tammikuu 20, 2021, 00:19:09 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Everkistuksen tuulenpieksämät risut 2016

Aloittaja Everkistus, marraskuu 15, 2015, 10:47:35 ap

« edellinen - seuraava »

Everkistus

Insinööriuraa koitin jo kertaalleen, ei ole minun hommaa vaikka tällaisesta suunnittelusta ja väkertelystä tykkäänkin :)

Nyt pääsivät kasvitkin veteen pienen laatikoiden hienosäätämisen jälkeen, kuvia alla. Juurten pesu oli melkoinen urakka, ja vaikka koitinkin hellästi noida kohdella niin monesta lähti pienimpiä juuria irti. Jätin pääjuuren ympärille pienen multapaakun jonka istutin tuonne soran sekaan niin ettei vesi sitä kuitenkaan pääse huuhtomaan. Tulevaisuus näyttää oliko tuo hyvä päätös vai ei.


Vasemmalta oikealle: Chili de Arbol, Almapaprika, Nattaly, Pequente, Bishops Crown, Aji Cristal.


3 kpl Tiny Tim -kirsikkatomaatteja ja yksi Jalopeno Gaucho F?


Assistentti.

Everkistus


Vielä ovat kasvitkin hengissä vaikka vedessä ovatkin. Näkyvä kasvu ei ole ollut vielä päätähuimaavaa, toivottavasti soran alla tilanne on ollut toinen. Virittelin lämpötilamittarin seuraamaan veden lämpötilaa soran sisällä. Aamulla vesi oli +18, päivän maksimi oli +24. Hyvä vaan, pysyy juuristo lämpöisenä.

Everkistus


Kasvimaa tänä aamuna, kävin aukomassa luukut etteivät kasvit kiehu auringossa. Rikkaruohot kasvaa, mutta niin kasvaa muutkin kasvit.

Everkistus


Parvekkeen tilanne helteiden jälkeen. Kasvit ovat sopeutuneet hyvin vesiviljelyyn ja alkaneet kasvattaa sekä uutta lehteä että satoa. Tällä hetkellä lannoitusmäärä on kasvuvaiheen ja kukikitusvaiheen väliltä.


Chili de Arbol.


Almapaprika.


Nattaly.


Aji Cristal.


Kasvukopin sisältöä.


Jalopeno Gaucho F?.


Ensimmäiset Tiny Timit kasvamassa.

Everkistus

Seuraava osa, eli sisäkasvit. Nämä kuvat ovat viime viikolla, muutoksena on oikeastaan vain se että kukat ovat auenneet.


Vasemmalta oikealle: Cayenne Long Slim, Cheiro Roxa, Naga Morich, Scotch Bonnet MoA


Vasemmalta oikealle: Orkidea, Herculenaum Pompeii


Chilit ovat kasvattaneet kunnon tiheikön lehtiä tuohon ikkunan eteen.


Naga täynnä nuppuja.


Scotch Bonnet myös.

Everkistus

Kuulumisia kasvihuoneestakin pitkästä aikaa. En ole ilkeyttäni niitä jättänyt pois, vain yksinkertaisesti siksi ettei ole ollut aikaa edes käydä koko palstalla. Onneksi oli kaikki kunnossa kun tuolla viikon paussin jälkeen kävi pyörähtään. Kuvat ovat maanantailta, kun oli vielä kiva ilma ja aurinko paistoi.


Aji Angelon hujoppi on alkanut podittaan. Pituuskasvu pysähtyi kuin seinään kun sai paikan kasvihuoneesta, nyt on vaan kasvattanut kärkeen tuota lehvästötupsua.


Vieressä 2kpl Rocoto Costa Rican Redejä kasvavat hyvin hissukseen. Nuo olisi pitänyt laittaa aiemmin itämään, tammikuun idätys Rocotoille oli auttamattoman myöhäinen. Ehkä noista syksyllä jonkin podin saa.


Toisella seinämällä Trinidad Scorpion Moruga Blend on kyllä saanut monta podia kiinni, mutta on myös pudottanut käytännössä kaikki vanhat lehtensä. Kiukustui varmaan olosuhteiden vaihdosta kylppäristä kasvihuoneeseen. Ei tuo kuolemassa kuitenkaan ole, uusia lehtiä pukkaa joka haarasta.


Vieressä satokone Lemon Drop. Taisi olla 20+ podia kiinni tuossa mitä äkkiseltään muistelisin.


