kesäkuu 04, 2020, 07:46:13 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chillaillen 2014

Aloittaja Chillaillen, lokakuu 12, 2013, 18:53:12 ip

« edellinen - seuraava »

Chillaillen

lokakuu 12, 2013, 18:53:12 ip Viimeisin muokkaus: helmikuu 03, 2014, 11:04:47 ap käyttäjältä Chillaillen
Ensimmäinen kasvatuskausi alkaa olla lopuillaan, joten siirretään katse tulevaisuuteen. Kasvien määrä vähenee huomattavasti kauteen 2013 verrattuna, mutta laatu toivottavasti paranee.

Kasvatuslista

C.annuum
Serrano
Early Jalapéno
Jalapéno
Herculenaum Pompeii

C.baccatum
Jamy
Lemon Drop
Aji Cristal
Moranguinho

C.chinense
Bonda Ma Jacques
Coyote Zan White
FG Jigsaw
Rocato
Surinam Red
Tobago Sweet

C.pubescens
Locato
Mexican Red (kuoli ennen sirkkalehtiä)
White Rocoto
PI 585273

Näillä lajeilla/lajikkeilla olisi tarkoitus pärjätä. Ehdotuksia paremmista lajikkeista otetaan vastaan, mutta lajikemäärä on tarkoitus pitää pienenä. Jos listalla on huonoja lajikkeita, niin vinkkejä näistäkin otetaan mielellään vastaan.

NFT-systeemi oli jo suunnitelmissa, mutta taidan jatkaa kuitenkin multa+Puutarhan kesä -linjalla. Syynä tähän on helppous ja huolettomuus. Kesälomalla voi lomailla, kun Blumat-järjestelmä on säädetty kuntoon ja säiliössä riittää ravinneliuosta.

Edit: Lisätty PI 585273 kasvatuslistalle
Edit2: Jallu korvattu Serranolla. Lisätty Aji Cristal
Edit3: Lisätty listalle Moranguinho (C. baccatum)
Edit4: Bonda ja Rocato pois listalta. Itivät huonosti
Edit5: Lisätty Jalapéno ja Herculenaum Pompeii

Chillaillen

Kausi 2014 on polkaistu käyntiin tällä päivämäärällä. Laitoin tänään idätyslautalle C. pubescens-lajin siemenet. Seuraavaksi vuorossa on chinenset joskus joulun paikkeilla. Tarkoituksena on idättää kaksi siementä per lajike ja jättää ainoastaan yksi planttu kutakin lajiketta kasvamaan. Satotavoitteena voisi olla vaikkapa 0,5 kg/rehu, eli yhteensä 7 kg.

Hyvää, lämmintä ja ötökkävapaata kasvattelukautta kaikille!

Chillaillen

Pubet ovat itäneet ja ovat kasvamassa mullassa. Mexican Red poistui kasvatuslistalta kypäräongelman takia. Yritin irrottaa siemenkypärää kynsisaksilla jo multaan laitetulta kasvilta, mutta kasvin hento varsi meni poikki tuossa käsittelyssä. Muut itivät ilman ongelmia melko nopeasti (10-12 päivää sirkkalehdille).

Laitoin tänään C.chinensen siemenet kellumaan lautalle. Lautalle meni Bonda Ma Jacques, FG Jigsaw, Rocato, Surinam Red ja Tobago Sweet. Coyote Zan White on työpaikalla talvehtimassa alasleikattuna.


Chillaillen


Kauden 2014 kasvatukset

Chinenset on nyt idätelty ja seuraavaksi on vuorossa baccatumit. Bonda Ma Jacques taistelee mullassa kypärän kanssa. Saa nähdä miten taistelussa käy. Rocatot eivät ole vielä itäneet, joten tuo lajike poistuu listalta, jos elonmerkkejä ei näy lähipäivinä. Tyhjennän idätyslautan viimeistään viikonloppuna baccatumien idätystä varten.

Täytyy laittaa kuvapäivityksiä kunhan kasvit hieman kasvavat. Rocotot kasvavat hiljalleen ja ensimmäinen ruukunvaihto pitäisi tehdä melko pian.

Chillaillen


Ylivuotinen Coyote Zan White (C. chinense)Rocotot

Kauden ensimmäiseen kuvapäivitykseen ei montaa kasvia tullut. Alasleikattu ja pieneen ruukkuun sullottu Coyote Zan White on säilynyt hengissä, vaikka loppusyksystä näytti että se kuivahtaa kokonaan. Uusia varsia alkoi kuitenkin kasvaa ihan kasvin alaosasta, lähes mullan alta. Muut chinenset ovat vielä niin pieniä, ettei niissä ole juurikaan kuvattavaa. Bonda ja Rocato killuvat vielä idätyslautalla. Ensimmäinen Bonda kuoli kypäräänsä.

Rocotot siirsin alkuviikosta isompiin ruukkuihin. Alimmat lehdet saivat hieman osumia ruukunvaihdon yhteydessä, mutta muuten nuo näyttävät mielestäni ihan hyvinvoivilta.

