helmikuu 17, 2020, 12:37:05 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Pitkäikäiset villit jotka kasvavat pituutta sekä leveyttä

Aloittaja Dillep, maaliskuu 10, 2016, 20:51:01 ip

« edellinen - seuraava »

Dillep

Moro. Olisiko ihmisillä ehdotuksia mitkä villit olisivat isoiksi kasvavia, ei niin yht'äkkiä kuolevia lajikkeita? Ajatuksena olisi itsellä kasvattaa jokin villi josta voisin vuosia nauttia sekä ulkonäöllisesti että hedelmien muodossa. Herbiilillä oli Capsicum galapagoense joka oli aika mukavan näköinen isohko puska, mutta mitkä kaikki villit käyttäytyvät näin? Puumainen runko kiehtoo minua sekä se, että tätä voisi pitää perus jukkapalmun sijaan ympäri vuoden sisällä ja ulkona. Ehdotuksia otetaan vastaan ja tietenkin jos jollain on tarjolla hyviä lajikkeita niin otan mieluusti vastaan  ::)

Huru-ukko

maaliskuu 10, 2016, 21:00:31 ip #1 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 10, 2016, 21:03:20 ip käyttäjältä Huru-ukko
Kaikki chilit on käsittääkseni monivuotisia. Syksyteurastus tapahtuu tilanpuutteen vuoksi.

Kysymykseen niin C.chinenset kasvattavat oikeissa olosuhteissa paksut puumaiset rungot, ja saanee pidettyä leikkaamalla kuosissa.

Villeistä ei ole tietoa.

Dillep

Juu itsellänikin on muutama pari vuotta vanhaa lajiketta ja hyvällä mallilla ovat. Nyt kuitenkin tuli tämä villi innostus ja tällaiset on hakusessa. Mm. scotch bonnet moa esim toista vuotta mutta aika pienehkö on. Haluisin lähinnä vaikka pai metriä korkeaksi kasvavaa puurunkoiseksi muuttuvaa villiä, lähinnä näkisi samalla kuinka hyvin osaa hoitaa  ::) Mutta joo... Lähinnä villit kiinnostaa koska nämä "perus chilit" tulee yleensä kauden päätteeksi kompostoitua.

Dillep

Tähän lisäkis, ei haittaa vaikka kasvu lähtisi totaalisen lapasesta koska sekin on "koristekasvina" chilillä mielestäni hieno ominaisuus :)

Trioniska

Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

ottulo

Puumaisista villeistä ekana tulee mieleen C. rhomboideum. En sitä ole vielä saanut itse aikaiseksi kasvattaa, vaikka pari siementäkin taitaa jemmassa olla.

Chiliwikissä on siitä juttua: http://www.chiliwiki.fi/index.php?title=Capsicum_rhomboideum
kuten myös Fataliin sivuilla: http://fatalii.net/Chile_Peppers/Species/C_rhomboideum

Dillep

Lainaus käyttäjältä: Trioniska - maaliskuu 10, 2016, 21:32:47 ip
Toisaalla tuommoinen ;)

http://www.fatalii.net/richards_jalapeno.pdf


Tuota olenkin ihaillut muutaman kerran  :) Itsellä Gaucho toista vuotta pinnistelemässä mutta uskoisin että ei tuon vertaista tule :D Ideana olisi siis, että kesäisin ulkona/kasvarissa ja talvisin ikkunan edessä koristekasvina. Tietenkin suuri plussa jos marjat ovat hyvän makuisia  :)

Lainaus käyttäjältä: ottulo - maaliskuu 10, 2016, 21:39:32 ip
Puumaisista villeistä ekana tulee mieleen C. rhomboideum. En sitä ole vielä saanut itse aikaiseksi kasvattaa, vaikka pari siementäkin taitaa jemmassa olla.

Chiliwikissä on siitä juttua: http://www.chiliwiki.fi/index.php?title=Capsicum_rhomboideum
kuten myös Fataliin sivuilla: http://fatalii.net/Chile_Peppers/Species/C_rhomboideum


Tämä voisi olla yksi vaihtoehto, onko tietoa minkäikäiseksi rhomboideum elää?  Kukat ovat kyllä hienon näköisiä  :D Galapagoense kiinnostaisi myös koska tosiaan päämääränä tästä kyseisestä kasvista olisi saata huonekasvi talveksi joka esteettisesti olisi kaunis seka pyrkimys itsellä kasvattaa kyseistä kasvia vaikka 10 vuotta  ;D

Aji Inferno

Jos isoja, komeita ja pitkäikäisiä villichilejä etsii, tulee mieleen muutamia aika takuuvarmoja lajeja. Ekana tietysti Tepin eli C.annuum var. glabrisculum. Siitä kasvaa komea pikku puu. Helppohoitoinenkin on. Suunnilleen samaa kokoluokkaa ja jos mahdollista, vieläkin helpompi kasvatti on "Iso Ulupica" eli C.cardenasiin isomarjainen versio. Monet C.praetermissumit ovat myös samaa sarjaa. Kaikki erittäin suositeltavia, hienoja chilejä myös aromin puolesta! Kaikki myös keskenänsä varsin erilaisia.

ottulo

Lainaus käyttäjältä: Dillep - maaliskuu 10, 2016, 22:49:34 ip
Tämä voisi olla yksi vaihtoehto, onko tietoa minkäikäiseksi rhomboideum elää?


Täytyy tunnustaa, etten ole kuullut villien eliniänodotteiden eroista, joten oletan, ettei laji vaikuta mahdottomasti. Ehkä ennemmin kannattaa siis vertailla kasvien ulkonäköä (ja helppohoitoisuutta tms kriteerejä, joita pidät tärkeinä), ja valita sen (tai niiden) perusteella. Ainahan voi kasvattaa kahta - kolmea kasvia rinnan ja tehdä lopullinen valinta vasta kun on pakko... ;)

Dillep

Pitääpi pähkäillä. Itselläni on kaksi ilmeisesti puolivilliksi luokiteltua Florida Wild Birdiä toista vuotta kasvamassa. Kauniitä pieniä puskia jotka tekee jatkuvalla syötöllä tulisia mauttomia marjoja. Ulupica largea on myös pari kasvia joskin vasta muutaman kuukauden ikäisiä, ja toinen kuivui alussa lähes kokonaan eli puolet pienempi. Tepin tai jokin c. Praetermissum voisi olla varteen otettava vaihtoehto. En haluaisi kovin montaa "puuta" alkaa kasvattamaan koska: tilanpuute :) tai ei vielä, mutta tulee varmasti olemaan. FWB: tulen säästämään, on niin kivan näköisiä ja ulupica larget ajattelin myös säästää. Ja kaikku muut 30 kasvia säästän myös :D kunnes tajuan ettei mahdu ja hävitän ne. Mutta joo kyllä seuraavaan talvetukseen tulee menemää n. 10 kasvia. Lisä hankaluutena on ehkä ensi kuussa suoritettava muutto reilun 300km päähän ja viimeisimmät baccat ja annuumit on nyt sirkoilla. Saa nähä miten käy :)

Sent from my Lumia 900 using Tapatalk