Trinidad Scorpion Peach on kyllä alkanut podittaa, mutta ei ole kasvanut hirmuisesti kasvihuoneeseen siirron jälkeen. Eiköhän se vielä tuosta.


Aji Cristal ja Trepadeira do Werner. Cristal oli hetken aikaa jo aika huonovointisen oloinen, mutta piristyi kasvihuoneessa ja onkin kasvattanut paljon uutta kasvustoa. Vielä ei ole podin podia kiinni, mutta nuppuja on paljon. Wernerissä taas päinvastoin; kasvua ei juurikaan, podeja senkin edestä.


Viimeisenä Ananaskirsikka. Muistaakseni joku sanoi täällä foorumeilla ananaskirsikan olevan mainio mm. asunnon muuntamisessa viidakoksi. Kun tuon kasvutapaa ja vauhtia tarkkailee, niin en epäile enää yhtään väitteen todenmukaisuutta.

Huru-ukko

Hyvältä kokonaisuutena näyttävät.

Maapohja savimaana kaipaisi kohennusta, vaikka turpeen ja hiekan sekoittamista siihen.

sorrii

Eksyimpä tänne tutkimaan ledimiehen seikkailuja ...
Tuttua puuhaa mullekin tuo palstahomma.

Itsellä ollut kolmena kesänä tunneleita, jotka rakensin 16-20mm alumiiniputkista ja reikämuovista - ekat kaksi kpl. Hyvin ne tuotti ja kaikki chilit on tähän mennessä viihtyneet lukuunottamatta jotain frutesensia, joka näytti paleltuvan kylmemmilä keleillä ..
Kolmannen tunnelin tein 3m putkista; siihen lämpöpuusta sokkeli ja kuomu kasvihuonemuovista ... Nagaa mm. tuli 1kg/kasvi ..

Mäkin olen istuttanut chilit siihen saviseen peltomaahan. Kaivanut joka kasville ~ämpärin kokoisen kuopan jossa turvemultaa ja kananpaskaa...

Aika hyvä vinkki tuohon hommaan on se, että kannattaa käyttää maassa peitekangasta tai mansikkamuovia. Ainakin niissä matalissa tunneleissa alkavat rikkaruohot häiritä ja varmaan jopa varastaa kasvuvoimaa. Varmaan lämmittävät myös maata ym.

Onnea sadonkorjuuseen. Kannattaa miettiä etukäteen mitä tekee 20 kilolle chilejä syksyllä  8) 8) 8)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Everkistus

kesäkuu 10, 2016, 16:24:13 ip #68 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 10, 2016, 16:26:51 ip käyttäjältä Everkistus
Savimaahan en hirveästi viitsi panostaa pakollisten lannoitusten ja kalkitsemisien lisäksi. Tokihan kasvihuoneen pohjaksi kannan multaa tuomaan kuohkeutta, mutta tuolla palstalla eletään valitettavasti vähän ns. vasaran alla. Kaupunki on suunnitellut tuohon Savisaaren ympäristöön uudisrakentamista erittäin paljon, ja voikin olla että lähitulevaisuudessa penkkirivistöjen tilalla on talorivistöjä. Kasvutunneleita sen sijaan voisin ensi kesäksi tuonne väsätä, monet niitä tuolla käyttävätkin.


Tuossa on syytä miksi päiväkirja on nimetty kuten on. Parveke on pirun tuulinen, ja monesti tuohon tuleekin melkoisia puuskia länsituulta. Näin oli toissapäivänäkin, kuva ennenkuin pilvet synkkenivät ja täälläkin myrskysi. Kasvit oli pakko kiinnittää toisinsa ja kattoon langoilla ettei lentele pitkin ja poikin. Yllättävän vähällä vaurioilla selvittiin, vain muutama lehti irtosi tai rispaantui. Varsinkin Baccatumit ottavat tuosta tuulisuudesta vähän itseensä, tuollaisia aurauskeppejä kun ovat. Pitäisi varmaan latvoa ne kasvun alkuvaiheissa tai laittaa parvekkeelle Annuumeja ja Baccat kasvihuoneeseen.

