marraskuu 29, 2020, 09:47:07 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Ekonyymin 2014

Aloittaja ekonyymi, marraskuu 13, 2013, 21:04:13 ip

« edellinen - seuraava »

chipe

Lainaus käyttäjältä: ekonyymi - elokuu 02, 2014, 12:16:35 ip
Joo, kyllä ne on olleet ihan muiden joukossa alkukasvatuksen ja monien muiden kanssa ulkonakin samoilla edellytyksillä. Nyt kun tarkemmin katsoin, niin ensimmäinen idätys tuon osalta meni vähän puihin, vain yksi (1/3) tammi-helmikuun vaihteessa idätetty jäi henkiin. Toinen taimi laitettu maaliskuun alun idätyksestä (1/2).

Nopeimman syötävän podituksen mulla teki Golden Cayene, mutta se on mun makuasteikolla (vain) "ihan ok", hiukan pistävä polte, mutta soosissa menee kyllä.

Mulla huonon aikaisen sadon pilaa riittämättömät kasvuvalot. Silti tällä pienellä kokemuksella uskaltaisi liputtaa Hungarian Hot Waxin puolesta, joka näyttäisi olevan satoisa ja aikainen.

Yksi kriteeri ensi kauden idätyksistä ja kasvatuksista on aikainen syöntilajike ja sitä tässä vielä kovasti mietitään.


Voi tosiaan olla että otos on sen verran pieni että päätelmiä tuosta Jalapenosta on vaikea tehdä kun tosiaan tuo kasvi ei suurensuuri ole. Omissa ajatuksissa on tosiaan kokeilla miten mahdollisimman lyhyellä esikasvatuksella saisi jotain satoa suoraan pellosta ja tuo Jalapeno tullee olemaan yksi kokeiltavista. Hungarian Hot Waxiakin harkitsin siihen asti kun Chilivaari lyttäsi sen maun... Joku Cayenne voisi kanssa olla kohtuutoimiva ja sopii kyllä omiin makumieltymyksiini.

Omista tämän vuoden kasvateistani ensimmäisenä satoa tuotti Fire Flame mutta eipä tuossa nyt montaa erityisen nopeaa lajiketta ollut kokeiltavina ja idätyksetkin oli niin eri aikoihin että paha vertailla.

ekonyymi

Hot Waxia syöty, ensimmäinen ok tuoresyöntichili. Osa podeista vaan on tulettomia ja osassa on reilumminkin. En väitä että sen maussa mitään ihmeellistä luonnetta ja erilaisuutta olisi, mutta sitä kautta se ei mun mielestä voi kauhean huonokaan olla - ehkä enemmänkin tylsä. Mutta on näitä näkymin ensi vuoden kasvatuslistalla.

No niin, tätä on odotettu kuin kuuta taivaalta: Aji Fantasyn podit alkavat vihdoin kerätä väriä. Epäilen, että paikka kasvarissa ja koko kasvarin paikka ovat varmaankin liian huonosti auringossa.

Onnistuihan se toukankin kuvaus (kännykkäkamerallakin). Avaimina hyvä valaistus sekä kuva riittävän kaukaa, zoomaus vasta läppärillä.Näitä on nyt nypitty käsin. Ensin olivat invaasiopaprikasta levinneet yhteen viereiseen chiliin. Alku nyppimisen jälkeen (joku 15 kpl) löytyi muutamia yksilöitä seuraavina päivinä. Nyt oli pari päivää taukoa, tänään löytyi kaksi yksilöä joista toinen kolmannesta kasvista. Näyttäisi että selvitään ilman myrkkyjä ja pahempia tuhoja.

Raumala

Mulla oli noita viimekesänä parvekkeen pubeissa, nypin reikäiset lehdet toukkineen irti. Sitten ne hävisivät kun ei niitä hirveästi ollut onneksi ja tuhoilta vältyttiin.

ekonyymi

Eilinen vierailu Chilifesteillä oli mukava kokemus. Hyviä tuotteita maisteltu, mm oluet oli hyvä uusi tuttavuus, ei niinkään poltteen osalta, vaan että toivat lupaamansa chilin maun mukavasti esiin. Chilijäätelö oli myös hauska kokemus. Monia muitakin tuotteita maisteltu ja saatu ideoita omiin kokeiluihin. Hieno tapahtuma.

