heinäkuu 07, 2020, 05:05:21 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Rocotoviini

Aloittaja jewe, marraskuu 16, 2014, 11:32:22 ap

« edellinen - seuraava »

jewe

Monien alkoholijuomien maustaminen chileillä on varsin tuttu asia, mutta entäpä viinin maustaminen. Jotkut sitä ovat varmaan kokeilleet mutta ainakaan netistä en ole löytänyt mitään kaupallista versiota chiliviinistä.
Viininvalmistusta olen harrastanut jo 90-luvun alusta alkaen joten oli jopa varsin odotettua että jossain vaiheessa kokeilisin maustaa sitä chilillä. Chiliksi valikoitui Manzano Rojo C.Pubescens ja viinin pohjana oli Merlot Shiraz rypälemehu. Chiliksi valikoitui rocoto Manzano koska se ei ole kovin tulinen mutta makua löytyy senkin edestä. Noin viikon verran käyneeseen 23 litran viinimehuun lisäsin tuoretta rocotomassaa ehkä litran verran. Kaikkiaan rocotomassa oli viinimehussa noin kahden viikon ajan. Koska mitään kokemusta tai tietoa asiasta ei ollut niin rocotoa laitoin ihan oman arvion mukaan periaatteella katsotaan mitä tuleman pitää.

Viini on nyt pullossa ja ensimmäiset lasilliset on maistettu. Yllättävänkin voimakas Manzanon aromi on viiniin tarttunut ja pientä poltettakin on viinissä havaittavissa. Viini menee nyt varastoon kypsytykseen useaksi kuukaudeksi joten tarkemman analyysin voi tehdä vasta kuukausien päästä. Tuskinpa tämä kokeilu tähän jäi ja jollain muulla lajikkeella voisi joskus kokeilla uudelleen, ehkäpä vaikka Aji Cristal ja vähemmän massaa viinin joukkoon, tai vaikkapa habanerovalkkaria. mahdollisuuksia olisi lukemattomia mutta mielestäni chili pitäisi lisätä viinin valmistusvaiheessa. Luulisin että valmista kaupan viiniä olisi vaikea maustaa chilillä jotta lopputulos olisi onnistunut.

Rocotoviinistä juttua myös blogissa http://www.kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/


Merlot Shiraz Manzano

Kaltsu

Yksi kaupallinen on saksalainen Choco Chili viini. Tää sun viiniprojekti vaikuttaa mielenkiintoiselta. Itse taas olen jonkin verran tehnyt oluita ja voiskin kokeilla tehdä chiliolutta kun nuo kaupalliset versiot on ollut aika ankeita. Joku suklainen portteri voisi toimia.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

Whili

Kuola valuu jo kun katselee noita pulloja  :P  Siellä voi olla olla muikeita ilmeitä Joulupöydässä  ;D
Vielä en ole löytänyt yhtäkään oikeasti hyvää chili-alkoholituotetta,  mutta tuo vaikuttaa todella maukkaalta ja toivottavasti onkin.
Ensivuonna, siis mikäli kasvatan mitään, niin rocotot menee suoraan viinipönttöön ja olisi pitänyt tänävuonnakin puristaa mehuksi ja laittaa käymään.

jewe

Vielä on rocotoviini varsin raakile että voisi priimaksi kehua mutta odotukset lupaavat Manzanon maun vuoksi. Ulkokuoret viinillä ainakin toistaiseksi makua prameampi. Ei taida ihan kypsyä vielä joulupöytään mutta hyvä idea kuitenkin jos vaikka korkkaisi ensimmäisen pullon jouluksi. Olisi sitten joulupöydässä chiliä melkein joka muodossa. :)

deltron

maaliskuu 16, 2015, 01:21:54 ap #4 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 16, 2015, 01:27:42 ap käyttäjältä deltron
Tästä kiinnostaisi tietää lisää, onko viiniä maisteltu kypsempänä? Vai onko vielä muhimassa?

muoks.

blogissasi olitkin marraskuussa maininnut ainakin puolen vuoden kypsyttelystä..

jewe

No joo onhan tuota rocotoviiniä tuossa jo maisteltu parin pullon verran ja kyllähän se vaan paranee ajan kuluessa niin kuin pitääkin. Tarkempi analyysi ehkä tuossa puolen vuoden paikkeilla pullotuksesta eli olisiko sitten joskus toukokuussa ja veikkaan että maku kehittyy ja paranee vielä yhden ja kahden vuoden sisällä niin kuin punaviineissä kuuluukin, ainakin voin nyt jo todeta että kannatti tehdä.

Menipä nyt myös pullo testiin viini-ja rocotospesialisteille eli toivon mukaan makuarvioita tulee myöhemmin myös toisaalta.

deltron

Toivottavasti tuota saisi jossain vaiheessa enemmänkin jakoon, kiinnostaisi maistaa!