tammikuu 23, 2021, 23:34:39 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


PeLi 2015

Aloittaja PeLi21, syyskuu 23, 2015, 17:12:11 ip

« edellinen - seuraava »

PeLi21

Kuudes kausi menossa ja ensimmäinen kerta kun kirjoitan jotain ylös. Jee...

Kausihan on jo sadonkorjuu vaiheessa, mutta laitetaan nyt jotain muistiin. Edelliset kaudet on menty välillä hyvinkin hatarien muistikuvien varassa. Ei ole tullut kirjattua ylös lajikkeita mitä on kasvattanut ja välillä lannoitusvahvuudet ovat olleet hakusessa jne. Hyvä syy siis pitää päiväkirjaa. Eipähän tule toisettua samoja virheitä montaa kertaa.

Lähtökohta kaudella oli pitää kasvatettavat lajikkeet muutamassa. Tässä tuli onnistuttua varsin hyvin. Valinta tosin tuotti päänvaivaa. Ei ole helppoa tyytyä muutamaan...alunperin piti laittaa Sugar Rush ja Tobaco Sweet tulille, mutta idätyksen aikoihin siemenet oli hukassa.

Annuumit:
PAPRIKA Pusztagold

Chinenset:
Scotch Bonnet Big Sun

Pubescensit:
Rocoto Montufar 2kpl

Capsicum baccatum:
Aji Fantasy

Fantasy kasvaa itse rakennetussa NFT:ssä ja loput autopoteissa turve/perliitti seoksessa. Pubet pitää majaa terassin kaiteella ja loput kasvarissa tomaattien kavereina.

Lannoitteena Yaran Calsinit + Hydro. Ec mittaus Bluelabin mittarilla.

Idätys viivästyi helmikuulle muiden kiireiden vuoksi. Myöhästyminen näkyi selvästi siirtäessäni taimia toukokuun alussa kasvihuoneeseen. Normaalisti puskissa on jo ollut raakileita runsaasti, mutta nyt niistä ei ollut merkkiäkään.
Toisaalta mitään grande katastrofia myöhästymisestä ei tullut. Käsissä on nyt täsmä sato, josta on riittänyt tuoreena syöntiin + pienimuotoiseen säilömiseen.

PeLi21

Viime viikonloppuna tuli suureksi iloksi huomattua, että suurin osa rocotoista oli jo muuttunut punaisiksi. Siirsin rocotot pari viikkoa sitten kasvihuoneeseen mikä nopeutti kypsymistä huomattavasti. Ihme kyllä siirto meni ilman suurempia vaurioita. Muutama oksa taittui muttei mennyt poikki. Nyt näyttää ihan hyvältä. Tälle viikolle on luvattu ihan hyvää keliä eli eiköhän loputkin saada piakkoin kypsiksi.

Big Sunin sato on valmis, mutta jätin sen silti keräämättä. Ennen sadon määrä punnittiin kiloissa nyt kappalemäärissä. Olisikohan about 40kpl. Määrä on ihan ok, sitä mitä kaudelta odotinkin. Pääasia, että riittää tuoreena naposteluun. Tulisuus ei kyllä ole sitä mitä muistelin. Aromi on bueno, mutta jotain puuttuu...

Pusztagold, loput paprikat talteen ja siirto kompostiin. Eipä ollut maultaan mitenkään ihmeellinen.
Fantasyn satokin on viittä vaille valmis. Luultavasti ensi viikonloppuna pääsee keräämään.
Tomaatteja ja kurkkuja tuli jälleen kassillinen. Vielä jäi viimeiset odottamaan kypsymistä.

PeLi21

Jotkut ottavat varaslähdön jouluun, meillä halloweeniin.
Viikonloppuna nappasin mökiltä mukaan kurpitsan. Painoa mollukalla oli 19kg.
Edellisinä vuosina on tullut kasvatettua myskikurpitsaa, mutta keväällä vanhat siemenet eivät enää itäneet. Myskin asemesta kasvatukseen meni  lajike "Gele Reuzen", joka oli täysi uusi tuttavuus. Kesän alussa taimi otti hieman hittiä. Tuuli taittoi päävarren, mutta ihme kyllä taimi tokeni siitä.
Kurpitsaa olen kasvattanut autopotin xl-ruukussa jota ruokkii 200 litran vesisaavi. Homma on pelittänyt hyvin. Ainoa huono puoli on ehkä se, että alussa taimi on korkealla ja ei saa kunnolla tukea. Sen jälkeen, kun varsi on kasvanut maahan ei ole enää vaaraa tuulesta.
Lannoite vahvuudet taisi olla alakantissa, olisikohan vaihdellut EC 2-3 välillä.
Millaisia lannoite vahvuuksia kurpitsalle uskaltaa antaa?

