kesäkuu 01, 2020, 08:45:57 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Funden chili

Aloittaja Fundeeraaja, maaliskuu 02, 2015, 18:13:13 ip

« edellinen - seuraava »

Trioniska

Inferno huutelee tuommoista sivuillaan

http://infernochili.net/index.php?page=kasvatus

LainausLämpötiloista voi sanoa sen verran, että trooppisimmat lajikkeet, C. chinenset etunenässä, kieltäytyvät toisinaan kasvamasta alle noin 20 asteen lämmössä, vaikka muuten voisivatkin ihan ok. Myös Andien vuoristochili Rocotosta on hyvä muistaa, ettei se pidä kovin kuumasta. Useimmat chilikasvit ovat kuitenkin parhaimmillaan noin 25..32 asteen lämmössä.


Jos huonosti käy niin juuret voivat ottaa itseensä pienemmässä multatilassa, jos ei ole lehvästöä tai muuta varjostamassa ruukkuja... Toki keraamiset ruukut eristävät hyvin lämpöä ja haihduttavat ruukusta kosteutta, mustat muoviruukut varmaan pahimmillaan keittäisi juuripaakun kasteltaessa auringon paahtaessa noilla lämmöillä  ???

Vesisuihku mikä on kylmä saattaa toki säväyttää turhan kovaa hellesäällä, mutta ihan mutuna. Lämmin kesäsateen veroinen vesi suoran paisteen jälkeen varjon langettua voisi olla paikallaankin  ;)
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Jani M

Kukkien hedelmöittyminen lakkaa jossakin 30 asteen lämpimämmällä puolen.

Huru-ukko

Pubet on itselläni tehneet satoa kasvarin katossa ollessaan vielä 35 asteen lämpötilassa. Joita pidettiin aiemmin viileässä ja varjossa viihtyvinä. Tai sitten hedelmöittyminen tapahtui yöllä  ::)....
Ja myös muutkin chilit samoissa lämpötiloissa.

IMHO pitäisin tuota 30 asteen rajapyykkiä vanhentuneena tietona, onhan täällä kasvarin omistajia jotka ovat saaneet kuuminakin kesinä satoa. Toki kesään mahtuu viileitäkin päiviä, jospa ne sitten varmistaa pölytyksen.

Ehkä siellä voisi olla ajateltavissa lämpötilojen vaikutukseen liittyvänä myös kosteus%, joka on itselläni korkea jo senkin vuoksi että 1/3 osa kasvarista on multalattialla.  Ja kun on kasvimassaa, sitä kosteuttakin sitten on haihduttamisen seurauksena.

Inferno olisi siis oikeassa chinenseistä  ;), mutta pubet pärjää kyllä kuumassakin....

Fundeeraaja

Mulla ei tunnu olevan ainakaan Aji Cristallin ja Berberen kanssa ongelmia hedelmöityksen kanssa. Kumpaankin putkahtaa podinalkuja lujaa tahtia. Ruukut ovat hyvin suojassa tulta pahimmalta aamuauringolta kaiteen alimman laudan takana. Muutenkin meni eilinen tosi kuuma päivä kohtuu hyvin. Eivät olleet illalla edes nuupallaan. Tosin annoin päivällä extra vodat niille. Toivottavasti tänään ei tule ihan niin julmettu keli.
Ainoa mikä odotuttaa on A. C:n podien kypsyminen. muutama iso 8x3 cm odottaa kypsymistä. Kaipahan nuo syksyyn mennessä saa väriä.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Suomivieraat, eli broidi perheineen, tuli, oli ja lähtivät. Nyt on rauha maassa ja saa keskittyä chileihin. Suuri oli ilo kun sain tänne putelin mäntysaippuaa. MÄÄ MYRKYTÄN NE!
Onneksi olen päässyt lähes eroon kirvoista. Jonkin verran kukkia on Aji Ceristal pudottanut. En ole vihulaisia nähnyt ja epäilen ettei syynä ole kuin tämä melkoisen hurja helle ja sen verran raju kiire etten juurikaan ole ehtinyt pölyttelemään kaikkia kukkia. Muuten nuo kasvavat kitettävästi ja lykkäävät satoa. Kovin odotan kypsymistä.

