heinäkuu 12, 2020, 03:13:36 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Miken kausi 2014

Aloittaja MarjaMikke, marraskuu 24, 2013, 21:17:46 ip

« edellinen - seuraava »

MarjaMikke

Ensimmäinen kausi saatiin päätökseen. Nagaa on myllyllinen ja sekalaista chilijauhetta muutama desi. Pari risua jäi talvea viettämään, miten lie pärjäävät ilman keinovaloa.

Kauden 2014 suunnitelmat alkavat pikkuhiljaa muotoutumaan. Koristechilit jäävät nyt toisena kautena kasvattamatta, ellei nyt aivan kummia tapahdu. Siemeniä olen keräillyt Heinältä ostetuista ja Bluesmanin lahjoittamista chileistä, kiitokset vaan!

Annuum : Berbere Hot Brown
Annuum : Hot Wax
Annuum : Jalapeno
Annuum : Cayenne

Baccatum : Lemon Drop
Baccatum : Starfish
Baccatum : Aji Cristal (talvehtiva)
Baccatum : Aji Amarillo

Chinense : Brown Habanero
Chinense : Habanero
Chinense : Naga Morich (talvehtiva)

Pubescens : Canario
Pubescens : Turbo Pube

Pubet ajattelin laitella lautalle Joulukuun alkupäivinä. Muiden kanssa täytyy odotella helmikuulle, vaikka ei kyllä malttaisi :)

Itseäni kiinnostavat lajikkeet ovat seuraavat. Näistä mahdollisesti yritän vielä hommailla siemeniä ensi kaudeksi ja korvata jotain jo listalla olevaa. 

Frutescens : Tabasco / Malagueta
Baccatum : Omnicolor
Baccatum : Rain forest
Chinense : Fatalii
Pubescens : Manzano Amarillo

Näillä mennään tänään, huomisesta ei ole tietoa...


MarjaMikke

Pubet laitettu lautalle 28.11. Canariota ja turboa molempia 8kpl.

Salainen laatikko saunassa. Biltsun laitteisiin jos on luottaminen, lämpöjen pitäisi olla kutakuinkin kohdillaan.


Tuli myöskin hankittua 2x Blumatit ruukkuja varten, kun löytyi sopivasti.
http://shop.kivikangas.fi/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=30009T

Seuraavaksi alkaa sopivien vesipumppujen metsästys hydroiluun. SP-880 taitaa olla aika toimiva ratkaisu, mutta täytyy vielä tutkia muitakin vaihtoehtoja.
Tarvetta myös mahdollisesti kasvarin automaattiaukaisijoille, pitäisi löytää mahdollisimman vahvat. Vinkkejä otetaan vastaan.MarjaMikke

Hyvää Itsenäisyyspäivää!

Taas oli rauhaton ilta kevättä odotellessa ja tuli tilattua seuraavat siemenet.

Rain Forest
Aji Omnicolor
Tabasco
Fatalii
Inca red Drop

Pubet kyllä alkaa kiinnostaa enemmän ja enemmän. Taitaa olla ainoa laji, mikä toimii ulkokasvatuksessa, vaikka kesä olisi viileämpikin. Joten ehkäpä semmoisia siiduja vielä jostakin ja pikaisesti itämään. Asiaan vihkiytyneet voivat tarjota vinkkejä sopivista.

Noita avaajia ihmettelin myöskin. Käsittääkseni ero Ventomaxin ja Univentin välillä on ainoastaan jouset, jotka Univentissä vetää takaisin kiinni myös kevyen kennolevyn. Puurunkoisessa kasvarissa luukku taitaa painaa jo sen verran, että Ventomax toimisi myöskin. Molemmat luvaavat nostaa n.7kg painoisen luukun, kun taas tämä lupaa 15kg.
http://www.abpolar.ee/tooted/kasvuhooned-1/automaatne-kasvuhoone-ventilatsiooni-avaja-1
Mahtaako olla vaan mainontaa, hurjalta kyllä kuulostaa tuo ero. Miten suuria luukkuja ylipäätänsä uskaltaa suunnitella tuollaisten aukaistavaksi..?

Tilaamani halpis ph-mittari saapui myös eilen. Jahka kotiudun, täytyy suorittaa mittauksia kraanavedestä. Ensi kauteen täytyy varmaankin varustautua PH Downilla tuolta Chilitarvikkeesta. Mitenkäs tuollaisen 1kg pöntön riittoisuus on verrattuna tuohon 1l pulloon?


