lokakuu 17, 2019, 23:09:36 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Projekti: Hainan Yellow Lantern

Aloittaja NPhoBiaz, joulukuu 27, 2014, 21:17:22 ip

« edellinen - seuraava »

0lli

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - tammikuu 05, 2015, 23:04:29 ip
Lainaus käyttäjältä: 0lli - tammikuu 05, 2015, 23:00:52 ip
Aa okei, luulin että tuota soossia oltais myyty siellä useammassakin puljussa :D


Eei, kyllä se soossi on yleisesti ottaen noita Kiinan juttuja. :) Kaipa sitä ulkomaillekin myydään, mutten ole jäljittänyt tahi ottanut sen tarkemmin selvää jälleenmyynnistä.


No niinpä tietenkin, oikeassa olet! Varmaan aika lähteä nukkumaan   ::)
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

Aji Inferno

Todella hieno projekti, iso hatunnosto tuosta! :)

Se on tosiaan jonkinlainen Habanero, joka tuotiin löytöretkeilijöiden ja/tai kauppiaiden toimesta Hainaniin vuosisatoja sitten, ja on siellä ottanut sikäläisessä ilmastossa sun muussa omanlaisensa elämän.


Aji Inferno

Hyvin läheistä sukua näyttäisi kuvienkin mukaan olevan peruskeltaiseen Habaneroon, mutta on varmasti myös jo ehtinyt siitä eriytyä jänniin suuntiin.

PP

Lainaus käyttäjältä: bluesman - tammikuu 05, 2015, 23:35:56 ip
On vähäsen kuvien koossa eroa mutta mikähän chinense on pikkukuvassa?


Bonda ma Jacquesista ainakin saa tuollaisia.


Jani M

Tämmönen projekti melkein huutaa telttaa ja natikkaa, telttaan vain tuota hiliä kasvamaan. Saisi alkuun ainakin, vaikkakaan maku ei tule välttämättä olemaan samaa kuin oikeassa auringossa kypsyneillä. Seuraan mielenkiinnolla, mitä tapahtuu.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Jani M - tammikuu 06, 2015, 13:08:42 ip
Tämmönen projekti melkein huutaa telttaa ja natikkaa, telttaan vain tuota hiliä kasvamaan. Saisi alkuun ainakin, vaikkakaan maku ei tule välttämättä olemaan samaa kuin oikeassa auringossa kypsyneillä. Seuraan mielenkiinnolla, mitä tapahtuu.


Pyritään eliminoimaan risteymäriskit totaalisesti, mutta myös säilyttämään alkuperäinen maku. :) Esimerkiski bluesman on luvannut kasvattaa tätä kokonaan toisella tontilla, missä ei muita chilejä kasva. Sitä paitsi ensimmäisen vuoden maistiaiset ovat aika tärkeitä, kun ensimmäistä kertaa maistetaan, että mitäs tuo nyt sitten on. ;)

chipe

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - tammikuu 06, 2015, 13:18:43 ip
Sitä paitsi ensimmäisen vuoden maistiaiset ovat aika tärkeitä, kun ensimmäistä kertaa maistetaan, että mitäs tuo nyt sitten on. ;)


Onkos kukaan tähän mennessä maistanut tuota tuoreena? Tai onko muuta kautta hyvää käsitystä mausta? Ettei ole mikään Tabasco joka myös valtaosin tuotetaan soosiksi ilmeisen hyvistä syistä ::).

Entä onko parempaa tietoa miten pitkä tuon viljelyhistoria on Kiinassa? Olisi hiukka yllättävää jos tuo olisi erityisen maukas muttei olisi tähän mennessä vielä laajemmalle levinnyt.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: chipe - tammikuu 06, 2015, 13:25:39 ip
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - tammikuu 06, 2015, 13:18:43 ip
Sitä paitsi ensimmäisen vuoden maistiaiset ovat aika tärkeitä, kun ensimmäistä kertaa maistetaan, että mitäs tuo nyt sitten on. ;)


Onkos kukaan tähän mennessä maistanut tuota tuoreena? Tai onko muuta kautta hyvää käsitystä mausta? Ettei ole mikään Tabasco joka myös valtaosin tuotetaan soosiksi ilmeisen hyvistä syistä ::).

Entä onko parempaa tietoa miten pitkä tuon viljelyhistoria on Kiinassa? Olisi hiukka yllättävää jos tuo olisi erityisen maukas muttei olisi tähän mennessä vielä laajemmalle levinnyt.


