tammikuu 23, 2021, 06:29:25 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Aeldurin sähellykset - 2016

Aloittaja Aeldur, tammikuu 17, 2016, 16:54:02 ip

« edellinen - seuraava »

Aeldur

tammikuu 17, 2016, 16:54:02 ip Viimeisin muokkaus: huhtikuu 07, 2016, 08:55:39 ap käyttäjältä Aeldur
Pykäilenpä minäkin tänä vuonna jotain päiväkirjaa tänne. Viime vuonnahan tämä innostus lähti liikkeelle jostain Cayenne-siemenpussista, ja sitä kautta muutamaan baccatumiin. Kesällä hoivailin myös paria ostotainta, mutta Cayennen lailla heitin ne mäkeen kun niiden tuotanto oli syöty, koska niissä tuntui olevan jotain kutsumatonta ötökkäelämää, eivätkä ne olleet kovin hyvänmakuisiakaan. Tämän vuoden kasvateltaviksi tulee näillä näkymin itselle tähän mennessä pisin, mutta chilifoorumin meiningeillä kovin vaatimaton lista.

talvehtineita:
- Lemon Drop
- Inca Berry

uusia siemenestä:
- Trepadeira do Werner
- Aji Cristal
- Giant Rocoto
- Rhomboideum
- jotain jalluja
- Bolivian Rainbowta
- Pink Habanero
- Mysteerichili
- Paprika Somborka
- Kurtovska Kapia

Lisäksi yksi Orange habaneron pistokas toivottavasti pykää pian juuret  ;D

Mielenkiintoista tulee, sillä tälle kaudelle tulee niin ensimmäiset pubeni kuin myös chinenseni. Mihinhän suohon oon itteäni upottamassa  :-[

Lisäksi muita kuin chilejä tulee ainakin erilaisia yrttejä, ananaskirsikkaa, sekä hyasinttipapuja silmäniloksi.

Kasvit tulee osin sisälle ja osin parvekkeelle, sen mukaan miten lasittamattomalle partsille mahtuu. Viime vuosi meni kookoskuidussa kasvatellen, mutta täytyy varmaan sekoitella siihen jotain tänä vuonna kun tuntuu pysyvän liian kosteana liian pitkään.

Suunnitelmissa olisi kokeilla jotain varsien yhteenkieputtamissysteemiä Trepadeiran ja ehkä Bolivianin kanssa, vaikka kaksi tai kolmekin yksilöä samaan ruukkuun. Jospa niistä sais saksittua jonkinlaisia minipuita muistuttavia puskia, ei kuitenkaan boncheja.

Huomenna ESL:inmetsästykseen, että saisi taimille edes vähän valoa tässä pimeydessä.

Aeldur

Hohhoijaa. Tuli taas laitettua yrttimultaan nuo siemenet. En muistanut viime vuodelta, että siinä taimien kasvu jämähti täysin. Nyt sama homma; älyttömän hidasta edes ekan oikean lehtiparin tekeminen, jonka jälkeen lehdet alkavat hitaasti kalveta... Siispä multaostoksille. Noin pieniä määriä varten kun ei vielä viitsi kookosharkkoa alkaa turvottamaan  >:(

Nightfrost89

Hei, olen joskus vuosien varrella kerran tehnyt saman virheen, ja laittanut yrttimultaan.
Yrttimullan ongelmana on, ettei se ole riittävän kuohkeaa, jotta juuristo kehittyisi kunnolla. Mutta kyllä ne kasvit siitä vielä vauhtiin on saatavissa    :D

Ongelman ratkaisin muistaakseni käyttämällä ruukkusoraa tuon yrttimullan seassa (Myös perliitti tai muu rae lisää ilmavuutta). Se lisäsi ainakin omalla kohdalla kivasti juurikasvua.
Lisäksi suosittelen, että mikäli lannoitat jo taimia, pidä pieni tauko ja tarjoa kasveille vaikka Neudofixiä tai Clonexia kasteluvedessä lainnoitteen sijaan. Neudofix ja Clonex ovat juurikasvua edistäviä aineita, joilla saat juuret vauhtiin (Varmasti löytyy paljon muitakin juurikasvua edistäviä aineita, chilifoorumi on varsinainen arrearkku  ;D Täältä löydät varmasti kaiken tarvitsemasi :))


Aeldur

Kiitoksia vinkeistä! Menivät nyt tänään kaikki taimet aika omituiseen multasekoitukseen. Rakeita ja kuohkeutta ei ainakaan puutu. Lannoitellut en vielä olekaan. Katsellaan nyt oikeneeko lehdet ja lähtevätkö taas kasvamaan :)

Olispa kiva tosiaan kokeilla noita juurien kasvuun auttavia liemiä joskus  :o

Aeldur

Faaaaak... ehdin just iloita että näyttävät lähteneen kasvamaan ja sitten bongasin ekan harsosääskin lentelemässä taimissa... sota alkakoon :fire:  >:( :fire: Syksyllä niistä tuli oikea maanvaiva ja luulin hävittäneeni kun vaihdoin kaikkiin kukkiin mullat. Vituttaa jo valmiiksi.

