Kirjoittaja Aihe: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi  (Luettu 11098 kertaa)

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« : Huhtikuu 23, 2016, 12:47:52 ip »
On kylmä huhtikuu, pakkasen puolella öisin ja vain lyhyesti on aurinkoa näkynyt.  Eilen satoi rakeita.  2,7x5m huone tuli rakennettua loppukesästä, johon nyt laitoin 2,7x1,25m taimipöydän ja sähköpatterin sen alle sekä ympäröin muovilla.  Sisältä sinne kannoin paprikat joita on noin 70 kpl.  Näkyy siellä myös muutama pieni tomaatti valkoisissa pikareissa.  Ensimmäisen yön alin lämpötila pöydän päällä näytti 5 astetta.   Jos aurinko näkyy nousee lämpötila äkkiä liiaksikin.  Mutta kyllä oli kiva päästä ulos talosta noitten kanssa!

Eilisiltaiset kuvat.


Pöydästä muoviin on matalimmillaan 80cm.


650W
Tämänvuotiset lajikkeet.

Tutuimmat, joista olen jo saanut hyvin satoa:

Aji Fantacy
Lemon Drop

Barbere Coffee Brown
Herculenaum Pompeii
Super Chili
Red Serenade
Early Jalapeno

Lantern

Locato


Viimevuotisia suunnilleen bontseina talvehtineita, joista en päässyt vielä oikein jyvälle.  (Olihan kesäkin kylmä ja kasvihuone valmistui vasta elokuuksi.):

Congo Yellow
7 Pot Yellow
Harold St. Barts
Harold St. Barts Green
Chocolate Fatalii
CGN 21500
Naga Morich

Tabasco Greenleaf


Uusia tuttavuuksia tälle kaudelle:

Peruvian Red Rocoto

Bubba
Aji Norteno
Piriz
Peruvian Giallo Arancio
Trepadeira Werner
Aji Fantacy Sparkly White


Habanero Red Mayan
Trinidad Perfume
Orange Blob

PI 322717

Turkish Pepper

Minipaprika Orange
Minipaprika Red
Ramiro
Ramiro Orange


Viimeisestä ryhmästä näkee että pikkelssin laimennosta on tähtäimessä jos sattuisi että tulisimmatkin Chinencet tuottaisivat hyvin hedelmää.  :)  Muutenhan tähänastisia suosikkejani tuoreina esim. leivän päällä syötäviksi  ovat olleet Lemon Drop ja uusimpana Locato.  http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15582.msg328452#new

Idätyksiä tein vuodenvaihteesta eteenpäin noin kuukauden välein.  14.3 ihan viimeisiä, mutta ne taitaa jäädä vähän jälkeen.


« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 06, 2016, 14:22:16 ip kirjoittanut Vuorikaskas »

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« Vastaus #1 : Huhtikuu 23, 2016, 14:42:31 ip »
Aurinko paistoi pienen hetken vain ja sitten tuli raekuuro.  Kosteaa on kasveilla, ihan huurussa ja tätä pitää seurata ettei vain homehdu.   Kylmä ja kostea ei ole hyvä yhdistelmä.  Nyt kuitenkin 24 astetta pöydän päällä juurien lomasta mitattuna, mutta samassa kohtaa yön alin kävi 5 asteessa.  Huoneessa muuten nyt noin 10 astetta.

Kuvat äsken klo 14.15« Viimeksi muokattu: Huhtikuu 23, 2016, 17:04:44 ip kirjoittanut Vuorikaskas »

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« Vastaus #2 : Toukokuu 01, 2016, 11:52:58 ap »
No niin, aurinko paistelee ja aurinkoiselta näyttää sääennustekin ja ensi viikolla lämpiäisi lisää ja olisi jo yli 12 tuntia yli 10 astetta.  Pitkä ennuste kertoo:  Viikon keskilämpötila on ennusteen kahdella ensimmäisellä viikolla (2.—15.5.) koko maassa tavanomaista korkeampi, kun taas kahdella viimeisellä viikolla (16.—29.5.) viikon keskilämpötilassa ei ole missään päin maata selvää poikkeamaa suuntaan tai toiseen.   Tässä on jo hilkulla alkaa istutuksiin ja purkaa taimipöytä, josta meinaan tehdä NFT:n ehtiessä.

Huoneen alin yölämpötila on ollut viikon aikana  1-4 astetta ja taimipöydällä 3-9.
Vaaksan syvyydellä maassa on vielä 8 astetta viileää.  Panee hieman miettimään onko ihan vielä istutusaika, mutta kaipa se siitä nyt päivittäin nousee.  Kuumaa kasveluvettä vielä istutuksen yhteydessä.


