lokakuu 22, 2020, 15:11:57 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Olipa kerran ikkunalaudalla

Aloittaja Lizzie81, heinäkuu 30, 2014, 13:41:09 ip

« edellinen - seuraava »

Lizzie81

Niin, en ensin ajatellut aloittaa tänne mitään päiväkirjaa, kun mulla on vain ikkunalauta ja silläkin yksi kituva jalapeno lombardon kanssa.
Mutta eilen palattiin muutaman päivän reissusta. Kukat oli hyvin kasteltu perjantaina. Tältä näytti jalapeno eilen illalla eli tiistaina :DTainnut olla ikkunalla pikkuisen kuuma... Ajattelin että se oli sen kasvin loppu, ja laitoin vettä ja puhuin sille nättejä. Tältä se sitten näytti aamulla. Pikkuraakileetkin on tallessa vielä.  :DIhme kasvi. Täytyy käydä tänne sitten joskus päivittämässä mitä tämän jälkeen tapahtui.


Pavla

Chilit on kyllä ihme selviytyjiä!  :D

Lizzie81

heinäkuu 30, 2014, 14:45:05 ip #2 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 30, 2014, 14:47:45 ip käyttäjältä Lizzie81
On ne! Kasveja mun makuun xD
Parvekkeellakin vaikutti ilmasto sen verran trooppiselta, että siirsin kasvit (ml. avokado ja pusztagold-paprika) sinne "vilvoittelemaan". (Parvekekasvatuksen "onnea" on se. että välillä ei tiedä onko multaa enemmän sisällä vai ulkona, kun lapsetkin käyvät leikkimässä siellä..)


Toby

Vihertävä parveke on aina nätti :)
Podeja odotellessa... Sitten puskat suorastaan hehkuvat väreissä.
Hoidan & kasvatan chiliä apinan raivolla.

Lizzie81

No niin.... kohta tartteis isomman ikkunan!!
Myös parvekkeella ollaan mukavan reheviä.

Roskista päätellen joka purkista kasvaa kohta koivua...

Pientä karsintaa pitää suorittaa ennen talven tuloa...kaikki ei mahdu ikkunalaudalle millään  :o


MiM

Kiva nähdä tuollaisia kuvia. Antaa osviittaa sille miten kuivaksi chilit voi päästää ennen kuin ne oikeasti kuolee käsiin.

Basilika on toinen joka sietää kuivahtamista hyvin.

"instant Basil - just add water"
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Lizzie81

Hyvä tietää :D Itse en tänä vuonna basilikaa laittanut, kun menekki sille on niin vähäinen... enkä oikein tykännyt sen hajusta parvekkeella. Mulla oli pinaattia, mutta se on ottanut vissiin auringosta itseensä ja näyttää aika kuolleelta (on tossa Joe's Longin takana lehtisalaatin kanssa)Onneksi mustasilmäsusanna alkoi kukkia niin saa sinne vähän väriäkin :)Musta tuntuu että syksy on tulossa... :(


Lizzie81

Pikkuhiljaa.. Tosin kypsyykö nää ikinä??Ja tuosta näkee miten käy kun ei ajoissa laita tukikeppejä kasveille.  :-\ Se on kasvanut villinä ja vapaana tuolla verhojen takana...  ::) :o


Jame

Lainaus käyttäjältä: Lizzie81 - elokuu 08, 2014, 21:01:10 ip
Pikkuhiljaa.. Tosin kypsyykö nää ikinä??Onkos tuo Jalapeno? Minulla DRH-7400 aloitti kukinnan 20.4. ja 29.7. ensimmäinen podi muuttui punaiseksi. Tänään se meni ääntä kohden ja hyvää oli  :)
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

Lizzie81

Joo... Siis syyskuussa tuo saattaisi olla syötävissä? Ehkä :D  :o :D
Tämä yksilö kun oli huhtikuussa vielä pelkkä siemen purkissa...  ;D

Toby

Lainaus käyttäjältä: Lizzie81 - elokuu 09, 2014, 15:12:11 ip
Tämä yksilö kun oli huhtikuussa vielä pelkkä siemen purkissa...  ;D

Voin sanoa että se on hieman myöhään... Parempi idätysaika olisi joulu-tammikuun paikkeilla (riippuu toki lajikkeesta mutta tuolla pääsee pitkälle).
Mutta elä toki heitä kirvestä kaivoon, ensi vuonna tuo kyseinen yksilö onkin jo priimakunnossa ;)
Hoidan & kasvatan chiliä apinan raivolla.

