lokakuu 20, 2020, 22:45:54 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Chilin kukinto-aika?

Aloittaja Moribrand, joulukuu 17, 2015, 21:24:04 ip

« edellinen - seuraava »

Moribrand

No, ytimeen; Onko chilillä normaalia kukinto-kautta?

Syy kysymykseen, on että toinen chileistäni alkoi kukkia juuri nyt joulun alla(valkoisia pienehköjä kukkia). (kuva; http://imgur.com/JIBnQuf )
Pitäisikö olla huolissaan? Tai erityisiä hoitotoimenpiteitä?

Hiukan taustaa; Tilasin alkuvuodesta kaksi chilipurkkia poppamiehestä, toinen trinidad moriga scorpion, toinen carolina reaper.
Olin vähän hidas niiden aukaisussa joten ne iti vasta myöhempään keväällä.
Kasvoivat kesän aikana joten vaihdoin purkit saviruukkuihin. Ja jatkoivat kasvuaan. Arvelin ettei ne kukkisi ennen ensi vuotta? Siinä vaihdossa unohdin merkata ylös kumpi on kumpi, joten nyt voin vain arvailla kumpi lajike on kukassa?

Kuvassa lehdissä on läikkiä (kukkivassa, ei toisessa). Syy on että myöhempään kesällä siihen tuli jotain valkoista hometta lehtiin, ne kävivät veltoiksi ja alkoivat roikkua. Yritin etsiä ohjeita netistä, ja vaihto-ehtoina esitettiin joko joku sienimyrkky, tai mahdollisesti maito-emulsio. Maitoa ei ollut, ja kasvikauppa toisessa kaupungissa. Soijaa oli (käytän sitä kahviin), käytin sitä ja kumma kyllä se tuntui toimivan? Tosin nuo läiskät on ollut siitä lähtien...

Muuten, koko kasvun ajan kummatkin ovat olleet koko ajan siinä keittiön pöydällä. Ikkuna on lounaaseen ja juuri tässä talossa se mistä tulee eniten valoa. Ne kaksi saviruukuissa jotka myös pilkottavat kuvassa ja jakavat keittiön pöydän chilien kanssa ovat dracaena-pistokkaita(tuoksutraakki) jotka on katkaistu vanhasta korkeasta yksilöstä. Tähän mennessä kaikki neljä ovat pärjänneet hyvin keskenään.

Huru-ukko

Kun valoa on tarpeeksi chilit voi kukkia aika aikaisessa vaiheessa. Ei siitä haittaa ole.
Jos sitä (keino)valoa on oikein paljon, niin ne tekee sitten podejakin.

jutzi

Ja tohon kukkimiseen omaa kokemusta niin oli bioponisessa vesiviljelyssä nuo chilit ledien alla. Sit ku alotti ekan kerran kukkimisen teki 4 satoa peräjälkeen et jos olosuhteet kunnossa niin kukkiminen voi jatkuu pidemmällekkin aikavälille ja podia puskee vuoron perään :)

Moribrand

No, kiitos vastauksista, molemmille :). Saa nyt odottaa ja nähdä tuleeko niitä podeja. Niistä luultavasti näkisi kumpi lajike on kysymyksessä...

Mitä itse löysin kertomuksia chilin talvehtimisesta netistä, ei ollut kovin rohkaisevaa luettavaa, mutta ehkä hermoilin hiukan etuajassa...

Jomppe

No, pimeintä aikaahan tämä on että kohta on pahin takana, ihan hyvinvoiviltahan nuo näytti äkkivilkaisulla :)
Valo kun lisääntyy niin huhujen mukaan paremmin tuottaa talvehtineet, eli luota siihen ;)

Faraokaktus

Mullakin kukkii - tai ainakin yrittää kukkia - noi "väärään" tai ei-ehkä-optimaalisimpaan aikaan istutetut chilit juuri nyt.  Yksi pieni podin alku yhdessä Aji Fantasyssa. 

Kuvat:   https://docs.google.com/document/d/19XoINhU5j-UI1cYllXoaiceL79ftyfNoOv2jxnl_EuU/pub

Nyt on tosiaan pimein aika vuodesta, mutta varsinainen talvi - jos semmoista tänne edes tänä vuonna tulee - on vasta edessä.  Ois tosi hauskaa jos nuo pysyisivät kunnossa sinne kevääseen asti. 

Mulla on tossa ainakin Lemon Droppia, Aji Fantasya, Panambia ja ehkä yksi tai kaksi jotain muuta joiden nimien kanssa sekoilin kirjanpidossa.  Panambi on ainoa joka ei ole yrittänyt tehdä kukkia. 


Jomppe

Jo parin päivän pelkästään luonnonvalossa olohuoneen perällä hyllyn päällä olo tekee sen että tuo Birds eye baby pudottelee kukkia, nuppuja ja pikkuruisia podinalkuja. Jos vähänkään on lisävaloa tarjolla ja on tähän asti selvinnyt niin eiköhän ne kevääseen selviä :)

Moribrand

Ei siinä keittiön pöydällä varsinaisesti lisävaloa ole ollut. Mutta keittiön valaisuna on toiminut kaksi loisteputkea katossa siitä asti kun isovanhemmat vielä asuivat täällä. Kaipa niissä on tarpeeksi ytya kun ne useimmiten on päällä, päivisinkin, ja pitkälle iltaan (menen yleensä myöhään nukkumaan. Jos menen...(viikonloput)).