elokuu 05, 2020, 17:04:04 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Kysy mitä vaan !

Aloittaja Huru-ukko, maaliskuu 08, 2016, 08:45:15 ap

« edellinen - seuraava »

sorrii

Samanlaisia "simpukoita" oli mun lapsuudessa mummolan mökillä: Punelian järvellä. Hiekkapohjainen ja täysin kirkasta lähdevettä... Toisessa päässä samaa järveä on muuten Marskin Maja. Ne on vaan sinpukoita sanoisi Sorrii 6v...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Siika

Mikäs se pitää myyrät loitolla tulppaanipenkistä,siis muu ku kissa?,laittelin juuri n 400 sipulia piiloon mullan alle niinku oon pruukannu tähän aikoihin tehä,ny vaan nuita siimahäntiä liikkeellä kovin.
Tärkeintä ei ole voitto, vaan paras palkinto.

Huru-ukko

Kumpia ne on, vesimyyriä, peltomyyriä vai kontiaisia alias maamyyrä?.

 Peltomyyrä syö kasvien tyviä ja oksia maan pinnalla ja lumen alla. Vesimyyrä puolestaan tekee tunneleita ja syö esimerkiksi juuria. Maamyyrä/kontiainen ei tee kasvituhoja.

Täällä on huuhaa neuvoja mistä kopioin testit https://yle.fi/uutiset/3-5347238.

Vesimyyrällä reikä on multakasan sivussa, siitä erotat.

Siika

Mie veikkaan peltomyyrää,talvella net pirulaiset hyökkäävät,eräs kevät oli vain yksi tulppaani kuin kiusalla jätetty,viimiset vuodet hävikki ollut pientä mutta pahaa pelkään tänä talvena.
Tärkeintä ei ole voitto, vaan paras palkinto.

Huru-ukko

syyskuu 13, 2019, 22:07:09 ip #64 Viimeisin muokkaus: syyskuu 13, 2019, 22:08:50 ip käyttäjältä Huru-ukko
Peltomyyrähän syö maanpäällisiä osia kasveista, joten jos olet tulppaanien sipulit haudannut maan alle ei pitäisi huolta olla.

Jos aiemmipina vuosina on tuhoja ollut, ne on vesimyyrien työtä. Kulkuaukko löytyy multakasan alta melko keskeltä kasaa. Siis ei oikeasti kulkuaukko, ne vaan työntää ylimääräisen mullan siitä aukosta pois.

Parina vuonna yritin niitä nitistää, totesin että se on yhtä palkitsevaa kuin ampua rastaita suojaammattomalta mansikkamaalta, sitä sotaa ei voi voittaa.

narttu

Mihin he.......n täältä on väki kadonnut? :o  :'(

Nimimerkillä: Tyhjää saa pyytämättäkin. :(
"Sometimes you have to be a bitch to get things done." <br />― Madonna

Siika

No nyt sähköimmeiset!   Kun kytken kaksi akkua rinnakkain(ei sarjaan) niin ulosottohan on toisen plussasta ja toisen miinuksesta,siihen myös syöttöjännite aurinkopaneleiden säätimeltä,tämä selvä......mutta voiko yhtäaikaa ottaa ulos tästä em mainitusta ja sitten toisista plus-miinus navoista(jälleen toisen - ja toisen plus?Mitä tämä vaikuttaa akkujen sielunelämään tms?
Tärkeintä ei ole voitto, vaan paras palkinto.

sorrii

Lainaus käyttäjältä: Siika - huhtikuu 04, 2020, 14:50:42 ip...akkujen sielunelämään tms?

En oo sähköimmeinen, mutta teeitseukko ja tutkin viimeksi tuota mainittua sielunfilosofiaa aika paljon, kun laajensin mökillä akkusysteemeitä. Tein päätelmiä viisaampien jutuista:
Kovasti teoriassa mietitään kuinka virta kulkisi suorinta tietä ja mahdollisimman pienillä sisäisillä häviöillä ja niihin rinnankytkentäjohtoihin tuli ohjeita joissa johtimet on jopa 16mm2 ja pituus minimoitu 15cm asettamalla akut niiin että navat on mahdollisimman lähekkäin ... Sitten rivikaupalla matemaattista jargonia vastuksista ja virroista tai-mitä-ne-nyt-oli ... Sitten toisaalla joku profeessori ilmoitti ettei noilla käytännön merkitystä ole kuitenkaan.

Itse kytkin navat kuten edellisessä vietissäkin kuvataan. Pääasiallinen kytkentä sekä lataukseen että kuormaan tapahtuu samoista navoista. Sitten lisäsin toisen ulostulon ja latauksen agregaatilta niihin vapaana oleviin napoihin .. ??? ??? Ei se systeemi ole kahdessa vuodessa räjähtänyt ja on toiminut virheettömästi. Siitä "extra-liitännästä" oon vienyt ulkokaapelilla valovirtaa puuliiteriin ja kerran ladannut muutaman tunnin bensalla.