Lizzie81

syyskuu 16, 2014, 21:13:24 ip #11 Viimeisin muokkaus: syyskuu 16, 2014, 21:17:32 ip käyttäjältä Lizzie81
Kypsyihän sieltä muutama! Lisää on vielä tulossa.. jos tässä vielä valoa riittää. :)Joe's Long ja Prairie Firekin keksivät mitä on homman nimi.

Pitää vielä miettiä miten tuon jalapenon katkaisen talveksi.. Olisin jo pari roikkuvaa oksaa katkonut mutten raaski kun siellä on päässä sopivasti yhdet podit :PSitten mun mysteeri-paprika (Pusztagold) alkoi yhtäkkiä tehdä tällaisia :D Hupaisaa, nuo kasvavat ylöspäin!


Raumala

Katkaiset Jalapenon oksat ja laitat ne kypsyttämään viimeiset podit esim. vesilasissa.

Lizzie81

Kiitos vinkistä Raumala! Annan niiden vähän vielä kasvaa. :)

Olikin muuten kohtalaisen ytyjä nuo jalapenot...mieskin joka aina kaikesta väittää ettei mikään maistu miltään, ei pystynyt syömään kuin jalapenon kärjen...meille tulee varmaan tänään tarjolle kohtalaisen tujua chilikastiketta! :D

Lizzie81

Heräsin viime yönä kolmelta ja tajusin ikkunan läpi kuuluvista äänistä yhden seikan: sataa.
No sitten kurkkasin ikkunasta. Rähmä! Siellä satoi räntää  :( :-\ :'( Kuten varmaan aika monessa osassa maata on tänään satanut.
Se oli mustasilmäsusannan loppu parvekkeella  :'( ja meni siellä yksi chilikin, mutta en ollut ajatellut säästääkään sitä rohjaketta.

Ikkunalaudalla ne nyt ihmettelee, miten se talvi jo tuli.


Toinen Joe's Long valtasi keittiön. Mietin vaan mihin sen siirrän jos täytyy pitää ikkunaa auki joskus, sehän paleltuu kuoliaaksi kun tuosta suoraan vetää...Sama juttu tietenkin tuolla makkarissa olevilla.


Paprikat ne vaan jaksaa kasvaa :)

Onko kellään tietoa onko tuo paprikalajike (Pusztagold) yksi- vai monivuotinen? Että säilytänkö talven yli vai viskaanko pois kun on hedelmät saatu talteen?

Pitäisi kuvata olkkarin avokado myös....Siis avokadollahan en tosiaankaan mitään tee mutta sitä on kiva katsoa kun se kasvaa.....  ;D

PP

Lainaus käyttäjältä: Lizzie81 - syyskuu 23, 2014, 19:32:37 ip
Onko kellään tietoa onko tuo paprikalajike (Pusztagold) yksi- vai monivuotinen? Että säilytänkö talven yli vai viskaanko pois kun on hedelmät saatu talteen?


Kaikki chilit ja paprikat (jotka on tulettomia chilejä) on monivuotisia. Annumit on herkempiä olosuhteille ja kuolee talvella vähän helpommin liikakasteluun ja ötököihin, mutta talvettaminen ei ole kuitenkaan vaikeaa.

Lizzie81

Kiitos PP! Eli kokeilen saanko ne talven yli säilymään. :) Sain myös tuttavaltani kahden uuden chilin siemeniä, ne pitää laittaa itämään uudenvuoden jälkeen... Tuo yksi ikkunalaudalla kasvava on Capsicum Palermo, siis "makea suippopaprika" , pistetty itämään marketin tuotteesta otetuista siemenistä... Niistä kasvoi rumia roitikoita mutta säästin nuo missä on vakaimmat ja maltilliset varret, aika näyttää onko niistä mihinkään :)

Lizzie81

Nyt olisivat hyvät neuvot tarpeen...! Eli chileihini on pesiytynyt joku tuholainen! Paljain silmin näkee, että lehtien sisäpinnoilla on mustia pilkkua ja joissakin lehdissä on ohutta seittiä. Mikä tuholainen tuo on, ja millä sen voi hävittää? Mies toi mulle Raidia, mutta en varmaan voi ruiskutella sitä niihin chileihin, joista on tulossa vielä satoa....Kokeilin aluksi mäntysuopahäätöä.

Raumala

Kuulostaa vihannespunkeilta.
Mäntysuopa, rypsiöljy, viina. Kaikkia 50 ml litraan. Niillä sumuttelet kunnolla märäksi jokapuolelta ja toistelet käsittelyn muutaman päivän välein.

Jani M

Raid auttaa myös, ja voit huoletta sumutella myös satoaviin kasveihin, kunhan pidät muutaman päivän suoja-ajan sumuttamisen ja sadon keräämisen välillä. Pyretriini hajoaa hyvin nopeasti valossa.