Kotona, Bonda oli kuin varkain alkanut kypsyttelemään kasvin kokoon nähden ihan mukavia podeja:ps. pari matosta löydetty lisää ja tuhot aika minimissään

ekonyymi

Cherquin podit ovat osin syötävän näköisenä. Vielä ei ole maistettu ollenkaan.Kasvarissa myös Dulce Dolor on kasvattanut muutamia podeja. Nähtäväksi vain jää kerkeääkö ne kypsyä.Indian Red otti ehkä eniten itseensä alku-ulkoilun auringosta, joten se tuotiin toiselle puolelle taloa. Podeja olisi kivasti tulossa siinäkin, mutta näinköhän nekään kerkeää kypsymään.ekonyymi

Satokuva. Voi jessus. Nyt on wannabe harrastajan kausi huipussaan. ;-)ekonyymi

Golden Cayene tekee ihan reilun kokoisia podeja kasvin kokoon nähden:Indian Red pukkaa myös lopultakin väriä podiin. Hieman kitukasvuiseksi on jäänyt kun piti auringonpoltteiden jälkeen siirtää varjoisammalle puolelle.Dulce Dolor ottaa myös väriä.Kyseinen yksilö on asustellut omenapuun tukemana ja vaikka ei kauhean tuuheaksi ole kasvanut, niin tekee kuitenkin joitain podeja. Yksi Dulce pihayksilö lähti jo pari viikkoa sitten kompostiin, kun ei ollut vielä saanut yhtään raakiletta kasvatettavakseen. Kolmas yksilö on kasvihuoneessa publerissa ja tuuheutta siinä kyllä riitti, mutta podit eivät ota vielä väriä. Tuuheuskin hävisi, kun leikkelin podittomat oksat pois.

ekonyymi

Bondan lehdellä oli tällainen ötökkä paistattelemassa. Näyttää kuin olisi pikaliimalla kiinnitetty tuohon eikä ole liikkunut moneen päivään. Ei tainut keretä mitään tuhoja, koska lehdet on ihan ok ja kasvi voi muutenkin hyvin. Ihan noin mielenkiinnosta, onko arvailuja kuka tämä on ja mitä hänelle on käynyt ?ekonyymi

Älkää nyt naurako, mutta kun sato on vaatimatonta, niin tuotteita pitää silti päästä tekemään.ekonyymi

Syyskuun lopun kylmien öiden alta suurin osapihalla vielä hengissä olevista muuttivat neuvottelujen jälkeen autotalliin. Grrr. No, huonollakin valolla pieni Bonda kysytteli Podeja hyvään tahtiin.Bondasta yritin tehdä vahvempaa soosia. Viisi podia ja vähän muita seassa n. 5dl litran soosista ei yllättäen vielä ollutkaan tappotulista edes minulle. Pystyy hyvin teelusikallisen syödä ruoan yhteydessä. Mainittakoon nyt vielä tässä, että ennen 2013 kahden chilin ensikautta en liiemmälti ollut jalopenoa vahvempia chilejä maistanut enkä ihmeemmin käyttänytkään. Tämä harrastus on minulle siis takaperin puuhun, ensin kasvatukset, sitten pitäisi vielä opiskella syömään kasvattejaan.