Kasveja tänään oikoessani näkyi ihan positiivisia merkkejä uudesta kasvusta vedessä, sillä valkoisia juuria täynnä hienoista nukkaa oli paljon. Vanhat juuret joita olin hellästi yrittänyt varjella pesun aikana olivat monesti aivan ruskeita ja kuolleita. Noh, tietääpähän tuonkin nyt.

sorrii

Mulla on ollut Aji Cristalia ja joku Lemondrop ulkona ihan tuulessa ja viihtyivät hyvin. AC'tä oli sellaisia ylikasvaneita hujoppeja jotka oli pakko heti alkuunsa istuttaa verkkoaitaan kiinni. Pahaa teki kun tuuli niitä repi, mutta hyvin ne sopeutuikin ja tuottivat ihan ok satoa - vähän myöhässä kyllä ja jäi paljon raakileiksi. Ne oli kyllä istutettukin vasta kesäkuun lopussa ulos ellei peräti heinäkuussa.

Samoin oli joskus parvekkeen lasien ulkopuolella parvekelaatikossa muutama AC-pistkokas ja ne 3 matalaa puskaa tekivät enemmän satoa kuin iso tuuhea puska ebbissä siinä lasin sisäpuolella: Roikottivat oksia kuin amppelissa. Valoahan ne sai enemmän siinä lasin ulkopuolella: Klo 13 paistaa jo aurinko suoraan sivusta, ja ulkopuoella olevat saa käytännössä tunnin pitempäänkin.
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

karvainen

Saattaa kerätä levää, nuo läpinäkyvät letkut. Mukava nähdä, että kaikilla ei ole ihan perus ämpäri vesiviljelyä

Everkistus

Toivottavasti ei, mutta tuota levää itsekin odottelen. Noissa putkissa on toisaalta melko kova virtaus, joten naivisti toivon ettei levä saa kunnon kasvualustaa siitä. Vaikka resokin on vaaleanharmaa ja antaa hieman valoa läpi, siellä levää ei ole näkynyt.

TheTäti

Päälllystä putket / letkut foliolla, siis kierrä sitä niiden ympärille, niin ei mene enää valo läpi. Noin ainakin itse aikoinaan labrassa tein kun putsattiin valonarkoja yhdisteitä pylvään läpi valittamalla.
Hyvältä kyllä muuten näyttää 🌶🌶🌶🌿

Everkistus

Folio tai sähkömiehenteippi on ihan käypää tavaraa varmaan tuohon hommaan. Voisin kyllä jossain vaiheessa ottaa urakaksi tuonkin.

Kuopiossa on mukava ja aurinkoinen aamu. Päivä lähti käyntiin lämmittämällä reson vesi 25 asteeseen akvaariolämppärillä, kasveillakin on kivaa kun juuretkin saavat mukavan lämpöistä vettä heti kunhan aurinko alkaa paneeleihin paistelemaan. Kun reson lämpötila on tuollainen, loppulämpötila juurilla on aikalailla 20 astetta. Laitoin anturin Chili de Arbolin juurten sekaan sitä istuttaessa parvekelaatikkoon, tietää tarkkailla milloin kasvit tarvitsevat lämpimämpää vettä ja milloin viilennystä.

Toisenlainen idea mikä tuli mieleen kasveja katsellessa on näiden rehujen kasvupaikkojen määrääminen kasvutavan mukaan ensi kaudelle:

Parveke on armoton kasvupaikka pystykasvuisille baccatumeille, tuuli pieksee isoja lehtiä melko säälimättä. Chinenset pärjäävät tukevan runkonsa kanssa jo paremmin, mutta lämpötilojen vaihtelun vuoksi sato voi jäädä herneen kokoisiksi podeiksi. Annuumit sen sijaan porskuttavat mainiosti parvekkeella. Pienet lehdet ja tukevat rungot eivät ota tuulta, eivätkä näytä olevan moksiskaan pienestä lämpötilojen vaihtelusta. Parvekkeella kasvupaikkoja on yhteensä 10, joista 4 on kasvikopissa, 6 suojattomana. Myös rocotoja voisi tänne harkita ensi kaudelle.

Sisällä ikkunalaudalla kasvaa mikä tahansa, olosuhteet eteläikkunalla ovat melko optimaaliset. Lämpötila on kivan tasainen, joten chinenset voisivatkin olla tulevien kausien ikkunalaudan kasvatteja. Kasvupaikkoja on 5 kpl olohuoneen ikkunalaudalla. Kasvihuoneessa kasvit tuntuvat myös viihtyvän, varsinkin vanhat baccatumit ovat suorastaan räjähtäneet kasvuun tuolla. Tänne siirtyvät myöskin aina vanhan kauden talvetukset, eli 5 kasvia ikkunalaudalta. Kasveja tänne mahtuu järkevästi sellainen 20 kappaletta, eli vaikkapa 15 baccatumia lisää ensi kaudelle.

