elokuu 10, 2020, 21:24:56 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Huru-ukon 3. kausi 2014.

Aloittaja Huru-ukko, marraskuu 05, 2013, 12:37:35 ip

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko

helmikuu 23, 2014, 19:05:10 ip #20 Viimeisin muokkaus: helmikuu 23, 2014, 19:07:07 ip käyttäjältä Huru-ukko
Taimet sai isoimmat jo paikkansa taimi NFT lootissa, ja muut tarpeeksi isot turpeeseen.....
Isoimmat oli jo venähtäneet 15 cm pitkiksi, ja saivat tuonne taimimultaansa pari kertaa jo Puutarhan Kesääkin.
Tulevaisuudessa tulen taimet idättämään kaikki näin.....Lautalta itäneet taimimultaan, ja sieltä joko turpeeseen tai suoraan verkkoruukkuun, ilman turhaa villoittamista. Verkkoruukut sitten taimi-NFT:hen. Noissa kaikissa taimissa oli jo kehittynyt 10-15 cm pitkät juuristot.

Ulkosaunan eteinen saa tänäkin vuonna toimia taimikasvattomana, valot ja pumppujen äänet ei häiritse.
Eikä nuo oikein sisälle sovikkaan.......
Taimi-NFT toteutus on tehty Honkkarin sängynaluslootaan, jonka kanteen on porattu 8 verkkoruukun paikat.
Ja kannet päällystetty ylimääräisellä allasmuovin palasilla. Eka vuonna ne oli bubblereita, viime vuonna ne vaihtui NFT systeemiksi korvaamalla ilmapumppu vesipumpulla, ja sisälle 2 cm paksu levy kovaa tyroksia suoraan kellumaan litkun päälle. Verkkoruukkujen pohjat on sitten tyroksilevyn päällä.
Taimivaiheessa nestettä ei kovin paljoa kulu, joten on helppo pitää nestepinta sopivalla tasolla.

Säästönä vielä jätin sen Serlan talouspaperin vetämättä tyroksilevyn päälle, enkä laittanut mitään mattoakaan   ;). Pumpulta tuleva letku on reitetty siten, että siinä on 4 reikää yhteensä. Isonaula apras.

Kuvassa oleva ilmapumppu hapettaa bioponista säiliötä.
Isoimmat on pubeja, oikealla edessä on Naga puska, jossa on kolme alkua....Kaksi niistä päätyy jossain vaiheessa bioponisten ravinnoksi, kuten muutkin kaksoiskappaleet taimissa.

Taidan laittaa huomenna tomatillot tulille, siinähän ne kylvöt tältä talvelta olikin. Paitsi sitten kasvimaa keväällä.Ituja.


Huru-ukko

Joka päivä jotain pientä......Eilen oli pakko siirtää taimi NFT asukit 8 kappaleesta 4 toiseen laatikkoon tilanpuutteen takia. Alimmaiset lehdet joissain oli jo tippuneet valonpuutteen takia.
Tänään jatkoin siirtämällä taimimullassa kasvaneet jalopenot n. litran ruukkuun.Tiny Timit edessä, takana vasemalla ja keskellä kuvaa näkyy (kellertävänäkin) 12 kpl jalapenoja.
Viittä lajia on 2 x ja 2 lajia 1x.

Yleiskuvaa kasvatuksista.

Yhden isoimmista juuristo ylhäällä, alhaalla pienin ja nuorin; tänään Rocatot 2 ja Tobago Sweet 1 meni Taimi NFT kasvatukseen.
Pitänee hakea pois kylmäsavusta jo....

Huru-ukko


Kevättä.
Kolmatta ikävuottaan aloitteleva Bolivian Rainbow on talven viettänyt amppelissa ilman mitään lisävaloja pelkän veden turvin. Taitaa olla aika alkaa lisäillä Puutarhan Kesää silloin tällöin veden sekaan.
Bollen lisäksi ikkunan edessä roikkuu ketjuissa pieni taso pari kuukautta keväisin, jossa joitain idätyksiä yleensä on. Siemenvaiheessa olevia on siellä sun täällä....
Tamarindeja "nupulla" muutama, Mini Passion Fruitteja 3 joista kahdessa on maanpäällinen varsi muodostumassa.
+ tomatillo idätys mullassa, joista nousi 3 sirkoille heti kun laitoin lisää siemeniä idätylautalle.
+ munakoisoidätys, jossa ei ole elämää esiintynyt. Lautalle meni niidenkin siiduja, mutta ei se noihin ruukkuihin tehonnut  ::).

Huru-ukko

Kasvihuone kausi aloitettu. Amppelimansikka ja kaksi gojia siirretty lämmittelemään  ;).

