huhtikuu 02, 2020, 09:33:51 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Memsien ensimmäinen, 2016

Aloittaja Memsie, tammikuu 12, 2016, 00:02:42 ap

« edellinen - seuraava »

Jomppe


Memsie


Memsie

huhtikuu 16, 2016, 01:20:38 ap #22 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 16, 2016, 01:22:38 ap käyttäjältä Memsie
Vaihteeksi kuvia jostain muusta kuin taimista: viime viikon lautakaupassa käynnin ja yövuoron jälkeisten vapaiden jälkein sain vihdoin kasvihuoneeseen tulevan nft-kourun puurungon kasaan. Jalat tulevat vielä erikseen, niitä ei vielä ole. Seuraavaksi piti tietenkin testata, että riittäähän jo olemassaoleva vesipumppu nostamaan vettä ja puskemaan sitä letkussa riittävän pitkän matkan, ja riittihän se. Alla siis muutama kuva pelkästä rungosta ja sitten päälle tulevan allasmuovin ja veden kera. Allasmuovi tulee toki valmiiseen versioon jotenkin kiinni, nyt sitä vain mallailtiin. Edit: Ja kourun strategiset sisämitat siis n. 8x20x390cm.

Raakalautarunkoa osa 1.


.. ja osa 2.


Ja sitten allasmuovin kera.


Samalla voitte ihailla sotkua ja yleistä rekvisiittaa, multaakin näkyy edellispäivien ruukutusten jäljellä.
Tila itsessään on kyllä ihan paras: meidän rintamamietalo-kodin kyljessä on siis 60-luvulla rakennettu kyläkauppa-lisäsiipi, joka koostuu kuvissa näkyvästä takahuoneesta ja noin 2 tai 2,5 kertaa sen kokoisesta kauppatilasta, jossa on kaikenlaista muuta harrastuskampetta.

Huru-ukko

Näyttävät hyviltä. Minulla on samasta materiaalista tehdyt NFT (Huru-lootatm) kaukalot itselläni käytössä jo 3 vuotta.
Ei merkkejä vielä ikääntymisestä.

Eron vain että leveys on minulla 6" tuumaa, joka olisi saanut olla enemmän.
Kaksi kertaa tullut tilanne vastaan että tuli niin paljon juuristoa johonkin kasviin, että alkoi tulvimaan.
Muuta vahinkoa ei tullut kuin liemi kasvarin lattialle, josta valui multapenkin reunasta maahan.

Alkuun mullakin oli EVO muovi siellä kourussa, jonka kuitenkin poistin ekan vuoden jälkeen, koska mm. yksilautainen pohja, ja reunat liimattu ja ruuveilla kiinni. Ja EVO muovi herkkä reille.
Vuodot löytyi sitten oksanrei'istä, joihin ratsupaikka liimalla ja ruuvilla.

Vesipumpun letkun laitoin menemään heti sinne kouruun kannen läpi, ja sisällä toiseen päähän saakka. Näyttää olevan sinulla sama letku ja pumppu käytössä  ;D.       
  On riittävä. Eikä letku mene tukkoon pikku roskista joita systeemissä kiertää.
Etenkin jos bioponinen käytössä, itse käytän bakteereille ravintona vesiheinää alias pihatähkimöä, jota riittää kasvinmaassa ja on ilmaista.

Jätä puoli metriä tyhjää alapäähän, ettei juuristo tuki poiston läpivientiä. Suosittelen ainakin 25mm läpivientiä. Ja 5 tai korkeintaan 6 kasvia tuohon, vähän riippuu lajikkeesta ja lajista.
  Itselläni oli alkuun 50 cm välit, nyt metrin verran ettei tarvitse tehdä uusia kansia tai reittää vanhaa.

Hieno meininki  :).


