heinäkuu 12, 2020, 19:25:25 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Projekti: Hainan Yellow Lantern

Aloittaja NPhoBiaz, joulukuu 27, 2014, 21:17:22 ip

« edellinen - seuraava »

NPhoBiaz

joulukuu 27, 2014, 21:17:22 ip Viimeisin muokkaus: lokakuu 18, 2017, 07:11:47 ap käyttäjältä NPhoBiaz
°•°• Projekti: Hainan Yellow Lantern •°•°
by NPhoBiaz
Hainan Yellow Lantern (kiin. Hǎi nán huáng dēng lóng jiāo, tunnetaan myös nimellä Yellow Emperor) on yksi harvoista Aasiassa tunnetuista C.chinenseistä. Sitä on viljelty pääosin vain Hainanin saarella Kiinan eteläpuolella, josta se on saanut nimensä. Sittemmin se on levinnyt myös muualle Kiinaan, mutta suurin osa tuotetaan edelleen Hainanissa tai sen lähiympäristössä. Lajike ei kuitenkaan ole yleisesti kovin tunnettu muualla Kiinassa, suurimmaksi osaksi paikalliset käyttävät perinteisiä punaisia C.annuumeja. Yellow Lantern on karibialaistyylinen keltainen/oranssi chili, jossa on voimakas ja aromaattinen tuoksu. Tulisuuttakin näistä löytyy, vaikkei tarkkoja Scovilletietoja ole juuri saatavilla. Erään sivuston mukaan Scovilleja näissä olisi 300 000, toisen sivuston mukaan 150 000, ja esimerkiksi thechileman.org listaa "Yellow Emperorin" samaan tulisuusluokkaan kuin mm. Habaneron ja MoA Scotch Bonnetin.

"In China, the Yellow Emperor peppers (also known as lantern peppers), contain the highest amount of Scoville heat units, the international scale for determining the spiciness of a pepper. Grown only in the south of the island province of Hainan, the rare peppers have a golden color and are shaped like lanterns." - www.wantchinatimes.com

HYL ei ole levinnyt Kiinan ulkopuolelle juuri ollenkaan, eikä sen siemeniä ole saatavissa mistään verkkokaupasta. Kyseessä on vain Kiinassa esiintyvä harvinaisuus, joka ihmetyttää monia. Syy tähän on se, että näitä siemeniä on laitonta viedä pois maasta, joten suuria määriä siemeniä ei voida toimittaa minnekään. Salakuljetus on ainoa mahdollisuus saada siemeniä Kiinan ulkopuolelle. Kiinalaiset ovat lisäksi hyvin rehellistä kansaa (todennäköisesti rangaistuksien ankaruuden vuoksi), eivätkä halua/uskalla ottaa riskiä. Paikalliset valmistavat kyseisestä chilistä suurimmaksi osaksi kastiketta.Ollessani Vietnamissa 4kk töissä matkapuhelintehtaalla, kiinalaiskollegani kertoi minulle kyseisestä lajikkeesta, sillä tiesi minun olevan chilin ystävä. Pitkän etsimisen, pohtimisen ja järjestelyn jälkeen sain käsiini pussillisen näitä siemeniä. Tämän aidommaksi tavara ei mene; nämä siemenet ovat peräisin suoraan Hainanin saarelta!

Pohjustuksen kautta päästäänkin itse projektiin. Tarkoituksena on nyt vakiinnuttaa lajike Suomeen pysyvästi. Lajin vakiinnuttaminen on suuri urakka, jossa ei ole varaa ottaa harha-askelia. Otan itse vastuun projektin viemisestä loppuun, eli niin kauaksi aikaa kunnes lajike on kunnolla vakiintunut. Projektin tavoitteiksi asetan lajin vakiinnuttamisen lisäksi Suomen Chiliyhdistys Ry:n näkyvyyden ja jäsenmäärän lisäämisen.

