helmikuu 23, 2020, 00:52:25 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Ansui 2016

Aloittaja ansui, helmikuu 07, 2016, 20:02:07 ip

« edellinen - seuraava »

ansui

helmikuu 07, 2016, 20:02:07 ip Viimeisin muokkaus: helmikuu 14, 2016, 12:00:50 ip käyttäjältä ansui
Moi,

Uusi kasvo kehissä. Toinen vuosi kasvattelua edessä mutta nyt meinasin raapustella jotain talteenkin. Viime kausi meni vähän kokeillessa ja kesän reissut aiheutti satokuolemia ja syksy/alku"talvi" meni työkiireissä niin osa talvehtimaan tarkoitetuista pääsi kuivumaan ja kuolemaan mm. kaikki Pubescencikset. Vähän myöhään olen liikenteessä mutta onhan tässä vielä kautta jäljellä ;)

Talven yli olohuoneen isojen ikkunoiden alla kiduttelin Rocatoa, Aji Cristallia, Lemon Droppia, Habanero Redia ja Scotch Bonnettia sekä Inca Berryä tai Piriziä (laput kadonneet enkä muista kumman kannoin sisälle). Hengissä selvinneet on nyt vedetty tapeiksi ja osittain uusiin multiin sekä hieman pienempiin ruukkuihin ottamaan vauhtia.

Viime kesänä kasvattelin puutarhaturpeessa ja ulkona puutarhaturpeen/peltomullan sekoituksessa. Samat alustat käytössä myös tällä kaudella. Viime vuoden kokemuksella puskat pääsee heti kelien antaessa myöten ulkoviljelyyn maahan, kasvatuslavalle (rakennusprojektia keväälle) sekä saaveihin. Pensaisden kasvu ja satoisuus oli ulkokasvatuksessa huomattavasti parempi kuin sisällä.

Tässä vaiheessa valoina on kaksi kappaletta 36W:n "päivänvalo" ledispotteja mallia Made in China. Noiden peitto loppuu aika nopeasti kesken, joten meinasin tilailla tässä lähipäivinä vielä toiset kaksi kappaletta.

Siemeniä keräilin viime kesän sadosta omiin tarpeisiin. Siemenet pistän lautalta multiin heti kun juuri alkaa työntyä ulos.

Itävyydet päivitelty 10.2.2016.

Lautta 1 (1.2.2016) omista siemenistä:
6 x Habanero Caribian Red (itänyt 6/6)
6 x Rocato Gourmet (itänyt 6/6)
6 x Aji Cristal (itänyt 6/6)
6 x Jalapeno (itänyt 6/6)
6 x Poblano (itänyt 6/6)
6 x Lantern (itänyt 5/6)
6 x Lemon Drop (itänyt 5/6)
3 x Minipaprika Red (itänyt 2/3)
3 x Piriz siirretty uudelle lautalle
3 x Rocoto Guatemala Orange siirretty uudelle lautalle

Osa tuon 1. lautan kasvateista on menossa kavereille.

Lautta 2 (3.2.2016):
2 x Locato (itänyt 2/2)
2 x Aji Benito (itänyt 1/2) toinen tummui ja jää itämättä
2 x Harold St. Bartz (itänyt 1/2) toinen tummui ja jää itämättä
2 x Rocoto Red Peruvian siirretty uudelle lautalle
2 x Moruga Scorpion siirretty uudelle lautalle
2 x Naga Morich siirretty uudelle lautalle

Uusia siemeniä tilasin Fataliilta viime viikolla:
Aji Norteno
Cheiro Roxa
Naranga
Pieto de Moca
Pimenta Preta
Pimenta Diomar
Pimenta Lagrima
Serrano Huasteco
Ultra Pube

Katsotaan mitä kaikkea noista pääsee lautalle ja mitä ei. Vauhtisokeus on vähän päällä. Tosin on tuolla pihalla tilaa puskille.

