lokakuu 22, 2020, 15:16:45 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Ensimmäinen virallinen "Tuotanto kausi"

Aloittaja Chilipeikko, huhtikuu 03, 2014, 23:47:32 ip

« edellinen - seuraava »

ChilipeikkoKasvatuspöydältä päivitykset välillä. Kuvassa testi chileistä 2xAji Cristal ja 4x Habanero alareunan taimipurkeissa kavaa harjaneilikkaa. Tuo pienempi Aji on siirretty ikkunalaudalta takaisin putkien alle toipumaan kuivumisesta otti parissa viikossa hillittömän kasvupyrähdyksen. Ikkunalaudalla ollut haba kuivui liikaan kuumuudessa ja oli vielä liian heikot juuret auringon paisteeseen.Tässä kuvassa yhdistyksen aloituspakkauksen idätyksistä taimia 2x Manzano Rojo 1x Chocolate Fatalii 3x Habanero Golden. Ja takana pussien alla 2x Chocolate Fatalii, jotka on varmaan entisiä.

Kuvat valaistusta taimelasta2x Aji Cristal ja 2x  Habanero. Pienempi Aji aloituspakkauksen idätyksistä.

Yhdistyksen aloituspakkauksen siemenistä siis näyttää menneen idätykset myös melko hyvin vain kolme kupsahti heti alkuunsa. Ja aiemmista testi-idätyksistä on kupsahtanut kolme Habaneroa ja yksi Aji Cristal. Näistä Aji Cristal ja yksi Habanero otti vähän liikaa kuumuutta saunasta kun toinen taimela oli vielä kylppärissä.

Testi kasvatteluista semmoinen huomio on nyt tullut, että noiden isojen loisteputkien alla kasvaa taimet parhaiten ainekin tällä hetkellä vaikka saavat vähemmän auringonvaloa, kuin esim taimelat. Voiko olla, että tasaisempi valaistus auttaa taimia kasvamaan paremmin, kuin osittain auringon valoa ja osittain keinovaloa saavat taimet. Siltä se nyt ainenkin näyttää tällä hetkellä. 4x60 wattia on ilmeisen hyvä esikasvatus valaistukseen kun kerran pistelee isoa arskaakin lättyyn mennen tullen. Kastelusta ei voi johtua sillä kaikki taimet saavat saman kohtelun sen suhteen. Putkien alla kasvaneet tomaatit, kesäkurpitsat, kurkut ja paprikatkin ovat tukevampia, kuin muualla kasvaneet. Outo juttu kyllä.

Raumala

toukokuu 29, 2014, 21:46:00 ip #41 Viimeisin muokkaus: toukokuu 29, 2014, 21:47:49 ip käyttäjältä Raumala
Ei oo mun systeemi tuo putkikastelu homma, ihan rehellisesti kopsasin sen täältä foorumilta jonkun päiväkirjasta.
Kiitokset hänelle, toimii kyllä loistavasti.  ;)

Chilipeikko

No kiitos kuitenkin keksijälle minunkin puolesta. Loistava systeemi on. Aiemmasta päivityksestä sen verran unohtui, jotta mun ylivuotisista ei ole hengissä, kuin Yellow Adjoema, Aji Cristal ja nekin kärsineet helteistä ja huonosta kastelusta helteillä, olivat ilmeisesti liian kuumassa ulkona, kun koko päivään paistoi aurinko ja olivat varmaan liian ahtaassa tilassa harson alla, eikä oikein päässyt ilma kiertämään harson alla. No nyt nekin on siirretty tuonne vähän varjoisampaan paikkaan pubejen kanssa. Katotaan kuinka käy näyttäis voivan paremmin ainakin.

Chilipeikko

Oho viime päivityksestä onkin jo aikaa vierähtänyt. Syynä enempi vähempi kesäiset kiireet, kuten uuden pihavajan rakennustyöt ja muut ulkotyöt. Mutta asiaan nyt on todella huomattavissa melkoisia eroja kasvatus paikoissa. 4x60wattisten putkien alla  melkein kuulee kohinan, kun kasvit kasvaa (vai onkohan se vain se putkien surina) testi idätysten Aji Cristal on noin puolimetrinen kämmenen kokoisine lehtineen, kun taas taimelan Aji ehkä 35senttinen ja puolet ohuempi. Sama asia todettava myös habanerojen kohdalla, että putkien alla kasvu on parempaa lehdistä tulee isompia ja kasvi saa leveyttä enemmän ja varsi on paksumpi.