Ramiro, Minipaprika, idätys 12.2.  Cuor di bue -tomaatti id14.3 ja Red ball -ruusukaali id16.4  Noin 2 litraa turvetta pusseissa. Tomaatti juuri istutettu pikku idätysruukusta.
Muuten kasvihuone on paikallisesti kylmällä kohtaa ja esimerkiksi yön lämpötilat ovat olleet säännönmukaisesti kylmempiä kuin Karjaan täsmäsää kertoo. Nollan alapuolella kävi viime yönäkin (ja kasvarin sisällä +1).  Kun katson Salon Kiikalan lentokentän tietoja, niin alkaa olla yhdenmukaisia.  http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/raasepori/karjaa?forecast=long

Kasvarin alaosaan pitänee lisätä harsoa ja sitten varmaan istutuspuuhiin.   ^-^

NFT:n osalta mietin vielä teenkö tuosta 9mm filmivanerista polyuretaanimassalla liimaamalla vai tekisikö epoksilla liimaten päällystämättömästä vanerista.  Epoksia ja polyesterihartsia mulla on venehommia varten muutenkin varastossa isohkot pänikät.  Ja vielä on kolmaskin vaihtoehto että tämä ensimmäinen vesiviljelykokeilu olisi ihan vaan laudasta ja muovilla päällystettynä, missä ei ainakaan tulisi sitten turhaa materiaalikulua jos ei homma jatkukaan kokeilua pitemmälle.


« Viimeksi muokattu: Toukokuu 01, 2016, 13:07:15 ip kirjoittanut Vuorikaskas »

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« Vastaus #3 : Toukokuu 02, 2016, 13:09:19 ip »
Avasin taimipyödän muovit eilen ja sammutin patterin.  Lisäksi istutin kokeeksi pari kasvia huoneen kulmaan ruukkuineen (pusseineen).  Taimipöydällä mittari on käynyt nollassa tai ehkä jopa -1/3 asteessa.  Huoneen kulmassa toinen (tarkastamaton) mittari on käynyt 0,0 asteessa.

Osa hennoimmista pienistä Early Jalapenoista vähän nuukahtivat taimipöydällä, saattaa yksi jopa kuollakin. Olin niitä juuri eilen istuttanut mikä vaikutti. edit.  Nehän piristyi ihan hyvin jokainen.


Erinomainen mittari. Nämä olivat yön näin. Ramiro ja Minipaprika.  Vasemmanpuoleinen hieman roikottaa verraten eiliseen.  Minimilämpötila mittarissa oli 0,0 astetta.   Pitäisi tarkistaa mittari paremmin, kun tämän toiminta on melko outoa.  Johdon päässä ulkona nimittäin näytti minimiksi 1,3 astetta. 
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 02, 2016, 18:04:26 ip kirjoittanut Vuorikaskas »

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« Vastaus #4 : Toukokuu 03, 2016, 21:39:11 ip »
Tuo digimittari näytti jotain logiikkaa vaihteeksi.  Ulkona oli 0,0 ja sisällä 1,3 viime yönä.  (Oli kyllä taas patteri päällä.)  Vaan ehkäpä en viimeksi huomannut miinusmerkkiä kun ulkona oli muka lämpimämpää kuin sisällä.  Nyt on patteri taas pois päältä ja kai pysyykin.

Kasveja istutettu 26kpl!  Mahtoiko tulla liian tiheään.


Congo Yellow 3kpl
Chocolate Fatalii
Habanero Red Mayan 2kpl
CGN 21500
Naga Morish
7pot Yellow
Harold Barts
Harold Barts Green 2 kpl
Tabasco Greenleaf
Red Serenade
Minipaprika Orange 3 kpl
Minipaprika Red 3 kpl
Ramiro Orange 2 kpl
Ramiro 4 kpl

Yhteensä 26 kpl maassa. ----------------------------------------------------------


Aamulla näyttää hyvältä.  Kuvassa näkyy alimmat lukemat, Out-anturi on tosiaan huoneen ulkopuolella.Mutta toisessa päässä huonetta, alamäen puolella, on käynyt halla!   :o  Siellä oli mun Baccatumit.  Saas nähdä tokeneeko ne kokonaan tuosta.  Pikku sivuhaara alhaalla näyttää pahimmalta.


