Kirjoittaja Aihe: Eroon harsosääskistä - myös altakastelussa DIY ruukulla!  (Luettu 8579 kertaa)

Poissa Chiliharri

  • Serrano
  • **
  • Viestejä: 166
    • Profiili
Eroon harsosääskistä - myös altakastelussa DIY ruukulla!
« : Marraskuu 29, 2014, 20:57:58 ip »
Harsosääskinaaraat munivat yleisen tiedon mukaan kosteaan multaan, mikäli pääsevät sellaiseen käsiksi. Tuli ideana mieleen yrittää estää tuon lajin lisääntyminen.
Vielä 2011 pikkukärpäsiä pörräsi riesaksi asti, kun olin kiikuttanut nuo multaviljelyn kasvit parvekkeelta olohuoneeseen syksyllä. Esimerkiksi koiran vesikuppi oli monesti täynnä raatoja öisten allasbileiden jäljiltä. Kahden edellisen talven kokemuksen perusteella uskallan väittää, että noista voi päästä eroon. Teen tästä uuden aiheen, koska en halua tämän hukkuvan esimerkiksi pitkään harsosääski-viestiketjuun, jollaisia täältä kyllä löytyy. Yritin kirjoittaa kattavan ohjeen, mutta saa kysyä lisää jne. jos tästä olisi apua vaikkapa toiselle kaupunkiviljelijälle  ;).

Hintaakaan ei tule kohtuuttomasti, kunhan omistaa tai saa lainaksi hyvän kuumailmapuhaltimen ja
jonkinlaisen poran/dremelin.

Ohjeet harsosääskien hävitykseen multaviljelyssä
Tarvikkeet jos käyttää tavallista ruukkua:
akvaariohiekkaa, sopivin mun mielestä on 2-3mm raekoko (n.10€/10kg)
maaperän erotuskangasta/suodatinkangasta/katekangasta (2 €/m^2)
mahdollisesti myös maaperän kosteusmittari (kuvassa oleva 5€)
(ehkä myös maaperäseula, muutama €)


Ruukun pohjalle kannattaa laittaa rautakaupoista saatavaa maaperän erotuskangasta. Kankaita on moneen eri
tarkoitukseen, mutta oikeanlaisesta muninta-aikeissa olevat sääskinaaraat eivät mene läpi. Hiekassa liian pieni raekoko ei läpäise kokemusten mukaan vettä yhtä hyvin,
ja vesi saattaa jäädä houkutukseksi kärpäsille(?) Oheisessa kuvassa on mullan pinnalle levitelty 1-2 cm:n kerros hiekkaa, jonka läpi harsosääski ei vaikuttaisi pääsevän. Lisäksi mikäli toukkia eläisikin mullassa ennen hiekoitusta, niin sen lentoon pyrähtäminen taitaa olla hankalaa. Seuloin tuon pintamullan ja painelin tasaiseksi, jotta hiekka olisi helpompi levitellä. Minä ostin mustaa hiekkaa imagosyistä toki, mutta tuskin sillä on merkitystä harsosääskien torjunnassa. Kuvassa näkyvä kosteusmittari osoittautui muuten käteväksi kapistukseksi, kun kastelutarvetta arvioi hiekoituksen läpi. Se myytiin muutava vuosi sitten Nelson merkillä eikä tarvitse pattereita. Viisari reagoi yllättävän hyvin mullan kosteusasteeseen.Tarvikkeet kun tehdään oma altakasteluruukku:
sopiva ulkoruukku, ämpäri tms., materiaalina polypropeeni (PP) (Vaikkapa kuvissa käyttämäni 5l:n muoviämpäri klasulta 2€/kpl)
halkaisijaltaan 30mm PP-muoviputkea (ostin rautakaupasta 7€/3 metriä)
pora ja esim 2mm terä
kuumailmapuhallin, mieluiten lämpösäädettävä malli (+mahdollisesti esim kynämallin kaasupoltin)
Lecasoraa
em. suodatinkangasta
ilmastointiteippi (eli jesari)


Kuvassa on suuntaa antava leikkauskuvanto ruukun rakenteesta.


-sahataan muoviputkesta pätkä, joka tulee pari senttiä yli ruukun korkeudesta
-porataan riittävästi reikiä (kymmeniä?) putkenpätkän toiseen päähän esim 3-4 cm:n matkalle, jotta vesi pääsee altakastelukerrokseen eli lecasoraan
-(kahva irti ämpäristä) muoviputken rei'itetty pää hitsataan kuumailmalla kiinni ämpärin pohjaan sopivaan paikkaan. Lämpöä olen käyttänyt PP:n hitsauksessa 260°C. Tämä vaihe saattaa vaatia harjoitusta, mikäli ei ole aikaisempaa kokemusta kestomuovin hitsauksesta . Tärkeää on ainakin, että liitettävät muovit ovat samaa materiaalia (PP on tällaisissa tuotteissa melko yleinen). Lisäksi pitää varoa polttamasta ämpärin melko ohutta pohjaa puhki, ja samalla lämmittää muoviputken päätyä. Mulla oli jossain vaiheessa kaveri lämmittämässä samaan aikaan pienellä kaasupolttimella tuota putkea. Onnistuu kyllä kunhan tajuaa idean ja harjoittelee.
TARKISTA TÄSSÄ VAIHEESSA RUUKUN VESITIIVEYS
-Lecasoraa laitetaan ruukkuaihion pohjalle siten että putken vesireiät jää pinnan alle.
-Oikeanlaatuisesta maaperän erotuskankaasta pyöreä palanen. Siitä juurten ei pitäisi mennä kovin helposti läpi. Kun leikkaa halkaisijaltaan isomman kuin peitettävä soran pinta, se on helpointa kiinnittää jesarilla ruukun sisäseinille
-eikun istutushommiin! (hiekoitusvaiheessa helpottaa joku tulppa putken päähän)

Alla on pari tuoretta kuvaa noista omista altakastelu-viljelyksistä. Ämpäriruukkuihin olen ihan tyytyväinen, mutta toisessa kuvassa taustalla pilkottaa vanhasta pp-ulkoruukusta tehty versio. Mulla noitten ei tarvitse olla mitään designiä ;D
Toimiiko nää sitten aiheenmukaisesti? No harsosääskiä ei meillä ainakaan ollut viime talvena yhtään, vaikka parvekekaudella niitä on aina pörrännyt kasvien kimpussa. Tottakai, koska parvekkeella on kesäisin mm. käytännön syistä avoimella multatilalla olevia laatikoita. Mutta mitäs väliä pikkupörriäisten olemassaololla on - kunhan pysyvät ulkona.

   
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 30, 2016, 12:54:50 ip kirjoittanut Chiliharri »