Kärsä Babar

Kyllä noi molemmat avaajat menee ilman luukkuakin kiinni. Jousi niissä molemmissa on.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

PP

Lainaus käyttäjältä: MarjaMikke - joulukuu 06, 2013, 11:33:44 ap
Pubet kyllä alkaa kiinnostaa enemmän ja enemmän. Taitaa olla ainoa laji, mikä toimii ulkokasvatuksessa, vaikka kesä olisi viileämpikin. Joten ehkäpä semmoisia siiduja vielä jostakin ja pikaisesti itämään. Asiaan vihkiytyneet voivat tarjota vinkkejä sopivista.


Näihin sanon aina: PI 585273, mutta voin lähettää muitakin. Laita yv:tä.

MarjaMikke

Canario 4 - 0 Turbo

5.12 nousi ensimmäiset kurkkimaan parempaa valoa. Turbot jurnuttaa edelleen, yksi jopa homehtui ja pääsi roskikseen.


Kolkuttelin kavereiden kypäriä, aikamoinen panssari ja tiukassa kuin mikä. Jospa se ajan kanssa helpottaa ilman suurempia ronkkimisia.

pari 14w loisteputkea haettu kaupasta, jos saisi riittävästi pikkuisille valoa. Akuutti tilanpuuten estää minkään seksikkäämmän ja tehokkaamman valonlähteen hankinnan. Näillä on pärjättävä.

PP laittoikin minulle postia tulemaan, kiitoksia siitä! Odotellaan lähetystä saapuvaksi ja laitetaan lautalle lisää väkeä.

Caide

Läpinäkyvä kansi idätyslaatikon yllä tuottaa kivan kosteuden, jossa kypärät irtoavat kivasti.

MarjaMikke

Keltainen kansi tuossa on ollut ja kosteus on mielestäni ollut ihan riittävä. Vaatimattomalla kokemuksellani vaan tuntuu, että viime vuoden puskista nuo lähti varsin helposti irti vs. nämä.

Testasin muuten noita juuri hankittuja putkia. Tehoa olikin kokonaista 13w per putkilo, ja voi suoraan sanoa kyseessä olevan kasa höyryävää...
Vierellä testailin tuollaista perinteistä 11W pöytälamppua ja niissä on kirkkautta aivan eri tavalla. Nyt rouhii siinä määrin, etten viitsi edes kuvilla dokumentoida. Korkaan karhun ja lähen nukkumaan. ...kele ...tana

Näihin tunnelmiin..

SK

Jos kypärät on tiukasti kiinni, niin kannattaa harkita hätäsektiota. Eli leikkaat siemenen reunasta kynsisaksilla pienen siivun pois.
Jos kypärät on liian kauan päässä, niin sirkkalehdet voi mädäntyä sinne sisälle.

Habanervous

Lämpöstä vettä mukiin, sormet sinne ja hellästi nappaa kypärästä kiinni mutta ei vääntöä tai vetoa tms, eli kosteuttaa. Toistaa tuota tarpeeksi kauan niin pitäisi irrota kypärä. Sen tuntee kun kotelo alkaa pehmetä niin voi vähän jo muljuttaa ja puristaa kypärää auki reunoista. Jos tsubu on liian tiukassa niin laittaa edes viihteen vuoksi jutila-naamarin kypärän kaveriksi.

MarjaMikke

Lainaus käyttäjältä: Habanervous - joulukuu 11, 2013, 09:53:01 ap
Jos tsubu on liian tiukassa niin laittaa edes viihteen vuoksi jutila-naamarin kypärän kaveriksi.

Heh, yritin piirrellä sellaisia pieniä, ei onnistunut. Kuningas Jutilaa vaan ei saa kutistettua pieneksi millään.

Veden kanssa huljuttelu ei tehonnut, joten SK:n suosittelema operaatio meni testiin. Leikkaus kesti muutaman minuutin ja toistaiseksi kaikki potilaat ovat vielä hengissä. Tosin kypärät istuvat edelleen paikallaan, odotellaan nyt muutamia päiviä taas.

MarjaMikke

Jeppis, homma etenee hitaasti. 11W Lival on hehkunut muuntaja punaisena neljän taimen yläpuolella. Pikkaisen nuo taitaa kaulaa kurkotella, joten lisää watteja on saatava. Laitimmainen oikealla menetti ison osan sirkoistaan kätilön hoivassa, mutta urheasti näyttää sinnittelevän. Tarjottimella on myös mehua itikoille, toistaiseksi ainoastaan yksi on käynyt ryypyllä. Tyhjään ruukkuun meni jo ruskeaksi värjäytynyt alku, mutta eipä jaksanut nousta eloon. Pidetty muistotilaisuus oli koruton, mutta kaunis.Turbo Pubet. Toistaiseksi itävyys 0/8. Vahvasti uskon, että kasvin nimennyt henkilö ei ole näitä koskaan idättänyt. Tai sitten noissa siemenissä on jotain vikaa. Kenties raakana poimittu podi on kypsytelty irti puskasta, eikös silloin itävyys saata kadota. Näyttää siltä, ettei Turbo ole ensi kesän menuussa. Harmi.