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laitoin nyt digimittarin anturin pakastimeen kokeeksi ja onhan siinä ihan selkeä miinusmerkki.  edit.  Oli nyt lisänä analoginenkin pakastimessa.  Analoginen näytti -25,5 ja digitaalinen langan päässä -24,9.  Ja vielä huoneenlämmössä.  Vielä puuttuu tärkeä +-0 alue.

DIGI IN    OUT     ANA
21,5        21         20
              -24,9    -25,5


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

On tämä metka tontti kun niin kylmä on.  Talon toisella puolen on kyllä lämpimämpää, mutta siellä ei ole niin aurinkoista paikkaa kasvihuoneelle.  Nyt huomasin että Ilmatieteen laitoksen mittausasemista Salo Kärkkä näyttää nyt melkein samaa: 


Sen sijaan esimerkiksi Lohja Porla alin kävi vain 5,1 asteessa.


http://ilmatieteenlaitos.fi/saa/raasepori/karjaa?forecast=long&station=100955


« Viimeksi muokattu: Toukokuu 05, 2016, 10:32:04 ap kirjoittanut Vuorikaskas »

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« Vastaus #5 : Toukokuu 10, 2016, 21:28:04 ip »
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=1668.msg329123#msg329123Mitat 30x250cm. Kaato 1:20.  Säiliö 90l.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 10, 2016, 21:34:44 ip kirjoittanut Vuorikaskas »

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« Vastaus #6 : Toukokuu 11, 2016, 15:40:19 ip »
Se on jotakuinkin kunnossa!
 
Vesi liikkuu   :D


Tuo isompi purkki on muinaista Kemiran Puutarhan kesää 16-9-22,5


Tuetkin keksin aikani pähkäiltyäni


Mattosuodatinmateriaalia


Tuohon juurelle lisäsin vielä kahvinsuodatinpaperia


Vanhoja kattotiiliä


Lemon Drop


Eheim Compact 300l/h pumppu näyttäisi riittävän.  Rikkihappoa pH:n laskuun.  Akvaariotarvikkeistani otin mattosuodatinmateriaalia keräämään roskia.  Lannoitteeksi tuli nyt Nutriforten kastelulannoitetta seitsemän mitallista ja mittari näytti EC 1,6.  Olkoon siinä nyt tovin. 

Täyttäessäni sammiota hanavedellä lisäsin joka ämpärilliseen rikkihappoa niin että pH oli 6,5.  Sitten kun lisäsin lannoitteen pH näyttikin yllättäin 5. Muutaman tunnin kuluttua  5- 5,5.

Samoja taimia on mullissa myös joten saapas nähdä kummassa kasvaa paremmin ja kummasta tulee paremman makuisia.  Aji Norteno, Lemon Drop,  Peruvian Giallo Arancio ja Bubba. 

Kukkia ja podinalkuja olen nyppinyt ja täytyy näistäkin varmaan. Eipä kai se pahaa tee, jos ei todistetusti hyötyäkään ole?  No, kyllä jokunen täytyy jättää että saa maistiaisia aiemmin.  Tai siis tarkemmin ottaen tulee nypittyä myös ikäänkuin latvoen ja vähentäen kasvupäitä.  Nuo kun ovat paikoin niin täynnä kukannuppua tunkemassa ettei sieltä vain kukkia ja nuppuja pois ottaen meinaa lähteä uutta kasvua. 


----------------------------------------


Oli hallayö. Rocotot pärjäsivät harson alla ulkona. Lämpömittari näytti niiden luona laskeneen -3 asteeseen, mutta tuo analoginen näyttänee yhden asteen liian vähän joten -2 siis.  Muut kasvit olivat kasvihuoneessa ja muutamiin hieman kylmän oireita tuli.

NFT:n lämpö oli aamupäivällä 12 astetta.  Lämmitin puuttui vielä.   pH 5 - 5,5.    Päätin korjata tilannetta ja otin kolme ämpärillistä vettä pois ja laitoin kuumaa hanavettä tilalle.  Sitten Kemiran Puutarhan kesää kaksi mitallista, joten siellä on nyt sekoitus kahta lannoitetta. pH näytti sitten 6,5 - 7 ja se pitää kai säätää jonnekin 6 - 6,5, jos oikein muistan.

Uudet arvot EC 1,8  pH 6-6,5    (hiukan alle 6,5... tippatestin värikartassa on 6 ja 6,5 ruudut)

Noitten lannoitteitten välillä saattaa olla ero pH:n suhteen. Pitää erikseen vielä testata asia, mutta tällainen epäilys on tullut. Nutriforten kanssa ei ilmeisesti tarvitse pH:n alennusta ihan samoin kuin Kemira vaatii.