Berberet voivat todella hyvin. Komeimmat podit ovat kuin kasvihuonekurkut, lähes 20 cm ja todella tummanvihreitä. Täälläkin on alkuja todella runsaasti ja kukkia myös.

Nagakin yllätti minut eilen ja löysin 5 podia ja useita alkuja. Kukkii myös kiitettävästi. Saapi ainakin siemenomavaraisuuden tämän suhteen ensi kaudeksi.Habanerokin avannut ekat kukat. Katsotaan kuinka tarttuu kiinni. Nyt on suurin huoli helteestä. On meinaan sen verran rajua keliä ollut ja tulossa että voipi kiusata vielä meitä. Ollut kohta 3 viikkoa päälle +30. Nyt huiput olisi lähempänä +37.

Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Tuli viesti että aidon berberen afrikkalaisen siemenhankinta edistyy. Kontakti on lähtenyt hakemaan kuivattua chiliä. Voipi hyvällä tuurilla olla jotain mielenkiintoista kasvatettavaa täällä. Lähinnä sellaista joka taatusti menestyy näissä helteissä. Ja muku on kuulemma noissa erinomaisen hyvä. Katsotaan sano, onko samaa sukua kuin mitä mulla nyt kasvaa.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

En tiedä onko kyseessä tämä helvetillinen helle vai mikä. Aji Cristal pudottaa nuppuja ja kukatkin tuntuvan jäävän kauhean pieniksi. Hieman lisäsin tänään lannoitteen määrää. Puutarhan kesällä mennään ja tähän saakka ohjeen mukaisesti. Samaa on ollut Berberssäkin. Kirvoja olen alkuun epäillyt, vaan kun ketään ei näy missään ja suihkuttelen varoiksi mäntysaippualla.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Helle riipii edelleen rankasti chilejä. Eilen mittari käväisi +40 huitteilla ja tänään mennään samoihin. Joutuu kastelemaan noita raukkoja melkoisen reippaasti ja antamaan kylmää vodaa niskaan. Toisaaltaan habanerot kasvavat melkoista vauhtia ja lykkäävär kukkia. Samoin Naga ja väntää podeja ihan mukavaan tahtiin. Aji Cristallissa näyttäisi eka alkavan punertua joten kohta saadaan kypsää maisteltavaa. Lisäksi kun lisäsin hieman lannoitetta niin kasvukin lähti liikkeelle ja uusia nuppuja pudotettujen tilalle on tulossa. Berberet roikottaa lehtiään ja ei oikein nauti kuumuudesta. Niillä onkin extra varjostus päällä.

On sen verran hikistä että on pakko lähteä pihalle suihkuun.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Kyllä koittelee chilin kasvatus. Suomessa tuskaillaan veden ja vilun kanssa, täällä kuumuuden. Täällä on kelit jatkuvasti punaisella ja tällä viikolla huideltu jatkuvasti yli 36, parina päivänä liipattu +40. Yö lämmöt jatkuvasti +26-30. Tulevalle viikonlopulle on luvattu hieman viileämpää ja hieman ukkosia. Kunhan eivät tulisi raekuurojen kera, niitä en enää tähän haluaisi.

Olen yrittänyt antaa noille nuutuneille helpotusta vesisuhkuilla ja kaikella mahdollisella. Nuppukato on ollut hurja etenkin Aji Cristallissa ja Berberessä jonka kuvittelisi olevan kuumuudenkestävä afrikkalaislajike. Eilen tuo pudotti 17cm raa'an podin. oli ruvennut pehmenemään kärjestä. Otin varuilta siemenet talteen jospas itäisi.
Kaupan ramirosta otin myös siemenet talteen ja ajattelin lykätä jonkun itämään syksyksi. Jos saisi syystalvesta omat paprikat.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Helzy

Huhhuijaa noita lämpötiloja. Miten mulle on jäänyt jostain sellainen kuva, että raakojen podien siemenet ei olis itämiskelpoisia? Voin olla auttamatta väärässäkin, joten toivottavasti tämä tieto korjataan, jos ei pidä paikkaansa.
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

Fundeeraaja

Näin minäkin epäilen. siksi mulla on idätyskoe meneillään, etten turhaan säilö noita.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

NPhoBiaz

Raakojen podien siemenet ei idä. :) Värin vaihdonkin jälkeen itävyys vielä paranee, jos podin antaa olla kiinni.