Tappeina:
Rocato
Aji Cristal x 2
Lemon Drop x 2
Habanero Red
Scotch Bonnet
Inca Berry tai Piriz

Kukkivina karsittuina puskina:
Rocato
Habanero Red

Tässähän tätä. Jatkoa seuraa ehkä jopa kuvien kera kunhan tilanne vähän kehittyy.

ottulo

Tervetuloa!

Kohtalainen lista sulla, kasvatustilaa taitaa ainakin olla. Multa löytyy ainakin Pink Habaneroa jaettavaksi asti. Starfishiä on vain muutama siemen, joten niitä en viitsisi luovuttaa, kun en ole itsekään ehtinyt kasvattaa vielä. Vaihtariksi kelpaisi ainakin Aji Cristal, jota jostain syystä ei ole jäänyt omaan siemenpankkiin yhtään jemmaan. Toki jos muualta löytyy molemmat lajikkeet kerralla, niin turha kahta vaihtaria sitten on tehdä, mulla kun on kasvatettavaa tarpeeksi ilman tuota Cristaliakin. :D

ansui

Kiitos kiitos. Joo, tilaa on ihan kohtuullisesti. Eipä nuo vielä tilaa vaadi mutta varmasti vähän ahtaampaa tulee ennen toukokuuta. Tosin osa on tosiaan menossa kavereille kunhan muutaman lehtiparin tekevät. Kesällä sitten terassilla ja pihamaalla.

Talvehtijat viettivät vaimon kiusaksi aikaa olohuoneen korkeiden ikkunoiden äärellä jossa saa hyvin sitä vähäistä valoa mitä on tarjolla näillä Suomen leveysasteilla. Toisaalta siinä myös ikkunat hohkaa kylmää kovimmilla pakkasilla. Lemon drop ja Rocato työnsivät podia aina joulukuulle asti..

Tehdään vaan vaihtareita. Eipä tuolla ole väliä jos muualtakin löytyisi. Saadaan ainakin sulle tota Cristallia. Jatketaan varmaan yksityisviestillä osoitteista yms. :thumbup:

Jame

Tervetuloa!
Hyvältä vaikuttaa vaikka vasta toiselle kaudelle lähdetään. Ahtaus on tuttua kun yleensä itämisprosentti on aika hyvä. Itse lähdin tälle kaudelle idättämään vain kahta siementä per lajike. Paristakymmenestä lajista vain Fataliilta tulleet Pimenta Lagrimat ja siemenketjukirjeen Trinidad Douglah jättivät itämättä.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

ansui

Joo, viime vuonna itämisprosentti taisi olla tasan 100. Nyt lähinnä mielenkiinnosta kokeilin noita omia siemeniä isommilla määrillä ja takaraivossa oli noi kavereiden pyynnöt kanssa. Uusia pistin vain 2 siementä per lajike.

Se unohtui mainita, että vedinhän minä noista tapeiksi menneistä myös muutamia pistokkaita kun pakkasten aikana olleet aurinkopäivät saivat chilit työntämään uutta lehteä. Katsotaan miten niiden kanssa käy. Niin hullua kuin se onkin niin tuon kiinaledin alla ainakin Habaneron pistokkaat rupesivat saman tien työntämään nuppuja esille. Tosin saattoihan ne olla tulossa jo tuon aurinkokuurin seurauksena.

ansui

helmikuu 10, 2016, 10:22:05 ap #5 Viimeisin muokkaus: helmikuu 18, 2016, 14:35:56 ip käyttäjältä ansui


Fataliin kirje tuli eilen ja uusia siemeniä lensi heti lautalle ja osa vanhoista itämättömistä siirtyi samalle lautalle. Ei ollut ihan näin paljon tarkoitus idättää mutta bonuksena tuli sen verran mielenkiintoisia siemeniä, että pitäähän niitä testata. Parvekkeelle ja terassille mahtuu kyllä euron ämpäreitä. Ennen pihakautta tosin voi tulla vähän ahdasta jos valoon näitä haluaa pistää. Aurinkoinen kevät auttaisi isosti niin voisi hyötykäyttää luonnonvaloa. Heti joutui lisälappuja tuhraamaan kun osa unohtui kirjoittaa lautalle ennen veden kaatamista.