Kiinalainen chili ei ole kauheasti Suomessakaan jengiä kiinnostanut tähän saakka, ja kai se samoin on maailmalla. Tuntematon juttu. Maukkaaksi tuota on väitetty, mutta tuskin poikkeaa niin paljon muista chinenseistä, että mullistaisi vallan chilikentän. No, se selviää vain yhdellä tavalla. ;)

Miquel

Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

chipe

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - tammikuu 06, 2015, 14:11:31 ip
Kiinalainen chili ei ole kauheasti Suomessakaan jengiä kiinnostanut tähän saakka, ja kai se samoin on maailmalla. Tuntematon juttu. Maukkaaksi tuota on väitetty, mutta tuskin poikkeaa niin paljon muista chinenseistä, että mullistaisi vallan chilikentän. No, se selviää vain yhdellä tavalla. ;)


No en nyt Surinamistakaan tiedä oikein mitään eikä se varmaan mikään trendimaa ole muutoinkaan mutta silti Surinam Red on kasvamassa ja ehkä Madame Jeanettekin jos se SKK2:n Havannapaprika on todellisuudessa tuota, kuten jossain epäiltiin. Ja aika suosittu tai ainakin tunnettu lajike tuo Jeannettekin taitaa olla.

Mutta tosiaan jos tuo Kiinan ihme on maultaan jotain habanerojen tapaista niin ei se ainakaan huono ole ja mukava lisähän se olisi :).

Tuosta Havannapaprikasta tuli mieleen että Wikipediassa on chinense-artikkelissa edelleen alussa:

LainausCapsicum chinense, commonly known as "yellow lantern chili"


Ja suomenkielisessä käännöksessä chinenseä sanotaan havannapaprikaksi. Onko tuo chinense=yellow lantern=havannapaprika nyt joku ihan hatusta repäisty juttu vai onko nuo oikeasti chinensejen yleisnimiä? Eli tuo projektichilikin olisi silloin osapuilleen sama kuin Hainanin chinense?

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: chipe - tammikuu 06, 2015, 13:25:39 ip
Onkos kukaan tähän mennessä maistanut tuota tuoreena? Tai onko muuta kautta hyvää käsitystä mausta? Ettei ole mikään Tabasco joka myös valtaosin tuotetaan soosiksi ilmeisen hyvistä syistä ::).

Entä onko parempaa tietoa miten pitkä tuon viljelyhistoria on Kiinassa? Olisi hiukka yllättävää jos tuo olisi erityisen maukas muttei olisi tähän mennessä vielä laajemmalle levinnyt.


Ei ole kukaan tiettävästi päässyt maistamaan tätä vielä tuoreena. Jos on, niin ilmoitahan itsestäsi! :D
Tuon pitäisi olla Habaneroon verrattavissa monessakin suhteessa, eikä siitä tehdä vain kastiketta. Sitä käytetään myös tuoreena hyvin paljon paikallisessa ruoassa.

KP78

Lainaus käyttäjältä: chipe - tammikuu 07, 2015, 00:07:53 ap
Ja suomenkielisessä käännöksessä chinenseä sanotaan havannapaprikaksi. Onko tuo chinense=yellow lantern=havannapaprika nyt joku ihan hatusta repäisty juttu vai onko nuo oikeasti chinensejen yleisnimiä? Eli tuo projektichilikin olisi silloin osapuilleen sama kuin Hainanin chinense?

Havannapaprika-nimitys on vanha, niiltä ajoilta kun ensimmäisiä habaneroja on Karibian suunnilta Suomeen tuotu?
Nimityshän suorastaan huokuu Kuubalaista eksotiikkaa tänne kylmien talvien keskelle.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Havannapaprika

chilifellow

Mites projekti etenee muilla kuin Miquelilla? Itämässä?
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: chilifellow - tammikuu 14, 2015, 16:37:46 ip
Mites projekti etenee muilla kuin Miquelilla? Itämässä?


Itämässä on juu, ilmeisesti kaikilla muilla paitsi Toni.A:lla. :)

bluesman

Häntää pukkaa vaan raastavan hitaasti itäminen etenee. Ei siis vielä sirkkalehtiä havaittavissa.

NPhoBiaz


jaolsten

Toisessa itämään laitetussa siemenessä näkynyt häntä jo viisi päivää. Todella hitaasti työntyy eteenpäin.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Miquel

Ensimmäinen ja hölmöyksissä ainut itämään laitettu oli suutari. Uutta putkeen.  :)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0