Lisää siemeniä tuli PP:ltä ja Semillaksesta. Alkaa kohta olemaan runsauden pulaa, täytynee suorittaa lajikkeiden karsintaa. Ei kyllä toisaalta malttaisi. Tilaahan saa lisää asuntoa vaihtamalla, mutta mikäli tämä kausi menisi sadon puolesta yhtä hyvin kuin ensimmäinen, niin chilien kilohinta asettuisi sinne 400k€ haarukkaan. Harrastukset maksaa..

Lautalle meni PP:n 585273 ja Peru Cusco. Muutamassa päivässä siellä selkeästi jotain tapahtuu, joten hyvältä näyttää.

MarjaMikke

Hyvää Joulua ja satorikasta kautta 2014 Teille kaikille!

Lisää valoa haettu ja uusia pubeja nosteltu lautalta multiin. Kuvapäivitystä sitten kun taasen pääsee kotiin. Surukseni huomasin, että muutaman vuoden vanha Nikon D80 on sanonut sopimuksensa irti. Eikä kestänyt kuin korkeintaan pari tuhatta ruutua. Aika iso miinus kyseiselle 'laatumerkille'. Nyt ankaraa tuumailua, laittaako saman valmistajan 5100 vai siirtyykö tilanteesta tyrmistyneenä Canonin leiriin. Aika harrastelua ja satunnaista noi kuvailut, joten ei tarvitse kovin kummoista laitetta pistää.

Jahas, takaisin aiheeseen. Kasvihuone oli kovasti tavoitteena jo kuluvalla kaudella 2013. Ei tullut sellaista, mutta nytpä tulee! Sain luvan laajentaa anoppilan kasvihuonetta chileille, joten hienolta näyttää sen puolesta. Koska maalaismiljööseen ei oikein sovi mikään alumiini/pleksihässäkkä, täytyy laitella huone pystyyn puusta. Ensimmäiseksi täytyy tietenkin hommata materiaalit, siispä metsään.


Paikalliset kuulemma käyttävät kaatamiseen sahaa, mutta kaupunkilaiset eivät semmoisista älyä. Hyvin nuo kaatuivat tuuppimallakin.

Hiukan karkeaa matskua tuollaisenaan kasvihuoneeseen, joten täytyy ajella rungot läpi tästä.


Tarkempia suunnitelmia laajennuksesta ei ole valmiina, mutta alustava jalkamittaus kertoo laajennusosan mitoiksi n. 6m x 2.8m. Korkeutta täytyy yrittää laitella mahdollisimman paljon, ainakin enemmän kuin alkuperäisessä huoneessa on. Harjan jos saisi kolmeen metriin, mutta luulen että 2.5m alkaa olla jo maksimi. Täytyy jutella tarkemmin vastaavan mestarin kanssa asiasta. Maalattia on tarkoitus tuohon jättää, vaikka ei aivan optimiratkaisu olekaan.Laajennusosa ylettynee hyvin palvelleen huoneen vasemmalla puolella aina kuvassa näkyvään grilliin saakka. Toivottavasti viritys saadaan pystyyn toukokuun aikana.

Eipä siinä muuta. Osa kasveista menee vesiviljelyyn ja lajikkeiden valinnassa käännyn taas hiukan myöhemmin arvovaltaisen raadin puoleen.

PetraK

Iso peukku, tossa on asennetta. "Tarvitsen kasvihuoneen, kaadanpa takapihan metsän. " ;)
Taksimafian Pääkaupunkiseudun Puutarhaosasto

Miquel

Tais kaataja olla Eino, Oskari tai Seija. :D
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

MarjaMikke

Tarkkasilmäisiä kavereita... :) Joo, olet Miquel oikeassa. Alkusysäys projektille tuli luonnon puolesta. Aivan tarkkaan en tiedä, kuka henkilöistä oli kyseessä, mutta veikkaisin Seijaa. Hameväellä kun alkaa kunnolla käryämään, niin ei auta kun vetää kypärää kireämmälle ja hakeutua suojaan.

MarjaMikke

Jahas, lomat tuli lusittua ja paluu arkeen oli varsin napakka. Raikastaa kummasti oloa kesävaatteissa tuollainen -15 astetta.

