syyskuu 20, 2020, 06:50:35 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Aloittelevan chilivelhon ensimmäinen kausi 2014

Aloittaja maurimöyrinen, huhtikuu 29, 2014, 19:30:52 ip

« edellinen - seuraava »

maurimöyrinen

Kaupan Paprikachilit kasvaa pikkuhiljaa.


Onkos nuo sirkkalehdet mielestänne ihan OK? hivenen käpristyvät ja muuttuneet keltaisiksi, mutta taas nuo kunnon lehdet mielestäni ihan ok näköiset.

En välttämättä kovin aktiivisesti tätä päivittele, mutta yritän kerran viikossa saada kuvia laitettua. Vinkkejä ja neuvoja voi ja saa antaa  :)

0lli

If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

maurimöyrinen

Tousta vähän kuvaa mun kasvaristani, johon modifioin pienen eslin antamaan valoa kasveille.

Tässä sitten fataliilta tilatut siemenet itämässä. vielä ei ole noussut mitään pinnalle, mutta maltti on valttia :)


Kesän mittaan olisi tarkoitus nikkaroida minikasvari jossa lamppuina olisi loisteputket ja sinne mahtuisi 8-12 bonchia talvehtimaan.

maurimöyrinen

Tänään tapahtunut taas edistystä! Reilu viikko sitten laitetuista siemenistä Hot Tomato rupee puskeen pintaan kaikkien kolmen siemenen voimin!

Eilen illalla rupesin antamaan lannoitetta chilipaprikoille ja heti aamulla oli uusia lehtipareja puskemassa kaikki neljä.

maurimöyrinen

Pakko laittaa tännekin tämä, kun eilen Hot Tomato taimen puski pienen lenkin verran pintaan, niin tänään olikin jo kunnon taimi ylhäällä sirkkalehtineen. kuvanotto väli on noin vuorokausi, eli vauhti on tällä veijarilla huumaava. :o

Alkaispa nyt muutkin jo pikkuhiljaa osoittamaan itämisen merkkejä.:-\ Joku viisas sen jo puki sanoiksikin, itämisen sietämätön hitaus.

maurimöyrinen

Tänään en lisäile kuvia, mutta Hot tomatot ne vaan kasvaa kovalla vauhdilla. Muissakin siemenissä havaittu itämisen merkkejä, kun Jigsaw puski pintaan mullasta kypärä päässään. Ilmeisesti olin liian pintaan jättänyt siemenen, joten laitoin varosvasti idun hivenen syvemmälle, että "kypärä" heikkenisi kosketuksestaan kosteaan multaan. Onkohan mahdollista, että tapoin tuon ko kasvinalun? Arrowheadkin näyttäisi pikkuhiljaa puskevan pinnalle.

Maaliskuussa itämään laittamani Paprikachilit tuntuvat jämähtäneen paikalleen. Ehkäpä sitä tarvii vähän enemmän alkaa lannoittamaan, sekä ensiviikolla laittaa ne jo puolilitrasiin purkkeihin. Tällä hetkellä PC:t ovat jogurtti purkeissa. Tässä tän illan hajatukset. Kuvia sitten taas kun alkaa oleen jotain konkreettisempaa tapahtunut.

maurimöyrinen

Tänään kypsyi hermot odotteluun ja päätin kurkkia siementen tilannetta. Kaivelin siemeniä varovasti esiin mullasta muovilusikan avulla ja sain todeta, ettei siemenet olleet alkaneen itämään( paitsi yksi Jigsaw). Nyt on kaikki (paitsi 3/3 itäneet Hot Tomatot ja yksi Jigsaw) laitettu Chilivaarin kelluvalle lautalle itämään. Toivotaan josko jotain alkaisi tapahtumaan pikkuhiljaa, kun tuo lautta systeemi ilmeisesti tehokas tapa on idättää?  Huhtikuun 24 laitettu itämään niin kuinka kauan pitäisi vielä jaksaa odotella? Multa ei ole hetkeäkään ollut kuiva ja lämpötila on ollut jatkuvasti 28,4 astetta, mutta mitään ei ollut tapahtunut. Laitanko suoraan uusia, vai annanko Lautalle mahdollisuuden?

