Kirjoittaja Aihe: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?  (Luettu 4771 kertaa)

Poissa NPhoBiaz

 • Administrator
 • Trinidad Scorpion M
 • *****
 • Viestejä: 3511
 • Chili-insinööri
  • Profiili
Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« : Helmikuu 02, 2014, 01:57:44 ap »
Moro vaan!

Tämä saattaa vaikuttaa hyvin hoopon hommalta, mutta tarvitsen vähän apua valaisimien yhdistelemisessä.
Tämänhetkinen tilanne: yhdessä idätys"kasvihuoneessa" on nyt Naga Morichin siemeniä itämässä. Laatikko on suoraan kirkkaan loisteputken alla:Loisteputki ei yksinään riitä kovin pitkälle, joten tilasin netistä tällaisen: http://www.e-ville.com/fi/222330-muut-harrastukset/5736-led-grow-light-kasvupaneeli-kasveille.html
Halpa kasvatuslamppu, jonka tehosta en mene takuuseen... Luin tämän jälkeen, että energiansäästölamput ovat joidenkin mukaan parhaita, joten meinasin lähteä jo pöytävalaisinta ostamaan 11W energiansäästölampulla.

Alkaa vaan vähän hämmentämään tämä koko skenaario, enkä ole enää varma, mitä tarvitsen.
Ajatuksena oli pitää tuota kasvatusvaloa sekä loisteputkea päällä yhtäaikaa kellon ympäri, mutta mahtaneeko tuo riittää? Kannattaako ylipäänsä pitää taimia 24/7 valokylvyssä? Kannattaako noiden LISÄKSI lähteä ostamaan vielä energiansäästölamppu?

Olen vähän hukassa... ;D

Tässä kohtaa siis mainittakoon että kerrostalokämppämme on metsän puolella, eikä ikkunalaudalle paista aurinko oikeastaan koskaan. :-\

EDIT: Niin ja tulihan tässä vielä sellainen mieleen, että tuolla nurkassa pyörii toinen loisteputkivalaisin ilman loisteputkea. Siitä varmaan jotain iloa myös, jos vaan valitsee sopivan loisteputken? Mainittakoon vielä että ihan hirveästi rahaa en tuohon raaskisi laittaa, opiskelijabudjetti. ;D Kunhan kahden täysmittasen kasvin valaisemiseen riittää puhti.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 02, 2014, 02:06:08 ap kirjoittanut NPhoBiaz »

Poissa Whili

 • Moderator
 • Carolina Reaper
 • *****
 • Viestejä: 6605
 • #1168
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #1 : Helmikuu 02, 2014, 09:07:37 ap »
Idätysaikana valo ei ole tärkeää. Ja kun siemenet ovat itäneet, niin valon olisi hyvä tulla ylhäältä päin, koska kasvit kasvavat valoa kohti.
Tuo mainitsemasi ledpaneeli vaikuttaa hieman pienitehoiselta, mutta eipä se kalliskaan ole..    Meinaan vaan, että yleisesti käytetyt paneelit
ovat järjestäin yli sata wattisia.  Ja 11W ESL on kanssa aika pieni.   TUUHEA JA TERHAKKA KASVU TARVITSEE PALJON VALOA !!
Loisteputki hyvällä heijastimella on hyvä ja edullinen ratkaisu.

 ..Ja kasvit tarvitsevat myös lepoa !!  12/12 vuorokausirytmi on OK.

Puitten välistä tulee yllättävän paljon hajavaloa ja aurinko on kasvien kannalta sitä parasta valoa.

Poissa Doodle

 • Serrano
 • **
 • Viestejä: 164
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #2 : Helmikuu 02, 2014, 09:10:47 ap »
Ei ainakaan kellon ympäri kannata mitään lamppuja pitää päällä oli se nyt loisteputki tai, mikä tahansa. Kasvit tarvitsevat lepoa, jotta kasvaisivat hyvin. Mä oon omaa lamppua pyörittänyt sen 14 tuntia päivässä ja ovat kasvaneet hyvin..

