heinäkuu 12, 2020, 08:53:12 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Herpiilin välivuosi 2015 Etelä-Karjalassa

Aloittaja Herpiili, maaliskuu 23, 2015, 00:20:33 ap

« edellinen - seuraava »

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: bluesman - kesäkuu 09, 2015, 23:35:12 ip
Hienolta näyttää tovariin osalta pistokastuotanto. Ovako jo kukkineet?


Muutama nuppu oli ennen muuttoa, mutta katosivat kun joutuivat olemaan viikon verran pimeydessä. Parvekkeelle siirtyneeseen tovariihin uskoisin nuppuja syntyvän lähiaikoina. Toinen hivenen heikompi yksilö on tällä hetkellä sisällä, eikä näy nuppuja.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Herpiili - toukokuu 31, 2015, 00:33:04 ap

Perun siemenistä huhtikuun puolivälin tienoilla itänyt näyttävät tältä näin toukokuun lopussa. PER017701, Keräysalue: San Martin, Peru. Ensimmäiset nuputkin näkyvillä latvustossa.


16 päivää myöhemmin onkin tapahtunut jo aika huimasti ottaen huomioon, että tuolloin 31.5. siirtelin nuo taimet 1,5L ruukuista 6L ruukkuihin.


Challuarurot 16.6.


Kukintahetket käsillä.

Tästä kyseisestä lajikkeesta en ole Perun ulkopuolelta löytänyt infoa ja siltäkin suunnalta pari hassua kuvaa ja sivumainintaa. Yksittäinen keskustelu löytyi jenkkifoorumilta ja sieltäkin vain arvailuja sen suhteen olisiko tämä mahdollisesti sama kuin Omnicolor ja ne muutamat kuvatkin ovat peräisin samoista julkaisuista joista satuin itsekin lajikkeesta muutaman kuvan löytämään.

Suurempia johtopäätöksiä ei vielä tässä kohtaa voi vetää, mutta ainakin toistaiseksi Omnicolorin suurin miinus, eli Chilivaarinkin havaitsema kissankusen tuoksu loistaa poissaolollaan.

Herpiili

Postissa saapui muutama maistiaispodi SecondBestFlamelta.Goat's Weed x Jalapeño Gaucho F1-hybridi.

Mehukkaita, eivät maistu hirveälle kuten Goat's Weed ja poltetta on varsin reippaasti  :D
Alkuun on havaittavissa hyvinkin jallumainen maku ja selvää makeutta. Hetken päästä iskeekin viiveellä voimakas ja hitaasti nouseva polte, joka viipyilee pitkään. Ei huano!

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Herpiili - kesäkuu 09, 2015, 19:39:54 ip
23 päivää myöhemmin (eli eilen) oli Capsicum tovariin pistokkaista juurtunut 10/10 ja Capsicum galapagoenseista 2/10.

32 päivää myöhemmin ja Capsicum galapagoensen pistokkaista juurtunut 5/10. Yksi galapagoensen pistokkaista nuutui ennen juurtumistaan.Tovariita laitoin 11.6. juurtumaan 24 kpl lisää parturoidessani kakkoskasvia, tällä kertaa pistokkaille suihkuttelin kahden ensimmäisen päivän ajan myös Cutting mistiä. Kuuden päivän jälkeen ensimmäinen pistokas pukkaa juurta sienen läpi. Katsotaanpa miten loppuerän kohdalla.

bluesman

 Loistavaa! Nyt tiedetään ettei tovariin suhteen olla pelkän siementuotannon varassa. Omat yritykseni juurruttaa tovariin pistokkaita turpeessa ovat päättyneet huonosti. Sienitsydeemi näyttää toimivalta.

HerpiiliMiten päästään harsosääskistä pysyvämmin eroon? No toki viettämällä ravintolapäivää ja kutsutaan 25 000 ruokavierasta.

Tilaus tehty eilen ja tänään saapuivat torjuntaeliöt perille. Samaan syssyyn tilasin 10x25cm liima-ansoja lentoliikennettä vastaan.
Myös BTi:tä on tulossa joskus ja se soveltuu myös käytettäväksi petopunkkien yhteydessä, joten harsosääskille koittavat kovat ajat.

Valmistaudutaanpa samalla seuraaviin kylvöihin...

tulimies


Herpiili

Lainaus käyttäjältä: tulimies - kesäkuu 23, 2015, 01:18:49 ap
Onko biotukset toimineet?


Hyvältä näyttää ainakin torjuntaeliöiden aktiivisuuden kannalta. Melkoisen vikkelästi näyttävät liikkuvan ja kasvualustan pinnalla noita näkyy kymmenittäin. Todellinen torjuntatehon taso näkyy vasta muutaman viikon viiveellä, sillä pidemmälle edenneisiin kehitysvaiheisiin nuo eivät taida leukojaan loksauttaa.

Kelta-ansoihin ei tosin parin viimeisen päivän aikana ole suuremmin saalista enää kertynyt, joten populaatio näyttäisi jo vähentyneen ja ainakin toistaiseksi näyttää hyvinkin järkevältä ratkaisulta. Jos harsosääskien kanssa on ongelmia tai haluaa varautua seuraavan kauden kylvöihin niin investointi on harkinnan arvoinen. 10 kelta-ansaa ja 25 000 harsosääskipetopunkkia maksoi toimituksineen 35,38€ (sisältäen Chiliyhdistyksen 10% jäsenalennuksen).