Oikealla putkien alla kasvaneet, vasemmalla taimelassa kasvaneet.
Pari viikkoa sitten chiliperheeseen liittyi myös Bolivian Rainbow, jonka sain kaverilta, senkin kasvu on kiihtynyt putkien alla, parissaviikossa noin kymmenen senttiä tullut lisää pituutta.

Chilipeikko

kesäkuu 19, 2014, 23:57:34 ip #44 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 20, 2014, 00:14:10 ap käyttäjältä Chilipeikko
Skädäm pari fotoa chilin taimista...

Kaverilta saatu Bolivian Rainbow
Kasvaa jo hyvin ja nyttemmin siirretty pelkkään luonnonvaloon eli aurinkoisimmalle ikkunalle.Oma taimitarha jossa oikeassa laidassa testitaimet ja neljä vasemmalta lukien yhdistyksen aloituspakkauksen siemenistä kasvatetut chilit.Nyt olen siirtänyt kaikki testitaimet 4x60 wattisten alle kasvamaan havaittuani paikan parhaaksi tässä vaiheessa.

Ulkonaolevat pubet aji cristal ja yellow adjoema, eivät ole olleet kylmemmistä ilmoista moksiskaan, vaan kasvavat entiseen malliin harson alla vielä, mutta pian on aika viritellä pube amppeleille uudet roikkumispaikat kunhan säät vaan taas lämpenee.

Chilipeikko

heinäkuu 29, 2014, 00:19:58 ap #45 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 29, 2014, 00:23:42 ap käyttäjältä Chilipeikko
Oho prkl. Taas vierähti kuukausi ilman yhtään foorumipäivitystä. Liikaa kiireitä vissiin (laiskuutta)...
No mutta chilit kasvaa ja voi hyvin, sekä ulkona, että sisällä kukkia ja bodeja kaikissa Pubeissa, Yellow Adjoemassa, Aji Cristalleissa ja Bolivian Rainbowssa. Tomaateissa kurkuissa kesäkurpitsoissa ja paprikoissakin on kukkia ja raakileita hirmumäärät.Tomaatteja, paprikoita ja chilejä talon seinustalla.Ylivuotinen ja alkukesästä liiallisesta kuumuudesta kärsinyt Aji CristalYellow Adjoema joka myöskin kärsi alkukesällä liiasta kuumuudestaRocoto Montufar puskee podia ja kukkia.Bolivian Rainbow venyy kukkii ja podittaa.Aji Cristal kukkii ja podittaa.Chilin kasvatus pöydällä ei juuri tilaa enää ole. Aji Cristal tekee jo valojen kanssa lähempää tuttavuutta.
Taitaa tulla melko hyvä ensimmäinen virallinen vuosi, kun homman on alkanut ottaa totisemmin ja on perehtynyt enemmän kasvattamiseen. Iso kiitos Raumalalle alkuperehdytyksestä, niillä tiedoilla on päästy jo pitkälle.

Raumala


Chilipeikko

Hoplaa. Ollut taas mukamas kiireitä (laiskuutta), pari kuukautta jäänyt päivittelemättä tänne. Noh tämän hetkinen tilanne on hyvä ellei jopa loistava, kun vertaa aiempiin räpellys vuosiin chilien kanssa. Satoa tullut Aji Cristal lista Yellow Adjoemasata ja Bolivian Rainbowsta. Pubet vielä kypsyttelee satoaan ja osa vielä kukkii täyttä päätä eli kohta on satoa korjattavaksi melkoisesti. Kaikki ulkochilit on siis jo tuotu sisätiloihin kypsyttelemään sato loppuun. Sisällä olleista chileistä on satoa tuottanu vain Aji Cistallit ja Bolivian Rainbow, muut myöhään idätetyt vasta aloittelee kukintaa, mutta kukkikoot jos vaikka satoakin tulisi.Pakko oli laittaa kuva chilinkasvatuspöydästä sen jälkeen kun toin ulkochilit sisään. Kirjaimellisesti chiliviidakko. Näiden lisäksi on vielä makkarin ikkunalla kuusi chiliä auringon valossa kasvamassa.