Paneeli on 270W/24V ja akut 2x220Ah/12V - Lataussäädin MPT-säädin joka tunnistaa ja säätää oikeat jännitteet:
Hyvin riittää jääkaapille sekä valaistus ja telkkari joka päällä joka ilta 6 tuntia ...  ;) ..ja radio tietysti

((tämä kytkentä siksi, että napoihin on aika vaikea saada fyysisesti mahtumaan liitäntöjä kahta enempää. Itse järkeilin että kun virta kulkee johdoissa valon nopeutta niin eihän tuommoinen akku ehdi huomaamaan mistä päästä se virta tuloo ja mihin suuntaan menöö ... :) :) :) ))
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Siika - huhtikuu 04, 2020, 14:50:42 ipNo nyt sähköimmeiset!   Kun kytken kaksi akkua rinnakkain(ei sarjaan) niin ulosottohan on toisen plussasta ja toisen miinuksesta,siihen myös syöttöjännite aurinkopaneleiden säätimeltä,tämä selvä......mutta voiko yhtäaikaa ottaa ulos tästä em mainitusta ja sitten toisista plus-miinus navoista(jälleen toisen - ja toisen plus?Mitä tämä vaikuttaa akkujen sielunelämään tms?

Samalla tavalla se virtaa syö, jos se on kantava idea. Sielunelämästä en osaa sanoa. Sillä korkeudella kyllä yksikin uloslähtö riittänee akkuje tyhjenemisen.
Uteliaisuudesta mitä haet tuolla mahdollisuudella?.Siika

No ku.....mulla tuossa systeemissä niin perusteellisen paljon ulosottoja että alkuperäisen paikan akkukengän molemmat ruuvit jo kukkurallaan niin otin uudelle invertterille lähdöt toisesta kulmasta.....sama yhdistemä akkuhan se on mutta  nuista molekyyleistä yms koskaan tiä
Tärkeintä ei ole voitto, vaan paras palkinto.

sorrii

Se on juuri sama tilanne mitä selitin ed viestissä ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Siika

jahaas...onkos kekään maalannu ns kakskomponetti liimalla esim venettä ja unohtanu laittaa kovettimen..huoh..
mitäs tuon kanssa pitäs tehdä? eipä ollunna kovetinta matkassa ja muistin lukia ohjeet kuten aina tehdyn työn jälkeen purkista.....ny on uusi maaliprk ja kovetin autossa mutta välimatkaa alukseen 100km joten tältäpäivältä homma jääpi...kuis käy?
Tärkeintä ei ole voitto, vaan paras palkinto.

Huru-ukko

kesäkuu 02, 2020, 21:32:35 ip #72 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 02, 2020, 21:35:57 ip käyttäjältä Huru-ukko
Älä murehdi, ei se kovetu ennenkuin sivelet siihen lisää maalia jossa on kovetinta. Ei ihan fakta tieto, mutta olettaisin niin. Muistelisin että joskus kauan sitten lasikuiduttaessa olisi kovetin unohtunut, se korjattiin seuraavana aamuna lisäämällä hartsiin kovetinta RIITTÄVÄSTI ja hiukan ohennettiin sitä että olisi notkeampaa sivellä ja sekoittuisi paremmin hiukan jäheämmäksi muuttuneeseen hartsiin.

En nyt tiedä onko parempaa tapaa kuin 35 vuotta sitten.

 

Siika

juu melko kuiva oli,vetasin purkkiin kunnonsatsin kovetetta,ohentanukkin olisin mutta aine oli 6v vanhaa(sain rahat takas plus kahvetta)eikä tullu purkista ulos,no vetasin uuen pinnan ja ny sit katotaan kuin käy..on siinä ny ainaki maalia ;D  ;D  ;D
Tärkeintä ei ole voitto, vaan paras palkinto.

Siika

Veneestä tuli loistava...vaan mikäpä on selitys kun tuuligeneraattorini tuottaa säätimelle paljon virtaa mutta jännite pysyy matalana..esim kovissa puuskissa jännite n 9v ja virta n 7-8amp...säädin ns hybridi eli siihen tulee 300w paneeli ja toi 500w tuuligenu,genusta tulee mcmk 2x6 plus 6 josta kaikki kolme vaihetta tulee säätimelle..paneelin jannite/virta ok..mulla siis kaksi säädintä akustolle(500ah) toiseen säätimeen tulee kahdelta panelilta 40v(sarjassa) ja virrat ok....miksi siis genun jännite ei nouse? mystistä...
Tärkeintä ei ole voitto, vaan paras palkinto.

