harsosääskien ja mäntysuopakäsittelyn murjoma lance näytti vahvasti siltä ettei siitä enää elinkelpoista tule. Noin kuukauden täydellisen pysähtyneisyyden ja huonommaksi ja huonommaksi muuttumisen jälkeen se heräsikin eloon ja alkoi puskea uutta kasvua jokaisesta kasvupisteestä. On noi villit vaan sitkeitä. :D Pubescenseista yksi Turbo pube ei jaksanut elää, vaan kuihtui pois. Laitoin pari Orange Rocoton siementä itämään korvaajaksi  :P


Valon alle jo päässeet chinenset.


Pubet


C. Lanceolatum ja uutta kasvua vihdoinkin!

Melchran

Lisää siementä tulille. Tänään olivat vuorossa baccat ja villoihin pääsivät seuraavat yksilöt:

C. Baccatum

Aji Cristal 4kpl
Aji Escabeche 2kpl
Aji Fantasy 4kpl
Aji Finlandia 2kpl
Cap 220 2kpl
Lemon Drop 4kpl
Omnicolor 2kpl
Starfish 2kpl
Trepadeira Werner 4kpl

Pubet ovat alkaneet kasvaa vauhdilla ja osa Chinenseistä pääsi myös jo isompaan ruukkuun. Kuvia myöhemmin, kun on enemmän mitä kuvata. :)

Melchran

Vuoden viimeistä päivitystä kuvien kera. Kasvua tulee kaikilla taimilla, paitsi oudolla Rocatolla, jonka toinen haara jo kuihtui ja loppukasvikin on ilmeisesti menehtymässä.C. Rhomboideum


C. Lanceolatum


Tepin


Pubescenseista osa on alkanut jo haaroittua.


Hyvää ja satoisaa uuttavuotta 2014 kaikille!