helmikuu 17, 2020, 13:05:04 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Funden chili

Aloittaja Fundeeraaja, maaliskuu 02, 2015, 18:13:13 ip

« edellinen - seuraava »

Trioniska

https://www.varusteleka.fi/fi/product/estecs-lampopeite-160-x-210-cm/21600?search_ref=l%C3%A4mp%C3%B6pei

Tuommoinen tai vastaava reson/kasvulaatikon ympäri kietaisten ja narulla löyhästi rungon läheisyyteen niputtaen kuin nuo joulukukat punaiseen koristepaperiin?

Toki myös jos koteloi nuo säiliöt laatikkoon ja maalaa pinnan valkoiseksi? tai foliolla ulkopinnat vuoraisi?

Tuo laatikointi siksi että näyttäisivät parvekkeella ok elementeiltä.

http://viihtyisapiha.fi/fi/tuotteet/sailytyslaatikko/ tuommoinen tai reson kokoisia pieniä. Kansi halkaistu että saa siirrettyä pois huoltotoimenpiteitä varten...
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Fundeeraaja

Joo, olen noitakin miettinyt. Vaan aurinko on täällä kesällä armottoman kuuma, siis järjettömän tehokas. Ja mulla kun partsille se aloittaa aamu viideltä hehkuttamaan ja jatkaa tuonne 3-4 saakka porotusta. No, tosin mulla on parhaillaan suunnitelmissa muutenkin tuon kattaminen aurinkosuojalla. Mietitään asiaa.

Hieman syksyisiä kuvia ikkunoilta. Osa on vielä partsilla värjöttelemässä. Niiden kohdalla mietintämyssy päässä jotta mitä teen sisälle vai kompostin.

Tässä on suippopaprikaa ja kirsikkatomaatin pistokkaat. Tuo yksi näyttää melko keljulta. Katsotaan alkaako lämmön ja valon vaikutuksesta veljeään seuraten piristyä.Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Onkos kukaan kokeillut annuumin leikkausta ja talvehdintaa?
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Nyt on mitä mainioin syyssää. Ulkona aurinko heloittaa ja lämpö huitelee +20 nurkilla. Alkaa olla aika poimia loputkin Aji Cristallit, tosin osa vain oranssina. Meinaavat kuivahtaa puskiin valmiiksi. Saapi sitte leikata alas ja kohta siirtää sisälle talvehtimaan. Suippopaprikat kukkivat lujasti. Eka podi on jo nelisenttinen. Yhdestä chinensestä meinaan rustata bonsain vielä ennen kylmiä. Kunhan saa kaikki kukkansa kukittua ja puodit kypsäksi.
Eilen ostin inkiväärin juuria ja lykkäsin likoamaan. Näissä alkaa olla kasvupisteet vihreinä, oli jo osassa valmiiksi kun valkkailin  niitä. Huomenna tai perjantaina pitäis lykätä multaan.
Ovat lupailleet tänne aurinkoista ja lämmintä vielä reiluksi viikoksi joten kyllä tässä vielä ehtii kaikennäköistä. Seuraavaksi himoittaa kurkkia Semillaksen siemenpusseihin ja lykkiä hieman lauttamatkustajia itämään. Odottelen lisää lajikkeita pojilta, lemondrop ja Aji Norteno nyt päällimmäisenä.
Kysymys teille rokoton kasvattajille, minulla kun nämä olosuhteet muuten eivät lajiketta suosi, niin olisiko hölmöä kylvää myöhään, niin että olisi syyskuussa, kun kelit hieman viilenee, kukintavaiheessa? Jos saisi sadon loka marraskuussa kun yöt viilenee +12-15 ja päivälläkin mennään kohtuulämmöissä.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Keli suosii vieläkin chilejä. Loputkin berberet alkavat näemmä kypsymään. Trininad Scorpionit mokomat vielä kukkivat ja näkyy niissä olevan tulossa podejakin. Meinasin alkaa leikkelemään boncinaihioiksi noista yhta. Jätetään myöhempään. Nyt aurinko paistaa ja pihalla poikkeukselliset +23. Täällä alkaa syksyn värit loistaa parhaimmillaan.Tein tuleville taimille kasvatuskaapin. Tuohon mahtuu alkuun hyvin kaikki pikkutaimet kasvamaan. Saa lediheittimellä lisävaloa jos tarve. Nyt näyttää vielä tarpeettomalta. Ostin Bauhausista ledtyövalon 10w tuohon päälle. Jos vaikka alkuvaiheessa olisi hieman apua.

Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Tuo vääntämäni alupaperilla vuorattu lodju toimii varsin hyvin ja nyt kun on sumuista niin antaa varsin hyvin ulkoa tulevan valon takaisinpäin. Askin chilit ja tomaatti selvästi tykkäävät tuosta. Tästä myönteisetä kokemuksesta innostuneena meinaan tehdä selvästi isomman suulakepuristetusta polystyreenilevyistä. Sellaisen jonka voin viedä kevättalvesta partsille päiväksi aurinkoon. Täältä Kroatiasta on tuon heijastavan mylarkalvon löytyminen ollut todella hankalaa, siksi on keksittävä muuta. Meinaan vuorata tuon laatikon mylaravaruuspeitolla ja laittaa yöksi muovin päälle toisen lämmittämään takaisin. Sisälle laitan lämminvesipullot yöksi tasaamaan lämpöä. Onko kellään kokemusta noiden käytöstä? Hinta ei ainakaan ole häijy Amazonilta tilattaessa
http://www.amazon.com/Emergency-Mylar-Thermal-Blankets-Pack/dp/B00STLP3GI/ref=pd_sim_sbs_328_1?ie=UTF8&dpID=41UEC8lOx%2BL&dpSrc=sims&preST=_AC_UL160_SR160%2C160_&refRID=1VY08GFDWNP8E43CDEE0

 
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Nyt alkaisi meikäläiselläkin olla kausi pulkassa ja sato pääosin kerätty. Jokunen Berbere on vielä puskassa kiinni ja odottelen josko ehtisivät kypsyä. Aji Cristalleja noukin ja jalostin tänään varmaan kilon. Osa pakkaseen silputtuna, hieman kuivumaan ja isosta osasta tein sipulin ja tomaatimurskan kanssa 4l salsaa. Joukkoon pääsi lisäksi reilusti habaneroa ja Trininad scorpionia. Oli melkoisen tuhdit höyryt keittiössä vaikka liesituuletin huusikin.
Muutamat chinenset ja kaikki Aji Cristallit koitan talvettaa. Berberet savat mennä. Suippopaprikoita on 5 ja niissä alkaa hedelmiäkin näkyä. Katsotaan saanko vietyä talven yli. Samoin nuo habanerot lykkäävät nuppuja ja uusia podeja, joten ainakin tämä ja ensikuu voi mennä tuoreella chilillä.
Inkiväärit ovat mullassa ja odottelen koska sieltä alkaisi jotain tapahtua. Saa muuten pussiteen maistumaan paljon paremmalta kun lykkää kannun pohjalle pari ohutta siivua tuoretta inkivääriä ja chiliä.

Seuraavaksi pitäisi lemppailla noita puskia kompostiin ja osaa vielä hieman leikellä. Loppukuusta ajattelinkin aloittaa ensikauden idätykset.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Tuli ensilumi meille tänne Iciciin myös viimeyönä. Vuorten laet ovat tuolla yli kilsan korkeudella valkoiset. Onneksi meillä on vain rippeet siitä mitä yöllä alas tuli jalkarätin kokoisina hiutaleina.Laskin että nyt on sisällä 15 capsicumia talvehtimassa. Suippopaprikat kukkivat ja tekevät muutamaa hedelmää. Trinad Scoprpion brownit tekevät tiukasti melkoista määrää podeja. Otin ne toissapäivänä viimein sisälle. Pitkään mietin mitä noiden kanssa teen. Vaan kun tykkäävät kukkia ja marjastaa niin annamme mahdollisuuden ensikaudelle myös.
Aji Cristal on päättänyt osoittaa mieltymyksensä. Kuinkakohan se noilla chileillä on?Ja tämäkin olisi tulossa

Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Vaikka tuossa olikin ekat pakkaset ja hieman tuli lunta, niin kelit muuten suosivat chilieni talvehtimista. Marraskuun loppu ja aurinko paistaa mukavasti. Ei tarvitse vielä lisävaloja ajatella. Habanerot tekevät kypsää podia vauhdilla. Tuo yksi tumpiksi leikkaamani haba puskee hirmuvauhdilla uuttaa versoa ja vanhoissakin näkyy uutta kasvua kiitettävästi. Suippopaprikat kukkivat todella hyvin ja ekat podit ovat kasvussa vauhdilla. Laskin että nyt on 15 puskaa sisällä, lisäksi 6 inkiväärin juurakkoa ja yrtit. Viikonloppuna pitäisi laittaa kausi 2016 käyntiin, eli ekat itämään. Laskin capsicumeja 18-20 lajiketta, riippuu mitä siemeniä vielä tulee Tunisiasta ja Suomesta. Tunisiasta toivon saavani paikallisia maatiaslajikkeita muutamia, ihan torilta haettuna kuivia palkoja. Voivat sopia kivasti tähän meidän ilmanalaan jos on samanlainen kesä kun oli viimeksi.

Tämä alumiiniaski toimii todella hyvin. Kunhan saan vuokraemännän tuomaan muutaman styroxlevyn paikallisesta Bauhausista niin teen tuleville taimille yhden isomman vastaavan.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/