Itämiset päivitelty 14.2.2016

Eli uusi lautta 9.2.2016:
1 x Aji Benito lisäidätys (itänyt 1/1)
2 x Pimenta Diomar (itänyt 2/2)
2 x Peito de Moca (0/2)
2 x Naranca (itänyt 2/2)
2 x Pimenta Lagrima (0/3) toinen alkuperäisistä muutti väriä radikaalisti lautalla niin pistin varuiksi ylimääräisen siemenen
2 x Cheiro Roxa (itänyt 3/7) koko pussi nyt lautalla, näissä on jotain mätää kun siemenet ei turpoa muiden lailla ja osa tummuu. yksi sentään suostui itämään. UPDATE: oho, kaksi muutakin on itänyt
2 x Ultra Pube (itänyt 2/2)
2 x Pimenta Preta (0/2)
2 x Trinidad Perfume (itänyt 2/2)
2 x Aji Norteno (itänyt 2/2)
2 x Pequante (itänyt 2/2)
2 x Aji Angelo (itänyt 1/2)
2 x Serrano Huasteco (itänyt 2/2)

Vanhalta lautalta siirtyi:
2 x Naga Morich (0/2)
2 x Moruga Scorpion (itänyt 2/2)
2 x Rocoto Guatemala Orange (itänyt 1/2)
2 x Rocoto Red Peruvian (0/2)
2 x Kaupan hollanti Habanero (itänyt 2/2)

Pari viime hetken lisäystä 10.2.2016 vielä, kun Ottulon kirje tuli päivällä:
2 x Pink Habanero (0/2)
2 x Champion (0/2)
3 x Chilaca, joista yksi tuo seuraavan postauksen haljennut  (0/3)

Jokohan nuo nyt riittäisivät :)

Ja vielä kiellon päälle meni tämä 11.2.2016:
4 x Topeto Rosso eli italialainen paksulihainen minipaprika (itänyt 2/4)

Ja vielä yksi lisää 15.2.2016:
2 x Starfish (0/2)

ansuiHuomasin, että yksi Chilacan siemen oli haljennut lautalla, kun oli kosteutta saanut. Juuri pilkottaa tuosta raosta, eli kai se tuosta lähtee itämään vai onko muita kokemuksia? Lähinnä vaan, että heitänkö varmuudeksi uuden siemenen jo lautalle?

Chilivaari

Heittäisin varmuuden vuoksi uuden.
Minulla on jonkun kerran ollut tuollaisia. Ne oli peratessa veitsellä vahingoitettuja ja itu tuli nopeasti, jopa alle vuorokauden, mutta mustui sitten ennen sirkkalehtiä.


Huru-ukko

Niitä tulee helposti peratessa.
Olisikohan näistä iso osa niitä joista postin mankelia syytetään.
Kun samassa kuoressa on hyviä siemenpusseja ja joistakin sitten löytyy  niitä "murusia".

ottulo

Saattaa hyvin olla, että olen turhan ronskisti perannut. Ei kuitenkaan tule joka siementä erikseen käsiteltyä. Jos niistä ei yksikään tahdo itää niin voin tietty laittaa uusia, mutta samaa erää nuo kaikki on niin en tiedä auttaako se.

Jame

Minullakaan ei ole nuo Pimenta Lagrimat itäneet vaikka ovat hiljattain Fataliilta tilatusta pussista peräisin. Saas nähdä miten niiden kanssa käy. Vähän ihmettelin niiden ruskeaa väriä.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

ansui

helmikuu 12, 2016, 01:24:54 ap #11 Viimeisin muokkaus: helmikuu 14, 2016, 12:02:18 ip käyttäjältä ansui
Ottulo, eipä tuossa mitään. Ei ollut omalle kohdalle moista osunut niin piti ihmetellä ääneen. Pistin toisen siemenen varuiksi lautalle.

