syyskuu 21, 2019, 11:57:02 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Balkongchili i St:Karins 2014

Aloittaja Fredrik-flugarn, toukokuu 09, 2014, 16:50:44 ip

« edellinen - seuraava »

Fredrik-flugarn

toukokuu 09, 2014, 16:50:44 ip Viimeisin muokkaus: toukokuu 11, 2014, 18:45:42 ip käyttäjältä Fredrik-flugarn
Nog blir det nånting i år också! Lite mindre skala. Färre buskar men förhoppningsvis mera ätbart. Några prydnadsannuum, lite chinense och ett par pubescens. Vardagslivet och arbetet har inkräktat på odlingen i år men det kommer fler säsonger. ;D

Annuum:
Boliwian rainbow
Prairie fire
Short yellow tabasco

Chinense:
Orange/Sudden death habanero
Red Savina
White fatalii

Rocoto:
yellow
Peru Bitdumi
san isidro

Baccatum
Ingenting  :'( Kanske borde brumma iväg till tammisillan puutarha...?
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Fredrik-flugarn

toukokuu 10, 2014, 22:49:50 ip #1 Viimeisin muokkaus: toukokuu 10, 2014, 22:55:12 ip käyttäjältä Fredrik-flugarn
Fick äntligen tummen ur och byggde en sån där nft i morse av en akkulåda och lite bra att ha saker. Skall nog ta bort trasan därifrån så det är lättare att möblera om bland plantorna och täcka den på något vis. Det är liksom allt i år det här...  :'( Men med 20 orange habanero-kartar som borde börja byta färg så känns livet helt okej ändå  ;D En säsong utan bacca känns lite konstigt men såååå snabba är de inte att de skulle hinna upp nu mera.

Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

MiM

Tycker nog ditt fönsterbäde ser riktigt fint ut.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Fredrik-flugarn

Får nog skärpa mig lite... Förra året hade de redan börjat flytta ut på balkongen den här tiden! :P
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Fredrik-flugarn

toukokuu 11, 2014, 18:27:39 ip #4 Viimeisin muokkaus: toukokuu 11, 2014, 18:41:47 ip käyttäjältä Fredrik-flugarn
Nåja... NFT-burken blev inbäddad med skumplast som förstahjälp. På balkongen blev det filter av hydrogrus och strumpbyxor som det återvändande vattnet skall igenom. Inte behövde pumparna städas förra året utan filter heller förstås men nu tänkte jag med flit ordna bättre möjligheterna åt nitrifikationsbakterierna. Det är lite pinsamt... men det är jordgubbar i hålen :o.

 

Tur att "biopungen" hänger gömd i dunken... Det är ju ingen prydnad precis men månne inte den skall fungera. Spolade av jordgubbsplantorna lite försiktigt bara så nu hoppas jag på att bakteriekulturen skall simma in i påsen utan några extra åtgärder. :) Allt droppande, plaskande och stänkande försvann åtminstone så jag kan intala mig att den har en funktion...
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Fredrik-flugarn

Ja okej då... Nu erkänner även jag att NFT fungerar! :o För en vecka sedan stack bara en liten mesig nudel ut ur bergullskuben. Och ja. Bladverket växer också  ;D
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Fredrik-flugarn

En solig och varm dag gör underverk! ;D Nu blir det snart habaneromajonnäs! :P
Sudden death/orange habanero/sperlings paprika. Kärt barn har många namn! (Och smakar gott)

   
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Fredrik-flugarn

Bara för sakens skull en bild på hydrochilina. Årets plantor som blev sådda alltför sent men månne int nån liten chili skall pluppa fram på dem också. :) Den fula ochilin till höger är selleri.

Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Fredrik-flugarn

Årets filosofi är Nutriforte enligt anvisningarna ungefär. EC 1.3 åt både hydro och mull.


Bara de skulle växa sig stora hastigt så börjar jag smyga i höstgödsel för att jaga igång blomningen ordentligt.



Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Fredrik-flugarn

kesäkuu 10, 2014, 13:59:27 ip #9 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 10, 2014, 14:01:38 ip käyttäjältä Fredrik-flugarn
Årets nya galenskap...
Undrar om blumat tropf automatvattnarna http://www.chilitarvike.fi/blumat_kastelusarja_12 förstår hur man fyller på "reservoarer" passligt? Det är upp och ned vända bottnar av lite nedklippta 5kg syltburkar i hinkarna som rymmer 2-3 liter vatten. Lite pauliina-kruka över det hela. Tycker chilina trivs så bra med att dricka ordentligt och sällan. Planen är att blumaten skall hinna fylla reservoaren ordentligt innan mullen hinner bli så våt att den stryper slangen på nytt. He he... Skiter det sig så är det bara 25l vatten på villovägar och det får grannen på balkongen under acceptera tycker jag... :P

Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Fredrik-flugarn

kesäkuu 10, 2014, 14:07:05 ip #10 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 10, 2014, 14:14:37 ip käyttäjältä Fredrik-flugarn
Boliwian rainbow är en sjukt vacker chili tycker jag! :-* Hoppas den går att äta också...
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Fredrik-flugarn

"Kröhm kröhm... jag fick visst nåt i halsen"... Det är så flickvännen berättar att det är goda habaneron på tork i smyg ovanpå kylskåpet :P
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Fredrik-flugarn

kesäkuu 22, 2014, 20:26:01 ip #12 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 22, 2014, 20:31:31 ip käyttäjältä Fredrik-flugarn
Det här vädret är som ett slag på pungen! >:(

Det känns skumt att ösa i mera näring?! EC sjunker hela tiden fast växterna nästan inte dricker något alls. Inbillar mig att de växer trots allt... Termometern visar 3 grader för kallt men visst sjutton är det onödigt svalt ändå!! Det ser så härligt varmt och skönt ut när man stirrar ut genom den ovanligt lilla hydrodjungeln.

   

Lite små prydnadschilin piggar i alla fall upp tillvaron  :) Boliwian rainbow är fortfarande en fin chili. Prairie fire växer fult tycker jag. Åtminstone min. Men... http://www.seriouseats.com/recipes/2013/04/prairie-fire-upgraded-spicy-cocktail-pisco-recipe.html
Jag kanske börjar tycka bättre om den vartefter säsongen fortsätter  ;)

   
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Fredrik-flugarn

Undrar hur länge det tar innan flickvännen märker att jag knyckt värmaren ur akvariet och stoppat ner den i rörhydrons vattendunk... ::) 150 watt verkar räcka riktigt bra för att hålla reson på 22 grader :D
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Fredrik-flugarn

kesäkuu 26, 2014, 19:46:50 ip #14 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 26, 2014, 19:48:49 ip käyttäjältä Fredrik-flugarn
För att man inte skall frysa ihjäl vid korvgrillningen...

Nagasenap! :-*
(inte extrem men nog "god")

Senapsbas som smakar riktigt gott.
2dl Colman senapspulver (går säkert med nåt annat men har inte testat)
2dl strösocker
3/4 dl starkt vanligt kaffe
1 dl vispgrädde
1 ägg
1 msk matolja
1,5 tsk ättika
1 tsk maizenamjöl

Smaksättning att fundera på:
3-4 torkade naga morich chilin (nog går det med färska också men vem har nu sådana när man skall göra samma senap till julskinkan)
1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 msk rökig och mild barnwhisky som lagavulin eller laphroaig

Rör i hop allting som är torrt. Ingen blir glad över en bajzenaklimp när man vill ha senap. Passa på att andas före du stöter naga morichen i morteln. Den jämrans chilin sväller när den blir fuktig igen så se till att få den finmald så den inte korkar igen de återanvända kotisinappiflaskorna som finns i varje sunt hem. Gummihandskar? Ja, använd sådana. Har man bara färsk chili går den att mata genom en vitlökspress riktigt försiktigt bara man ser till att ha ögonen nån annan stans ifall det kommer lite bakeld ur pressen. Vitlöken kommer att sätta igen senapsflaskorna nu och då men det är det värt. Det gör chilifröna som du plockade bort för slarvigt också. När allt torrt och vått är ihoprört kör man geggan 5-6min i mikron och rör om nu och då. Den skall puttra lite försiktigt så allt mjölk sväller och blir lent. Hälles på två kotisinappiflaskor som inte blir fulla. Rinner inte senapen skapligt nu är det ännu värre när den stelnat. Späd med vatten eller nåt.