Tässäpä onkin minun henkilökohtainen suunnitelmani projektin toteuttamiseksi.


Lajin vakiinnuttaminen Suomeen:

Siemenkantaa lähdetään laajentamaan 200:sta alkuperäisestä siemenestä.

1. Siemeniä ei voi antaa heti kenelle tahansa, vaan vain projektiin sitoutuneet henkilöt kasvattavat sitä alkuun siementuotantomielessä.
2. Yellow Lanternia kasvattavilta henkilöiltä edellytetään huolellista, tehokasta ja ennen kaikkea risteymäriskitöntä kasvatusta. Kasvatusmetodeista suositaan NFT:tä tehokkuuden vuoksi. Jotta lajike saataisiin turvallisesti vakiinnutettua, ei saa antaa kannalle mahdollisuutta risteytyä.
3. Henkilöt ottavat kasvattamistaan hedelmistä siemenet talteen ja laittavat seuraavana vuonna itämään rinnakkain SEKÄ alkuperäisiä että itsensä kasvattamiaan siemeniä. Tarkastellaan, onko itämisessä, kasvamisessa ja lopputuloksessa (sato & siemenet) eroja alkuperäisten ja jälkeläisten välillä. Jos eroja ei ole, voidaan todeta edellisen kauden jälkeläiset onnistuneiksi ja risteymättömiksi.
4. Vasta kun lajikepuhtaiksi todettuja siemeniä on saatu tuotettua useampi tuhat, voi sitä alkaa jakamaan suuremmalle yleisölle. Tämäkin on tehtävä järkevästi, ja siementen jakamisesta tehdään myöhemmin toimintasuunnitelma.
5. Alkuun (ensimmäiset vuodet) kiertoon ja jakoon laitetaan VAIN PROJEKTIIN SITOUTUNEIDEN KASVATTAJIEN kasvattamat siemenet risteymäriskin eliminoimiseksi. Joten jos saat kasvatettavaksesi Hainanin siemeniä ennen julkista myyntiä, älä laita jälkeläisistäsi keräämiä siemeniä jakoon! Näin saadaan kerättyä vahvalla pohjalla oleva siemenpankki lajikepuhtaita siemeniä.

Alustava aikataulu:
2014: Siemenet Suomeen.
2015: Ensimmäinen kasvatuskierros siemenien tuottamiseksi.
2016: Toinen kasvatuskierros jälkeläisten vertaamiseksi alkuperäisiin, edellisen vuoden puhtaiden siemenien jakaminen sovitulla tavalla.
2017: Kolmas kasvatuskierros edellisen vuoden siemenien vertaamiseksi alkuperäisiin, edellisen vuoden puhtaiden siemenien jakaminen sovitulla tavalla.
2018: Toistetaan edellinen kierros. Tämän jälkeen uskoisin siemenkannan olevan niin vakaalla pohjalla (jos kaikki sujuu ongelmitta), että siemenien kiertokulkua tuskin tarvitsee enää hallinnoida.


Päivitetty aikataulu (11.5.2016):
- Kauden 2016 aikana kasvattajakaartin kesken kerätään mahdollisimman paljon puhtaita siemeniä
- Suomen Chiliyhdistys ry:n kymmenvuotisjuhlassa (eli syksyn vuosikokouksessa) on yhdistyksen jäsenillä ensimmäinen mahdollisuus päästä maistamaan tätä kultaista kaunotarta
- Innokkaimmille tulee mahdollisuus kasvattaa Hainan Yellow Lanternia jo vuonna 2017, siemeniä tulee saataville pieni erä Suomen Chiliyhdistys ry:n kautta
- Kaudella 2017 kasvatetaan kahta sukupolvea rinnakkain ja varmistetaan stabiilius sekä siementen puhtaus
- Kauden 2017 päätteeksi siemenet laitetaan liikkumaan suurissa määrin
- Jos tarvetta tulee, niin kasvattajakaarti kerää vielä lisää puhtaita siemeniä siemenpankkiin vuoden 2018 aikana


Valtuutettu ja etuoikeutettu kasvattajakaarti koostuu neljästä henkilöstä:NPhoBiazbluesmanJusoToni.A


Tällä hetkellä kasvattajaryhmään ei tarvita lisävahvistuksia.