« Viimeksi muokattu: Toukokuu 12, 2016, 14:31:48 ip kirjoittanut Vuorikaskas »

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« Vastaus #7 : Toukokuu 15, 2016, 14:19:30 ip »
NFT:ssä on pysynyt pH vakaana.  Akvaariolämmitin on  pitänyt lämmön 18 asteessa.  Kasvua ei vielä juuri näy, mutta sama se on muutama päivä ennen näitä maahan istutetuilla verrokeillakin.  Baccatumit poikkilaudan jälkeen 13.5 ja loput kuvat tänään.Ensimmäisenä maahan istutetut (3.5.2016) alkavat jo voida ihan hyvin.  Lajikkeet lueteltu edellä.  Enimmäkseen chinense ja annuum.

Rocotot ovat olleet ulkona.  Tässä sadepäivän sijainti räystään alla.  Isoimmat purkit 20l.  Turvetta.
Pari rocotoa laitoin kokeeksi myös ämpäriamppeleihin huoneeseen.  Huoneen osalta enää muutama tomaatti on maahan istuttamatta. Hämähäkkejä tuolla elää muutamia.  Pesänkin bongasin amppelista. 
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 16, 2016, 09:31:34 ap kirjoittanut Vuorikaskas »

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« Vastaus #8 : Toukokuu 16, 2016, 19:26:25 ip »
Juurikasvua bongattu!   ^-^   Siitä on vasta tasan viikko kun kasvit irrottelin turpeista ja viisi päivää ne ovat olleet tässä rännissä rauhassa. Huomasin tuon kehityksen kun piti vähän harjoitella pH:n säätöä.  Siis ihan turhaan koska se on pysynyt vakaana, mutta kuitenkin kokeilin alentaa sitä hiukan.  Tietenkin siinä kävi niin että se alentui liikaa.  Otin sitten vähän vettä pois ja hanavettä tilalle.

Uudet arvot
pH 5,5   ei kai ollut vielä stabiloitunut koska myöhemmin melkein 6
EC 1,5

(Ne olivat EC 1,8  pH 6-6,5  ...hyvin lähellä 6,5... tippatestin värikartassa on 5, 6 ja 6,5 ruudut)

Huomasin  että EC mittarini pitää olla kunnolla temperoitumassa jotta näyttää oikein.  Ensimmäiset mittaukset saattoivat olla siis vähän liian suuria lukemia.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

17.5

Yölämpötiloja mitattu:
- ulkona 4 astetta
- kasvihuoneessa 6
- NTF säiliössä 16,5

Akvaariolämmitin on Jäger 150W (nykyisin Eheim).  Aivan aluksi minulla oli siinä vain 25W lämmitin, jonka totesin riittämättömäksi.  Astia on hiekkamaassa sellaisenaan ja maakin on viileää syvemmältä.  Lisäksi  rännin kautta kulkeva vesi jäähdyttää tehokkaasti yöllä.  Näin viileänä yönä tuo 150W lämmitinkään ei estä veden viilenemistä termostaattiin asetetusta 18-19 asteen lämmöstä.  Viileneminen on kuitenkin noin vähäistä, joten tämä lämmitinkoko vaikuttaa varsin ideaaliselta tähän systeemiin näissä oloissa.

-------------------------------------------------

Puolipilvinen tuulinen päivä ja lämpötila ulkona vain 12 astetta.  Rocotot nostettu vaihteeksi kasvihuoneeseen.  Kyllä ne ulkonakin pärjäisivät, mutta kasvu on tuskin edes näkyvää, todella vähäistä.
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 17, 2016, 20:17:18 ip kirjoittanut Vuorikaskas »

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« Vastaus #9 : Toukokuu 21, 2016, 11:16:05 ap »
Yksi neljästä NFT kasvista erosi sen verran muista että päätin vaihtaa sen toiseen taimeen vielä.  Lemon Drop oli kaikkein vanhin kasvi näistä, jo kolmatta kesäänsä viettävä paksutyvinen.  Sen uusi juurikasvu ei toisiin verraten näyttänyt hyvältä, vaan vanhat juuret lähinnä alkoivat kuolla ja uutta kasvua oli tosi vähän ihan tyvessä.  Istutin sen multapenkkiin ja tilalle puhdistin mullasta tänä vuonna idätetyn Hot Lemonin (jonka eroja en ole bongannut aiempiin Lemon Drop kasveihini eli ne ilmiselvästi ovat samaa lajiketta kuten kerrotaankin).  Kuvissa uusi NFT kasvi.


