maaliskuu 01, 2021, 12:46:32 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Ensimmäinen yritys

Aloittaja San-M, maaliskuu 26, 2014, 18:53:06 ip

« edellinen - seuraava »

San-M

Elämän ensimmäiset chilit on itämässä.
Kasvatusmetodi on "emmätiijä" ja "katotaan mitä tulee"
Chilifoorumia on kuitenkin nyt tullut selattua sen verran että jospa sitä joskus tietäisikin sitten jotain.

Kaverilta saatiin viime syksynä neljää plaatua chilejä, josta kerättiin siemenet talteen. Lajikkeista ei ole tietenkään mitään tietoa.
Kasvupaikka on luokkaa "surkea": ikkunalaudoilla on tilaa vain vähän ja muut kerrostalot varjostavat ikävästi suunnilleen luoteeseen osoittavia ikkunoita. Parveketta ei tietenkään ole.

Tässä vaiheessa moni varmaan voisi sanoa että lopeta homma ennenkun tuhlaat yhtään enempää aikaa. Kieltäydyn kuuntelemasta tällaista negatiivisuutta.

Taimet on oleskelleet mullalla täytetyissä sanomalehtipoteissaan nyt kaksi viikkoa, ja kahdessa lajikkeessa pukkaa jo oikeita lehtiä sirkkalehtien välistä.
Koska itävyysprosentti on ollut älytön kaikissa neljässä lajikkeessa, voidaan varmaan sijoittaa chilejämme kasvamaan myös tuttujen parvekkeille ja kasvimaille. Että ainakin jonkunlainen sato saataisiin varmistettua.

Yhden kasvin olen päätellyt olevan rocoto (peron) koska hedelmä oli iso ja pyöreä, siemenet olivat mustia. Myös tulta oli aika mukavasti. Loput ovatkin sitten ihan täysi mysteeri.
- Pieni (2-4cm) ja "tavallisen chilin" mallinen punainen suippo kaveri
- Iso (>10cm) suippo täysin tuleton paprika-chili (ehkä joku banana pepper muisteli kaveri... oli kuitenkin punainen viime syksynä)
- Ruttuinen ja punainen chili. Melko mieto tämäkin

Sisustuksellisesta näkökannasta on harmi että kaikki chilit on punaisia. Myös maun kannalta on harmi että kaikki on aika mietoja lajikkeita.
Jos tämä projekti onnistuu edes jotenkuten niin katsellaan sitten enemmän että mitä seuraavaksi. 

Chilivaari

Tervetuloa yrittämään, ei vähästä kannata luovuttaa. Sisulla vain päin vastoinkäymisiä. Sähkövalotkin on keksitty, ellei ikkunavalo riitä.
Vaan sinulle, kuten muillekin foorumilla uusille: laittakaa kotipaikkakuntanne profiilitietoihin. Jollakin siinä naapurustossa voisi olla keltaisia chilejä ihan liikaa kasvamassa.

Althalus

Lähtökohdat kuulostaa loistavalta!
Tervetuloa sekaan. Tässäkin taloudessa mennään ihan tuurilla, hyvin se menee (ehkä).
Kaikkea kiinnostavaa täytyy kokeilla, yleensä erittäin huonolla menestyksellä.

Kausi 2014
Kausi 2015

PetraK

Itse olen opiskellut monta asiaa kantapään kautta. Kerta kerralta se sujuu paremmin. Jos ei harjoittele, ei voi oppia. Ja ihan turha sijoittaa alkuun miljoonia, jos ei oo varma innostuuko hommasta kunnolla. Sit kun isoin innostus iskee päälle, mopo on jo karannut. Kokemusta on. ;)
Taksimafian Pääkaupunkiseudun Puutarhaosasto

San-M

maaliskuu 27, 2014, 21:15:57 ip #4 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 27, 2014, 21:21:21 ip käyttäjältä San-M
Lisäilin lokaation profiiliin.

Nyt on ruukkujakin hankittu isompiin tiloihin muuttoa varten. Puutarhan kesän hankkimista olen pohtinut kun näyttää siltä että osa taimista on lopettanut kasvun kokonaan. Vai kasvatteleeko ne juuria... salaa.

Lastentarhasta löytyi kanssa mutanttisirkka(lehti)


Edit.Kuvaa pienennetty

San-M

Lastentarhassa aletaan olemaan kohta kuukauden vanhoja.
Kasvuvauhti ei päätä huimaa, mutta sitä kuitenkin on :) Edelleen mennään luonnonvalolla ja mullalla. Olen myös alkanut antamaan puutarhan kesää. Pitäis koulia noi omiin potteihin.

Pisimmälle kerinnyt kaveri


Joissain poteissa kasvaa jotain mysteerisiä shroomeja  :P
Pitäisköhän noi päästää kunnolla kuivahtamaan vai milläköhän noista pääsis eroon. Sienet varmaan seuraa isompaan ruukkuun väkisinkin.

Untamokameli

Mulla näky myös samaisia sieniä alkuun, vähän pintamuntaa sormella/tikulla kaavin että ne sienet meni rikki (en tie oliko tällä mitään merkitystä), ja annoin kuivahtaa niin ei ole tullut takaisin enää yhteenkään ruukkuun...

