heinäkuu 08, 2020, 13:56:41 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Ensimmäinen virallinen "Tuotanto kausi"

Aloittaja Chilipeikko, huhtikuu 03, 2014, 23:47:32 ip

« edellinen - seuraava »

Chilipeikko

huhtikuu 03, 2014, 23:47:32 ip Viimeisin muokkaus: huhtikuu 04, 2014, 22:29:41 ip käyttäjältä Mika H
Noniin, eli meikäläisellä ensimmäinen virallinen chilinkasvatuskausi alkoi tänä vuonna. Aiemminkin olen chilejä kasvatellut, lähinnä tappaen ne kaikki kuivuuteen, mutta nyt jäi kuitenkin viime vuotisista idätyksistä muutama chili eloon, jotka tempaisin lyhyiksi ja uusiin multiin kasvamaan, en siis edes talveuttanut niitä annoin vaan kasvaa huonossa valossa huonolla kastelulla ja hoidolla ympäri talven. Toisin sanoen aiemmin ei ole ollut tietoa eikä taitoa kasvatella näitä kasveja oikein. No niin mutta kuitenkin ylivuotisilla mennään ja toivottavasti paremmin kuin ennen. Plussana tähän päälle ostin Raumalalta täältä mikkelin pitäjästä 5 pubia ja samalla reissulla sain melkolailla chilitietoutta lisää.

Hitto jos olisin aiemmin tajunnut näitä foorumeita selailla niin olis satoakin tullut paremmin. Mutta perse edellä puuhun on huonoin mutta opettavaisin metodi.

Elikkäs tämän virallisen aloituskauden lista kasvateista on seuraava:

Ylivuotiset:
Aji Cristal
Joku kaupasta ostetun chilin siemenestä kasvatettu joko Yellow Adjoema tai Orange Habanero
Jalopeno

Makolta:
Orange rocoto
Rocoto Peru Cusco
Turbo Pube
Manzano Rojo
PI585273

Makolta hankitut pubet istutin amppeleihin ja valoisalle ikkunapaikalle olohuoneeseen.

Raumala

Katohan, Mikkelin pitkäpartaisin chilinkasvattaja tullut foorumille, jossei jopa koko Itä-Suomen.  ;D
Kyllä täältä kasvatuspäiväkirjoista löytyy järjetön määrä tietoa ja taitoa, ilman tätä ei kasvaisi chilit minullakaan.
Kohtahan saadaan jo kasaan Mikkelin chiliosastokin "maisteluiltojakin" varten.
Tervetuloa ja satoa ämpärikaupalla...


Chilipeikko

Jo vain tännehän minäki eksyin. Maisteluillat ois kyllä kova kuha vaan on tarpeeks neutralisoivia lisäkkeitä. ;D Pitää alkaa toleranssia parantelemaan pikkuhiljaa satoa odotellessa.

Chilipeikko

huhtikuu 04, 2014, 18:29:27 ip #3 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 07, 2014, 21:56:24 ip käyttäjältä Chilipeikko


Tuossa nuo pubet ikkunalla. Lipan alla vielä 58wattiset loisteputket joilla saa tarvittaessa lisä valaistusta.
Vasemmalta oikealle Manzano rojo, Turbo pube, PI585273, Rocoto peru cusco ja Orange rocoto.
Kuva hiukka huono kun kännykällä otettu.

Chilipeikko

Eilen illalla tuikkasin vielä kelluvalle idätysalustalle Aji Cristal:in ja Habaneron siemeniä. Joo ja tiedän, että myöhässä ollaan niiden satoisuuden puolesta, mutta saapahan kokemusta ja hienoja huonekasveja. Aamusta, kun katoin, niin kaikki siemenet, olivat jo turvonneet. Habaneron siemenet taisi olla jostain Cittarin habanerosta, mutta Aji Cristal:lin siemenet on ihan kunnon tavaraa.

0lli

Noniin lisää Mikkeliläisiä! Tervetuloa foorumille ja satoisaa kesää! :)
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

Chilipeikko


Chilipeikko

huhtikuu 07, 2014, 21:36:04 ip #7 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 07, 2014, 21:59:37 ip käyttäjältä Chilipeikko


Tämmöisiä puskee tämä ylivuotinen yellow adjioma tai habanero tai mikälie.
Vähän asian vierestä muita ituja pari tomaattia ja kesä kurpitsaa...


ChilipeikkoVähän erilainen rairuoho ;D Kolmevuotias poika askarteli äitinsä kanssa.

Chilipeikko

Tämmöiset kukat tuossa yellow adjiomassa/habanerossa/mikälie. Osaako kukaan sanoa mikähän tää vois suurinpiirtein edes olla ja onko mun arvelut ihan kateissa. Pentele eka kukka ja irtos hipasusta.

Sihijuoma666

chinensen kukalta tuo näyttää ainakin.. ;)

Chilipeikko

Kyllä tuo taitaa se yellow adjoema olla, kun löytyi googlen kuvahaun kautta linkkiä foorumin sivuille ja sitäkautta lisää kuvia, joiden perusteella tulkitsisin, että samasta tanskalaisesta kaupan chilirasiastakin on kyse josta oman siemeneni nappasin.