Kurpitsasta teimme hilloa (omenaa mukaan + keitoksessa vieraili myös tähtianista + kanelitankoja) ja keiton. Hieman oli ennakkoluuloja mausta, mutta keitto ainakin oli maultaan hyvä ja väriltään iloisen keltainen
Vielä on yksi saman kokoinen kurpitsa odottamassa mökin pihalla.

Ja kurpitsasta oli tietty pakko veistellä halloween koriste etupihalle. On se vaan siistin näköinen pimeässä kynttilän hohtaessa valoa sisältä...

PeLi21

Kausi lähenee loppuaan. Viime viikonloppuna tyhjensin kasvarin. Ainoastaan Rocoto puskat jäivät. Olisi vaan pitänyt kerätä kaikki raakileet myös niistä. Unohdin kiireessä laittaa lämmöt päälle, joten eiköhän pakkanen ole päässyt puraiseen rocotoja.
Scott Bonnettia tuli vaivaiset 500g. Fantasy antoi 3,5kg ja rocotoja 1,5kg (raakoja jäi puskaan arviolta saman verran). Tänä vuonna Montufarit olivat jostain syystä poikkeuksellisen isokokoisia.
Sato tuli jo työstettyä sweet chili tyyppiseksi kastikkeeksi. Toisaalta oli aika helpottavaa, kun hommaan meni ainoastaan yksi ilta.

PeLi21

Kausi 2015 on käytännössä paketissa. Kasvari on tyhjennetty ja kasvimaa käännetty. Valkosipulit pitää vielä istuttaa ensi viikonloppuna. Sen jälkeen alkaa ensi kauden odottelu.

Yhteenveto kaudesta:
Chilit. "Ennen sadon määrä punnittiin kiloissa nyt kappalemäärissä" kausi. Ensi vuonna pitää taas panostaa kasvatukseen...
Pusztagold: Satoa ei tullut punnittua. Naposteltiin pitkin kesää ja syksyä. Ei maistunut juuri miltään. Ei jatkoon.
Scotch Bonnet Big Sun: 500g. Ihan ok. Tulisuutta olisin toivonut lisää. Ei jatkoon.
Aji Fantasy: Tuttu ja turvallinen. 3,5kg. Vaihtuu, ensi kaudella menee toinen bacca kasvatukseen.
Rocoto Montufar: 2kpl. 1,5kg + pakkanen vei about 2kg. Harmittaa vieläkin. Huippu chili. Ehdottomasti myös ensi kaudella.

Vaikka tulikin pidettyä chilien määrä pienenä niin tomaatti rintamalla oli vilkasta tänäkin kautena. Satoa tuli reilusti ja tomaatteja onkin tullut syötyä kaksin käsin. Jaettavaan on myös riittänyt sukulaisille. Lisäksi pakastimessa on tomaatteja käytettäväksi talvella kastikkeissa jne.
Black Russian: 2kpl. Toinen kasvarissa ja toinen ulkona. Ollut yksi suosikeista jo monta vuotta. Tuotti kasvihuoneessa todella runsaan sadon. Jatkoon.
Härän sydän: Tuotti kasvarissa kymmeniä isoja tomaatteja. Jatkoon.
Tigerella:Mukavan kokoinen sato kasvarista ja maku ihan ok. Yhden kauden kokeilu kuitenkin riittää, ei jatkoon.
Sugar Rush: 2kpl. Suosikki vuodesta toiseen. Tänäkin vuonna tuotti hyvin makeita namuja. Jatkoon.
Maskotka: Tuotti kasvarissa ihan älyttömän sadon. Taidanpa laittaa tulille myös ensi kaudella.
Outdoor Girl: 2kpl. Ollaan kasvatettu jo monta vuotta. Varsinkin kasvarissa ollut antoi reilun sadon. Taidan kuitenkin laittaa hyllylle ensi kaudella ja kokeilla toista lajiketta.
Amateur: Toinen kausi tämän tomaatin kanssa. Tuotti ihan kohtuullisesti vaikka olikin ulkona. Sama juttu kuin outdoorin kanssa eli taidan kokeilla jotain toista lajiketta vaihtelun vuoksi.

Ensi kaudella tomaattien määrä pysynee samana, mutta chilejä tulee hieman enemmän. Yksi bacca, yksi chinese ja 8-12 rocoto montufaria.

Trioniska

Oletko muita Pubeja kokeillut kuin Montufaria?

Vai onko Montufarin kypsymisnopeus maun kanssa se juttu?
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014