Lagrimat on tosiaan erikoisen tummia, samoin kuin esim. Naga Morichit.

ansui

Tänään oli vuorossa kypäräpäiden pelastusoperaatioita kaksin kappalein.

Minipaprika oli päättänyt kasvaa siemenkuoren läpi ja usean päivän kostuttelusta huolimatta se ei saanut sirkkalehtiä aukaistua. Vapautusoperaatiossa oli käytössä perinteiset Fiskarin keittösakset joilla sain silpaistua siemenen reunasta ohuen ohuen siivun pois sillä seurauksella, että lehdet vapautuivat. Tosin sirkkalehtien kärjet oli niin tiukasti siemenen sisässä että ne napsahtivat poikki. Eiköhän tuosta kuitenkin selvitä.

Toinen kypäräpää oli Jalapeno joka ei halunnut luopua siitä millään. Tämäkin sankari oli saanut vesitipan päällensä aina kun kuljin taimenrivistön ohi. Käytössä taas Fiskarssit joilla sain nirhattya pehmenneestä siemenestä vain hieman reunaa ulottumatta sisällä rullalla oleviin sirkkalehtiin. Tämän seurauksena siemenen kuorikalvo irtosia ja lehdet saavat nyt valoa vaikka ovatkin vielä osittain siemenen sisällä. Enempää en tuota uskaltanut saksia vaan jatkan pehmittelyä ja katson pari päivää työntääkö tuo lehdet esille ihan itsestään.

ansui

helmikuu 18, 2016, 14:46:53 ip #13 Viimeisin muokkaus: helmikuu 18, 2016, 15:13:17 ip käyttäjältä ansui


Sirkkalehtiä pukkaa ja satunnaisten harsosääskien liiskausten vuoksi pommitin nyt taimiruukut perunalla. Saavat imeä toukkia itseensä, jonka jälkeen luvassa on mäntysuopakastelu ja täytän ruukut pintaan asti varmasti öttiäisistä puhtaalla mulla. Tarkoituksella jätetty täyttövara tuli tarpeeseen.Osa aiemmin keskemmällä olleista Rocatoista on ottanut väriäkin ihan huolella. Kiinan poikien ledispotit siis toimii tosin päädyin investoimaan pariin alennuksessa olleeseen Maxilight 65W:seen ESL+heijastin pakettiin VPluxilta. Kävin äsken paketin noukkimassa Matkahuollosta, eli illalla pääsee asennushommiin.

Jälkikäteen tosin tulin miettineeksi, että olisi pitänyt ottaa vähän isommat. Nyt menee mittailuksi mahtuisiko noihin tilaamiini heijastimiin isommat ESLit, kun nuo alennusheijastimet ovat mallia joka suunnalta suljetut.
Jomppe

Samat Maxilight 65w ESL:it Vpluxilta myös täällä käytössä, hintansa väärtit mielestäni :thumbup:
Yksi puute vain on, kuten kirjoititkin, luultavasti ei juurikaan isommat ESL:it mahdu kyseiseen heijastimeen.
Ehkä 100wattiset vielä menee, mutta isommat ei taida mahtua.
Omissa systeemeissä tuo ei ole haitaksi, kun akvaarion lämmöt nousisi liian koviksi isoilla lampuilla. Nyt jo mennään aivan ylärajoilla.

ansui

helmikuu 18, 2016, 15:24:09 ip #15 Viimeisin muokkaus: helmikuu 18, 2016, 15:26:17 ip käyttäjältä ansui
Lainaus käyttäjältä: Jomppe - helmikuu 18, 2016, 15:07:49 ip
Samat Maxilight 65w ESL:it Vpluxilta myös täällä käytössä, hintansa väärtit mielestäni :thumbup:
Yksi puute vain on, kuten kirjoititkin, luultavasti ei juurikaan isommat ESL:it mahdu kyseiseen heijastimeen.
Ehkä 100wattiset vielä menee, mutta isommat ei taida mahtua.
Omissa systeemeissä tuo ei ole haitaksi, kun akvaarion lämmöt nousisi liian koviksi isoilla lampuilla. Nyt jo mennään aivan ylärajoilla.