En kovin tarkkaan peitä systeemiä koska ilmanvaihto on tärkeää.  Jos raot olisivat ummessa, systeemi olisi suljettu ja veden happipitoisuus laskisi.

Totesin kahvinsuodatinpaperin huonoksi ideaksi.  Selluloosakuitumössö ei näyttänyt kovin terveeltä vaan lähinnä limalta.  Poistin sitä sen verran kuin oli mahdollista.  En laittaisi uudestaan.


----------------------------------------------------------------

Muistiinpanoissa lukee:

20.5 LD joka oli paksuin vanhin runko ei juuriltaan näyttänyt enää hyvältä.  Paljon vanhaa juurta kuolemassa ja jonkinlaista homettakin tyvessä.
Vain vähän uutta juurta tyven läheltä alkanut tulla. Todettu myös kahvinsuodatinpaperi huonoksi kun alkaa hajoamaan. Paperit ihan limalötköä yritetty poistaa.
Vaihdettu mullista tämänvuotinen HL tilalle ja tämä LD multiin.

20.5 lisätty vettä ämpäri ja 1/3 Kemira 1/3 Nutriforte
pH 6,3

21.5
EC 1,6
pH 6,2

(Määrä lannoitteelle on mittalusikka joka tulee Nutriforten ja Kekkilän mukana.  Tuossa 1/3 mittalusikallinen siis kumpaakin.)
(pH mitattu edelleen tippatestillä tarkasta luvusta huolimatta! =)  Mutta  6 - 6,5 välimaastossa se näyttää olevan.)
(Käytän tippatestiä luonnollisesti yhdellä tipalla, koska olen säästäväinen.)
« Viimeksi muokattu: Toukokuu 21, 2016, 13:31:51 ip kirjoittanut Vuorikaskas »

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« Vastaus #10 : Toukokuu 30, 2016, 10:00:17 ap »
NFT menee lähinnä takapakkia.  Vain yksi kasvi voi hyvin.  :(

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12771.msg329854#msg329854


Hommaa on nyt korjattu vähentämällä vettä 20 litraan ja vaihtamalla pumppu todella tehokkaaseen (Eheim 1250).  Vesi kiertää nyt vauhdilla ja myös putoaa rännistä altaaseen pitkän matkan.  Lisäksi sain edun että vetyperoksidia ei tarvitse niin paljoa tervehdyttämisyritykseen, koska vesi väheni noin 70 litralla.

Hiukan laimeaa vetyperoksidia kaadettu juurille. (Saatavuusongelmaa, katso linkki.)

31.5. 
Tein pari reikää letkuun josta vesi suihkuaa heti lähdön jälkeen sivulle ja panee veden vielä paremmin kiertämään säiliössä jolloin hapen liukeneminen paranee.  Ränniin tuleva virtaus väheni,  mutta on edelleen melko reipasta sekin.

Toinen käsittely vetyperoksidilla.  200ml 3% pullossa enää liraus jäljellä.

Rupikonna bongattu päivää viettämässä kasvien juurella.  Olinkin ihmetellyt mikä tekee koloja turpeeseen.  Otti ihan rennosti kastelukannusta sadetta eikä lähtenyt pakoon.  Tuo on hyvä juttu, että saavat etanat kyytiä.  :)

1.6   Loput pikkupullosta vetyperoksidia juurille.  Huomenna saapuu iso pänikkä vahvempaa.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------1.  Kemira Puutarhan Kesä 16-9-22   kokonaistyppi 16  (ammoniumtyppi 7,9 nitraattityppi 8,1)    fosfori vesiliukoinen 8,8  kalium 22,5
2.  Nutriforte Kastelulannoite 12-7-19   kokonaistyppi 11,5 (ammoniumtyppi 4 nitraattityppi 7,5) fosfori vesiliukoinen 6,9  kalium 18,5
3.  Kekkilä Kastelulannoite 17-4-25   kokonaistyppi 16,6  (ureatyppi 9,1 nitraattityppi 7,5) fosfori vesiliukoinen 4 kalium 25,3   


Ämpärilliset hanavettä.  Mitta Nutriforten ja Kekkilän mukana tuleva.

