kesäkuu 01, 2020, 07:11:09 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Kylmän kesän chililajikkeet

Aloittaja Chilijamppa, elokuu 02, 2015, 09:23:46 ap

« edellinen - seuraava »

Chilijamppa

Vois tässä pistää jotain tilastoa chililajikkeista, jotka näyttäisivät menestyvän edes joten kuten sateisena vuonna 2015, ilman mitään hienoja kasvihuoneita ja lämmittimiä. Laitan tässä tilastoa omista kasvateistani:

C.chinense:

Petenero.
Bonda ma jacques.

C. baccatum:

Lemon drop.
Aji golden.

Tilasin jo ensi vuotta varten joitakin uusia lajikkeita, jotka pitäisi menestyä vähän huonommissakin säissä. Itsellä ei ole mitään järkeä harkita kasvattavansa mitään kovin vaativia lajikkeita, jos nämä onnettomat säät jatkuvat vuodesta toiseen. :(

Jani M

Parhaiten satoa tuntuu tekevän Jalapeño Gaucho. Melkein kuin normaalina kesänä. Chinenset tekee nappulaa kaikki.

Everkistus

Mulla kans on juurikin nuo Jani M. antamat jalostusgauchot tehneet podeja jatkuvasti pitkin kesää, säästä riippumatta. Muut ulkona kasvaneet ovat aika surkeita rimpuloita :(

Chiliharri

Näyttää yllättäen tuo C.Pubescens PI585273 eli montufar kasvattavan runsaankokoisia mollukoita oksilleen. Kaikki kolme kasvia (yksi tämänvuotinen) tuntuvat tuottavan satoa aikaisemmin kuin viime vuonna. Johtuneeko sitten lajikkeen alkuperästä vai mistä lie? Jostain luin, että päivän lyhenemisellä saattaa olla merkitystä sadontuotossa.

Muut lajikeet, Chinence ja Baccatum näyttäisivät edelleenkin varsin vaisuilta. Osassa kasvaa kuitenkin vähän marjoja, mutta yhtään ei ole vielä kypsynyt.

PP

Rocotot aikalailla lajista riippumatta tekee reilusti satoa ulkona Suomen kesässä oli se tällainen tai hellekesä. Pitkän esikasvatuksen ne tietysti vaatii, eikä taivasalla saa kunnolla satoa, mutta yksinkertainen valokate tai vastaava suoja riittää.

Chiliharri

Lainaus käyttäjältä: Chiliharri - elokuu 02, 2015, 16:24:45 ip
...Jostain luin, että päivän lyhenemisellä saattaa olla merkitystä sadontuotossa.


Löysinpäs tähän sen linkin, vähän aikaa joutui taas kuukkelia härnäämään eri hakusanoilla:
https://chilipepperproject.wordpress.com/tag/rocoto/
Tuolta lainaus: "Floridata also mentions that rocotos do not flower until the days shorten to 12 hours of daylight, and won't flower if temperatures are much above 27º C."
Viime vuonna ensimmäisen otin vasta 14.9., joten voisihan tuolla olla teoriassa vaikutusta. Parveke on eräästä syystä johtuen vielä naapureitten vastaavaa lämpöisempi.

PP

Lainaus käyttäjältä: Chiliharri - elokuu 02, 2015, 16:58:06 ip
Löysinpäs tähän sen linkin, vähän aikaa joutui taas kuukkelia härnäämään eri hakusanoilla:
https://chilipepperproject.wordpress.com/tag/rocoto/
Tuolta lainaus: "Floridata also mentions that rocotos do not flower until the days shorten to 12 hours of daylight, and won't flower if temperatures are much above 27º C."


Jos tuo tarkoitaa, että suoraa paistetta pitäisi olla 12 tuntia tai vähemmän, voi pitää paikkansa. Päivän valoisan ajan pituus on Suomessa yli 12 tuntia 6 kk vuodesta, joten sitä ei voi tarkoittaa tai on sitten väärää tietoa.

MiM

Lainaus käyttäjältä: PP - elokuu 02, 2015, 19:31:10 ip
Päivän valoisan ajan pituus on Suomessa yli 12 tuntia 6 kk vuodesta

Eikä vain Suomessa vaan kaikkialla ;)

Minun Aji Cristal tekee todella hienosti satoa ulkosalla, vaikka ei kovin isoksi ole kasvanut. Eli sopinee tälle listalle.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

teroasi

Rocoto ehdottomasti...
Meikäläisellä taas aji Cristallit 3kpl kasvarissa ja jää podit tosi pieneks... En kyl ilman pientä varausta uskalla sanoa että sopisi tämän tyyppiselle kesälle..
Tulisemmista naga ja black naga jää ihan mineiksi kun taas trinidad douglah  tekee isoja podeja. Nää pölytty samaan aikaan.. Olisiko niin että super tulisista Naga on kaikista herkin kylmälle???

m2

Itselläni kasvihuoneessa kasvatuksessa Hungarian hot wax, Lemon Drop, Orange Rocoto, Apach F1 ja Lombardo. Muut tuottavat satoa ihan ok paitsi Rocoto. Rocoto kyllä kukkii tosi hyvin mutta rajusti tiputtaa kukat. Hyvässä kasvussa kyllä eikä mitään epätavallista miksi noin paljon kukkia tiputtaa. Rocotossa podeja vain muutama.

