kesäkuu 04, 2020, 00:48:07 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilimehu

Aloittaja Whili, lokakuu 17, 2014, 20:21:59 ip

« edellinen - seuraava »

Whili

Onko kukaan tehnyt Chilimehua ??
Meinaan vaan, että mehulingolla puristetaan podeista mehut ja mehu jääpalapussiin ja pakkaseen. Talvella sitten chilijääpala keittoon makua antamaan.
Olis meinaan melko helppo ja nopea tapa säilöä chilit jälkikäyttöä varten.

Max_7Pot

En ole tehnyt, mutta soseutan tehosekoittimessa ja pistän kumisiin jääpalamuotteihin. Jäädyttyään ne lähtevät helposti irti ja pistän ne pakasteeseen tuplapusiin. Koska olen huomannut kun on yksi minigrip, niin tulee pussiin jäähilettä pistin päällekkäin kaksi pussia eikä hiletä muodostu lainkaan. Täten tulee chili käytettyä kokonaan. Merkitsen pusseihin chililajikkeen, jolloin voin valita miedompaa tai tulisempaa ruoanlaittoon. Koitin joskus survoa sosetta jääpalapusseihin, mutta soseen saaminen kaikkiin osastoihin oli liian työlästä.

Juso

Nyt on tehty chili(tuore)mehua. Tuli kesällä hankittua kunnon mehupuristin eli slow juicer, joka murskaa materiaalin ja puristaa mehun ulos toisesta rännistä ja melko kuivan jäännöksen toisesta.

Kun paikat on täynnä erilaisia tuotetta ja satoa prosessoimatta, niin innovoinnissa tiivistys ja pieni tilavuus on etusijalla. Oheisessa videopätkässä työstetään pieni määrä Hainan Yellow Lanternia ja muutama Aji Amarillo mausteena mehuksi. Kuten videosta näkyy chili on mehukasta tavaraa, ja yllättävän nopsaan syntyi 3 desiä tuoremehua. Tämän pienen satsin pastöroin uunissa (80 astetta-15 min) ja katsellaan miten säilyy jääkaapissa. Täytyy viikonloppuna pyöräyttää lisää ja tehdä vertailupönikkä jossa Atamonia tms mukana ja katsoa miten nuo säilyy. Toinen vaihtoehto olisi säätää esim sitruunahapolla happamuus sellaiseksi, ettei ala käydä tai homehtua.

Hyvin on raikkaan ja "puhtaan" tuoksuista ja makuista, mutta annostelu aluksi melko vaikeaa. Tämähän on tiivistettyä tavaraa, ja puoli teelusikkaa keittolautaselle oli aika yläkantissa. Mielenkiintoista oli että kapsaisiini jäi hyvin mehuun, koska kuiva jäännös ei maistettaessa ollut kuin lievästi  poltteinen. Ollaan siis tuotekehityshankkeen alkuvaiheissa, ja jos tästä tulee mitään, täytyy ensi kesänä maustella ja koittaa vaikka hapattaa mehua tai tehdä siitä jotain marmelaadin tapaista hyydytämällä. Edellyttäen että chiliä kasvattaa.

Video kertoo prosessista enemmän kuin kuvat.
Plussana se että puristimen toiminnan seuraaminen on lähes meditatiivinen kokemus ;).

Juso

tammikuu 05, 2017, 10:52:37 ap #3 Viimeisin muokkaus: tammikuu 05, 2017, 10:55:39 ap käyttäjältä Juso
Ja toimiihan tämä. Mehu on säilynyt hyvin pastöroituna jääkapissa lasipurkeissa. Erityisen hyvää on Montufar-mehu.
Näppärä käyttää vanhoista Tabascopulloista, jotka saa helposti pestyä ja kuumennettua ennen täyttöä. Täyttö tapahtuu näppärästi apteekin lääkeannosteluruiskuilla. Oliskohan tuo ollut 30 ml, jolla tämän täyttelin. Ilman muuta mehu menee jatkoon. Aito maku ilman mitään lisäsävyjä. Mehu erottuu jääkaapissa "kirkkaaksi" ja "värilliseksi" osaksi, mutta pikku ravistus ennen käyttöä palauttaa puristuksen jälkeisen koostumuksen. Miksi älysin kokeilla vasta nyt? No, laiskuus on mahtava käyttövoima.