Suomen Chiliyhdistys Ry:

Suomen Chiliyhdistys Ry:n näkyvyyttä ja jäsenmäärää on tarkoitus lisätä projektin myötä. Tätä suunnitellaan tarkemmin todennäköisesti loppuvuonna 2015, mutta alustavia ajatuksia on jo tullut mieleen:

- Ensimmäiset siemenet voitaisiin esimerkiksi myydä/arpoa yksinoikeudella yhdistyksen jäsenille vuotta ennen julkisen jaon aloittamista. Näin saadaan innokkaat harrastajat liittymään jäseniksi.
- Suomen Chiliyhdistyksen vuosikokouksessa 2015 voisi olla ensimmäisen kasvatuskierroksen satoa tarjottavana, joten tämä vuosikokous on ensimmäinen mahdollisuus maistaa kyseistä chiliä Suomessa.
- Messuilla voitaisiin myydä talkoovoimin valmistettuja tuotteita (esimerkiksi leivonnaiset), joissa on käytetty Hainan Yellow Lanternia.
- Lajin tuomisesta Suomeen voisi tehdä jonkunnäköisen lehtijutun tjsp.


Tähän ketjuun päivitetään kaikki kuulumiset projektin etenemisestä. Ehdotuksia etenkin yhdistyksen tukemiseksi otetaan vastaan! :) Suunnitelma on tällä hetkellä alustava, ja sitä pyritään hiomaan mahdollisimman järkevään muotoon.

NPhoBiaz

joulukuu 27, 2014, 21:18:45 ip #1 Viimeisin muokkaus: marraskuu 14, 2017, 11:15:09 ap käyttäjältä NPhoBiaz
Ilmoitustaulu

Tähän viestiin päivittelen asioita projektin etenemisestä.

26.12.2014: Siemenet ovat turvallisesti Suomessa. :)
2.1.2015: Viimeisetkin siemenet saatiin postitettua kasvattajille.
3.2.2015: Kaikki kasvattajat ovat aloittaneet kasvatuksen.
17.4.2015: Chilin Poltteessa 2015 -lehdessä julkaistiin kattava artikkeli Hainan Yellow Lanternista.
23.4.2015: Projekti koki vuoden mittaisen takapakin, sillä peittaamattomat siemenet todettiin epäkuranteiksi. >:(
29.12.2015: Uusi yritys! Peitatut siemenet postitettu kasvattajille. Kasvattajien määrä väheni viiteen.
9.5.2016: Tampereella kypsyi tiettävästi ensimmäinen Hainan Yellow Lanternin podi Suomessa. ;D
11.5.2016: Lajike todettiin virallisesti aidoksi, joten projekti sai uutta tuulta purjeisiin!
13.8.2016: Ensimmäinen lajikearvostelu Chili-Ilen toimesta: Linkki
27.8.2016: Suomeen tuodun lajikken on vahvistettu olevan "kymmenen kertaa satoisammaksi" jalostettua versiota.
22.10.2016: Ensimmäinen julkinen maistamistilaisuus Chiliyhdistyksen vuosijuhlassa.
27.11.2016: Erikoiserä siemeniä julkaistu keräilypaketin muodossa.
12.2.2017: Lajikkeesta on saatu tarpeeksi tietoa, jotta siitä voitiin muodostaa ChiliWiki-artikkeli.
13.4.2017: Projekti mainittiin Iltalehden pääsiäis-extran chiliartikkelissa.
3.5.2017: Chilin Poltteessa 2017 -lehdessä julkaistiin projektin tilannepäivitys.
5.11.2017: Projektin tavoite saavutettu: Lajikepuhtaat siemenet saatiin laajaan myyntiin! ;D