MiM

Lainaus käyttäjältä: teroasi - elokuu 04, 2015, 07:16:43 ap
Meikäläisellä taas aji Cristallit 3kpl kasvarissa ja jää podit tosi pieneks... En kyl ilman pientä varausta uskalla sanoa että sopisi tämän tyyppiselle kesälle..

Eli tästä opimme (taas), että tällaisialla yksittäisillä kokemuksilla ei ole juurikaan arvoa
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

fiba

Varjoisalla ja lasitetulla parvekkeella trepadeira do werner tekee satoa oikeastaan ainoana omista lajikkeista.

teroasi

Lainaus käyttäjältä: m2 - elokuu 04, 2015, 12:59:29 ip
Rocoto kyllä kukkii tosi hyvin mutta rajusti tiputtaa kukat. Hyvässä kasvussa kyllä eikä mitään epätavallista miksi noin paljon kukkia tiputtaa. Rocotossa podeja vain muutama.

Itselläni yks rocoto sama... Ollut juhannuksesta asti pelkkää kukkaa... Ku muut kolme vieressä työntää ennätys satoa.. Epäilen vahvasti että olen liika kastelulla tuhonnut juuret tästä yksilöstä.. No menee viikonloppuna tunkiolle joten täytyy kattoa miltä näyttää.

chilinerd

Rawit ja serrano tuottavat suurta satoa, muista aika reilusti kukkia putoilee. Habat jäivät kaiken lisäksi pieniksi. Oulun korkeudella ei ole kyllä valoa liikaa suotu, vaikka viistosti etelään ovat ikkunat ja takapiha.

memories

Minulla menestyy täällä susirajan tällä puolella (Rovaniemellä:)) ainakin Lemon Drop... podien koosta en ole vielä varma mutta ainakin niitä on paljon. Myös Black Cobra tekee paljon satoa. Muita lajikkeita joita mulla on ulkona on Aji Amarillo ja Aji Angelo. Ne kyllä näyttävät aloittavan kukkimista mutta saas nähdä....

DP

Aji fantasy lykkää kyl hyvin podeja kasvihuoneessa, ainakin sen 50 näyttäs olevan jääny kiinni. :) Vaan ei ne kypsiä vielä oo, saa nähä kui kauan siinä kestää.. ;D

Chilijamppa

elokuu 09, 2015, 19:38:37 ip #16 Viimeisin muokkaus: elokuu 09, 2015, 19:57:57 ip käyttäjältä Chilijamppa
Lainaus käyttäjältä: memories - elokuu 09, 2015, 18:07:31 ip
Minulla menestyy täällä susirajan tällä puolella (Rovaniemellä:)) ainakin Lemon Drop... podien koosta en ole vielä varma mutta ainakin niitä on paljon.


Kyllä pitää olla melkoinen tuomionpäivä meininki, jos ei edes Lemon drop tuottaisi mitään..Itsellä toki nuo Ajit tuntuvat nyt rupeavan työntämään palkoa ihan mukavasti ja omasta Lemon drop puskasta on maistiaisia saanut jo ottaa jokusen kappaleen.

Taitaa ensi vuoden kasvatukset laajentua erinlaisten Aji suvun edustajien viljelyyn, tilasinkin ensi vuotta varten runsaasti siemeniä eri Aji lajikkeista. Sitten jos lisäksi laittaisi pari varmempaa C.chinense suvun edustajaa siihen kaveriksi ja jättäisi ylimääräiset säätämiset eri chilien osalta vähemmälle.

Aji golden näyttäisi nyt myös alkavan tuottaa kivasti palkoa, joten se näkyy pärjäävän ihan ok tämän kesän osalta. Aji pineapple aloitti myös kukinnan viime viikolla ja näkyy noita palkoja tarttuva siihen ihan mukavaa tahtia.

Petenero tuottaa hyvin palkoa ollakseen C.chinense edustaja, joskin palot eivät aivan ole normaalin kokoisia tällä hetkellä. Muut kasvattamani C.chinenset edustajat ovat tämä vuonna vähän niin ja näin tuoton osalta.