Vuorikaskas

huhtikuu 19, 2016, 13:53:19 ip #24 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 19, 2016, 13:55:54 ip käyttäjältä Kasvirasva
Lainaus käyttäjältä: Memsie - huhtikuu 16, 2016, 01:20:38 ap
Alla siis muutama kuva pelkästä rungosta ja sitten päälle tulevan allasmuovin ja veden kera.


Minulla on suunnitteilla NFT myös.  Tuleeko sulla muuta kuin kasvit tuohon kourun pohjalle?  http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15995.msg328367#msg328367 (Memsie: NFT test run, kuvat)  Oletan että jos tuohon ei lisäisi mitään enää pohjalle, ei edes kangasta, niin kunhan vaan vesinoro osuu juurille, niin eiköhän siinä .... )

Memsie

Lainaus käyttäjältä: Kasvirasva - huhtikuu 19, 2016, 13:53:19 ip
Lainaus käyttäjältä: Memsie - huhtikuu 16, 2016, 01:20:38 ap
Alla siis muutama kuva pelkästä rungosta ja sitten päälle tulevan allasmuovin ja veden kera.


Minulla on suunnitteilla NFT myös.  Tuleeko sulla muuta kuin kasvit tuohon kourun pohjalle?  http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15995.msg328367#msg328367 (Memsie: NFT test run, kuvat)  Oletan että jos tuohon ei lisäisi mitään enää pohjalle, ei edes kangasta, niin kunhan vaan vesinoro osuu juurille, niin eiköhän siinä .... )


Tarkoitus olisi tulla vielä nft-kangas, joka itseasiassa odottelee Chilitarvikkeen myymälässä jo, että ehdin sen torstaina sieltä hakemaan. Siihen sitten kasvit kivivilloissa päälle, joskus kaukaisessa tulevaisuudessa kun kasvihuoneessa on tarpeeksi lämmintä.

Memsie

Oiskohan sitten vaikka vähän kasvikuvia ja kasvihuonettakin. Sekä viimeisenä rottakoiran työn tulokset..

Yleiskuva kasvihuoneesta. Ei vielä pahemmin viherrä. Pinta-ala kasvualustan pinnan tasalla tällä hetkellä 380x780cm. Siitä toki reunoissa vähän liian matalaa hyödynnettäväksi, tosin kasvualustakin vielä laskeutunee.


Kuvaa lähemmin. Pohjalla siis noin noin 30-50cm kerros kaninhäkeistä siivottua pehkua, eli olkea, heinää ja kaninkakkaa. Sitä on nyt pari päivää kasteltu ja kasvihuoneen ovet pidetty kiinni, jotta se lämpenee. Vähän on tasoittelua vielä tekemättä, ja vesi+lämpö+kävely saa kerroksen vielä vähän tiivistymään. Tähän siis istutetaan kasvit tekemällä pieni kuoppa, jonne hieman lannoitusta, turvetta ja sitten paakku, muuten siis kasvavat tuossa pehkussa.


Sisällä alkaa olla melkoinen viidakko, valtaosa tammikuussa idätetyistä chileistä ja paprikoista on liian isoja.. Olisi ehkä sietänyt latvoa aiemmin, mutta enää en raaski. Tukevoitukoot sitten kun pääsevät kasvihuoneeseen.


Tomaatit on siirretty viilempään, ja koska iso ikkuna antaa pohjoiseen, saavat vielä lisävaloa.


Pienimmät tomaatit, chilit ja paprikat hengailevat vielä loisteputken alla ja näyttävät oikein mukavilta. Nuppujakin tekevät jo, hassut.


Tarkkasilmäiset saattoivat aiemmasta kuvasta huomatakin vähän väriä. Marraskuussa kylvetyt Montufarit ovat ahkerina. Annoin kolmesta taimesta kahden kukkia mielensä mukaan, ja nyt niissä molemmissa alkaa olla 1-2 kypsää podia.


Tammikuussa kylvetyistä nypin nuput pariin kertaan, sitten en enää jaksanut. Ensimmäinen podi tästä porukasta on tarttunut Aji Fantasyyn.


