lokakuu 14, 2019, 21:15:26 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


DIY Bradleys Bisquits

Aloittaja bluesman, heinäkuu 27, 2014, 21:38:19 ip

« edellinen - seuraava »

bluesman

 
Monet pitävät Bradleyn savustimessa käytettäviä savupurukeksejä (Bisquits) hiukan kalliina; maksaahan yksi keksi 0,50€ ja laite syöttää käristymään niitä 20 min välein. Eli yksi savustustunti maksaa 1,5€ jne. Esim.chilien kylmäsavuaika saattaa mausta riippuen kestää jopa 18h, tulee tällöin kaapilliselle kylmäsavutuotteita savustushintaa 25€.
Niinpä teemme tästälähin keksimme itse.
Seuraava kuvasarja havainnolistaa miten savupuru saadaan puristettua kotikonstein sellaiseksi ettei se hajoa savustimen syöttölaitteessa.

Tarvittavat aineet ja tarvikkeet;

1. Savustukseen käytettävä puuaines mieluiten jokseenkin hienona puruna tai puolet karkeaa ja puolet hienoa purua.
(kuvissa vilahtava materiaali on tammea)
2. Liivatejauhetta
3. 56mm reikäporanterä leikkaavat osat poisviilattuina
4. Pykälää pienempi reikäporanterä joka menee isomman sisään
5. Pyöreä metallilevy joka mahtuu 56mm terän sisään
6. Tukeva toinen samanhalkaisijainen pyöreä levy joka toimii mäntänä
7. Reikäporan sisään jäävän keksin poistamiseen tarvittavankokoinen pultti tms
8. Tunkki
9. Kehys jotta tunkin voima kohdistuu kohteeseen (kuvassa hitsattu rautapalkista kehikko ja spraymaalattu
10. Uunipelti ja leivinpaperia
11. Vettä

Homma aloitetaan (olettaen tietysti että savupuru on tarpeeksi hienoa. Keittiön yleiskoneen silppuri hienontaa purun mainiosti) sekoittamalla vettä purun joukkoon ja senjälkeen liivate, pulverimuodossa.

Liivatteen tarkoitus on sitoa puristettava keksi jotta ei hajoa syöttölaitteessa. Annetaan turvota 10-15min.Kuvauksen jouduttamiseksi oli jo aiemmin tehty satsi jo turvonnut ja otettiin käyttöön.

Täytetään puru-liivatemassalla isompaan reikäporanterään jossa pohjalla metallilevy.Asetetaan mäntä paikalleen.Halkaisijaltaan pienempi terä paikoilleen.Viritys asetetaan tunkin nosto-osaan siten että se osuu puristettaessa metallikehikkoon.Voimaa saa käyttää ja kun tuntuu ettei enää puristu, irrotetaan teräviritys tunkista.Irrotetaan osat toisistaan.

Pultin avulla saadaan keksi ja metallilevy pois reikäporasta.

Kuivataan lämpimässä paikassa (ei välttämättä uunissa) ja voidaan käyttää mikäli pysyvät kasassa.

Youtubessa on tanskalainen veijari joka yrittää sitoa purun perunajauhoilla. Kokeilin hommaa ja tulipahan putsattua hajonneista kekseistä syöttörööri. Ei siis toimi.  https://www.youtube.com/watch?v=O5t1dAiboAg

-V-

Tuliko ylimääräisiä aromeja? Eläinperäinen liima, joka on vähemmän puhdistettua liivatetta, tuppaa käristyessään tuoksahtamaan tavalla, jota en heti arvaisi yhdistää ruoanlaittoon.

Tarviottava liimahan on siinä puussa itsessään. Lämpöä pitäisi lisätä, puristuspaineesta en tiedä. Ota purua ja tunkkiviritys saunaan mukaan ja purista kokeeksi kakku, jonka vapautat vasta jäähdyttyään ;D

Fredrik-flugarn

Miten olisi perunajauhokiisseli liimaksi? Joudun kohta askartelemaan itselleni kiekkosavustimen että pääsisin leipomaan purukeksejä ;D

Nauvossa mulla on muuten 200 litran säkki leppäpurua (ilman kaarnaa "oikohöyläkarkeus". ) YV jos jollain o tarvetta ja liikkuu joko Nauvossa tai Kaarinassa.
Rehut ja revitetyt pelihousut, kasvatuspäiväkirja siis...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16281.0

bluesman

 Bradleyn Oak&Whiskey- keksipaketissa on tuoteseloste; tammea ym mausteita ja collagen hydrolysate. Eli eläinperäinen kollageenipohjainen sidosaine joka käytännössä tarkoittaa liivatetta. Luista voi myös keitellä oman liimansa mutta käyttäisin luuliiman buljonkipohjaksi.
Perunajauhoa kokeilin sidoksena vaan keksit tuppaavat hajoamaan ja laitteen vieressä saa koko ajan päivystää sitä onko syöttökanava tukossa vai ei.
Onhan toki todettava että jos savustettava tuote on arvokas kuten chilit ovat, ei ehkä kannata itse tehdä keksejä jos haluaa säästää aikaa. Oma hommansahan on värkätä bisquitteja. Tammipurua kun sattuu vävypojan rumpusorvailujen sivutuotteena melkoisia määriä niin  homma kannattaa. Jos puuaineksen joutuu ostamaan ei homma lyö ollenkaan leiville.

Juso

No huhhuh Bluesman, tunkit ja männät. Kyllä nyt on hyvä insinööri menetetty hammaslääketieteelle  ;). Erinomaista kekseliäisyyttä, arvostan. Vaikka ehkä näissä on varmaan vieläkin parempi aromi, taidan kuitenkin edelleen itse käydä hakemassa briketit Matinkylästä. Hienoa että selvitit brikettien mysteerin. Kytevätkö myös mustiksi 20 minuutissa?

bluesman

Lainaus käyttäjältä: Juso - elokuu 01, 2014, 13:55:31 ip
No huhhuh Bluesman, tunkit ja männät. Kyllä nyt on hyvä insinööri menetetty hammaslääketieteelle  ;). Erinomaista kekseliäisyyttä, arvostan. Vaikka ehkä näissä on varmaan vieläkin parempi aromi, taidan kuitenkin edelleen itse käydä hakemassa briketit Matinkylästä. Hienoa että selvitit brikettien mysteerin. Kytevätkö myös mustiksi 20 minuutissa?


No eipäs nyt liioitella. Copycat korkeintaan. Oikeastaan ainoa ero tanskalaisen Pelle Pelottoman virityksiin on sidosaine ja tietty tunkkini on manuaalinen. Briketit käyttäytyvät melko samalla tavalla kuin aidotkin. Sillä erolla että voit itse tehdä sekoituksen jo valmiiksi. Bradleyn keksejäkin voi tietenkin laittaa erilaisia, vaikka joka toisen tammea ja joka toisen kirsikkaa.
Teko on melko tarkkaa paksuuden suhteen ; jos on millinkin liian pakse briketti niin ei kulje kunnolla vaan hajoaa palasiksi. Ja eikun putsaamaan syöttölaite.
Taidanpa suunnata kohti Matinkylää.