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - helmikuu 08, 2014, 13:34:35 ip
Kaffir Limen, Calamondin Minature Orange,  Mini Passion Fruit ja Sweet Thai Tamarind siemeniä tulille, jos saisi noin 50 siemenestä edes yhden itämään....
Thaiseeds lähetti nämä aika nopeasti, neljäntenä päivänä infosta tulivat. Ja kun piti olla jostain 5 tai 10 siementä, niitä oli tuplaten.......

Pistin idätyksen sekä taimimultaan istutus lokerikkoon kelmu päällä, että myös minigripp pusseihin, joissa on kostetuttu arkki taiteltuna Serlaa ja päällä palanen varmistamassa jotta kosteus on riittävä siementen ympärillä.

Aikaisempi Kaffir limen idätys kesti kaiken kaikkiaan puoli vuotta, koska jaoin siemenet pidemmälle aikavälille aina uuteen yritykseen. Luulisin että olivat samaa mahoa satsia kuin Jaolstenillakin...

Hmmmmm.................Chilitkin kasvaa.


Lähinnä itselleni merkintä, Kaffir lime iti kuukauden päästä kahden siemenen voimin...Chilitkin kasvaa ja kukkii.

Huru-ukko

maaliskuu 21, 2014, 12:42:14 ip #25 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 21, 2014, 12:44:16 ip käyttäjältä Huru-ukko

Hmmmm.... Tomaatit jäivät etualalle.
No takana on suurimmat chilit samankokoisia taimi NFT:ssä. Toki siellä on pienempiäkin ja pari kuukautta nuorempiakin, chinensejä lähinnä.

Suurimmat on 40 cm korkuisia, pubeja. Sekä turpeessa kasvava Aji Cristall. Seuraavaksi on turpeessa paprikoita ja baccoja 3-35 cm.....Pieniä ovat ammattimiehiin verrattuna  ;D.

Viikon päästä pubet saunaosastolle väliaikaisesti ämpäribubblereihin jatkamaan kasvuaan natikan alla.
Tulee samalla tilaa tälle puolelle kahden täyden (8 kpl/taimi-NFT) taimikasvattomon chilit jakaa pubejen tyhjiksi jättämiin paikkoihin.
Eli tilanpuute ei hellitä ennen toukokuun alkua  :o.

Keskelle "rakentelin" jätelevyn palasesta lisäpöydän, johon toin talossa olleet "etelän hetelmät" ja munakoison sekä tomatillojen taimet.
Vastavuoroisesti kiikutin sisälle pudeja 5 kpl ikkunan edessä olevalle tasolle.Kahden kerroksen väkeä....Alhaalla tomaatteja, ja ylemmällä tasolla on chilejä 7 kpl, + Boliwian Rainbow amppelissa kolmatta kesää odottamassa.

Täältä tähän  :o..

Huru-ukko

Kevättä pitelee, tänään ensimmäisen nokkosperhosen ja leskenlehdet kukassa bongattu.Pubet kukkii taimi NFT:ssä. Kasvien sekamelskaa katsellessa kypsyi päätös siirtää ne isoimmat huomenissa kasvamaan saunaan bubblereihin. Peittävät pienempiään sen verran paljon ettei edes erota jos joku voi huonosti....
Koska kaivovesi on siinä 8 asteen tienoilla, "latasin" tänään huomista siirtoa varten 8 bubbleria valmiiksi ilmapumpuilla, 2 EC Puutarhan kesällä, ja vulcaponicilla. Ja napsin melkein jokaisesta tomaattiruukusta sen kakkostaimen ravinteeksi bubbleriin....
Miinuspuolelle vielä 4 mustaa CAT sukkaparia  :o.
Myöskin tämä Aji Cristalli pääsee saunomaan, korkeutta on jo 60 senttiä. Mitään en leikkele, ellei ole pakko  ;D.


Baccoja, annuumeja ja peruspaprikoita litran ruukussa turpeessa. Korkeutta 20-30 cm välillä, korkeimpina paprikat, joista pari pientä raakiletta nyppäsin jo pois.
Koulintaa, haarukoitten avulla. Tätä suosin siksi, että siinä lähtee mukaan taimimultaakin melkein koko kennon multa. Juuret pysyy ehjänä, ja saavat kasvaa itse väkevämpään turpeeseen....
Ruukun täytän löyhästi turpeella, ja sitten kahdella sormella teen sopivan kokoisen kuopan johon lasketaan taimi multineen. Lopuksi sormilla  kevyt painallus jotta turve painuu tasaisesti taimimulta paakkua vasten.
Kyseessä ei ole chilin taimi.Nokkosperhonen.....