San-M

Taimet ovat muuttaneet sanomalehtipoteista muovisiin. Kävin eläinkaupasta hakemassa muovisia kuivaruokamittakippoja ihan ilmaiseksi :D Tietenkin mukavan myyjän luvalla. Melkein 30 kippoa sain kantaa kotiin. Tällä hetkellä mennään vielä ihan umpinaisilla kipoilla. Kun taimi on alkanut nuukahtaa, se on saanut lisää vettä. Toistaiseksi menestyksekäs taktiikka. Olen harkinnut myös reikien poraamista pohjaan ja altakastelun aloittamista... Saas nähdä...

Kaverilta saatiin vaihtarina joukkoon vielä kahden taimen verran jalapenoja. Eli nyt ainakin tiedetään mitä odottaa edes noista kahdesta kasvista :D Muut onkin ihan yllätyksiä edelleen.
Latvoin muutaman taimen viikonloppuna, toivottavasti pian nähdään haarautumista.

San-M

Latvotut taimet on kivasti alkanut haarautumaan. Olis ton latvonnan varmaan paremminkin voinut suorittaa, nyt tuosta kasvaa myös puoliksi leikattuja lehtiä. Onneksi taimi ei näytä huonosta latvonnasta piittaavan. Puolikkaat lehdet taitaa olla korkeintaan kosmeettinen haitta...

San-M

Kohta vietetään chilitaimenien 2kk päivää.

Huomasin että muutama rääpäle yrittää ilmeisesti työntää jo jonkunlaista nuppua/kukkaa. Söpöä.
Tuossa yksi kukkaa yrittävä viritelmä. Taimiahan oli enemmän kun tarpeeksi, niin lähdin sitten kikkailemaan tommoisella "kieputetulla" kokeilulla.Latvominen toimii niinkun pitää ja uutta kasvustoa pukkaa


Vieläkin taimia on enemmän kun pystytään majoittamaan. Tai taimia voi majoittaa, mutta kai noista joskus isoja kasveja kasvaa.
Kaverit on olleet kyllä kiitollisia lahjoitetuista mysteerichileistä :)

San-M

Huomasin että kaverilta saatujen jalapenojen varsi halkeaa(?)
Onkohan jotain sellaista mistä pitäisi huolestua tai vaatiiko tuo jotain toimenpiteitä?

Olipahan hankalaa saada kännykkä tarkentamaan tuohon varteen. Eipä se edes onnistunut kovin kummoisesti. Jospa joku kuitenkin vähän edes saisi selvää kuvista.

Kärsä Babar

Itsellä tuli tällä kaudella jokunen tuollainen halkeama. Olisikohan ollut liian kosteassa silloin kuin noita tuli.
Istutin nuo halkeamat mullan alle. Ei ainakaan mitään ongelmaa ole ollut.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Sihijuoma666

On tullut joitain tuollaisia halkeamia myös mutta ei ole näyttänyt haittaavan mitään.

Dada

toukokuu 11, 2014, 22:53:37 ip #13 Viimeisin muokkaus: toukokuu 12, 2014, 08:16:51 ap käyttäjältä Dada
Hyvältä näyttää :) Mysteerichilien kasvattaminen on mukavaa, itsellläkin arvaukset menossa parin annuumin kohdalta :)
Life is what you make out of it

San-M

On pitänytkin istuttaa noi jalapenot pois turveruukuista (ja -mullasta(?). En tiedä mikä toi kasvualusta on noissa lahjoitetuissa jalapenoissa...) syvempään multaan.
Noiden turveruukkujen kastelu on hankalaa kun tuntuu että ruukku on kostea, mutta kasvualusta kuiva.

Multasäkin hakeminen on operaatio itsessään kun ei omista autoa. Ison multasäkin kuljettaminen pyörän tarakalla on ehkä liian hankalaa jo ajatuksen tasolla :D

San-M

Ensimmäinen kukka aukesi vaaksan mittaiseen taimeen  :-*


Nyt saa sitten heittää valistunutta veikkausta siitä, mikä laji mahtaisi olla kyseessä :)
Samaa kukkaa isompana
http://i.imgur.com/haUBkIx.jpg?1
http://i.imgur.com/ehB1XLw.jpg?1
http://i.imgur.com/bHSGQR8.jpg?1

In other news: Jalapenot pääsi lopulliseen ruukkuun turvemultaan. Jospa ne siitä innostuisi kasvamaan. Jalapenojen kasvu on ollut tähän mennessä tosi kitukasvuista.
Kotiin olisi nyt jäämässä 8-10 kasvia (about kaksi kappaletta kutakin lajia). Kavereille on vielä varaa lahjoittaa semmoinen 6-8 kasvia. Hyvin noi on huvenneet :)

Dada

Teet kyllä hienoa työtä jakamalla harrastusta kavereille, kokeilepa laskea hurahdussuhdanne kuka kavereista oma-aloitteisesti saa tästä kimmokkeen aloittaa itsekin harrastusta :P Itämisprosentit on jo old school, hurautetaan naapurit, suku ja koko kylä! :-*
Life is what you make out of it

San-M

Olohuoneen ikkunalaudalta loppui jo tila, joten "hujoppi" ja "karvainen" pääsivät makuuhuoneen puolelle.Ruukut on ihan hand made by me :)
Näyttääpä noi ihan minimaalisilta tossa kuvassa :D

NPhoBiaz

Komeat ruukut ovat, ainakin tältä etäisyydeltä katsottuna. :D Eivätkä noi chilitkään ihan huonolta näytä... ;)

San-M

Tämä vartija huomaa heti jos chileissä liikkuu jotain ylimääräistä. Onneksi vihulaiset on vielä pysyneet poissa.