Ilmeisesti punkkien pitäisi selvitä pari kuukautta pelkällä vegeruoallakin, jos onnistuvat hävittämään koko harsosääskipopulaation ja punkkien määrä vaihtelee saatavilla olevan ravinnon mukaan.

Herpiili

Kaksi viikkoa on kulunut harsosääskipetopunkkien levityksestä ja eron kyllä huomaa. Lentoliikennettä ei ole enää ollut havaittavissa ja liima-ansojen saldokaan ei ole muutamaan päivään kasvanut. Ruukkujen käsittelyn yhteydessä hyötyeliöt ilmoittavat olemassaolostaan ja liikettä on havaittavissa kasvualustan pinnalla hyvinkin reippaasti  :D


Goat's Weed X Jalapeno Gaucho F1-hybridin pistokastaimi kituutti pari kuukautta 1,5L taimiruukussa ja punkkien saapumispäivänä poistin entisen kasvualustan sekä ruukutin pistokkaan 0,3L kertakäyttötuoppiin. Ruukutusvaiheessa tuolla pistokkaalla oli olematon juuristo ja sai sitten sekin osakseen petopunkkikäsittelyn. Nyt näyttää jo varsin hyvältä ja kompostoinnilta säästyttiin.


Aji Escabeche Rojo (Capsicum baccatum) alkoi juopottelemaan siinä määrin, että ruukunvaihto oli tarpeen. Päätyi 3 viikkoa sitten 1,5L ruukusta 6L ruukkuun ja vaikuttaa juuriston perusteella viihtyvän kookoksessa :)

Herpiili


Herpiili

Escabeche Rojo (C. baccatum). Lambayeque, Peru. Kasvutavaltaan muistuttaa paljon isopodista Aji Amarilloa, joskaan ei veny aivan yhtä korkeaksi. Kukka on kookas, joten melkoisen suuria podeja saattaa olla luvassa. Taitaapa mennä talvetuksiin, sillä tästä kasvista ei ole mitään tietoa saatavilla.Challuaruro (C. baccatum). San Martin, Peru. Muistuttaa ulkonäöltään hyvin paljon Omnicoloria, joskin keräysalueiden välillä on reilut 500km matkaa.


CAP 1472 (C. frutescens). Kerätty 1960 ja keruupaikka Acajutla, El Salvador. Erittäin hitaasti on kasvanut ja podit ovat täysi arvoitus.

Kun omaa satoa ei nyt pahemmin ollut, niin Heinältä tuli tilattua 7kg verran chiliä. Kattilassa kilon verran 4h omenasavua Bradleyllä osakseen saaneita keltaista rocotoa sekä puolisen kiloa Aji Amarilloa. Plus muut ainesosat, pohjana Hessin savumössöohje. Hyvää tuli, mutta sen verran herkullista ettei taida kauaa tuo kolmen ja puolen litran satsi vanheta.


Kilo MoA Scotch Bonnetia ja 0,25 kg Carolina Reaperia kävivät myöskin savustimen kautta.


Kastikkeiden keittely johti evakuointiin ja loppuvaiheessa pääsinkin jo esittelemään aikaansaannoksiani. Melkoisen riittoisaa ja maukasta kastiketta tuosta tuli :)

Tämän kesän kelit ovat olleet surkeat, nyt onneksi elokuussa on jo lämpöä ja jotain tapahtuu parvekkeellakin. Kypsytellään sitten vaikka ledien alla.

HerpiiliCapsicum flexuosum tuntuu olevan tänä vuonna hivenen oudolla päällä.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Herpiili - elokuu 11, 2015, 10:15:10 ap
Escabeche Rojo (C. baccatum). Lambayeque, Peru. Kasvutavaltaan muistuttaa paljon isopodista Aji Amarilloa, joskaan ei veny aivan yhtä korkeaksi. Kukka on kookas, joten melkoisen suuria podeja saattaa olla luvassa. Taitaapa mennä talvetuksiin, sillä tästä kasvista ei ole mitään tietoa saatavilla.


Tällä yksilöllä jäi viime kaudella sato kahteen podiin, eikä niistäkään ehtinyt kuin toinen kypsäksi asti.Tänä vuonna näyttää paremmalta :)

Herpiili

Facebookin ehkä parasta chiliantia tarjoilee Ajíes del Perú - Proyecto Capsicum, Huerto UNALM, Perulaisten kansallisen maatalousyliopiston chiliprojektin FB-sivu. Vink vink :)

jewe

Lainaus käyttäjältä: Herpiili - heinäkuu 06, 2016, 21:03:19 ip
Facebookin ehkä parasta chiliantia tarjoilee Ajíes del Perú - Proyecto Capsicum, Huerto UNALM, Perulaisten kansallisen maatalousyliopiston chiliprojektin FB-sivu. Vink vink :)


Puolisen vuotta olen yrittänyt lukea noita espanjanhöpinöitä huonolla menestyksellä. Nättiä kuvia kuitenkin kielitaidottomallekin.