maurimöyrinen

Noniin. Nyt alkaa oleen kaikki itäneet, jotka vain itämään lähtivät. Habaneroista ei yksikään lähtenyt lykkäämään edes juuren alkua. Bolivian rainbowsta taas iti yksi siemen neljästä. Suurin pettymys oli kyllä Jigsaw. Kaikki siemenet kyllä lähtivät itämään jollain lailla, mutta yksikään ei sitten loppujen lopuksi koskaan kasviksi asti päässyt. Yksi sentään sirkkalehdet sai pinnalle, mutta sitten jostain syystä kuoli pystyyn, vaikka mitään järkevää syytä en sille keksi. Pakko kyllä varmaan jatkossa tilata siemeniä muualta kuin Fataliilta, koska harmittaa niin paljon nuo Jigsawit ja Habanerot. Kaikki siemenet laitoin itämään näistä kahdesta, mutta kummastakaan en saanut edes yhtä kasvia. Kaikkista muista on sentään 1-3 kasvia, ja siemeniäkin vielä varalla, mutta nämä kaksi ei saanut kuin pahan mielen. Jos jollain on Jigsawia tai Habaneroa ylimääräistä puskaa, niin otan mielelläni vastaan. Ärsyttää niin että meinaa loppua mielenkiinto harrastuksesta heti alkuunsa.

Miquel

Tähän harrastukseen kuuluu olennaisesti pienet ja hiukan isommat takaiskut, älä murehdi. :) Muovimukeissa kasvavat taimet näyttävät äärimmäisen elinvoimaiselta. Selkeästi hommat on kasvattajalla hallussa, satuit vain saamaan jotakin hiukan epäkurantimpia siemeniä.

Nyt vaan lisää treeniä ja mahdollisuuksien mukaan foorumilta/torilta/puutarhalta hakemaan valmiiksi isompikokoisia kasveja joista pääset satoa maistelemaan jo ennen juhannusta, sillä nyt idättämäsi eivät välttämättä tälle kesälle ehdi satoa tuottamaan. Hukkaanhan nuo ei mene, sillä näiden kanssa on hyvä opiskella kasvatusta samalla.
Syksystä sitten mukaan foorumin siemenketjukirjeeseen josta seuraavat 50-100 lajiketta talteen jotka täyttävät asuntosi ensikeväänä. ;)

Tsemppiä!
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

chipe

Tuon itämisen oikukkuuden on varmaan saanut jokainen osaltaan kokea jossain vaiheessa. Itse opin ainakin sen tällä ensimmäisellä kasvattelukaudellani, että yksittäinen hedelmä on aika epäluotettava siementen lähde, kun se itsessään voi olla jotenkin viallinen. Rocatoista jonkun hedelmän siemenet tuottivat ainoastaan keltalehtisiä sirkkalehtivaiheessa kuolevia alkuja ja kaupan Habanerosta poimituista siemenistä yksikään ei suostunut itämään millään (kokeilin varmaan useamman kymmenen). Ostin sitten toisen vastaavan Habaneron ja laitoin varmuudeksi 10 siementä itämään josko edes joku niistä lähtisi. Tuosta toisesta hedelmästä 10/10 iti.

Toisekseen jotkut suutarit tuntuvat sitten itävän käsittämättömillä itämisajoilla joskus myöhemmin, siis nuo tavanomaisemmatkin lajit. Uusiokäytin joskus vuoden alussa itämättömiltä jääneitä multia muille taimille ja niiden sekaanhan on nyt sitten noussut yhteensä toistakymmentä jälki-itäjää kuukausien viiveillä. Ovat nyt vasta sirkkalehtivaiheessa tai hieman pidemmällä. Viimeisin taisi nousta mullasta joskus vajaa viikko sitten. Ei mitään tietoa mitä lajiketta edustavat.

Kuinkahan Fatalii mahtaa tuottaa siemenensä eli onkohan niissä isoa riskiä että yksittäisen siemenpussin sisältö sattuisi olemaan yksittäisestä hedelmästä joka tuottaa suutareita?

maurimöyrinen

Kyllähän nämä ihan hyvältä myös minunkin mielestä näyttävät, kuten myös muutkin jotka olen kasvamaan saanut.

Ärsyttää vain tuon Habaneron menetys, kun se mielestäni tällä hetkellä on se paras chili. Jigsawissa lähinnä korpeaa hinta/laatu suhde. n.7e ja 7 siementä, joista 4 ihan vaan mahoja, ja kolme itämään lähtenyttä kuoli mystisesti. Otin jo yhteyttä Fataliihin, josko olisi mahdollista saada uudet siemenet vanhojen tilalle. Ainoa syy mitä keksin Jigsawin epäonnistumiseksi, on huonot siemenet. idätyslämpö lautalla oli koko ajan karvan päälle 28 ja valoakin oli tarjolla ylen määräisesti. Kaikki muut (pois lukien Habanero, joka ei lyönyt edes juuren alkua siemenistä) kyllä lähti hienosti itämään ja kasvaakin parhaillaan hienosti. Toivotaan, että Fatalii heltyisi, ja laittaisi uuden pussin Jigsawia. Habaneroa saa kaupasta kyllä, mutta Jigsaw on ainakin vielä vähän harvinaisempi.