Energiasäästölamppujen ostokannattavuus riippuu täysin siitä, että monta chiliä siellä kasvaa, jos sulla kasvaa esim 20 Nagan taimea tuut varmasti tarvitsemaan enemmän, kuin yhden Eslin ja yhden energiansäästön teho tulisi olla vähintään se 20W. Kuulema 20W pitäisi riittää kolmelle.

En uskalla lähteä sulle vinkkaamaan mitään lamppua, mutta omasta 90W UfO Ledistä olen kyllä tykännyt. On tehokas, säästää sähköä ja taimet tykkäävät kukkia aikaisin. Kerralla ostat vain kunnon vehkeen niin voit sitten vapaasti lisäillä taimien määrää, joka tulee varmasti tarpeeseen. Kalliita ovat, mutta esimerkiksi Ufossa on paloaikaa 50 000 tuntia.

Poissa Wolfman

 • Habanero
 • *****
 • Viestejä: 1138
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #3 : Helmikuu 02, 2014, 09:10:48 ap »
Idätysvaiheessa ei tarvita valoa, kosteus ja lämpö riittävät. Itävät paremmin hieman normaalihuonelämpöä korkeammassa lämmössä eli kannattaa valita joku lämmin paikka. Valoa tarvitaan vasta kun ensimmäiset lehdet ovat esillä.

Kasvit tarvitsevat myös lepojakson eli ympärivuorokautinen valo ei yleensä toimi, pimentää ei tarvi kesälläkään mutta lisävalaistus pois päältä yöksi.

Tuo loisteputki + kasvivalo riittävät alkuun. Ongelmaksi tulee jossainvaiheessa tila tuossa, paikka on ilmeisesti astiakaapin tms. alla eli korkeus loppuu kesken ja tuo loisteputki on aika alhaalla. Itse varmaan käyttäisin noita niinkauan kuin kasvit mahtuvat tuohon hyvin ja kun alkavat kasvaa loisteputkesta yli niin sitten se toinen loisteputkivalaisin käyttöön, ikkunalaudalla kasvit saavat aikapaljon valoa ulkoa vaikkei aurinko suoraan paistaisikaan eli sitä kannattaa hyödyntää tuossa keväällä ja kesällä (keväällä kannattaa katsoa ettei ikkuna vedä tai ole muuten kylmä paikka). Valojen kiinnitys kannattaa tehdä helposti säädettäväksi niin että saa pidettyä valot lähellä kasvien latvoja.

Sinänsä tuossa LED / energiasäästölampuissa se "paremmuus" ero ei taida kovin suuri olla vaan enemmänkin ehkä eri mallien välisiä eroja, molempia on sekä hyviä että vähän huonompia. Energiasäästölampun etuna on ainakin miellyttävämpi valo, asuintiloissa valkoinen valo on miellyttävämpi kuin sinipunainen.

Poissa Habanervous

 • Aji Cristal
 • ***
 • Viestejä: 235
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #4 : Helmikuu 02, 2014, 09:37:07 ap »
Niinkuin yllä. Valon määrän määrittää se millaisen lopputuloksen haluat. Jos vain taimikasvatusta ja aurinkoon niin loistarit on hyviä ja huokeita. Jos meinaat esikukittaa niin tehoa saa olla enemmän esim: 250esl tai 120w ledi yms ja tuosta ylöspäin (oma mielipide). Kasvien kokokin vaikuttaa. 250w esli riittää itsellä juuri ja juuri 4 kasville (ja tekee kääpiömarjoja), mutta riittää tusinalle taimia tekemään tukevaa kasvua. Aurinkokin alkaa pikkuhiljaa viihtyä pidempään ja pidempään taivaalla niin loistarit tai esli "tukivaloina" aurinkoisella (jota sinulla vissiin ei ole), tai edes valoisalla ikkunalaudalla riittänee.