Rince

Lainaus käyttäjältä: Siika - kesäkuu 08, 2020, 20:16:36 ipVeneestä tuli loistava...vaan mikäpä on selitys kun tuuligeneraattorini tuottaa säätimelle paljon virtaa mutta jännite pysyy matalana..esim kovissa puuskissa jännite n 9v ja virta n 7-8amp...säädin ns hybridi eli siihen tulee 300w paneeli ja toi 500w tuuligenu,genusta tulee mcmk 2x6 plus 6 josta kaikki kolme vaihetta tulee säätimelle..paneelin jannite/virta ok..mulla siis kaksi säädintä akustolle(500ah) toiseen säätimeen tulee kahdelta panelilta 40v(sarjassa) ja virrat ok....miksi siis genun jännite ei nouse? mystistä...
Sen pitäisi siis antaa 12v? Jotain varmaan väärin kytketty... kokeile kytkeä irti paneeli säätimestä, eli niin että vain tuuligeneraattori on siinä kiinni.

sorrii

Voiko säätimeen kytkeä samaan aikaan eri jännitteisiä paneeleita tai tuuligenuja??

Itsellä nykyisessä säätimessä on tuloliitäntäkin vain yhdelle, eli paneelille (24V) ja akusto on 12V (pari 220Ah/12V rinnan. Tässä oli alkuun säädin jossa olisi ollut kaksi sisääntuloa: Muisteliisin että vaikka säädin sovittaa jännitteet oikein 12V akuille 24V paneelilta, niin toisenkin paneelin olisi sitten pitänyt olla 24V ...
((palautin muuten ensimmäisen lataussäätimen, kun siinä oli aktiivinen tuuletus joka huusi kuin pölynimuri ainakun paistoi aurinko! Nykyinen MPT-säädin on samantehoinen, mutta ei tuuletinta: Ei mitenkään erityisesti kuumene vaikka lataa parhaimmillaan yli 200W))
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Siika

juu nuot hybridi mppt säätimet sallivat paneelit/tuuligenut,kummallakin vain on maks watit eli mulla esim 600w tuulelle ja 500w auringolle,12v järjestelmä eli paneelit ei saa olla sarjassa vaan rinnan.Toinen säädin on vain auringolle maks 30A ja 160v,itse olen alkanut epäileen kaapelia mcmk 2x6 plus6 jossa olen käyttänyt nk vaipan yhdelle tulo vaiheelle(genulta tulee kolmevaiheisena säätimelle jossa sulakkeet jokaiselle vaiheelle),jospa tuo nk vaippakupari ei ole hyä ratkaisu...mcmk 3x6 plus6 on seuraava hankinta.....
Tärkeintä ei ole voitto, vaan paras palkinto.

sorrii

 ???  ???  ???
Lainaus käyttäjältä: Siika - kesäkuu 10, 2020, 09:03:30 ap...maks 30A ja 160v,itse olen alkanut epäileen kaapelia mcmk 2x6 plus6 jossa olen käyttänyt nk vaipan yhdelle tulo vaiheelle(genulta tulee kolmevaiheisena säätimelle jossa sulakkeet jokaiselle vaiheelle),jospa tuo nk vaippakupari ei ole hyä ratkaisu...mcmk 3x6 plus6 on seuraava hankinta.....

Valehtelen että ymmärsin ...  8)

Onhan vähä eri kaliiberin systeemit. Mulla 60m2 mökin (led)valot, 100 l. jääkaapppi ja 22¨ telkkari 24W: 270W aurinkopaneeli, 30A MPPT-säädin ja 2x220Ah akut. Pellepelottoman ohjeilla asennettu, ja toimii hyvin. Aina se säädin näyttää vaan hymynaamaa. Eikös se ole hyvä ...  :D  :D  :D

... Hintaa tuli (ilman telkkaria ja jääkaappia) ~800€ ...  ;)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Rince

Lainaus käyttäjältä: Siika - kesäkuu 10, 2020, 09:03:30 apitse olen alkanut epäileen kaapelia mcmk 2x6 plus6 jossa olen käyttänyt nk vaipan yhdelle tulo vaiheelle(genulta tulee kolmevaiheisena säätimelle jossa sulakkeet jokaiselle vaiheelle),jospa tuo nk vaippakupari ei ole hyä ratkaisu...mcmk 3x6 plus6 on seuraava hankinta.....

Kyllä tuon 2x6+6 pitäisi mielestäni toimia ihan yhtä hyvin. Kupari mikä kupari, kunhan on tarpeeksi pinta-alaa ja kytkennät on tehty hyvin.