elokuu 05, 2020, 16:56:46 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Salsojen säilyvyys

Aloittaja Shrike, marraskuu 24, 2005, 14:42:45 ip

« edellinen - seuraava »

Shrike

Onko kokemuksia miten erilaiset salsat säilyvät jääkaapissa tai muuten?

Tein tuossa itse makeaa salsaa ja rupesin jälkeenpäin miettimään että kuinka kauan tuollainen purkki säilyy syötävänä? Purkki on siis konepesty puhtaaksi ja siinä on tiukka kansi päällä.
Teen tänään tai huomenna tuollaista perustomaattisalsaa (öljy + balsamico) ja sama mietityttää nyt senkin kanssa.

Useinhan noissa salsojen ohjeissa kehotetaan seisottamaan muutamasta päivästä viikkoon, että maku tasoittuu, muttei niissä ole ainakaan tähän mennessä ollut mainintoja säilyvyydestä.
Ei viittisi syöttää kavereille muutaman viikon vanhaa salsaa, jos se maistuukin paskalle ja siitä saa ripulin. Jää pojille muuten vähän väärä kuva touhusta :)
Carpe Jugulum!

TheBigX

Kai se säilyy kunhan sen valmistusvaiheessa kiehauttaa ja keittää purkit ennen säilömistä. Ja ne täytyy tietenkin täyttää ääriä myöten täyteen, niin että purkissa on lähes täydellinen tyhjiö, kun salsa jähtyy ja kutistuu.

JartsaP

Tirauttaa vaikka tilkan (pussin tai pullon käyttöohjeen mukaan) Atamonia joukkoon, niin varmistuu säilyvyys. Tuo purkin kuumentaminen on myös hyvä. Lisäksi ainakin sokeri, suola ja etikka tietääkseni lisäävät säilyvyyttä. Positiivista vaikutusta voi olla myös valkosipulilla ja hunajalla.

Anonymous

Niinpä tietenkin, toi purkkien kiehauttaminen ei tullut mieleen. Pahus.

Mitäs kamaa tuo Atamon oikeen on... löytyikin jos sivu aiheesta. Mistä tuota kamaa saa ostettua, apteekit vai luotaistuotekaupat vai mitkä?

Noissa jo tekemissäni Salsoissa on tosiaan sokeria ja etikkaa, käsittääkseni myös nuo tuliset mausteet auttavat jonkin verran kestävyydessä (vai?). Tosin joskus on käynyt niin että nuo vahvat mausteet ovat alkaneet käyttämään sooseja :)


Tuakko

Syksyllä keiteltiin kaverin kanssa melkoisen äksyt tomaatti-makea paprika-thaichilisalsat ja kyllä säilyi isossa pakasterasiassa ihan kiltisti sen muutaman viikon minkä kesti syödä se. Pidemmästä säilytyksestä en tiedä, mutta jotenkin on sellainen fiilis ettei chilissä oikein elä mikään :)
Hauskaa pitää olla ja paukkuakin saa.
                       - Katto-Kassinen, aikamme anarkisti

Red Hot Chili Peppers

Syön edelleen viime kesän satoa erilaisina litkuina, sooseina ja salsoina 8)  Ainoa mikä meni huonoksi tuossa alkuvuodesta oli jääkaapissa säilytetty mainio mangochili-chutney, johon tuli tyhmyyksissä laitettua kookosmaitoa mukaan  :cry:
Nestemäiset litkut, joissa on hieman Atamonia sekä sokeria/hunajaa ovat säilyneet jääkaapissa jopa avattuina ilman mitään ongelmia. Muutamia paksumpia salsoja olen pakastanut ja nekin ovat olleet ihan ok. Tosin jotkut ovat mielestäni saaneet pakkasessa lisää makeutta tai vetisyyttä tai kumpaakin.
Jos jokin polttaa, niin onko se kuuma?

longi

Pöö

Mulla on kokeilussa ollut yksi purkki tomaatichilisalsaa, jossa ei ole yhtään etikkaa säilöntää varten, ainoastaan suola ja auringonkukkaöljy säilöntäaineina. Tein vajaa kaksivuotta sitten omista (muijan) sipuleista, tomaateista ja ikiomista chileistä ja kaupan valkosipulista salsan. Kiehautin kasvikset ja maustoin pippurilla ja runsaalla suolalla ja lisäsin öljyä purkkeihin. Oli todella maukasta ja ei säilynyt, koska tuli syötyä purkit tyhjiksi. Jätin tarkoituksella yhden purkin ensin avaamatta, kun sen avasin yli vuoden jälkeen, oli täysin priimaa. Purkki on vieläkin jääkaapissa eikä mitään vikaa ole (maistelen/haistelen sitä sillointällöin).

-longi-