Ja lopuksi vielä koiran saavutukset.. Oltiin vielä tuossa ulkona hoitamassa kaneja, kun koira ilmoitti, että tuolla kaninhäkissä on muuten joku alivuokralainen (kahden aikuisen kanin ja kuuden kaninpennun lisäksi siis). Ja koska tiedämme, että koira on niin kiltti, ettei tee mitään nyrkin kokoisille kaninpennuille, niin koira häkkiin kanien kaveriksi ja vähän pehkun kaiveluapua. Tulosta tuli, ja muutama reikä koiran kuonoon kyllä myös..

Cheini

Heh, katoin et koira seisoo lumen päällä..  :D
Mikäs eläin tuo oikein on? Lyhyt häntä, ruskea, törkeen iso.. vai onks koira pieni?  :)
Joko tehdään kunnolla tai ei tehdä mitään

Memsie

Koira on kyllä aika pieni, 5kg, mutta kyseinen rotta oli myös aivan juuttaan suuri. Ja harsolla tosiaan seisoo, ei onneksi enää lumella.

perniö

Meillä oli aikoinaan englanninkääpiöterrieri. Oli muuten järkyttävän paljon sisua pakattuna varsin tiiviiseen muotoon.
Jotain kertoo rodusta se, että tuon kokoinen rotta jää toiseksi.

Trioniska

kuinkas tuo kasvarin pohjan kanssa, onko toiminut hyvin?

Onko olkien tarkoitus eristää ja lannan käydessään lämmittää? vai ihan nollata rikkakasvien tuleminen pintaan?
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Memsie

On jäänyt foorumi vähän vähemmälle huomiolla, mutta joskohan sitä laittaisi tässä lähipäivinä kuviakin.

Kasvarin pohja on ainakin toistaiseksi toiminut moitteetta. Pääasiallinen tarkoitus on siis ihan toimia kasvualustana, koska allaoleva maa on tiukkaa savea. Pehku on ilmavaa ja toki ravinteikasta myös, siihen istutettavasti kasvit saavat istutuskuoppaan turvetta ja kourallisen kananlanta-pohjaista lannoitetta. Rikkaruohoja ei kyllä juurikaan tule, ainoastaan kasvihuoneen reunoilta. Muutamia sieniä tosin näkynyt. :D Näin kesäkeleillä pehku ei varsinaisesti pala/lämmitä.

Trioniska

Jep pitää näet kaikenlaista kikkakolmosta hankkia arsenaaliin niin joskus voi sitten heittää vasemmalla kädellä eteenpäin sitten joskus...  ;)

Onko esim. hevosen lannan sekaisesta pehkusta kokemusta vai meneekö liian vahvaksi jo? Kun kuulemma ruohosilpullakin pystyy jo lämmittämään kasvualustaa ja lannoittamaan samalla. Vai onko omassa kasvatteluissasi ihan pilotti menossa?

Savimaata myös omalla tontilla niin voi olla pätevä tapa omalla kohdalla jos ei turvetta tai muuta halua rahdata kehiin. Myös porrastettuun penkere kasvatteluihin ajattelin hyödyntää tuommoista ratkaisua, kun kerran ihan kasvualustanakin menee.
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Memsie

kesäkuu 29, 2016, 01:44:18 ap #33 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 29, 2016, 01:46:26 ap käyttäjältä Memsie
Hevosenlanta täytyy kompostoida ensin, se on muuten liian tiukkaa tavaraa suoraan kasvialustaksi, uskoisin. Kaninlanta on ns. kylmää lantaa ja sitä kärrätään tällä hetkellä suoraan siivottavista karsinoista ja häkeistä vielä kurpitsojen ja melonien kasvualustaksi. Kasvihuoneen pohja on pääosin ollut paikallaan talvesta saakka.
Kanien pehkunkin saa palamaan, mutta siihen tarvitaan käsittääkseni aika märkää tavaraa, tuo mitä mulla on käytössä sisältää sen verran paljon heinää ja olkea, että se on aika kuivaa. Eli tähän lämmityspuoleen en ota kantaa. :) Ruohosilpulla voi käsittääkseni saada kasveja jopa hengiltä, koska se voi kuumentua liikaakin. Meidän pehku sisältää myös kanien ruokakupistaan levittelemää kauraa, joten aina välillä pukkaa oraita, mutta se ei juuri haittaa.