1.  Kemira Puutarhan Kesä            1 mitta pH 8,4   EC 2,  lisätty 1/3 mitta pH 8,5  EC 2,6   
2.  Nutriforte Kastelulannoite     1 1/3 mittaa pH 5,3   EC 2,4
3.  Kekkilä Kastelulannoite pH 5,8          1 1/3 mittaa  pH 5,8  EC 1,8

« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 01, 2016, 23:04:14 ip kirjoittanut Vuorikaskas »

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« Vastaus #11 : Kesäkuu 05, 2016, 10:28:09 ap »
Ensimmäinen vesiviljelykokeiluni muuttui vain oppimiseksi.  Oletukseni järkeväksi johtopäätökseksi on, ettei kannata pelleillä vanhojen kasvien kanssa ja puhdistaa niitä mullasta, vaan kasvattaa alusta loppuun mullattomasti.   Olin vain niin paljon törmnännyt mainintoihin juurien pesuun mullasta että erehdyin luulemaan siinä olevan jotain järkeä.

Muuta johtopäätöstä en pysty tekemään, sillä olosuhteet ovat olleet tietääkseni ihan hyvät.   Sammakoitakaan en löytänyt hukkuneena sieltä.

Jopa ainoa kasvi neljästä, joka lähti hyvään kasvuun, alkoi vetyperoksidilisäysten aikana ruskistaa juuriaan ja helteellä roikottaa lehtiään.  Aji Norteno.

30.5


3.6


5.6

On pilvinen päivä eikä lehdet roiku.


Sekin pitänee ottaa pois rännistä kuten muut kolme, joista eilen leikkasin vanhat kuolleet juuret ja vasta nyt sain pois kaiken turpeen.  Juuria ei ole käytännössä lainkaan eli nuo ovat kuin isoja pistikkaita.  Pitää viritellä varmaan bubleri kuten mulle vinkattiin.  Samaan aikaan otin pistikkaita juurtumaan ja saa nähdä kummat ovat aiemmin valmiita uusintayritykseen. Kesä vaan ehti jo alkaa ja tämä kausi menee nyt sitten tältä osin ihan vaan kokeiluksi, sillä ei ainakaan pysty olettamaan että hyviä satoja enää ehtisi saada.

Sairaalabubleriin jonottamassa.


Eheim 1250 oli aivan liian tehokas pumppu.  Nyt on uusi  Aquaking hx-2500 samassa rei'itetyssä letkussa ja sen kanssa ränniin nousee siistin näköinen virta, samanlainen kuin Eheim Compact 300 pumpulla.

Helteitä oli usean päivän ja veden lämpö nousi jopa 25 asteeseen. 

Muistiinpanoja
29.5
pH 6,3
EC 1,8 vettä vähentynyt, lisätty kek+nut
vain ylin juuristo hyvä, leikkasin jonkin verran
onko kyse hapen puutteesta, laittaisinki ilmapumpun tai toisen kiertopumpun

30.5
parannusyritys vetyperoksidia ja vettä noin 20l, iso pumppu
lämpö nousee päivällä 23
2.6
pH 6,5 EC2
liquid oxygen
3.6
lämpö edelleen 23 päivällä
nousi jo 25 asteeseen
uusia kuvia, ei kovin hyvältä näytä...
4.6
viileämmät säät alkoivat
20 astetta
leikkasin vanhoja juuria ja totesin että systeemi on purettava
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Laskin sekunteja ja valutin ämpäriin veden. Tällä hetkellä virtaus on noin 3l/min.   Sekin on liian suuri tämän mukaan: As a general guide, flow rates for each gully should be 1 liter per minute.  At planting, rates may be half this and the upper limit of 2 L/min appears about the maximum  https://en.wikipedia.org/wiki/Hydroponics

Alan ymmärtää miksi kaavioihin on usein piirretty myös hohkakivi ilmapumpulla. 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tässä kolme muuta, siis nuo jotka näkyy edellisessäkin kuvassa.  Peruvian Giallo Arancio, Hot Lemon ja Bubba.  60-70cm pituutta suurimmalla,  kuten toukokuun alussakin.  Lehtiä on vaan vähemmän. Ehkä tää vesiviljely on ihan hyvä vielä joskus täälläkin.   ;DPistokkaitakin otin.  Kummat mahtaa ehtiä aiemmin kasvukuntoon? http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17137.0
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 05, 2016, 12:30:52 ip kirjoittanut Vuorikaskas »

Paikalla Huru-ukko

 • 7pot
 • *****
 • Viestejä: 4846
  • Profiili
  • Koiruuksia kaupan...
Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« Vastaus #12 : Kesäkuu 05, 2016, 12:49:08 ip »
Minulla on vanerit tiivisti siellä NFT-kourun päällä. Systeemi ei tarvitse missään erillisiä ilmarakoja, siellä riittää happi varmasti.
Aina sieltä löytyy pikku rakoja, ja verkkoruukkujenkin läpi pääsee, sekä kun vesi lorisee sinne resoon. Vesi hapettuu resoon mennessään, sekä myös uskoakseni ihan kourussa virratessaan. Koska vesi liikkuu.