Huru-ukko

maaliskuu 25, 2014, 16:00:17 ip #27 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 25, 2014, 19:34:25 ip käyttäjältä Huru-ukko
Sauna muuttui kasvatustilaksi, ja hiukan jäi vielä tilaa saunomiseenkin  ::).

Isoimmat bubblereihin 8 kpl, tilaa tuli jopa niin paljon, että kasvien välistä näkee alustat....
Joku pubeista muuttaa tässä bubbleriin, leikkasin verkkoruukusta pohjan pois ja tungin tuon juuriston läpi siitä. Takana oleva musta hökötys on sängynalus loota, josta nuo taimi-NFT:teeni on tehty. Pituutta sillä on 90 cm.
Suoristettuna tuon puben oksien "siipiväli" olisi metrin luokkaa.....
S4:lla olen noita kuvia räpsinyt lähinnä sen helppouden vuoksi....Ja menee nettiin muutamassa sekunnissa.
Tämä kuva olisi ollut alkuperäisenä niin keltainen, että oli pakko hiukan korjailla. En osannut sitäkään  :o.

Saunaosasto, Aji Cristall vasemalla, vieressä Starfish ja loput on pubeja. Joista näytti olevan parista nimikyltti hukassa.


Lisäyksenä kävin laskemassa pelkät chilit, 63 kappaletta, joten kolmasosan vähennys viime vuoteen onnistui.........Jos huomenissa laskeskelisi mitä lajia määriä ja mikä menee mihinkin....

Huru-ukko

Enpä niitä viitsinyt laskeskella kuin sen verran, että pitäisi riittää  :o.
Tärkein on ulos menevät pubet Huru-lootaantm, joita on 6 kappaletta eri cchilejä. Pubeja on lisäksi multakasvatuksissa aika pieninä vielä.


Aika keskellä kuvaa on mini CAP 363, joka ei meinannut itää lainkaan, ja sitten kun iti ei kasvanut mitään juurikaan. Tuo kasvi on kasvanut 12.11.2013 asti komeat 10 cm, tai vähemmän.....
Ollen koko ajan samoissa olosuhteissa kuin kaikki toiset pubet....Paskajuttuja vaan sattuu, turha miettiä missä vika.....Semillaksen siemenet, yksi iti kuudesta....

Huonosti kasvaneet on myös Prisman siemenistä kerätyt Rocatot, taimi NFT:ssä ovat nyt liki 10 senttisiä.
Samaten myös Tobago Sweet on minikokoinen, ehkä en vaan osaa chinensejä....
Kasvattomon lämpötiloja en ole nostanut oikein mihinkään, eli loisteputkilla päivälämpö tila on noin 25 astetta, ja yöksi lattialämmitys pitää juuri 15 asteen lämmöt. Vaikka muut kasvaa, niin chinenseille tuo on liian vähän. Toivotaan kuumaa kesää....bluesman

 Vehreitä kasvejahan sulla on.
Oon chileissä kuten monissa muissakin kasveissa havainnut isoja eroja kasvuunlähdössä. Tobago sweetejä on NFT:ssä 3kpl. Mitat väliltä 30cm-120cm. Orange habassa on kummallisia kasvutapaeroja kun useampi taimi alkoi haarottua alhaalta rungosta jo 15-senttisinä.
Yksi Orange rocoto jä unohduksiin minivillakuutioon ja säälistä siirsin sen NFT:hen muiden rocotojen ollessa jo 40-50cm leveitä. Kyseinen pube on myt 135cm leveä ja 50 cm korkea ja kukkii rajusti.
Eli sullakin on sattunut joidenkien lajikkeiden kohdalla jäämään kasvatettavaksi ns. maanantaikappale.
Saunaa en ole vielä uhrannut chileille joskin chilisauna tuli jo koettua.

Huru-ukko

Onneksi suihkukoppi on erikseen  ::).......

Chilienkasvatus jatkuu tavanomaisin vinkein, nyt kun lupaili parille kolmelle yölle lämpöasteita, niin siirsin ns. varakappaleita kasvihuoneeseen tutustumaan. Saa samalla hiukan enemmän tilaa täynnä oleville pöydille.Näistä suurin osa jalapenoja, yksi pube ja pari peruspaprikaa.....Ruukut 9x9x10cm.
Mahdollinen paleltuminen ei kovin iso menetys ole. Siihen ei tietysti pyritä  ;D.
Tämäkin lykkää jo pienenä podia..... Paprika.

