tammikuu 15, 2021, 20:47:37 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Waltherin 2016 - ekat chilit

Aloittaja Walther, helmikuu 03, 2016, 18:22:40 ip

« edellinen - seuraava »

Walther

helmikuu 03, 2016, 18:22:40 ip Viimeisin muokkaus: helmikuu 06, 2016, 17:50:02 ip käyttäjältä Walther
Heimoi!

Pitkään on tullut chilejä syötyä ja pari lahjaksi saatua kaupan ruukkuchiliä aikanaan tullut tapettua. Tällä kertaa kuitenkin ajatus chilien kasvattamisesta lähti ihan itsestä - fataliiseeds:istä kirjekuorellinen (kiitokset!), ja ei muuta kuin multaa kippoihin.

Asiat eivät kuitenkaan ole menneet ihan kuin Strömsössä, ja tiedonhaun myötä eksyin tänne. Tästäpä debugaamaan:

Lajit:

- Aji Cristal (Hyvää, nam)
- Bird's Eye Baby (Nätti, jospa onnistuisi loihtimaan bonchin)
- Yellow Habanero (Habanerot on hyviä, oranssia ei ollut saatavilla)
- Hot tomato (Joku miedompi naposteltava ja helpommin lähestyttävä kavereille)

Tarvikkeet:

- Eldorado kukkamulta
- 20W normaali E27-kannan ESL
- Sumutepullolla maltillisesti vettä
- Kuituruukkuja / kertakäyttömukeja
- Laakeita pakasterasioita idätykseen

Idätyksen kanssa ei ollut mitään aiempaa kokemusta ja aluksi tuli sählättyä ties minkälaisien kikkailujen kanssa. Multaa ohuelti purkissa, vaihtelevasti erilaisia lämmitysvirityksiä, kuinka paljon kosteutta, kelmutettuna vai ei, jne. Viikon-kahden sisään ensimmäiset kuitenkin olivat itäneet ja ei muuta kuin siirtämään purkkeihin.

Pitkään aikaan mitään ei tuntunut tapahtuvan, pelkäsin osan kuolleen / vaurioituneen huonon idätyksen takia / tms. Lisää siemeniä itämään parhaimmaksi todetulla tavalla (ohuelti multaa, runsas kosteus, kelmu päälle, lämpöä) ja viikon sisään oli lisää sirkkalehdellisiä.

Tässäpä nykyinen kasa sirkkalehdellisiä taimia.

Aika on pysähtynyt - ottaen huomioon että osa näistä on pistetty itämään jo tammikuun alkupuolella. Missään ei ole vielä lisälehtiä, osassa pientä lisälehden kärkeä näkyy sirkkalehtien välissä. Nuo missä näyttää olevan jo neljä lehteä, ovat yhteen kieputettuja chilipareja.

Kasvun hitauden lisäksi harmia aiheuttaa ötökkähavainto. Joku pienenpieni valkoinen asia kiemurteli yhden taimen mullassa :( Kuvaa en saanut, erittäin pieni ja vikkelä tapaus. Lieköhän tuhoon tuomittu koko pöydällinen chilinalkuja? Ripsiäisthreadien kuvat ovat olleet aika ikäviä katsottavia ja tekstit tuntuvat kertovan että vastaan on vaikea taistella.


Mites tästä jatkamaan?

- Lisävaloa? Joissain threadeissa tunnutaan viittaavan että väh. 200W loisteputkea että yhtään mitään saa aikaan. Loisteputkissa opiskelijabudjettiystävälliset saattavat olla paloturvallisuusriski, ESL:t tuntuvat katoavan markkinoilta elohopean vuoksi, ja ledeistä tuntuu väellä olevan mielipiteet hyvin jakautuneita. Toisaalta Chiliwaarin blogissa tuntuu näkyvän hyviä tuloksia yhdelläkin 16 euron kiinalaisella "30W" (mitattu 17W) ledilampulla, jopa 20-30 tuhatta luksia...
- Kukkamulta pois, tilalle kissanhiekkaa/akadamaa/lecasoraa/perliittiä/ mitä näitä on? Kuulemma muissa materiaaleissa vaikeampi ötököiden mellastaa, pitääkö paikkansa?
- Mites nuo ötökät, pitääkö varmuuden vuoksi heittää kaikki taimet ja mullat pois ja tilata uudet siemenet?