Mullasta hydroon siirtäminen on onnistunut niin monella ihan hyvin, että siitä ei voi sanoa että siinä ei ole järkeä.
Lue vaikka Jaolstenin päiväkirjoja hmmm.. 2011 tai -12.
Silloin kun sisätiloissa ei pysty esikasvattamaan veden kanssa, koska tilanpuute, niin multakasvatus ja siirto kesällä veteen on ihan toimiva ratkaisu.

Jos on tilaa niin silloin ilman muuta paras tapa on kasvattaa alusta asti vedessä.

Virtausnopeus ei myöskään liity millään tavoin kasvien huonovointisuuteen. Jos siis siitä haet syytä.
Jo puolestavälistä kesää sinne kourun pohjalle on muodostunut juuristosta iso kasa, joka patoaa vettä aivan varmasti. Se ohut noro siellä pohjalla on optimi, joka ei pysy paria viikkoa pidempään.
Eikä se kasa ja patoamisilmiö kasvua hidasta. Ainakaan kotikasvattajan näkökulmasta kun kasveja on vain muutamia kappaleita vertailupohjaa ei ole tarpeeksi. Lisäksi satoon vaikuttavia muuttujia on lannoitus ja olosuhteet.

Harmittava juttu tuo kasvien juurten tuho. Ja outo.
 
Mulla on kolme Farmar Market jallua, joista kaksi otti nokkiinsa ihan taimi-NFT:stä siirrosta tavalliseen kouru-NFT:hen. Lopuksi pistin ne turpeeseen villakuutionsa kanssa. Toinen oli jo tiputtanut kaikki lehtensä, nyt jäljellä on vain pelkkä ranka, yhdessä silmussa on vielä vihreää. Ei siitä enää satoa saa, mutta eipä se tilaakaan vie.
Toinen on puolinuokkuva, eikä ole sen enempää nyt mennyt kumpaankaan suuntaan.

Itselläni oli ajatus myös koettaa pestä juuristo laimealla vetyperoksidi liuoksella, jonka kuitenkin hylkäsin, koska ei tietoa mikä olisi oikea suhde.

Vetyperoksidi on kovaa ainetta, jota on käytettävä varoen.
Moni muukin varmasti luki kun kysyit sillä juurien pesusta ja  seossuhteesta.
Sellaiseen on vaikea vastata, jos kuitenkin jostain ihan muustakin syystä kasvit kuolee, niin se menee silti ainakin vahvalla epäilyksellä neuvojan piikkiin.

Omat vastaukset perustuu omiin kokemuksiin, ja täältä luettuun tietoon, ja netistä.
Silti ne on vain oletuksia, joihin jokaisen kuuluu suhtautua kriittisesti.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« Vastaus #13 : Kesäkuu 05, 2016, 13:44:55 ip »
Minulla on vanerit tiivisti siellä NFT-kourun päällä. Systeemi ei tarvitse missään erillisiä ilmarakoja, siellä riittää happi varmasti.
Aina sieltä löytyy pikku rakoja, ja verkkoruukkujenkin läpi pääsee, sekä kun vesi lorisee sinne resoon. Vesi hapettuu resoon mennessään, sekä myös uskoakseni ihan kourussa virratessaan. Koska vesi liikkuu.

Oleellista kuitenkin on että rakoja on eikä tila ole suljettu, mutta toki uskon kun sanot pientenkin rakojen riittävän, ainakin yleensä. Totuus erilaisten rakojen vaikutuksesta happipitoisuuteen saataisiin vasta miittaamalla happipitoisuutta siellä sisällä ilmatilassa ja myös vedessä. Toki ilman muuta selvää on  että jo kourussa virratessaan vesi hapettuu hyvin... mikäli vaan siinä ilmatilassa on auttavasti happea.

Tänään kun on viileämpää, eikä aurinkokaan paista täydeltä terältä, tuo kourussa edelleen oleva Aji Norteno ei roikota lehtiään.   Sehän on ainoa joka myös hyvin kasvatti juurensa kourussa ja ainoa joka ei pudottanut vanhoja lehtiään ja kasvukin on suhteellisen hyvää (Yhtälaista kuin samoilla turpeessa.)  Voiko olla noin ruskeat terveet juuret?   Se kukkiikin.  :o

Yritän keksiä kivaa ja helppoa ripustusta bubleriin.  Pitääkö noitten tynkäjuurten yltää veteen?  Taitaisi parasta olla vain kuplien roiskeet?