C. baccatumit laitan idätyslautalle tänään. Idätykseen päätyivät lopulta nämä lajikkeet: Aji Cristal, Lemon Drop, Jamy ja Moranguinho.

ekonyymi

Hyvännäköiset kasvit ja siisti kirjanpito.

Mulla kans puutarhan kesä tällä kaudella. Käytätkö yhden vai kahden purkin taktiikkaa ?

Chillaillen

Lainaus käyttäjältä: ekonyymi - tammikuu 18, 2014, 17:16:53 ip
Hyvännäköiset kasvit ja siisti kirjanpito.

Mulla kans puutarhan kesä tällä kaudella. Käytätkö yhden vai kahden purkin taktiikkaa ?

Kiitos. En ole varma ymmärsinkö kysymyksesi oikein, mutta jos ruukkujen määrää tarkoitat, niin kolmella eri ruukulla mennään: idätyslautalta taimi n. 2 dl:n ruukkuun, seuraavaksi n. 1 l:n astiaan, ja lopuksi keväällä sitten ämpäriin (tai 9l:n amppeliin).

ekonyymi

Mä valitsin puutarhan kesästä Tomaatti-Mansikan ja Typpi-Kalsiumin, kun ajattelin, että niiden suhteiden kanssa voi harrastaa ja pelata kasvukauden kestäessä, mutta jo nyt alkaa tuntua, että otin turhaan säätöä siihenkin hommaan, kun kaikkea muutakin huolta riittää.

Jani M

Lainaus käyttäjältä: ekonyymi - tammikuu 19, 2014, 15:07:05 ip
Mä valitsin puutarhan kesästä Tomaatti-Mansikan ja Typpi-Kalsiumin, kun ajattelin, että niiden suhteiden kanssa voi harrastaa ja pelata kasvukauden kestäessä, mutta jo nyt alkaa tuntua, että otin turhaan säätöä siihenkin hommaan, kun kaikkea muutakin huolta riittää.


Hetkinen...

Puutarhan kesä:


Tomaatti & mansikka ja Typpi & kalsium

ekonyymi

Dodii. Ei tässä kiireessä kerkee purkkien kylkiä lukea. Puutarhan kesää kato kun läksin silloin ostelemaan ja sitte suositeltiin tätä toista vaihtoehtoa, vaimo vieressä ihmettelee, että mitä me täällä tehdään..

Joo. Nutriahan ne mun purkit on.

Ja sorry päiväkirjan tuhlaamisesta tähänkin huttuun.

Chillaillen

^ No problem, kyllä tänne päiväkirjaan tekstiä mahtuu.

Kasvien määrä on jäämässä tänä vuonna todella maltilliseksi, koska Bondaa ja Rocatoakaan ei tule listalle. Viime vuonna idätykset sujuivat "liiankin hyvin", joten tänä vuonna laitoin vain kaksi siementä kutakin lajiketta itämään. Kasvatuslista lyheni osittain heikomman itävyyden ja myös kypäräongelmien vuoksi.

Pitää varmaankin lisätä jokunen C. annuum kasvatuslistalle, tai kasvattaa useampi kasvi/lajike. Rocotot eivät näytä kovin hyviltä, mutta kasvavat kuitenkin hiljalleen. Erityisesti White Rocoto osoittaa mieltään lehtiä rullaamalla. Lehdet käpertyvät siis alaspäin melkein rullalle. Jotain on siis varmaankin pielessä. Rullailkoon, jos siltä tuntuu.

Chinenset kasvavat hitaasti, mutta varmasti. Pitänee laittaa taas muutama kuva lähiviikkoina.

Chillaillen

Päivämäärä muistiin: laitoin C. annuumit itämään 1.2.2014. Lisäsin listalle Herculenaum Pompeiin.

Baccatumit ovat olleet idätyslautalla jo yli kaksi viikkoa. Ainoa sirkkalehdille pääsyt (Jamy) on siirretty multaan, muut kelluvat vielä lautalla. Mullassa oleva Jamy näyttää tekevän kuolemaa ja kuivattavan sirkkalehtensä. Huonommmin ja hitaammin onnistuu idätykset verrattuna viime kauteen. Harsosääskiä ei ole näkynyt.

Chillaillen

Lyhyt kuvaton tilannepäivitys:
Siirsin chinenset eilen isompiin (n. 1 l) ruukkuihin ja laitoin viimeiset baccatumit (Moranguinho ja Aji Cristal) idätyslautalta taimiruukkuihin.

Kaikki annuumit itivät nopeasti (sirkkalehdille reilussa viikossa).  PI 585273:ssa on jo ensimmäiset raakileet kiinni. Laitan muutaman kuvan kasveista lähipäivinä.


Kasvatuslista, tilanne 21.2.

Chillaillen


C. baccatumit ja C. annuumit uusissa ruukuissaanPubet: edessä PI 585273, takana White RocotoCoyote Zan White (C. chinense) ja Locato (C. pubescens)C. chinenset: Jigsaw, Surinam Red ja Tobago Sweet

Laiton pubet ja ylivuotisen Coyote Zan Whiten eilen ämpäreihin. Baccat ja annuumit pääsivät uusiin ruukkuihin tänään. Baccatumeista Aji Cristal ja Moranguinho ovat vielä taimiruukussa ja kasvattelevat vasta ensimmäisiä oikeita lehtiään.