Aiemmpina vuosina tuli enemmän ajateltua aina enemmän satopainotteisesti toiveena hehdon laari
täyteen  :o...
Nyt olen alkanut lipsua tuosta, ja jättänyt  muutamiin podien alkuja, kasveja on ihan tarpeeksi sille että suuhun saa kesän aikana tuoretta chiliä, ja varmasti osa menee etikkaankin. Jauhamaan ja savustelemaan en viitsi alkaa, niitä tuli viime vuonna 10 vuoden tarpeiksi.

Huru-ukko

Isompiin ruukkuihin tänään 17 chiliä eri lajeja ja lajikkeita. Uudet ruukut oli kokoa ehkä 3-4 litraa.
Myöhemmäksi siirrettäväksi jäi vielä 12 kpl litran ruukkuihin.Saunaosastolla on natikka päällä, joten siitä kuva jäi kovin keltaiseksi....Kuva aukeaa isommaksi klikkaamalla, en suosittele.....
Etualalla on muutama tomaatti, ja taaempana pubeja sekä Aji Cristall ja Starfish, kaikki chilit on täällä bubblereissa.

Saunan eteisen tilanne ennen ruukutusta, tilanpuute alkaa pian haittaamaan kasvua, joten huomenissa tyhjenee sekä sauna, että nämä pöydät.

Aji Cristall, juuria alkaa olla jo kolmatta kierrosta paakun ympärillä. Tämä pääsee tuohon vieressä olevaan ruukkuun, johon säkistä kauhoin Kekkilän kasvuturvetta löyhästi ruukun melkein täyteen.
Seuraavaksi painelin siihen litran ruukun kokoisen kolon, johon tuonkin Aji Cristallin tuosta laitan, ja hiukan tasailen turvetta. Se on siinä.
Saa olla kesäkuun alkuun ainakin siinä, silloin katsotaan siirränkö sen suoraan multapenkkiin, vaiko 9 litran amppeliin.

Muutamia ruukutettuna.
Muutama lisää.
Chile De Seda ja Sugar Rush alkanut podien tehtailun, kuten moni muukin capsicum. Teki mieli napata podit pois, mutta kasvakoon, minkä nuorena varastaa, sen vanhana omistaa  :o.

Lopuksi vielä epäselvä suttu taimi-NFT:ssä olevista kasveista. Noiden korkeus on suurinpiirtein 50-70 sentin välillä. Vasemmalla Aji Cristallissa on jo suhteellisen iso podikin, taisin kuukausi sitten viimeksi nähdä tämän näkymän kun siirtelin ruukkuja......

Täältä tähän  :o........

Huru-ukko


Matka saunalta kasvariin on alkanut.....Peruspaprikat Carmen Hydrid oli pukannut kolme podin alkua piilossa muiden puskien seassa....
Sauna on vielä hiukan vallattomassa kunnossa, mutta jos huomenna siivoaisi mullat,lehdet ja nuput lattialta kun lämmittää kiuasta.

Kasvit kasvarissa. Yritys oli kuvata niin että ylemmän kuvan oikea reuna on alemman kuva vasemalla puolella. Onnistui 50%.
Osa chileistä vielä puuttui tuossa vaiheessa, paikka jossa seisoin oli ainoa vapaa silloin. Nyt siinä on pubet bubblereissaan.
Pari chiliä on vielä sisällä, eli jos nuo paleltuu, niin kausi ei ihan 100% mene pilalle.......Ja runkotomaatteja 8 sekä kaksi Tiny Tim amppelia.
Sisälle päätyi myös tomatillot ja munakoisot ja sekalaiset taimet.

Tämä aika keväästä on varmaan chilinkasvattajan action kausi jännityksen puolesta  :o  ;)....
Yölämpötilaksi alkuun pyrin säätämään johonkin 10 asteen tienoille.


Huru-ukko

Yölämmöt jäi hiukan yli 6 asteen, ehkä on syytä hiukan kääntää enemmän kaakkoon nappulaa.
Telttan tiivistäminen saattaa auttaa myös.Vasemalla podeja puskee Aji Cristall, taitaa siitä tulla tämän vuoden tuottoisin puska.

Oikealla alhaalla on taas pube Rocoto Costa Rica Red, jonka siirsin taimi-NFT:stä jotain pari kuukautta sitten ämpäribubbleriinsa.
Siinä kasvaa kaksi kasvia, joista toinen menetti juurristonsa melkein kokonaan siirron yhteydessä.
Juurenniskasta katkesi valtaosa juurista. Koko tuon ajan lehdet on roikkunut kuin ei vettä olisi saanut viikkoon, mutta piti kuitenkin kaikki lehtensä kiinni.
Viimeiset kymmenkunta lehteä on vielä hiukan vailla juurten tuomaa ravintoa ja painetta. Luulisin että parissa viikossa se on kunnossa, ja pääsee jatkamaan kasvuaan.