Kiva kuulla, ettei valinta mennyt ihan metsään näiden kanssa. Katselin tuossa juuri Advanced Starin sivuilta speksejä noista lampuista kun niitä ei tuolla VPluxissa ollut tarjolla.

65w lampun pituus 250mm
125w lampun pituus 335mm

Mielenkiintoinen detalji on se, että 200w:n lampulle ilmoitetaan samat mitat kuin 125w lampulle.

No oli miten oli niin toi ero kuullostaa sen verran isolta, että ei varmaan mahdu toi isompi lamppu kun heijastimen pituus oli VPluxin tietojen mukaan 350mm.

Omalla kohdalla nämä oli mietitty puhtaasti tähän taimenten kasvatukseen ja tarpeen tullen lisävaloksi. Kohta kevätaurinko paistaa ja tarjolla on 4 metriä isoa ikkunaa etelän suuntaan.

Jomppe

Joo, juuri kävin vilkuilemassa lamppuja ja pari senttiä jää tämän 65w päästä välimatkaa varjostimen reunaan, eli pelivara on tosi pieni.

ansui

helmikuu 18, 2016, 19:20:54 ip #17 Viimeisin muokkaus: helmikuu 18, 2016, 22:05:27 ip käyttäjältä ansuiNyt on uudet valot sipistelty paikoilleen ja ledit säädetty tappien päälle. Ihan mukavasti näyttää antavan valoa tuo 65 wattinenkin. Jostain muistan lukeneeni, ettei nämä eslit muka lämpenisi mutta en minä ainakaan lähtisi tuota putkea paljain käsin ruuvaamaan irti. En edes osaa kuvitella miten kuumana nuo 200-300 watin eslit käyvät.Aiemmin mainitsemani kypärän leikkausoperaation toipilas, eli minipaprika on palautunut hyvin. Lehdet on vähän mutkalla ja kärjet jäivät operaatiopöydälle mutta sieltä se jo työntää ensimmäisiä oikeita lehtiä esille.

Jomppe

Kanta lämpiää eniten, itse putkien alla ei merkittävästi tunnu lämpöä kädelle. Kosketettaessa tietenkin.. Vaatii hanskat :D
Ja kärsii aika liki olla kasvit; akvaariossa hydrossa majaileva Minipaprikan lähimmät isoimmat lehdet on n. 10 cm päässä lampusta ilman mitään oireita.

Vaikka tuo on suljettu tila(taitaa olla 120l akvaario), missä lämpö on aika korkea(28-30c), niin ei sielläkään lämpö hirveästi haittaa kuin muutamissa tapauksissa. Aji Cachucha ei kasvanut ja aloitti kasvun heti pois akvaariosta päästyään, ja Trepadeira Werner sekä Piriz ei pitänyt liiasta lämmöstä/valosta.
Ruusukkeelle kasvoivat molemmat ja piristyivät vasta akvaariosta pois päästyään, kasvu oli heti tervettä. Tiputtelevat nyt rytyssä/rullalla olevat pois.
Muuta syytä en keksinyt kuin yllämainitut valo tai lämpö. Sama koski myös pientä Yellow Rocotoa, joka majailee kaktus/kylvömullassa.

Early Jalapeno pääsi suoraan lampun alle ja virittäytyi heti kunnon kasvuun ja poditukseen.
Tietää jatkossa sen, ettei akvaarion sisälle passaa jättää "isoksi" asti kuin näitä kuuman ja kuivan maan chilejä.

Eli ei ne rehut ihan herkästi näillä pala, jos siis sitä tuolla meinasit :)ansui

En meinnannut vaan lähinnä tällaisia kommentteja tuolla ESL-ketjussa:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12928.msg285856#msg285856