NPhoBiaz

Hieno viidakko tosiaan. Kusynpä ihan uteliaisuuttani, kun tossa on aika monta täysikasvuista puskaa, että paljonko valotehoa sulla on tossa noille?

Chilipeikko

syyskuu 24, 2014, 09:03:07 ap #49 Viimeisin muokkaus: syyskuu 24, 2014, 12:56:51 ip käyttäjältä Chilipeikko
Pöytähän on 1,6x0.8m ja tuolle alueelle valotehoa on 240wattia 4x60wattin loisteputkilla. Nuo nyt kypsyttelee tuossa satoa ja kuhan on sato korjattu niin vetäsen saksilla talveutuskuntoon ja pubet jotka on noi isoimmat lähtee talveksi olohuoneen ikkunalle amppeleihin.

Sitä minä en kyllä osaa sanoa, että riittääkö tuo valaistus, mutta toivon että, riittää.

NPhoBiaz

Nyrkkisääntöjä valon määrään on monia, mutta on vähän lajikkeista ja puskan koosta kiinni niiden valon tarve. Itse ostin 250W ESLin, ja sen sanottiin riittävän neljälle täysikasvuiselle puskalle. Vielä en ole täysikasvuisia tuon lampun alla pitänyt, joten tuohon en osaa kommentoida. ::)

Raumala

Lainaus käyttäjältä: Chilipeikko - syyskuu 24, 2014, 00:54:04 ap
Pubet vielä kypsyttelee satoaan ja osa vielä kukkii täyttä päätä eli kohta on satoa korjattavaksi melkoisesti


Kannattaa leikata kaikki podien jälkeiset oksat pois, nyppiä kukat ja pienet podit pois niin saat sadot kypsymään.
Etkös ole saanut vielä niistä edes maistiaisia ?

Chilipeikko

Jostain luin, että ainekin kasvihuoneessa on sääntönä 100wattia neliölle. Kaipa noissa eroja tulee siitä mikä on valonlähde ja miten Iäkkäät polttimot on ym. Putkista ainekin tulee koko putken matkalta valoa siinä kai pitää eniten pelata etäisyyksillä.

Juu Mako mie leikkelin jo kaiken turhan pois paitsi ne kukat ja pienet podit. Ja en oo vielä maistiaisia saanut. Varmaan kun olivat melko pitkään ulkona niin kypsyminen hidastui mutta vaalenemisen merkkejä on jo havaittavissa eli eiköhän sieltä kohta maistiaista tule. Aji Cristallista on tullut jo maistiaisia ja Yellow Adjoemasta myös.

Tän illan projektina olis tehä Adjoemasta omenasta ja mangosta hilloa. Saa nähä millasta tulee.

Chilipeikko

syyskuu 25, 2014, 00:02:42 ap #53 Viimeisin muokkaus: syyskuu 25, 2014, 08:48:53 ap käyttäjältä Chilipeikko
No niin nyt on chiliomenamangohillo valmista. Ja pikkuisen maistoinkin. Ensimmäinen reaktio oli että perkele ku on hyvää.

Sitte ite resepti jolla hillon tein...
-1.6kg perattuja omenoita eli kuorittu siemenkota poistettu ja viipaloitu
-666gramman mango kaupasta kuorittu kivi pois ja paloiksi lopullinen paino oli n. 350grammaa
-4 kpl Yellow Adjoeman hedelmää pienittynä siemenet pois... vastaavasti voi käyttää esim. habaneroa tms. maultaan samankaltaisia.
1dl vettä
1kg hillosokeria

Vesi ja hedelmät kattilaan keitellään niin pitkään, että omenat pehmenee.
Soseutetaan sauvasekoittimella ja lisätään hillosokeri.
Kuumennetaan kiehuvaksi ja keitetään 10minuuttia.
Annetaan jäähtyä hetki ja purkitetaan puhtaisiin desinfioituihin lasipurkkeihin ja kansi kiinni.
Ite teen aina ton desinfioinnin uunissa purkeille 100astetta 5min ja kannet keitän 5minJa painohan on juuri oikea 8)