Suuret kiitokset jo etukäteen avusta, ja pahoittelut pitkästä postauksesta.
Ihan vielä ei haluaisi luovuttaa näiden suhteen, vaikka helpoin ratkaisu olisikin ostaa chilit valmiina kaupasta :)

tp.teppet

aloittelija vasta näissä hommissa itsekkion mutta vastailenpa joihinkin kohtiin omien tietojeni varassa. viisaammat korjatkoon :)

tuolle määrälle taimia hankkisin ehdottomasti lisää valoa. itse opiskelija budjetilla tyydyin pienempään määrään kasveja kerralla ja porrastin idätyksiä jotta pienemmällä valon määrällä pärjäilin pidempään. Eli ei tietoa miten noin monelle saisi opiskelijabudjetilla valon riittämään. kuinka kauan pidät valoa päällä vuorokaudessa? onko luonnon valoa miten saatavilla? itsellä muutama kasvi eteläisellä ikkunalla lisävalona 36 w loisteputki ja pärjäilevät kohtuu hyvin ja kevään tullessa paremmin. piti nuo siirtä pois varsinaisen valon alta kun siellä ei tila riittänyt :)

sekoititko multaan lecasoraa, perliittiä, vermikuliittiä tms.? kuohkeuttaa multaa hyvin ja helpottaa juurien kasvua huomattavasti. ja omien kokemusten ja monien vinkkien mukaan taimimulta tai kaktusmulta varsinkin nuorille taimille parempaa, kun ei ole liikaa lannoitetta valmiiksi. Ruukun vaihdon jälkeen sitten tujumpaa multaa, itsellä turvemultaa, tuntuu olevan yleinen vinkki ja oman kokemuksen mukaan parempi. erityisesti baccantumit itsellä kärsivät alussa ja kipristelivät lehtiä kun laitoin heti vahvemmin lannoitettuun multaan erehdyksessä, verrattuna lajitovereihin jotka olin laittanut taimimultaan.

Ja ötököistä sen verran että mullan päälle lisäämäällä pari senttiä perliittiä tai muuta vastavaa ovat ainakin harsosääsket pysyneet aisoissa. onko lentäviä perkeleitä näkynyt kasvien lähellä? ja desinfiotko multaa kiehuvalla vedellä ennen kuin laitoit chilit itämään? muihin perkeleisiin en ole itse vielä törmännyt kuin harsosääskiin kun yhden satsin kanssa unohdin desinfioida mullan ja en heti saanut mitään katetta ruukkun kun oli sorat sun muut päässy loppumaan ja opintotukien saapumiseen meni vielä muutama päivä :)

lisää tietoa foorumi täynä jotan eikun kahlaamaan ;) tai viissaammat kertokoon :) tämä opiskelija lähtee nyt kaljalle

Chiljonka

Tervetuloa foorumille. Ei hätää, kasvisi ovat kuitenkin ihan terveen näköisiä. Kukkamulta tuppaa menemään aika tiiviiksi varsinkin päältä kasteltaessa, se hidastaa juurten kasvamista mutta kyllä ne siitä vielä lähtee kasvuun. Onko mitään reikiä kertiskuppien pohjassa, jos ei niin tee ja kastele alakautta tarvittaessa. Jotain kukkaraidia oon itse suihkinut hiukan jotain liikettä havaitessani, suihkuta kaukaa ettei kasvit jäädy, ja mieluiten silloin kun sammutat valon niin ehtii myrkyt tehota ennen haihtumistaan.

Tässä jotain apuja, lisäksi kannattaa foorumia selata runsaasti, varsinkin tuolta aloittelijoiden osiosta löytyy paljon apuja. :)

Everkistus

Opiskelijabudjettiin mahtuu ihan hyvin 36W ESLi motonetistä ja 9€ pöytälamppu IKEAsta. Sellaisella pärjää jo todella pitkälle :)

Varoituksen sana noiden kuituruukkujen kanssa: niitä saa kastella aivan älyttömästi. Itselläni kuivui 20 tainta niihin viime vuonna kun en älynny miten kuivaksi ne veti sen mullan kaikkialta muualta kuin pinnalta.