Aeldur

Laitoin joka ikiseen ruukkuun ja purkkiin pinnalle akvaario- tai kissanhiekkaa, jonka jälkeen sääskiä on näkynyt tasan 1 (putkahti syvyyksistä, kun sorkin rahapuun multaa katsastaakseni kosteutta). Tuntuu toimivan siis ihan kiitettävästi ^-^

Aji Cristalit, vasemmalla, kasvaa melkein turhankin nopsaan, ja latvoinkin ne jo. Ne ja oikealla olevat Rhomboideumit kylvettiin samaan aikaan. Keskellä olevat Giant Rocotot kylvin tammikuun ensimmäisellä viikolla, toiset muutamaa viikkoa myöhemmin. Taitaa Baccat olla verrattain nopeita kasvamaan, tai sitten on jotenkin olosuhteet pielessä noilla muilla  :oSaisi nyt tulla tuota luonnonvaloa äkkiä lisää että saisi enemmänkin taimia laitettua. Lisävaloa kun ei ole yhtä surkeaa ESLiä enempää, eikä sen alle montaa mahdu. Ei meinaa kärsivällisyys riittää  >:D

Ananaskirsikat ovat kuolleen jo kahteen otteeseen... Kolmas satsi puskee mullasta parhaillaan. Miten perkeleessä porukka on saanut kaupan hedelmän siemenistä niitä kasvamaan, en tiedä...

Aeldur

helmikuu 29, 2016, 15:33:01 ip #6 Viimeisin muokkaus: helmikuu 29, 2016, 15:34:32 ip käyttäjältä Aeldur
Idätyslistalle lisättäväksi tuli Pink habanerot, kiitos ystävällisen chilifoorumilaisen sponsoroinnin. Pakko laittaa vielä kuva siemenkuoressa olevasta postimerkistä  ;D


Voi olla, että lisäksi tulee vielä Turbo pubekin

Nyt nauttimaan lopusta auringosta kun sitä viimeinkin on.

Aeldur

Hissukseen kasvaa kaikki. Mutta kasvaa kuitenkin. Talvehtineet Lemon drop ja Inca berry pukkaavat ahkerasti nuppuja.

On muuten tullut huomattua tässä n. viime viikon aikana että nuo Giant rocotot vetää jotain hidastettua tanssia koko päivän  ;D Iltaisin ollaan ihan suorassa, aamulla ennen kuin aurinko osuu ikkunaankaan ollaan kumarassa, päivän mittaan lehdet liikkuu ylös ja alas. Pitäispä virittää joku kamera niin pääsis katsomaan tuota nopeutettuna.

Aeldur

Taimikasvatukset alkavat räjähtämään käsiin ottaen huomioon valoisan tilan. Muutamaa kaktusta lukuun ottamatta huonekasvit ovat saaneet siirtyä varjoisammille paikoille siihen asti että saa satokasvien taimia siirrettyä ulos. Saatiin nimittäin ukon kanssa vuokrattua kaupungilta viljelypalsta. Ensimmäisenä päivänä kun niitä sai tiedustella oli vapaana vain kolme pienempää tilkkua; kannatti siis soittaa jo heti aamusta.

Seurauksena oli se, että siemeniä piti mennä hakemaan vielä sen kymmentä sorttia lisää laatikossa lojuvien lisäksi, ja osa niistä vaatii tietenkin esikasvattelua. Nyt ikkunalla alkaa olla ahdasta.
Muutama purkki on vielä lattialla. Omia vihanneksia ja juureksia olisi luvassa, jos vain osataan olla tappamatta niitä eikä tuholaiset iske  :) Olisipa mukava viedä joitakin parvekkeelle aikomiakin chilejä sinne avomaalle. Jos on jonkinlaista suojaisempaa paikkaa niin toisen Giant Rocotoista ainakin, vaikkapa.


Chililistallekin tuli vähän aikaa sitten vielä lisäystä, kun anoppi lähetti Serbiasta jotain capsicumin siemeniä. Toinen on miedosti tulinen suippo keltainen Paprika Somborka, toinen ilmeisesti suippo tuleton punainen paprika Kurtovska Kapia. Luulen, että ovat molemmat annuumeja. Näitä on tuloillaan nyt useampi taimi, osa jo itäneitä.

Alkuvuodesta idätetyt ottavat jo kivasti kiinni talvehtinutta Lemon dropia koon puolesta:


Piskuiset Bolivian rainbow kokeilin jo kietoa toisiinsa. Tuosta jatkan kunhan saavat pituutta lisää. Tarkoitus olisi kasvattaa sille jonkun verran vartta ja sitten muotoilla latvaa melko leveäksi; sateenvarjopuu ;D

Cheini

Makeen näkönen toi akvaario- kissanhiekka sekoitus :) onks se akvaariohiekka mustaa vai vääristääkö värit?
Musta kisuhiekka kuulostaa mustilta tassunjäljiltä  :thumbdown:
Joko tehdään kunnolla tai ei tehdä mitään