Mopo on pysynyt tänä vuonna hyvin lapasessa. Kasveja on yksi per lajike ja kaikki on tarjoitus laittaa (villejä lukuunottamatta) kasvihuoneeseen.

Doodle

Hyvä, että noin terveen oloiset taimet pääsivät kunnon ämpäreihin.

Chillaillen

Päiväkirjan päivitystahti on hieman hidastunut, mutta yritetään taas skarpata vähän. Pari kuvaa ja muutama sana kasveista:


PI-585273 (C. pubescens) & ensimmäinen kypsyvä podi


Kaikki kauden kasvit

Kauden ensimmäinen podi on kypsymässä ja chilit ovat hengissä. White Rocoto (jälkimmäisessä kuvassa alhaalla vasemmalla) on voinut koko ajan huonosti, mutta sekin on hengissä ja kukkii.

Ylivuotinen C. tovarii (isoin kasvi jälkimmäisessä kuvassa) näyttäisi voivan hyvin. Kevätaurinko on tehnyt sille hyvää. Sen kanssa samassa ruukussa kasvanut pienempikokoinen kaveri kuoli muutama viikko sitten. Se vaan kuivui hiljalleen ja kuolla kupsahti.

Kasvihuoneen pesuaineet on jo hommattu ja Blumat-kastelusysteemiin on tilattu uusi letku. Nyt vaan odotellaan ilmojen lämpenemistä ja kasvihuonekauden aloitusta.

Seuraava kuvapäivitys tulee, kun siirrän kasvit loppukuusta lopullisiin ruukkuihinsa (=ämpäri).

Chillaillen

Kasvihuone on nyt pesty ja valmiina uuteen kauteen. Blumatin letkuja odotellaan vieläkin Kivikankaalta. Taidan viritellä hallaharsot ja lisälämmittimen kasvihuoneeseen ensiviikonloppuna. Tuolloin myös pubet pääsevät kasvihuoneeseen.

Chillaillen


Chinenset (Surinam Red, Jigsaw & Tobago Sweet) siirrettyinä ämpäreihin


Olohuoneen kasvit

Sain viimein sunnuntaina (4.5.) laitettua kaikki chilit lopullisiin ruukkuihinsa. Paremmat kuvat jäi taas ottamatta, mutta näillä mennään. Ensimmäisessä kuvassa olevat chinenset ovat hyvin samanikäisiä ja kasvaneet samanlaisissa olosuhteissa natikan alla, mutta kovin erilailaisia taimia niistä on tullut. Surinam Red on tuollainen tuuheampi puska, Jigsaw on melkoinen horsma ja Tobago Sweet jotain näiden väliltä.

Toinen kuva on olohuoneesta. Säiden lämpenemistä odotellaan. Ämpärit + natikka eivät ole paras mahdollinen sisustusratkaisu.

Kaikki chilit ovat siis vielä sisällä. Pubet olivat pari lämmintä päivää kasvihuoneessa, mutta kyllästyin niiden edestakaiseen raahaamiseen. Lisälämmittimiä ja lisäeristyksiä en ajatellut käyttää, vaan heivaan rehut kasvihuoneeseen vasta kun yöpakkaset loppuu.

Chillaillen


Pubet kasvihuoneessa

Sääennusteiden mukaan yöpakkasia ei ole enää luvassa, joten siirsin pubet eilen pysyvästi kasvihuoneeseen. Edessä on Locato, takana vasemmalla White Rocoto ja oikealla PI 585273. White Rocoto on voinut jostain syystä huonosti koko elinaikansa. Katsotaan jos se piristyisi kasvihuoneessa.

Siirsin eilen myös villichilit CGN-21502:n (C. eximium) ja C. Tovariin pihalle.

Chillaillen


Sääennuste  :) (fmi.fi)

Sää näyttäisi suosivan chilinkasvattajia, joten vein eilen kaikki chilit kasvihuoneeseen. Rocotot siirsin kasvihuoneesta ulos ja jätin hallaharsot pois. Toivottavasti eivät pala. Viime yö oli vielä melko viileä (n. 5 astetta), mutta hyvin näyttivät kasvit pärjänneen.


Rocotot

Kuvassa etummaisena PI 585273, sen takana kitukasvuinen White Rocoto ja viimeisenä Locato.Kasvihuonenäkymää

Kasvit etualalta lähtien: Coyote Zan White, Tobago Sweet, FG Jigsaw, Surinam Red ja Jamy


Lisää kasvihuonetta

Etualalla on vasemmalla Early Jalapeno ja oikealla Jalapeno. Jallujen takana on kaksi pensastomaattia, jotka eivät ole kovin hyvävointisia. Tomaattien jälkeen on Moranguinho ja Lemon Drop. Takeseinustalla vasemmalta oikealle Herculenaum Pompeii, Serrano ja Aji Cristal.

Blumat-kastelusysteemi pitää vielä viritellä käyttöön. Sitten vaan odottelemaan satoa.  :)