Chilipeikko

huhtikuu 10, 2014, 19:39:26 ip #12 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 12, 2014, 00:39:56 ap käyttäjältä Chilipeikko
Hoplaa 4.4 itämään laitetuista kokeilu siemenistä näkyy kahdesta jo eloa ;D
Aji Cristal 0/4
Habanero2/9
Heh. Hulahti siemenpussista pari haban siementä liikaa ;D
Tää lautalla idättäminen onki paljon mielenkiintoisempi vaihtoehto, kuin mullassa idättäminen,  kun näkee kaikki kehitystapahtumat tarkemmin  :D
Chilipeikko

Jahas. Tänään ois kolme häntää lisää. Ensimmäinen Aji Cristal on päässyt vauhtiin mukaan.
Eli nyt mennään asetelmalla:

Aji Crstal 1/4

Habanero 4/9

Lisänä kasvatus harjoittelulle, ajattelin kokeilla, jos vain aikaa riittää, testiä näille kasvatuksille. Kunhan taimivaiheeseen pääsee, niin osalle taimista annan auringon hajavaloa ja keinovaloa ja osalle suoraa aurinkoa, jonka lisäksi iltaisin lisävaloa ja vertailen kasvukehitystä. Jos vaikka kerkeisi satoakin saamaan. Tiedä nyt sitä sitten. Suattaapi olla, että tulee suattaapi olla, että ei ;)

Chilipeikko

Tämän hetkinen tilanne kasvatteluissa seuraava: kaikki pubet pittuus akselilla 35-45cm ja haarautuvat kaikki kovaa tahtia, myös rungon osalta. Ylivuotiset kasvaa kovaa tahtia ja osa siirretty paremmalle auringonottopaikalle. Koska nämä ylivuotiset ovat kaikki melko säälittäviä vielä, ei niiden osalta huikeaa satoa ole odotettavissa, lähinnä toiveena, että edes jotain tulisi. Pää osin kasvatus keskittyy siis Raumalan esikasvattamiin pube taimiin.

Sitten tämä idätys, kasvatus, kokeilu harjoitus. Tämän hetken tilanne on:

Aji Cristal 1/4(loput kolme siementä vielä ujostelee jotain)

Habanero 7/9 (vähän rohkeempia kuin ajit)

ChilipeikkoJa väliaika tietoja: neljä habaneroa sirkoilla ja loput seuraa perässä.

Tilanne tällähetkellä siis:

Aji Cristal 3/4

Habanero 9/9

Itävyys on siis melkosen hyvä.

Chilipeikko

Ja tänään on viimeinenkin häntä putkahtanu esiin. Itämis prosentti sii tasan 100  ;D

Sitte katellaanki kuinka moni kestää elossa mun käsittelyt :o

ChilipeikkoSiinä niitä kokeilutaimia mullassa. Enää kaksi Aji Cristallia ja yksi Habanero odottelee sirkkalehtiä ja muultiin laittoa. Multana biolanin turvemulta. Lähipäivinä saan valaistuksenkin kuntoon kasvatteluja varten. Kaksi loisteputki valaisinta, joissa kaksi vanhaa  60watin putkea. Putket pitänee uusia viimeistään talveksi, noilla mennään kuitenkin tämä kausi, elleivät sano sopimusta irti ennen sitä.

Chilipeikko

Noniin piti ottaa oikein pari kuvaa uusista kasvatus valoista. Eli kaksi tuollaista vanhaa loisteputkivalaisinta(2x60w ), joille rakentelin telineen jo kerran käytössä olleista tervaleppälaudoista, eli ekoloogisesti kierrättämällä (vanhoja naulanreikiä siellä täällä). Telinen kasailin ronskisti ruuveilla, nauloilla ja liimalla. Hieman on rujon näköinen, mutta toimivuus on pää asia, en jaksanut sen kummemmin hioa, enkä viimeistellä turhan tarkasti. Lamppujen korkeutta voi säätää ketjuilla, joilla valaisimet on roikkumassa koukuista. Koukkuja on viisi päädyssään, jotta valoa saa levitettyä laajemmalle, tai pienemmälle alalle, taikka keskimmäisistä koukuista roikottaa vain yhtä valaisinta tarpeen mukaan. Teline on koko pöydän kokoinen leveys- ja pituussuunnassa (80x160cm) ja noin 120cm korkea, joten melko korkeaa puskaa voi kasvattaa. Valaisimet, ovat ilmeisesti olleet joskus muinoin kasvihuonevalaisimina, joten luulisi olevan kohtalaisen laadukkaat, metalliheijastimet (oiskohan kromattu) ainakin levittävät valon melko laajalle alueelle, nykyisillä säädöillä kattaa lähes koko pöydän.

Chilipeikko

Tänään meni viimeisetkin idätykset multaan ja ruukkuun. Näyttää siltä, että kaikki taimet kasvavat silmissä, osasta ensimmäisinä itäneistä alkaa jo näkyä merkkejä kasvulehdistä. Mahtavaa seurata kuinka taimet  kehittyy. Kaikki taimet ovat vielä loisteputkien alla kasvamassa, mutta kunhan ovat vielä vähän kehittyneet, niin siirtelen niitä erilaisiin kasvuolosuhteisiin.