Walther

helmikuu 04, 2016, 18:49:32 ip #4 Viimeisin muokkaus: helmikuu 04, 2016, 19:00:58 ip käyttäjältä Walther
Päädyin puuttumaan ensin tuohon valon määrään.

20W ESL antoi kännykän mittarilla noin 4000 luksia taimien korkeudelle, ei hyvä.
Googlailun jälkeen näytti siltä, että 20W ESLit ovat noin 1000-1500 lumenin laitteita, joten kovin paljoa ei houkutellut 30-40W vaihtoehdotkaan - tuskinpa olisi kovin merkittävä parannus, varsinkin ottaen huonot puolet huomioon (elohopea, lämpö, mahtuuko kupuun)

Parhaaksi vaihtoehdoksi päätyi Airam LED Vakiokupu 16.5W, E27-kantaan menevä 1921 lumenin tapaus. On muuten kirkas! Tästä antaa samalta etäisyydeltä kännykän mittari noin 16 tuhatta luksia - tällä pitäisi pärjätä :)

Kannattaa muuten vilkaista Airamin sivuilta taulukoita. Näköjään saa aika isoja (1.2 - 1.5m) loisteputkia ostaa että edes niillä menee ohi tästä lumenimäärästä, ja silloin toki valo jakautuu suuremmalle alueelle. Kehitys kehittyy!

wipsu

Minä voisin ohjeistaa kärsivällisyydellä... ;) , ainakin omat sirkkataimet junnaavat pitkään pelkkinä sirkkalehtinä ennenkuin tuuppaaavat mitään oikean lehden näköistä kehiin. Valaistus sinulla on varmaan kohdillaan, jos ja kun eivät kasvata varttakaan lisää.

Hidasta kasvu on aluksi B)
Yks
Kaks
oho.

Jone1970

helmikuu 04, 2016, 20:57:22 ip #6 Viimeisin muokkaus: helmikuu 04, 2016, 21:46:29 ip käyttäjältä Jone1970
Varovaista mutta riittävää kastelua, paljon valoa sekä kärsivällisyyttä niin kyllä se siitä  :). Itsekin olen muutaman kerran noita kuitu/turveruukkuja kokeillut ja katsoin paremmaksi luopua niiden käytöstä, ne kun tuppaavat hajoamaan aika lyhyessä ajassa. Kasvatustarvikkeita myyvistä liikkeistä saa vastaavankokoisia muoviruukkuja, jotka eivät juuri mitään maksa ja kestävät käytössä monen monituista vuotta.
Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.

Everkistus

Tai sitten vaan istuttaa maitopurkkeihin, ne kestää sen taimikauden ihan hyvän ja niitä kertyy joka tapauksessa ihan itsestään :D

Walther

helmikuu 06, 2016, 17:06:16 ip #8 Viimeisin muokkaus: helmikuu 06, 2016, 17:30:37 ip käyttäjältä Walther
Ja virittely jatkuu :)

K-raudasta ostoksia: Puutarhan Kesä pikkupurkki + 14cm taimiruukkuja + kaukalo. Parempi istumapaikka taimille kunhan vähän kasvavat, pohjissa reiät jne.


Ensimmäinen teelusikan kärjellinen lisätty Puutarhan Kesää tuohon sumutepulloon - erittäin varovainen annos. Ohjeannostelu kuitenkin noille pikkuisille on teelusikka (5ml) per 10 litraa vettä, ja tuohon sumutepulloon mahtuu 0.65l.

Rainbow kevyt kissanhiekka tuntuu olevan vaikeaa löydettävää, kolmessa S-ryhmän liikkeessä tuli kierrettyä joista yhdessä sille oli edes hyllypaikkaa ja sekin tyhjä. Ehkä parempi onni joku toinen päivä.

Tässäpä kasvustatusta - ehkä ne vähän ovat kasvaneet tuosta aikaisemmasta, kukaties.


Tämän hetken vahvimpana porskuttaa menemään yksi Hot Tomato -yksilö:


...Saapa nähdä. Hot Tomato:a tuli tilattua kun Fataliin sivu kertoi miedohkoksi/mediumtuliseksi mutta foorumilla tuntuu väki pelottelevan että täysin tuleton paprika kasvanut. Ehkä nuo Aji Cristalit tuovat enemmän sitten sitä peruschiliä pöytään :) Ja koska mikäpä harrastus se semmoinen olisi joka ei lähtisi lapasesta, tuli tilattua täältä briteistä paria supertulista. En osannut päättää kahden väliltä, joten otin molemmat - mitäpä muutakaan kuin Carolina Reaperia ja Jigsawia :D Ilmeisesti on liian kauan siitä kun viimeksi esim. Nagaa syönyt kun uskalsi tilata.