"Kärsän" taulukkoa olen pitänyt suuntaa antavana:

Kuinka paljon tarvitsen keinovaloa jos auringon valoa ei ole saatavilla?
Olettaen että kasvatus tapahtuu ruukussa jonka halkaisija on n.30cm, valoa tarvitaan seuraavanlaisesti:
1 ruukku = 30w esl                                sähkölaskua tulee tunnissa n.0,003€ kuukaudessa (420t)n.1,26€
2 ruukkua = 50-85 esl/2-4x18w loisteputket                                   n.0,005-0,008€ (esl)            n.2,1-3,36€
3 ruukkua = 125w esl                                                                 n.0,0125€ (esl)                   n.5,25€
4 ruukkua = 200w esl/ 2-4x 36w loisteputket                                  n.0,02€                             n.8,4€
5 ruukkua = 250w esl                                                                 n.0,025€                            n.10,5€
6-10 ruukkua = 250w spna                                                          n.0,025€                            n.10,5€
10-20 ruukkua = 400w spna                                                         n.0,04€                             n.16,8€
20-30 ruukkua = 600w spna                                                         n.0,06€                             n.25,2€
 
Jos ikkunat ovat aurinkoisella puolella taloa ja auringon valoa saa yli 8 tuntia päivässä niin ei ole tarpeen käyttää keinovaloa. Täysin ilman auringon valoa ainakin 14-20 tuntia vuorokaudessa valoa.

Hehkulamppuja ja halogeenilamppuja ei tule käyttää kasvatuksessa, koska niistä ei ole mitään hyötyä kasveille ja ne aiheuttavat tulipalovaaran.

Loisteputkien alle voi laittaa niin paljon kasveja kun niitä mahtuu, mutta jos putkia ei ole useempaa vierekkäin ei niin välttämättä saa satoakaan aikaiseksi.

Heijastimia kannattaa käyttää ihan ehdottomasti valaisussa, muuten menee valoa menee turhaan hukkaan.


Poissa NPhoBiaz

 • Administrator
 • Trinidad Scorpion M
 • *****
 • Viestejä: 3511
 • Chili-insinööri
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #5 : Helmikuu 02, 2014, 09:54:02 ap »
Huomaan olevani vielä aivan nappula-asteella, varsinkin mitä tulee teknisiin seikkoihin. Onneksi on näin hieno paikka olemassa, mistä saa vinkkejä. :)

Ikkunalauta on varsin valoton. Sellaista perus päivän kajastusta tulee, mutta suoraa auringonpaistetta vaan kesäisin pari tuntia aamuauringosta. Kiitos lepovinkistä, aion suhteuttaa sen mukaan! Taulukko näytti myös varsin pätevältä. :) Varmaan tollasta kolmen ruukun ratkaisua lähden ostamaan. Tulen todennäköisesti ennen ostopäätöstä varmistamaan täältä, onko valitsemani malli kuinka hyvä.

Kannattaako kasville rakentaa ympärille ns. folioreunat, jotta valo menisi kaikki kasville? Etenkin ikkunalaudalle niin, että ikkunan puolelta auki?

Sekavalaistuksessa ei siis ymmärtääkseni ole mitään vikaa, eli voi pitää kasvatusvaloa ja kirkasta valoa samaan aikaan?

EDIT: Ja parempi siis ostaa valkoinen ESL, kuin punainen tai sininen?
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 02, 2014, 10:04:12 ap kirjoittanut NPhoBiaz »

Poissa Doodle

 • Serrano
 • **
 • Viestejä: 164
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #6 : Helmikuu 02, 2014, 10:01:10 ap »
Sekavalaistuksessa ei siis ymmärtääkseni ole mitään vikaa, eli voi pitää kasvatusvaloa ja kirkasta valoa samaan aikaan?
Sekavalaistuksesta ei ole haittaa.. Onnea kasvatuksiin! :)

Poissa Habanervous

 • Aji Cristal
 • ***
 • Viestejä: 235
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #7 : Helmikuu 02, 2014, 10:15:27 ap »
Huomaan olevani vielä aivan nappula-asteella, varsinkin mitä tulee teknisiin seikkoihin. Onneksi on näin hieno paikka olemassa, mistä saa vinkkejä. :)

Ikkunalauta on varsin valoton. Sellaista perus päivän kajastusta tulee, mutta suoraa auringonpaistetta vaan kesäisin pari tuntia aamuauringosta. Kiitos lepovinkistä, aion suhteuttaa sen mukaan! Taulukko näytti myös varsin pätevältä. :) Varmaan tollasta kolmen ruukun ratkaisua lähden ostamaan. Tulen todennäköisesti ennen ostopäätöstä varmistamaan täältä, onko valitsemani malli kuinka hyvä.