Kuusi kipaletta pubeja ulkokasvatukseen Huru-lootaantm tulee muodostamaan toivon mukaan "rungon" kasvatuksiin. Hapanpube valmiste vie kielen mennessään, ja sitä herkkua ei ole kuin vajaa litra jäljellä.
Multakasveina on myös muutamia pubeja, joille en ole vielä osannut päättää mitä tekisin.........Joko multaan kasvariin, tai amppeleihin jotka olisi ehkä pubeille paras paikka vesiviljelyn jälkeen.

Suap nähä  :o  8).


cornell

Julmetun kokoisia kasveja, lämpösiä öitä vaan sinne koto-Suomeen!
¨käynks mä usein täällä?¨

Huru-ukko

Kiitosta, tänne Länsi-Suomeen. Koto-Suomihan on oikeiden ihmisten maassa  ;)

Ulkolämpötilan ollessa nollan kieppeillä, kasvarissa oli ollut alalämpö 0.5m lattiasta 6 astetta, ja hiukan yli metrissä 8 astetta..

10 päivän ennusteessa on yölämmöt tänne 0-2 +asteen kiepeillä....
Kesäkuussa varmaan lämpenee, 10.6 on täällä se raja jonka jälkeen hallaa ei pitäisi olla enää enää ennen heinäkuuta  ;) ;D.

Huru-ukko

Chilit voi hyvin vielä kasvarissa...
Talossa taas eteläikkunalla oli näköjään paikasta auringosta tomaattien kesken kilpailua.....
Pituutta oli tullut varren tukevuuden kumminkaan kasvamatta. Noita oli parhaillaan 10 tuossa kasvamassa, joten tukivat toinen toisiaan....

Tukikeppi kolme kertaa kasvin rungon ympäri pitää ryhdin hyvänä.......
9 l. amppelit on jo liki tuossa, vielä kun laiskuus häviäisi taistelun ruukutusta vastaan  :o.

Chilioni

Millasta tavaraa tuo belinda puutarhaturve on? Tuntuiko kelvolliselta? Katselin honkkarissa noita mutten äkkiseltään uskaltanut ostaa. Ostin sitten pienemmän säkin tarhurin puutarhamultaa, eipä vakuuttanut koostumus kun purkkiin sitä kauhoin.  :o
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

PP

Esimerkillistä settiä jälleen kerran. Isoja, hyvinvoivia kasveja osaavissa käsissä ja hyvissä olosuhteissa. Tästä on hyvä ottaa oppia ja mallia.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Chilioni - huhtikuu 22, 2014, 00:35:38 ap
Millasta tavaraa tuo belinda puutarhaturve on? Tuntuiko kelvolliselta? Katselin honkkarissa noita mutten äkkiseltään uskaltanut ostaa. Ostin sitten pienemmän säkin tarhurin puutarhamultaa, eipä vakuuttanut koostumus kun purkkiin sitä kauhoin.  :o


Kekkilän turvettahan sitä on tullut aiemmin käytettyä, mutta sen saatavuus oli muuttunut siten ettei sitä enää paikallisesta Agrista saanut liikkeen lopettamisen vuoksi.
Joten retkahdin ostamaan Honkkarista hintaan 12€ 4 säkkiä tuota Loimaalaisen firman pussittamaa turvetta. Tiedotteen mukaan peruskalkittu ja lannoitettu.
Turve on ilmavavaa ja tuntuukin turpeelta.  Eilen ruukutin kymmenkunta tomaattia ja pari chiliä 9 litran amppeleihin, säkki riitti 9-10 amppeliin.
Kekkilän turpeeseen en käsituntumaa voi verrata, koska ostin aina Kekkilän 320 litran säkin, joka on tiukkaan puristettua turvetta, jota on rikottava ruukuttaessa.
Näin 1 päivää käyttäneenä ei vielä ole muuta sanottavaa.....Ruukuttaessa turpeesta näkyy vielä merkkejä maatumisesta, mutuna, jos sellainen vaaleahko väri tiiviimpien paakkujen sisällä on merkki sienikasvustosta joka maaduttaa turvetta vielä.

Valintakriteeriksi osui kun Honkkarista saa halvalla koiran karkit  :o ::).....Niin samalla turpeetkin sieltä.

No oikeasti ajattelin kokeilla jotain uuttakin. Ja halvempaa.
Säkit on läpinäkymätöntä muovia, ämpäribubbleriin valosuoja  ;).