Chilit ovat hengissä, kiitokset muorille. Ensin kasvunsa aloittaneet ovat kellertäneet jo lehtiään, toivottavasti kyseessä on vaan ravinteiden vähyys. Aloittelen hiljakseltaan lannoittelun, jospa se siitä. Eli Pubet ovat tässä. Taustalla talvehtiva Naga ja Cristal.


Hommailin tosiaan tuossa aikaisemmin kuvassa näkyvän hyllykön. Koitan maksimoida käytettävissä olevan tilan, vaikkakin kauniiksi tuota ei voi sanoa. Valastukseksi laitoin biltsusta 2x18w T5 valaisimen, joka tuntuisi tuossa hommassa riittävän. Naga alkanut pukata kukkaakin, vaikka on tuolla alhaalla hajavalossa.Valaistuksen korkeus säätyy avattavilla nippusiteillä ja heijastimena on pahvin palanen. Elegantti ratkaisu. Ratkaisun tyylikkyyttä alleviivaa ylähyllyllä oleva tarvikevarasto.

Idätyksiä täytyy jatkaa Chinenseillä piakkoin. Myöskin kasvatukseen päätyvät Baccat täytyisi saada itsensä kanssa sovittua.

MarjaMikke

Jahas, tämäkin oli olemassa...

Kasvattelut jatkuu, vaikkakin päivyrin pitäminen on jäänyt. Vaihdoin työpaikkaa vuoden alussa ja meno on ollut, sanoisinko rapsakkaa. Taitaa kohta tulla koeaika täyteen, niin voi relata... :)

Ja takaisin chileihin. Pahimmoilleen noita pieniä oli 86kpl. Osan olen jakanut eteenpäin, mutta liiallinen määrä, ahtaat tilat ja valaistuksen puute kyllä näkyy. Aika pitkäkasvuisia yksilöitä tuli, pahimmat hujopit laitoin kiertoon, tietty :)

Tälle kaudelle uutena tuttavuutena oli Pubet. Nuohan kestää kylmää ja muutenkin ovat karaistuneita kavereita, ei pienet vaihtelut olosuhteissa haittaa... Ja paskat. Haudoin noita ensin ikkunalla, sitten varjossa pari viikkoa ja vkl reissun ajaksi laitoin ihan esille, kun oli sateista keliä luvassa. Paloivat... huolella. Jos noista vielä joskus jotain tulee, niin ihme. Siellä ne murjottaa takapihalla, kaikki 9 kpl.Vesiviljelyä piti tietty kanssa kokeilla. Pari kasvia on passiivihydrossa, tuntuu pelaavan ihan hyvin. NFT-mopedi karkasi kohti horisonttia. Nyt on neljä laastipaljua porisemassa ja kolme Ikean settiä vielä hakee sijoituspaikkaa. Tulokset toistaiseksi, sanotaanko surullisia...

Ensimmäisten kanssa ei kovin hyvin homma lähtenyt etenemään. Vesijuurien puute ja kuumat ilmat nuuduttivat tehokkaasti pari ensimmäistä kasvia. Kyseessä oli Habanero ja Brown Habanero. Tuo Brown on muuten kaikissa mulla kasvamassa olevista varsin elinvoimainen ja tukevakasvuinen lajike. Tai oli, ennen NFT:tä.

Vaviskaa NFT-gurut, kohta mennään vasenta kaistaa ohi!


Siinä se on, vasemmalla. Brown Haba... eikö olekin komea!

Sain hyviä vinkkejä foorumilta tilanteen korjaamiseksi. Lantoja laimentelin aika reilusti alle 1,5 lukemiin, jännä nähdä kuinka jeesaa. Vaikka tuo näyttää huonolta, niin paljon oli tulossa uutta kasvua vanhojen lehtien juurista. Sen näkee, kun zuumaa tarpeeksi lähelle... usko pois. Vesijuuria odotellessa.

Miquel

Meinasi samanlainen kohtalo olla omilla kasvihuoneeseenmuuttajilla. Siirto passiivihydroista nsf pönttöihin suututti juurakot eikä kasveilla sisälläollessaan ollut selkeästi mitään käsitystä miten kuuma voi seuraavana päivänä olla: pahimpien helteiden aikaan koitti kasvihuoneeseen muutto jossa tuplaharsot pitämässä lämmön tallessa. Arviolta 45 siellä oli lämpöä päivien paahteisimpaan aikaan ja kaikki nuutuivat. Sain tilannetta kuitenkin korjattua melkohyvin sumuttelemalla lehdille ahkerasti vettä paineruiskun kanssa ja nyt kelien viilennyttyä homma näyttää hyvältä.  :)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0