Yhteensähän tällöin idätyksiä tulisi ensi kaudelle se 25 kappaletta, mikä mahtuu mainiosti ledipaneelin alle.


Naga Morichiin on jäänyt pari podia kiinni, kuvassa isoin niistä.

Everkistus


Minipäivitys. Lounaan maustaminen töissä onnistuu vaikkapa ruokatunnilla omasta kasvihuoneesta kerätyillä Trepadeira do Wernereillä. Hyvää oli  :thumbup:

sorrii

Levää on aika vaikea estää kokonaan valolta suojaamallakaan. Ei pieni leväisyys toisaalta haittaa kuin esteettistä silmää.
Mun käsittääksni Liquid Silicon tai Silicon+ auttaa siihenkin. Ja lämpimällä reson vedellä estää myös juurimätää. Ei resossa yli 20 pitäisi mennä ... luulisin ..  :-\

Itse oon vuosi vuodelta panostanut enemmän viljelypalstaan, ja parveke jää toisarvoiseksi vaikka on lasitettukin: Ilmansuunta on itä-kaakkoon ja oikeastaan vain baccatumit tuottaa kunnolla. PAlstalla on täysi aurinko koko päivän ja muovitunneleita sekä pressukasvihuonekin rakenteilla. Aikaisempina kesinä oon yllättynyt positiivisesti, kuinka lähes jokainen lajike on tuottanut muvotunneleissa loistavasti. Rocotot pidän suosiolla ulkona: Ne kukkii ja podittaa vain paremmin niin...

Joka keväionen ongelma on vaan se, että alkukesän kaikki huomio ja vaivannakö kohdistuu rakenteluun ja kasvien saaminen lopullisille paikoilleen menee taas yli juhannuksen ...  ::) ...

(nytkin vaan surffailen netissä, kun palstalla paistaa aurinko ja hapaneerot huutaa jo vettä ...)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Everkistus

Nonih, tässä on melkein kolme viikkoa vierähtänyt sitten viimeisimmän päivityksen. Siinä välissä olen ehtinyt käymään Kanadassa konferenssissa ja aloittanut taas kerran uutta kaiutinprojektia.


Tältä kasvihuoneessa näyttää nyt. Kasvu on ollut joka ainoalla rehulla melko huimaa.


Aji Angelo on kasvattanut varteen lisää lehtiä ja uusia oksia, Rocotot taas ovat kertakaikkiaan paisuneet kaksinkertaisiksi. Kukkia ei vielä tosin näy...


Rocotojen vieressä auttamattoman liian myöhään istutetut sekalaiset annuumit + Lemon Drop kasvavat pikkuhiljaa. Ei noista satoa saa, mutta sellaista se joskus on.


Aivan tolkuton viidakko tomaattia. En ole aiemmin kasvattanut, eikä mitään hajua mitä tuolle pitäisi tehdä.


Toisella puolen ananaskirsikka valtaa lisää alaa.Viereinen iso kasvi on Aji Cristal, ja jossain tuolla välissä on pieni kaistale Trepadeira do Werneriä.


Vasemmalla Lemon Drop, sitten Trinidad Scorpion Peach, Aji Cristal, Trepadeira do Werner ja ananaskirsikka. Eniten tästä kasasta yllättää puolikuolleen Aji Cristal ylösnousemus. Kasvaa aivan törkeän hyvin.


Lisäkuva Lemon Dropista ja Peachista.


Toisessa päässä Moruga Blend teki toki uudet lehdet menetettyjen tilalle, mutta siihenpä se sitten jäikin. Tomaatti vieressä on kasvanut hyvin.

TheTäti

Jos tossa tomaattiviidakossa kyse meikäläiseltä saaduista kirsikkatomaatin taimista, niin ainakin alhaalta voi karsia pois sivuversot, samoin kuin pääverson ulkopuoliset "varkaat", ainakin osin. Kerralla tuota siistimistä ei kuitenkaan parane tehdä. Ja pikapuoliin on on tosiasia,että nyt pienillä  nupuilla olevat kukkatertut ei ehdi tuottaa kunnolla edes kunnon kokoisia raakileita, eli myös pääverso pitäisi napata joissain vaiheessa poikki. Nopeuttaa olemassa olevien raakileiden kehittymistä.
No, jos oli omia pensastomaatteja, niin vähän tuolta ne ehkä voi näyttääkin. Mutta sama alimmaisena olevien versojen ja lehtien poisto auttaa.