Walther

Ääää.

Ötököitä bongattu  >:( Minun suuhun niiden chilien pitäisi mennä, eikä öttiäisten.
Arvauksia, mitä ötököitä nämä kukkamullan mukana tulleet nyt sitten ovat? Mites käymään näitä vastaan?

Aeldur

Jos tuo ei ole juuren pää (miltä näyttää mun silimään), niin vois olla harsosääsken toukka. Ite näin tuoreesta multapussista otetussa mullassa toukan, mut en ottanu sitä tosissani... ja niin, taimipurkeista noita kärpäsiä on sitte vähän väliä putkahdellut.

Walther

Juuren päitä näkyy kyllä myös, mutta tuo ympyröity noissa kahdessa kuvassa oli kyllä nopeasti liikkuva tapaus. Lieköhän juuri harsosääsken toukka sitten, nyt vaan miettimään altakasteluviritystä ja muita varotoimia...

Huru-ukko

helmikuu 08, 2016, 12:59:38 ip #12 Viimeisin muokkaus: helmikuu 08, 2016, 13:02:23 ip käyttäjältä Huru-ukko
Suojaa idätykset jos lautoilla. Taimimulta idätyksissä suojaa ruukut/dynot tms. Taimimultapusseista en vielä ole noita tavannut, liekkä toiset ?.

Osta keltaisia liima-ansoja, tee veteen ja pisaraan fairya tms. pesuainetta seos johon ne hukkuu.  Lisämausteena niissä on ollut viiniä liraus tai olutta, hunajaa ja kaikkea sellaista minkä voisi olettaa niitä kiinnostavan.

Tosin aikuinen harsosääski syö kuollutta kasvisolukkoa ruukusta muistaakseni.

Noilla toimilla et niitä hävitettyä saa, mutta kanta pysyy kurissa.

10 cm taimille ne ei enää saa mielestäni enää näkyvää vahinkoa. Jos niitä torjuu ansoilla.

Ruukku/lecasoran lisäily ruukkujen mullan päälle on huuhaata, se kärpänen mahtuu niistä raoista kevyesti sinne mullan pinnalle. Eikä ne muni sinne mullan pintaan, vaan kaivautuvat käsittääkseni niiin syvälle että löytyy kosteutta. Kuinka syvälle maksimissaan en osaa sanoa.

Altakastelussa jos sinne lautasen ja ruukun väliin jää rako, kuten yleensä aina siellä on joku kikkare tai ruukun rakenne on sellainen että sinne jää rakoja, niin ei toimi.

Toissa talvena yritin niitä myrkyttää milloin milläkin myrkyllä, ne katosi 3-5 päiväksi ja sitten niitä tuli taas. Toistin käsittelyn parikin kertaa 4 päivän välein yli kahden viikon ajan. Ei toiminut.

Siis aikuisiin kasveihin ennen toissa vuodenvaihdetta, ei taimiin tietenkään.

Spraymyrkyt on paras tapa paleluttaa taimet  :o.

Noiden mainitsemieni ansojen avulla niiden kanssa pärjää kyllä.

Enzeit

Tuo on kyllä aivan selvä hyppyhäntäinen, josta ei ole haittaa jo itäneille kasveille, itämättömien siementen sisustan ne saattaa syödä ennenkun siemen ehtii itää, eli jos uudelleenkäytät noita multia myöhemmin, niin steriloi se kiehuvalla vedellä ensin.
Voin olla väärässäkin.

Fundeeraaja

Noita löytyi meiläläiseltäkin. Kummasti häipyivät kun saivat mäntysuopaa niskaansa.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Walther

Supertulisia kehiin!

Kahta maailman tulisinta itämään, koska miksipä sitä vain yhdenlaista laittaisi:


Taimet jatkavat kasvuaan - ja Aji Cristaleista on itänyt *joka ikinen* :D Taitaapa sukulaiset ja kaverit saada taimilahjoituksia...