0lli

Isot peukut tälle projektille!! Suunnitelma vaikuttaa tosi hyvältä ja näin tämä kannattaakin hoitaa, eikös sitä sanota että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty :D

Innolla jatkoa odotellen! :)
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

Trioniska

joulukuu 28, 2014, 13:39:07 ip #3 Viimeisin muokkaus: joulukuu 28, 2014, 13:43:28 ip käyttäjältä Trioniska
Loistavaa :)

Toki toivotaan että siemenet ovat sitä mitä pitää ja itävät hyvin ;)

Lehtijuttu voinee olla vinkeä kun alkaa elinkaari matkalla Suomen maaperälle pienimuotoisena vaivihkaisena kuljetuksena   ::)

Innolla toki odotan miten käy noiden kanssa.

Edit: Onko muuten kenelläkään tai missään kunnon vertailua siitä miten maun ja tulisuuden kanssa vertautuu muihin lajikkeisiin?
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Trioniska - joulukuu 28, 2014, 13:39:07 ip
Edit: Onko muuten kenelläkään tai missään kunnon vertailua siitä miten maun ja tulisuuden kanssa vertautuu muihin lajikkeisiin?


Tästä chilistä on hyvin vähän tietoa saatavilla, ja pari olemassa olevaa "pod reviewiä" ei näytä olevan aidosta tavarasta. Ainoa lause, jonka löysin makua tai tulisuutta kuvaamaan, kuuluu näin:

It tastes very spicy and receive the reputation as "king of chilli".

Mutta ymmärtääkseni aika mukavan makuinen chili, kun siitä niin paljon herkullisia kastikkeitakin tehdään ja niitä myydään aivan hurjia määriä... ::)

chipe

Onko käsitystä ovatko nuo saamasi siemenet tätä uutta versiota:

Lainaus käyttäjältä: http://en.wikipedia.org/wiki/Hainan_yellow_lantern_chiliIn 2009, the Tropical Vegetable Research Centre of the Chinese Tropical Agriculture Institute announced the breeding of a new cultivar which produces 10 times more fruit than the original variety.[3] This has increased output from 500 kg (1,100 lb) to 5,000 kg (11,000 lb) per Chinese acre (mu).NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: chipe - joulukuu 28, 2014, 17:49:17 ip
Onko käsitystä ovatko nuo saamasi siemenet tätä uutta versiota:

Lainaus käyttäjältä: http://en.wikipedia.org/wiki/Hainan_yellow_lantern_chiliIn 2009, the Tropical Vegetable Research Centre of the Chinese Tropical Agriculture Institute announced the breeding of a new cultivar which produces 10 times more fruit than the original variety.[3] This has increased output from 500 kg (1,100 lb) to 5,000 kg (11,000 lb) per Chinese acre (mu).Itse aiemmin mietin samaa, vastaus on toistaiseksi ei. Myyjä ei ilmoittanut tätä tietoa. Mutta saatan saada ongituksi tiedon selville, nimittäin voin olla yhteydessä kiinalaiskollegaani, ja pyytää hänen kysymään siementen tuottajalta tätä asiaa. Jos tätäkään kautta asia ei selviä, voin tehdä omaa myyräntyötä selvittämällä muutaman farmin tuotantokapasiteetin, tuollaisella erolla (10x) luulisi äkkiä huomaavan, että onko tuo jalostettu versio yleisessä käytössä.

PP

Hieno ja erittäin kannatettava projekti! Kaikesta päätelleen oletus on, että lajike ei ole F1-hybridi? Silloinhan tässä ei vakiinnuteta lajiketta vaan tuotetaan puhtaita siemeniä. Jos se olisikin hybridi, vakiinnuttaminen onkin jo ihan toisen luokan projekti.

