toukokuu 26, 2020, 09:44:37 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Valon määrä/aika

Aloittaja MiM, helmikuu 16, 2015, 22:42:01 ip

« edellinen - seuraava »

MiM

Nyt kun tuo taivaan iso valo paistattaa ikkunachilejä jo 4-5 tuntia kirkkaana päivänä jäin miettimään millainen vaikutus on valon absoluuttisella määrällä verrattuna valossaoloaikaan? Luulisi että ainakin kotimaisten tomaattien kasvattajat ovat tutkineet tätä tarkemmin, ja useinhan kuulee "pohjoisen pitkistä kesäpäivistä", vähintään mainospuheissa (ei se koko, vaan se pituus, vai miten se nyt menikään  ;). Mutta tietääkö joku täällä asiasta tarkemmin? Onko jossain kaava joka kertoisi esimerkiksi että kasvu riippuu logaritmisesti valon intensiteetistä, mutta lineaarisesti valoajasta?

Otetaan vaikka esimerkiksi oma tilanne. Minulla on ikkunachileille varsin heikot kasvivalot <100W yhteensä, jotka eivät mitenkään pysty kilpailemaan auringon kanssa valomäärässä. Vaikka pitäisin niitä päällä 24h niin niitten antama kokonaisvalomäärä jää murto-osaksi siitä mitä aurinko tarjoaa muutamassa tunnissa. Toisaalta pystyn niillä tuplaamaan sen ajan jossa chilit saavat edes jonkinlaista valoa. Paljonko nuo valot ovat tällaisessa tilanteessa avuksi? Selvää on, että voin ne sammuttaa silloin kun aurinko porottaa, mutta onko se itsensä huijaamista uskoa että niitten pitäminen iltaisin päällä vaikuttaa oleellisesti enää kasvuun? Missä vaiheessa ne muuttuu käytännössä turhiksi?

Kysymys on siten akateeminen että tällä ei ole minun kannalta suurempaa käytännön merkitystä juuri nyt. Pidän ne valot iltaisin päällä joka tapauksessa, koska chilit oleskelevat olohuoneessa ja näyttää niiden alla näteiltä.

(anteeksi pitkä postaus)
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Hubert

Valitsepa näistä ensin vaikka 10 valoa koskevaa artikkelia, ja lue ne, niin eiköhän mysteerit ala ratketa: Herpiilin linkit

MiM

helmikuu 17, 2015, 20:35:52 ip #2 Viimeisin muokkaus: helmikuu 17, 2015, 20:38:30 ip käyttäjältä MiM
Hmm, luulin että keskustelufoorumi on keskustelua varten, mutta ehkä olen väärässä... ::)

Kiitos kuitenkin vinkistä, ehkä löytäisinkin sieltä jotain kysymykseeni läheisesti liittyvää, mikäli ensin opiskelisin muutaman vuoden espanjaa. Se nyt kuitenkin on ehkä hiukan liikaa vaadittu, vaikka yleensä onkin kohteliasta etsiä vastaus itse, ennen kuin foorumilla kyselee.

Neljästä englanninkielisestä valoa käsittelevästä artikkelista, joita sieltä bongasin löysin yhden oikein kiinnostavan: Effects of Light Quality on Growth of Crop Plants under Artificial Lighting. Siinä mm puhutaan madollisuuksista vaikuttaa kasvuun antamalla lyhyen ajan punaista tai sinistä valoa "päivän" päätteeksi tai alussa... Ei ihan sama asia, mutta voisi antaa sini/puna ledisteille syyn hommatta erillinen ohjaus eri väreille.

Muuten kun tuollaisia artikkeleita lukee, niin tulee helposti fiilis, että miten ne kasvit pystyy ollenkaan kasvamaan oikullisissa luonnonoloissa...
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Pruikki

Joo hei tosiaan tuo valon määrä ja se.

Osramin Fluora T8 18Wx2 niin kun laioin kasvin pahvilaatikkoon jossa oli seinät folioitu niin maksimoituuse 1100 lumenia yht, Huomasin kasvin kasvaneen tashtia huomattavasti, eikä sillein kertaviikkoon että huomaa jotain vaan nimen omaan päivittäin sai nähdä uusia nuppuja ja uusia varsia tulossa varsista!

että se vähän punaista paljon sinistä pitää varmaan paikkaansa, totuudenhäntää siis.

pikkuisen sinistä niin tulee ne kaikki eliöt paremmin toimeen kun kaikki ne on hereillä?

Jotakin tällaista, korjatkaa jos olen väärässä, IMHO.

kiitos
Pruikki the developer,Musician,and the chilihead.