Fundeeraaja

Täällä helle helpotti ja chilit tykästyivät lykkäämään uutta kasvua. Oli jo aikakin. Toivottavasti eivät helteet palaa samalla intesiteetillä, vähempikin riittäisi. Vettä joutui lappaamaan siihen malliin että lehdissä tuli kalkki ulos. Onneksi viimeyönä oli kiva pieni ukkoskuuro, ihan pieni vsain. Asun Ucka-vuoren rinteellä 3650 m korkeudella. Oltiin ukkospilven sisällä kun heräsin hemmetilliseen paukkeeseen ja siihen kun kolme tärisevää koiraa tunkee pussilakanan alle peloissaan. Saivat chilitkin hieman luonnon kastelua, uivst suorastaan. Koko vuori tärisi kun salamat jytki edessä, takana, ylhäällä, alhaalla ja molemmilla sivulla saman aikaisesti. onneksi ei tullut rakeita.Kuva on tuolta selän takaa Istriasta Porećin kaupungin satamasta. Paikallinen lehtikuva viimeyön salamista.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

ChiliTard

Siis toi kuva on ihan oikeasti valokuva eikä kuvankaappaus jostain pelistä?

Fundeeraaja

Kuva RTL:n uutisesta viimeyöltä. Oli meinaan hippasen luja ukkonen täällä. Harvoin mulla nousee ukkosella tukka pystyyn sähköstä, eilen nousi.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

On täällä kasvuakin havaittavissa ja hienoista sadon odotusta.

Nagat tekee nättejä podeja. Pienin on vielä ilman vaan on sekin jo aloittanut kukinnan tänään.
Aji Cristal alkaa hijakseltaan kypsyttelemään satoaan. Tälle helle oli pahasta kaikki nuput tippuivat, onneksi tekee nyt uutta kasvua ja näkyy uutta nuppuakin  tulevan.
Yllättävän hyvin selvisi myös Berbere jonka luulin heittävä lopullisesti hengen.
Ensikaudelle mahtuu jokunen lisälajike mukaan. Tuskin nämä helteet joka vuosi yhtä pahoja ole. Viimeksi kuulemma 2007 ollut vastaavaa.
Kuvassaa nagat ja habanerot. Näille ei helle vaikuttanut juurikaan mitään. Hemmetin tanakoita puskanalkuja. Kasvu on ollut kiitettävää ja nyt selvää haaroittumista havaittavavissa.

Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Trioniska

Täytyy myöntää että pieniä vantteria puskia älyttömällä satokuormalla  :o

Varsinkin Aji Cristal on ihan hervottomassa kunnossa verrattuna omiin kasveihin  :P
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Fundeeraaja

Se on tuo hillitön natikka taivaalla. Ja nyt kun ei ole hirmukuuma, ainoastaan +21 ja tihuuttaa, niin asvu on taas käynnissä ja kukannuppua puskee pihalle kaikki.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

0lli

Lainaus käyttäjältä: Trioniska - heinäkuu 26, 2015, 23:24:19 ip
Täytyy myöntää että pieniä vantteria puskia älyttömällä satokuormalla  :o

Varsinkin Aji Cristal on ihan hervottomassa kunnossa verrattuna omiin kasveihin  :P


Täsmälleen samaa itsekin eilen tuumailin! Hyvältä näyttää :)
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

Althalus

Hyvin oot kyllä selvinny alun hankaluuksista! Tosi terveen näköisiä kasveja ja hyvin satoaa. Kroatia vaikuttaa hyvältä maalta chilien kasvatukseen. Liekö se sitten aurinko, lämpötila, vai se viini...  ::)
Kaikkea kiinnostavaa täytyy kokeilla, yleensä erittäin huonolla menestyksellä.

Kausi 2014
Kausi 2015