Sitten kuvaspammia. :)

Yleiskuvaa, keskellä tomaattia, eniten vasemmalla matalia paprikoita, niiden ja tomaattien välillä varsin kärsineitä chilejä. Suhteessa valon ja hoidon määrään, täytyy ensi vuonna malttaa kylvää hieman myöhemmin..


Vähän kurjilta näyttävät chilit, ovat saaneet sisällä liian vähän valoa ja osaa kurittivat vihannespunkit. Nämä eivät ole olleet kovin kauaa kasvihuoneessa. Matalissa paprikoissa on oikeastaan kaikissa jo raakileita.


Kahta eri basilikaa, kahta eri munakoisoa ja kurkkuja.


Viime elokuussa sisälle kylvetty oranssi minipaprika tuntuu viihtyvän uudessa nft-kodissaan..


Samoin C. baccatum Kaleiskop voi jo varsin paksusti. Olihan muuten vaikeaa saada hyviä kuvia kasvihuoneen kapeilla hoitokäytävillä..


Jonkin sortin yleiskuvaa nft-kourusta. Huomatkaa mielettömän hieno alumiinifolio..


Ja sitten vielä kuvaa ulkoa. Suurin kurpitsa-auma, yhteensä 36 tainta, 12 lajiketta, 3 tainta kutakin. Kasvialustana lisää kaninpehkua.


Valkosipulia, kikhernettä ja papuja. Kikherneet ovat koeluontoisesti, nähtäväksi jää ehtivätkö tehdä satoa.


Puutarhatöitä piisaa, onneksi parempi puoliskoni pitää kitkemisestä.. Nimilapuilla on tapana hukkua ja/tai haalistua, joten kasvihuoneesta (niin kuin myös molemmista vihannesmaista ja kurpitsapenkeistä) on tehty kartat, joista voi bongailla kasveja sitten jos nimilapuista ei saa enää tolkkua. Pellolla nimilappuja ei juuri olekaan.
Kasvihuoneen seinän ja nft:n välissä kasvaa muutamaa eri melonilajiketta, saa nähdä kuinka niiden käy.

Tällaista tällä kertaa!

Memsie

Päivityspuolella on ollut hiljaista, vaikka kasvu on ollut reipasta sekä avomaalla että kasvihuoneessa. Valtaosa chileistä on tosin liian tulisia omaan suuhuni, mutta sen kyllä tiesinkin. Pikkuhiljaa kypsyvät tulettomat baccat ovat kyllä olleet mukavia.

Nyt vain kauhulla odottelen, että loppuiko oikein onnistunut vesiviljelykokeilu tähän. Allaolevassa ei kovin hyvässä kuvassa näkyy tilanne siinä vaiheessa, kun 3h sähkökatkon jälkeen kävin kaatamassa pari kastelukannullista vettä nft-kouruun. Nestejännitys palautui yllättävän nopeasti. Valitettavasti sen jälkeen piti lähteä yövuoroon, eikä ole oikeastaan tietoa, millaisia viritelmiä parempi puoliskoni sai sinne tehtyä. Saa nähdä mikä on huomisaamuna tilanne. Sähköt ovat olleen poikki klo 13 alkaen, arvioitu korjausaika on klo 04, mutta saa nähdä miten pitää kutinsa. Kasvihuone on sentään pystyssä. :DKurpitsamaakin on ottanut myrskytuulista osumaan, lehtiä on katkeillut paljon, mutta eiköhän siitä hyvä vielä tule.
Kuvassa ennen myrskyä..