Nytkin aikataulu on pitkänlainen ja projekti vaatii kasvattajilta todella paljon huomiota risteymien estämiseksi. Jos toinen kasvatuskierros näyttää, että ekan kierroksen siemenet on puhtaita, eikö homma ole aika selvä? Vaatii vain sitä panostusta ekan kierroksen aikana, jotta puhtaita siemeniä tulee tuhatmäärin, mutta lisäkierroksia ei periaatteessa tarvita muuten kuin siementen tuottamiseksi.

NPhoBiaz

Lajike ei tosiaan ole F1 hybridi, vaan vakaa lajike. :) Myönnettäköön, että olen varmasti käyttänyt väärää termiä. Vakiinnuttamisella tarkoitin, että saadaan lajike pysyvästi juurrutettua kasvattajien keskuuteen niin, ettei ole enää mahdollisuutta siihen, että se katoaisi.

Aikataulu on pitkänlainen tarkoituksella. Olet toki oikeassa siinä, että nopeamminkin tuon voisi hoitaa. Toisaalta aikataulun pitkittyminen on mälsä juttu, ja etuajassa valmistuminen hieno, positiivinen asia. :D Ajattelin, että aikatauluun saattaa tulla odottamattomia viivästyksiä, kuten:

- Viime kesääkin heikommat kasvatuskelit, jolloin siementuotantokin jää huonoksi.
- Syystä taikka toisesta eroavaisuuksia jälkeläisten ja alkuperäisten siemenien kasvun välillä (esim. Suomen oloissa vs. Kiinan oloissa tuotetut siemenet, alkuperäisten siemenien puhtauserot, mahdolliset risteymät tai mitä tahansa).
- Jokin muu odottamaton viivästys.

Ajattelin myös niinkin, että jakelun aloittamishetkellä siemeniä voisi hyvä olla aivan reilusti yli odotettujen tarpeiden. Niin, että tuhansien sijaan siementen määrä olisi viisinumeroinen luku. Tämä on vain ja ainoastaan siitä syystä, että siemeniä ei saa mistään muualta. Syyt, miksi ajattelin kymmenissä tuhansissa laskettavan siemenmäärän olevan tarpeellinen, ovat mm:

- Odotettua suurempi Suomen kysyntä (kuten esimerkiksi Penan tai Fataliin kiinnostuminen asiasta)
- Esimerkiksi Euroopan muiden maiden kysyntä, nykypäivän Internetillä sana kiertää vikkelään.
- Erittäin suuri lähtökohtainen puhtaiden siementen määrä, jotta risteytyneitä siemeniä alkaisi kiertää vähemmän kasvattajien keskuudessa.
- En haluaisi Hainan Yellow Lanternin joutuvan samanlaiseen puhdistusprojektiin kuin Tobago Sweetin, joten puhtaita siemeniä tulisi aina olla jossain suuri määrä.

Tällaisia itse tässä pohdin. :D

jaolsten

En kuitenkaan usko kaupallisten toimijoiden haluavan siemeniä massoina kotikasvattajilta. Muihin maihin toimittaminenkin on vähän siinä ja siinä.

Ja toki olen PP:n kanssa samaa miltä siinä, että lajikepuhdas siementuotanto voi edelleen jatkua, vaikka ekankin vuoden jälkeen noita jyviä jo jaettaisiin kansalle. Mutta kesä näyttää miten projekti etenee.

Ja toki näitä kasvihuoneita löytyy, joten hiukan pystytään huonoja olosuhteita tasaamaan.
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

wille

Hatunnoston arvoinen projekti, joka vieläpä vaikuttaa ihan fiksusti suunnitellulta. Mielenkiinnolla seuraan tämän etenemistä. Hyvä poijjaat!
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: jaolsten - tammikuu 03, 2015, 10:38:18 ap
Ja toki olen PP:n kanssa samaa miltä siinä, että lajikepuhdas siementuotanto voi edelleen jatkua, vaikka ekankin vuoden jälkeen noita jyviä jo jaettaisiin kansalle. Mutta kesä näyttää miten projekti etenee.