Walther

Jee, kasvaa!


Hurjaa vauhtia ruvennut kasvamaan chilit sen jälkeen kun lisäsi valoa ja tarjoili hieman puutarhan kesää.
Kymmenkunta taimea tuli jo lahjoitettua eteenpäinkin, kun oli niin paljon.

Carolina Reaper ja Fatalii Jigsaw kumpikin itäneet 3/3, joista Reaperit pudottaneet siemenen mutta Jigsaweista kahdella kypärä itsepäisesti päässä. Seurataan tilannetta.

Kelnozz

Lainaus käyttäjältä: Walther - helmikuu 06, 2016, 17:06:16 ip
Rainbow kevyt kissanhiekka tuntuu olevan vaikeaa löydettävää, kolmessa S-ryhmän liikkeessä tuli kierrettyä joista yhdessä sille oli edes hyllypaikkaa ja sekin tyhjä. Ehkä parempi onni joku toinen päivä.


Ainakin Turun seudulla jokaisesta Prismasta löytyy. Itse aloitin kokeilemaan tuolla viime syksynä ja harsosääski (+muut mahdolliset mullasta tunkevat öttiäiset) loistavat poissaolollaan.

Itse olen käyttänyt tuota lähinnä mullan katteena ja ohuena kerroksena ruukun pohjalla ruukkusoran kanssa. Varsinkin harsosääsket tarvitsevat sen n. 2cm kostean pintamullan lisääntyäkseen. Kuitenkin pieni varoitus tuon kanssa on paikallaan; eli moler -savi mistä tuo on valmistettu on ERITTÄIN kosteutta sitova, joten liikakastelun kanssa joutuu olemaan erityisen tarkka. Lisäksi päältä kastellessa on se vaara että kaikki vesi imeytyy kissanhiekkaan ja itse multa jää kuivaksi. Joten altakastelu tai isommilla kasveilla suoraan rungon kohdalle kastelu on suositeltavaa. Kannattaa myös pestä hiekka ennen käyttöä, koska se on parfymoitu. Onnistuu helposti siivilän kanssa. Kannattaa myös antaa sen hieman kuivahtaa ennen käyttöä.
One of God's own prototypes. Not meant for mass production. Too weird to live. Too rare to die.

Aeldur

helmikuu 25, 2016, 13:32:11 ip #18 Viimeisin muokkaus: helmikuu 25, 2016, 13:37:15 ip käyttäjältä Aeldur
Lainaus käyttäjältä: Kelnozz - helmikuu 22, 2016, 04:08:30 ap
Kannattaa myös pestä hiekka ennen käyttöä, koska se on parfymoitu. Onnistuu helposti siivilän kanssa.


Joo, komppaan... tänään peseskelin taas lisää tuota kissanhiekkaa ja aloin miettimään, että josko sitä myytäis jossakin hajustamattomana. Nimittäin se haju on kyllä sellainen mummon parfyymi potenssiin kaksi, että alkaa etoa :-* ja huolellisesta siivilähuuhdonnasta huolimatta joskus tulee vieno jälkituoksu kun purkkeja kastelee. Lisäksi oma siivilä on kai aavistuksen liian suurireikäinen kun pienimmät rakeet tuppaavat tulemaan läpi, ja viemäri tuskin kiittää tästä. Muuten kyllä toimivaa tavaraa.

edit: ja kuluu muuten vettä aika paljon ton huuhdonnassa.

Walther

helmikuu 26, 2016, 21:27:03 ip #19 Viimeisin muokkaus: helmikuu 26, 2016, 21:59:58 ip käyttäjältä Walther
Ja lisää päivitystä!

Uusi lampunjalka + toinen 16.5W 1921lm led, lisää valoa. Taimien kohdalla 10-20 tuhatta luksia.
Samalla myös isoimpien taimien siirto uusiin purkkeihin, parempaan multaan. Hupaisaa puuhaa tuo mullan irroittelu ja juurien pesu :D

Kissanhiekka-ajatuksesta tuli luovuttua, muun muassa hajusteesta varoittelujen vuoksi. Lecasoraa salaojitukseksi ja katteeksi.
Pientä punomistakin on tullut kokeiltua, saa nähdä millaisia varsia tulee isompana.