Ja jos joku ihmettelee että miksi mangoa niin. Tein kerran hauskan havainnon eräässä ravisemus liikkeessä Jyväskylässä, kun oltiin vaimon kanssa siinä syömässä ja otin ranskalaisille habanerodipin(oli muuten ihan soseutettua habaneroa se dippi) ja siinä sitten jälkiruokana hyvissä jälkipoltteissa otettiin jäätelöä ja maistoin sitten emännän mangojäätelöä niin hoksasin, että habaneron hedelmäisyys muistuttaa aika pitkälti mangoa.
Siitä se ajatus sitten jäi hautumaan, että vois mangolla buustata habaneron hedelmäisyyttä ja nyt päätin kokeilla, kun noita omenoita on tosta kotipihalta ja noita Adjoemoja tuolla kypsyy. Tuo adjoema on maultaan melkolailla habaneron kaltainen ehkä hiukan terävempi. Hyvää tuli kuitenkin mitä nyt tipan maistoin. Huomenna pitää maistella lisää, kun on jäähtynyt on meinaan melko kuumaa tuo tuore hillo.

Chilipeikko

Nyt on hillo testattu Brittiläisittäin aamupalalla paahtoleivän päällä. Täytyy sanoa, että hyvää tuli. Hedelmäinen alkumaku, jota seurasi mukavan pehmeä ja tasainen polte, joka ei kasvanut liian kovaksi. Laitoin tosiaan alle oivariinia sitten kunnon kerros hilloa ja päälle kermajuustoa ja oli kyllä hyvää settiä. Hillosta tuli koostumukseltaan vähän marmelaadin tyylistä jota on hyvä laittaa, vaikka juurikin leivälle.

Chilipeikko

Nonih vihdoinki alkoi tapahtumaan värimuutoksia.Monttufaari on alkanu punastelemaan :PManzano Rojossa löytyi tovereitaan vaaleampikylkinen hedelmä

Chilipeikko

Perkele löyty kirvoja pubeista! Onneks on tullu tarkkailtua melko taajaan noita chilejä, niin saattaa saada vielä melko helposti kuriin nuo tuholaiset. Raidia niskaan niin, että pölinä käy.

Orange Rocoto ja Rocoto Peru Cusco ei oo vielä saanu tänä kesänä podin podia aikaseks, mutta molemmat puskee kyllä kukkaa jos ne vaikka sisällä vielä podia antais tiedä häntä, jos ei niin ens kesänä uusinta yritys jos selviävät talven yli.

Chilipeikko

Chilien saksimis päivä. Nyt on ylimääsästä oksaa ja latvaa napsittu Monttufaarista ja Manzano Rojosta vielä ois kolme muuta pubea saksittavana.

Monttufaarissa viimein eka kypsä podi ja toinen alkaa jo väriä vaihtamaan. Kyllä ne sieltä kypsyy, kun malttaa odottaa. Tuon saksimisen ilmeisesti pitäisi ilmeisesti nopeuttaa kypsymistä.

Chilipeikko

Nyt on pubet trimmattu niiltä osin kun oli tarvetta. Spottasin parit kirvat siinä samalla ja tein niistä elottomia raa-asti sormin ja mäntysuoparapsiöljyliuosta perään. Samalla poimin ensimmäisen Montufarin maisteltavaksi :P

Chilipeikko

No ny on alkanu tapahtua, kun sai puskat trimmattua, niin alkoi Monttuvaari kypsyttelemään oikein mallikkaasti hedelmiään. Saa nähdä meneekö ekalla kunnon kaudella, jopa yli kilon rajapyykin. Vaikkei tämäkään kausi täydellinen ole ollut, kun ei vielä oikein osaa, eikä ymmärrä kaikkea. Lannoituksethan ne meni munilleen tällä kaudella niin, ettei ihme jos ei satoa tule niin, kuin olisi pitänyt tulla. Ensi kaudella sitten lotrataan reippaammalla kädellä.Siellähän niitä mollukoita punertuu. Manzano Rojokin tunkeutui kuvaan.Sama Montufar eri suunnasta taustalla myös Manzano Rojo ja Aji Cristal, joka on satoa jo tuottanutkin.

Podicount vaivaiset 34grammaa... ei sisällä Bolivian Rainbow:in satoa, kun on enempi koristeena.