Näin juuri. Eiköhän tästä järkevään ratkaisuun päästä, tuo kaikki on vain oman pähkäilyni alustavaa tuotosta. :D

chilifellow

Hienoa! Mielenkiinnolla seurailen projektia. Tähän vois hakea jostain Kiinan kulttuurirahastosta tai EU:lta viljelytukea? 😉
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

boozeman

Lainaus käyttäjältä: chilifellow - tammikuu 04, 2015, 17:49:38 ip
Hienoa! Mielenkiinnolla seurailen projektia. Tähän vois hakea jostain Kiinan kulttuurirahastosta tai EU:lta viljelytukea? 😉


Siinä vaan Kiinan poika olla vähän "nytteellään" kun täällä kylmässä pohjolassa on iso siemenmälli chilistä, jota ei pitäisi olla täällä :-)

Mielenkiintoinen on kyllä tämä projekti! Vastaava C. tovarii -projektikin taitaa olla käynnissä?
http://viinanen.org - Ei se siitä...
#1213

NPhoBiaz

C. Tovariista on siementuotantoa ja Tobago Sweetistä puhdistusprojekti käynnissä. :)

NPhoBiaz

tammikuu 05, 2015, 10:54:01 ap #15 Viimeisin muokkaus: tammikuu 05, 2015, 11:17:34 ap käyttäjältä NPhoBiaz
Löysin yhden lähteen lajin scovillelukemiin: Hainan yellow lantern chilli - 300,000. En tiedä, onko tuo kuinka luotettava tieto, mutta suunta varmasti pitää paikkansa.

EDIT: Löysinpä kiinankieliseltä sivulta toisenkin lukeman: 150 000 Scovillea. ???

0lli

tammikuu 05, 2015, 12:37:13 ip #16 Viimeisin muokkaus: tammikuu 05, 2015, 12:43:49 ip käyttäjältä 0lli
Vaikuttaa ulkonäkönsä ja tulisuuden puolesta tosi paljon orange habanerolta. Jos noi scovillet pitää paikkansa niin aika varovasti pitää maistaa, niinkuin habaneroakin aluksi, kyljestä, kaukaa siemenkiinnikkeistä pieni pala  :D

Edit: Niin piti vielä kysyä että et sattunut tuota soosia saamaan käsiisi/ maistamaan siellä ollessasi?
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: 0lli - tammikuu 05, 2015, 12:37:13 ip
Niin piti vielä kysyä että et sattunut tuota soosia saamaan käsiisi/ maistamaan siellä ollessasi?


En päässyt maistamaan, kun siemenien hankinta oli jo aikamoinen projekti itsessään. :D Ei tullut mieleen pyytää soosseja.

0lli

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - tammikuu 05, 2015, 22:55:42 ip
Lainaus käyttäjältä: 0lli - tammikuu 05, 2015, 12:37:13 ip
Niin piti vielä kysyä että et sattunut tuota soosia saamaan käsiisi/ maistamaan siellä ollessasi?


En päässyt maistamaan, kun siemenien hankinta oli jo aikamoinen projekti itsessään. :D Ei tullut mieleen pyytää soosseja.


Aa okei, luulin että tuota soossia oltais myyty siellä useammassakin puljussa :D
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: 0lli - tammikuu 05, 2015, 23:00:52 ip
Aa okei, luulin että tuota soossia oltais myyty siellä useammassakin puljussa :D


Eei, kyllä se soossi on yleisesti ottaen noita Kiinan juttuja. :) Kaipa sitä ulkomaillekin myydään, mutten ole jäljittänyt tahi ottanut sen tarkemmin selvää jälleenmyynnistä.