Serrano passiivihydrossa oli ulkona n. 70 podia, joista se oli kypsytellyt n. 5 autotallisiirtoon mennessä. Siirron jälkeen siitä kuivui aika paljon lehtiä ja pieniä oksiakin. Osa voi johtua siitä, että leikkelin ja nypin kaikki kukat ja suuren osan podittomista oksistakin pois vähän ennen siirtoa. Nyt parin viikon autotallielämän jälkeen kypsymistä tapahtuu, ehdin jo uumoilla jonkun moista juuriongelmaa ja voihan se olla, että sitä vähän onkin, mutta ei näköjään toivoton tilanne kuitenkaan.Kevennyksenä Jalopenon kukka-podi:Kasvihuoneessa on kauden paras sato raakileina. Publereissa Aji Fantasy on tehnyt toisen aallon satoa ja Dulce Dolor on tehnyt hyvän määrän isoja raakileita (helposti triplaisivat tämänhetkisen sadon). Eivät vaan taida enää ulkona kypsyä. Pitänee alkaa neuvottelut naapurin natikan lainasta. tietysti siirto kasvarista autotalliin pitäisi myös onnistua. Kunhan vaan autotalliin saisi vähän lisää tilaa. Perheen nuori aikuinen tuli "käymään kotona". On yhden reilun yksiön verran tavaraa pitkin taloa.

ekonyymi

Publerien siirto autotalliin onnistui ja nyt alkaa kypsyä. Dulce Dolor laittaa satomäärän ainakin grammoissa uuteen uskoon.ekonyymi

Kauden wrappup vähän myöhässä - tai ei ehkä sittenkään, kun marras-joulukuun vaihteen tienoilla
kerättiin vielä loppusatoja talteen.

Valot: Vähäisiä olivat valot, alkukasvattelut jäivät pieneksi. Kiinan 24W ledivalo oli aika hyvä, ehkä lisähankintaa sen osalta. Suuria valojen hankinta ei ole ainakaan itsestäänselvyys, vaikka vähän mietintää sen osalta on taustalla.

Multataimet: Taimimulta oli väärä, se ehkä muistetaan tulevalla kaudella. Tosin hieman kierrätysmultaa jäi tästä kaudesta. Mullan ostaminen vaan tuntuu edelleenkin niin haihatukselta varsinkin, kun sen myynti perustuu laatuun ja lannoitukseen - chilien kohdalla kun juuri köyhempi multa kelpaisi hyvin. Viisasten kiveä odotellessa uuteen kauteen. Multataimien sato oli vaihteleva, mutta osaksi johtui juuri mullan kanssa kitsastelusta, kun suuri osa taimista jäi pieniin ruukkuihin.

Publerit: alkukasvu viileässä teki ainakin Dulce:sta tiheän, kompaktin kasvin, panee harkittavaksi, josko tällä taktiikalla mentäisi myös ensi kaudella. Publerien kasvu jäi miedoksi myös alkukesästä, johtuen ehkä miedosta kesästä. Loppukesästä taas kasvarin paikka paljastui hieman varjoisaksi kun kaikki ympäröivä kasvillisuus pääsi täyteen vihreyteensä. Asia vaatisi isoja korjauksia, joita ei ehkä ole vielä ensi kaudelle tulossa. Kasvarin koko lähinnä ohjaa, että publerien kanssa mennään jatkossakin.

Passiivihydrot: Pauliinaruukuihin aika kiireellä ja vähäisin vinkein sovelletut passiivihydrot olivat suurelta osin positiivinen yllätys. Serrano jopa teki jonkunlaisen tehokkuusennätyksen 17cm pauliinassa n. 70 Podin sadolla.

Sisään siirrot: Tämä asia tuli ihan puun takaa, ei ollut mitään käsitystä koko vaihtoehdosta, kun päivätkin alkoivat kylmetä, niin ettei ollut enää järkeä pitää kasveja kasvarissa lisälämmityksenkään kanssa. Melkein kolmannes sadosta kypsyi vasta autotallissa, tätä optiota täytyy jalostaa jatkossa.

Lannoitus: Tätä tuli tutkittua alussa ehkä eniten ja vaikka kaikki ei mennyt heti putkeen, niin mitään suurempaa ongelmaa siitä ei päässyt muodostumaan.

Sato: Odotuksia ei oikein uskaltanut asettaa. Vaakakin tuli hankittua vasta viimetipassa. Kun 3kg lopulta meni rikki, niin täytyy tyytyväinen olla.

Kiitokset: Naapurille hienovaraisesta harrastukseen patistamisesta ja vertaistuesta kauden aikana. Bluesmanille ja PP:lle mm arvokkaista neuvoista kasvatuksien suhteen.