   

Mums! :D Å visst går det med nån annan chili också... men det är bara naga kvar i skåpet nu... :o
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

Huru-ukko

Parempi vaihtoehto, on oikeaa sinappi eikä kananmunamössöä  ;).

Naga maun mukaan.

MiM

Dijon har absolut ingenting med senap att göra. Om man vill ha ättika, kan man väl använda ättika. Senap är något helt annat.

Men i  övrigt är jag är av samma åsikt, att sådana där krångliga senapsrecept kan glömmas bort. Det enklaste receptet är helt suveränt.

2 msk Colemans pulver (glöm alla andra, Colemans är bäst)
1 msk socker
några varv med pepparkvarnen
blanda - häll i en skvätt kokande vatten - blanda - låt stå 10 min - häll mera vatten om senapen inte nu är lös - häll i en tsk ättika eller vinäger - blanda - njut.

Till saken hör att den enzymatiska reaktionen, som gör senapen stark är som kraftigast vid ca 60 grader. Om man kokar senapen avstannar reaktionen. Om man sätter i ättika för tidigare stannar den också.

Med det här receptet får man en senap, som nog känns också utan Naga, men naturligtvis kan man spetsa  ;D
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Huru-ukko

Tarkoitin tietenkin glasssista reseptiä, etikka sopii säilöntään ja balsamicot salaatteihin......

Tässä suomeksi oikeat aineet  ;).
1 kuppi sipuli (85 g) (silputtuna)
2 valkosipulinkynttä (jauhettuna)
2 ruokalusikallista (30 g) ja hunajaa
4 oz kuiva sinappi
1 rkl (15 g) kasviöljyä
2 tl (10 g) suolaa
4 tippaa Tabasco-kastiketta (Tabascon korvaat kourallisella Nagoja).
2 kuppia (400 g) kuivaa valkoviiniä


Valitse sitten sopivan hapokas ja ryhdikäs valkoviini, että sopii juhlatilaisuuksiinkin  8).

MiM

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - kesäkuu 26, 2014, 21:56:29 ip
Tarkoitin tietenkin glasssista reseptiä, etikka sopii säilöntään ja balsamicot salaatteihin......

Tässä suomeksi oikeat aineet  ;).
1 kuppi sipuli (85 g) (silputtuna)
2 valkosipulinkynttä (jauhettuna)
2 ruokalusikallista (30 g) ja hunajaa
4 oz kuiva sinappi
1 rkl (15 g) kasviöljyä
2 tl (10 g) suolaa
4 tippaa Tabasco-kastiketta (Tabascon korvaat kourallisella Nagoja).
2 kuppia (400 g) kuivaa valkoviiniä


Valitse sitten sopivan hapokas ja ryhdikäs valkoviini, että sopii juhlatilaisuuksiinkin  8).


Måste erkänna, att jag slutade läsa vid "Dijon". Borde kanske ge det där receptet en chans. Om man hettar upp det lagom långsamt, kan det nog få en del riktig senapssmak. Fast jag påstår nog fortfarande att hög syra (~4dl vitvin) hör någon helt annanstans än i senap.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Fredrik-flugarn

Hitto mä syön just sellainen sinappi kuin haluan! Prkl... ;)
-Oikean sinapin teko on lähes pyhä tietotaito  ;D

Kiva ku vieraat jättää jäljet tänne päivyriin! Å samma på svenska  :P
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0