Kannattaako kasville rakentaa ympärille ns. folioreunat, jotta valo menisi kaikki kasville? Etenkin ikkunalaudalle niin, että ikkunan puolelta auki?

Sekavalaistuksessa ei siis ymmärtääkseni ole mitään vikaa, eli voi pitää kasvatusvaloa ja kirkasta valoa samaan aikaan?

EDIT: Ja parempi siis ostaa valkoinen ESL, kuin punainen tai sininen?

Sekavalosta ei ole haittaa niinkuin edellä mainittiin. Saapahan kasvi valita omat aallonpituutensa :) Osta ns. päivänvalolamppuja eli 6400k. Vaihtoehtona on noi 2000-3000k jotka on kellertäviä tai sekoittele noita mielesi mukaan. Folio on heijasteena käsittääkseni huonompi kuin esim valkoinen seinä.

Heijastimessa ei kannata nirsoilla. Hyvä heijastin hyvillä ripustuksilla tekee hommasta mielekästä ja valo menee sinne minne pitääkin.

Nyrkkisääntönä eslien etäisyyden suhteesta kasveille on esim: 125w=12,5cm kasvien latvasta tai esim 250w=25cm kasvien latvoista.   Alkuun kannattaa pitää etäämmälläkin. Ja tuuletin on hyvä olla keinuttamassa kasveja niin saat tukevampaa kasvua.

Rohkeasti ettimään sitä omaa "setuppia" turvallisuus päällimmäisenä mielessä niin hyvää tuleepi.

Poissa NPhoBiaz

 • Administrator
 • Trinidad Scorpion M
 • *****
 • Viestejä: 3511
 • Chili-insinööri
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #8 : Helmikuu 02, 2014, 10:33:44 ap »
Kiitos vinkeistä, myöhemmin tänään lamppuostoksille. :)
Saatan jossain kohtaa innostua keväällä rakentamaan parvekkeelle pienen kasvihuoneen... ;D

Poissa Doodle

 • Serrano
 • **
 • Viestejä: 164
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #9 : Helmikuu 02, 2014, 10:36:52 ap »

Huomaan olevani vielä aivan nappula-asteella, varsinkin mitä tulee teknisiin seikkoihin. Onneksi on näin hieno paikka olemassa, mistä saa vinkke

EDIT: Ja parempi siis ostaa valkoinen ESL, kuin punainen tai sininen?
Ja tuuletin on hyvä olla keinuttamassa kasveja niin saat tukevampaa kasvua.

Rohkeasti ettimään sitä omaa "setuppia" turvallisuus päällimmäisenä mielessä niin hyvää tuleepi.
Tähän väliin pikkuhuomiona semmoinen, että Noihin 90W-120W jne LEDehin on sisään rakennetut tuulettimet jo valmiina.

Poissa Jani M

 • Chiliyhdistyksen jäsen
 • Trinidad Scorpion M
 • ****
 • Viestejä: 3026
 • Habaneromies henkeen ja vereen.
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #10 : Helmikuu 02, 2014, 15:39:50 ip »
Nyrkkisääntönä eslien etäisyyden suhteesta kasveille on esim: 125w=12,5cm kasvien latvasta tai esim 250w=25cm kasvien latvoista.   Alkuun kannattaa pitää etäämmälläkin. Ja tuuletin on hyvä olla keinuttamassa kasveja niin saat tukevampaa kasvua.

250W esli lämmittää 15cm päässä taimea jo niin vähän, ettei sillä ole merkitystä. Pitää tosin olla valmiina nostamaan lamppua, koska kasvu voi olla aika vauhdikasta, kun valoa on niin paljon saatavilla.

Tuulettimesta on ollut hirveää vääntöä puolin ja toisin, mutta ainakaan chilien kanssa sillä ei ole ollut mitään vaikutusta, kasvit kasvaa todella tukevasti esimerkiksi kirkkaan eslin alla.

Poissa NPhoBiaz

 • Administrator
 • Trinidad Scorpion M
 • *****
 • Viestejä: 3511
 • Chili-insinööri
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #11 : Helmikuu 03, 2014, 08:53:22 ap »
Sekavalosta ei ole haittaa niinkuin edellä mainittiin. Saapahan kasvi valita omat aallonpituutensa :) Osta ns. päivänvalolamppuja eli 6400k. Vaihtoehtona on noi 2000-3000k jotka on kellertäviä tai sekoittele noita mielesi mukaan. Folio on heijasteena käsittääkseni huonompi kuin esim valkoinen seinä.

Heijastimessa ei kannata nirsoilla. Hyvä heijastin hyvillä ripustuksilla tekee hommasta mielekästä ja valo menee sinne minne pitääkin.

Ajattelin tällaista settiä:

Lamppu: http://shop.zengrow.com/product/213/envirogro---250w-esl---6400k
Heijastin: http://shop.zengrow.com/product/166/lumii-maxii-heijastin

Onko tuo hyvä ns. yleisvalo kaikille chileille? Käykö kasvuvaiheen lisäksi kukintaan ja sadontekoon?  ???
Onko liian overkill kahdelle kasville? Tiedän, että käsistähän tämä lähtee ja tulen jatkossa kasvattamaan useampaa kasvia, jos vaan vaimolla kestää hermot siihen asti. ;D

Niin ja oisko myös sellanen setti millä päästäis talvenkin yli, ettei natikkaa tarttis välttämättä hankkia? Toki sen nyt jostain käytettynä saa jos tarvitsee, mutta aina parempi jos ei tarvitsisi erikseen hankkia.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 03, 2014, 09:09:58 ap kirjoittanut NPhoBiaz »

Poissa 0lli

 • Red Savina
 • *****
 • Viestejä: 1873
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #12 : Helmikuu 03, 2014, 09:13:51 ap »
Kyllä tuolla jo hyvin sadottaa useamman kasvin! :) Itsellä käytössä 200W 6400k esli ja silläkin oon saanut omiin tarpeisiin satoa, käy kurkkaa meitsin päiväkirjaa jos kiinnostaa nähdä tuloksia!
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

Poissa NPhoBiaz

 • Administrator
 • Trinidad Scorpion M
 • *****
 • Viestejä: 3511
 • Chili-insinööri
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #13 : Helmikuu 03, 2014, 10:34:03 ap »
Oho, tuleepas komeeta satoo sulla tolla 200W   8)
Laitoin ite tosiaan kans nagoja tuleen, odottelen että nään sun kypsät nagat. :)

Jos ei kellään tota settiä vastaan oo sanottavaa niin laitan lampun tilaukseen.
« Viimeksi muokattu: Helmikuu 03, 2014, 10:35:36 ap kirjoittanut NPhoBiaz »

Poissa Jani M

 • Chiliyhdistyksen jäsen
 • Trinidad Scorpion M
 • ****
 • Viestejä: 3026
 • Habaneromies henkeen ja vereen.
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #14 : Helmikuu 03, 2014, 11:35:34 ap »
Oho, tuleepas komeeta satoo sulla tolla 200W   8)
Laitoin ite tosiaan kans nagoja tuleen, odottelen että nään sun kypsät nagat. :)

Jos ei kellään tota settiä vastaan oo sanottavaa niin laitan lampun tilaukseen.

Mulla on noita 250w eslejä ja kyllä niillä chilit kasvaa.

Poissa NPhoBiaz

 • Administrator
 • Trinidad Scorpion M
 • *****
 • Viestejä: 3511
 • Chili-insinööri
  • Profiili
Vs: Toimiiko valaistuksen sillisalaatti?
« Vastaus #15 : Helmikuu 03, 2014, 11:46:39 ap »
Oho, tuleepas komeeta satoo sulla tolla 200W   8)
Laitoin ite tosiaan kans nagoja tuleen, odottelen että nään sun kypsät nagat. :)

Jos ei kellään tota settiä vastaan oo sanottavaa niin laitan lampun tilaukseen.

Mulla on noita 250w eslejä ja kyllä niillä chilit kasvaa.

Kiitos vahvistuksesta, tilaukseen meni! 8)