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Nyt on sairaala perustettu ja 3 potilasta letkuissa. Katson myöhemmin vesiarvot, mutta laitoin Nutriforten Kastelulannoitetta mitallisen tähtäimessä laimea korkeintaan EC 1.   Vettä noin 20l.  Tyngät ovat osittain vedessä, ainakin siihen tähtäsin, mutta ripustus oli vähän nopea eikä tarkka. Ovat siinä välissä vaan ja vadin ja pänikän välissä solumuovia täytteenä.Piti lisätä vielä lämmitinkin näillä säillä.  Sain nuo juuret ehkä jo sopivalle tasolle, hiukan vedessä ja hyvän kuplinnan keskellä.

6.6
EC 0,9 pH7  lämpötila 20
Onkohan juurtumiselle hyvä tuollainen neutraali pH vai pitäisikö alentaa?
Laskettu hiukan, ~pH 6,75

NFT:ssä on kylmän yön jälkeen vain 13 astetta.  Yksi kasvi siinä edelleen.  Tuolla arveltiin huononväriseksi sitä juuristoa, mahtaako olla kuolemassa sekin juuristo.   Nyt säädetty EC 1,4  Kekkilä+Nutriforte, pH 6,5. Lämmitin paikoilleen.

Poistin mullasta kesäkurpitsan, leikkasin vanhat juuret lähes täysin pois ja vähensin lehtiä.  Asetin ränniin.  :blank:

------------------------------------------------------------------------------

Laitoin avomaalle 27.5 kuusi tomaattia, vaikka ovatkin italialaisia lajikkeita.  Äsken laitoin niille vaatetta päälle viileässä säässä.  Mutta ei ollut tuota muovia jäljellä kuin kolmelle.  Hankin rullan noin 10 vuotta sitten alennuskorista.

« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 06, 2016, 14:21:43 ip kirjoittanut Vuorikaskas »

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: Kaskas, kasvihuoneen kevään koi
« Vastaus #14 : Kesäkuu 20, 2016, 21:51:29 ip »
6.6

NFT
säädetty pH 6,5 EC 1,4  (Kekkilä + Nutriforte)
Kesäkurpitsa black beauty ränniin juurtumaan
16.6
sairaalabubbleri
leikkasin ylimääräiset vanhat juuret pois.  Osassa pientä uutta tynkää.17.7
avomaankurkku Rhensk druv itämään 8kpl
19.6 soraan

20.6.
NFT
pH 6,9
EC 1,5
ruskistunut huononee ja siinä tyvemmässä uutta -  leikkasin huonot juuret ja myös suurimman osan oksista pois, kantoivat podeja - siirsin sairaalaan
sairaala
pH 6,7
EC 0,9


-----------------------------------------------------------------------------------------------

Jepulöös. Se on nyt niin, ettei chilisatoja NFT:stä ehkä enää kannata odottaa, koska juurten kehittyminen on niin hidasta tuossa sairaalabubblerissakin.  Tutkin kuitenkin tätä aihetta muuten edelleen ja onneksi tämä on vain pieni osa kasvihuonetta.  Mahtaisiko vielä ehtiä saada avomaankurkkusatoa tästä, kenties.   Laitoin varoiksi 8 siementä itämään vielä tässä vaiheessa ja ne ovat nyt jo nousemassa sorasta ylös.

Tässä  sama Aji Norteno tänään joka vielä oli NFT:ssä. Tosiaan kuoli tuo rännissä aluksi nopeasti kasvanut juuristo ja uutta näkyy taas tyvemmässä.  Alempana valkoiset pisteet ovat sientä tms.  En ole päiväkausiin viitsinyt vetyperoksidia tuhlata tuohon.


Leikkasin siitä myös suurimman osan oksia pois, jotka kukkivat ja kantoivat podeja.  Siirsin sairaalaan.Aiemmat kolme potilasta eivät ole tämän parempia.  Yhdessä on halkeama kyllä aivan täynnä tulollaan juurta ja toisessa yksi uusi lähtö.
Black Beauty 20.6.
Ostin suodatinkangasta.  Kuvittelen että se olisi sopivaa NFT:n pohjalle tasaamaan kosteutta?
« Viimeksi muokattu: Kesäkuu 20, 2016, 22:04:27 ip kirjoittanut Vuorikaskas »

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
ignore
« Vastaus #15 : Kesäkuu 21, 2016, 12:43:29 ip »
Menee sivun lataaminen huonoksi jo kun on näin paljon kuvia yhdellä sivulla. Yritän päästä seuraavalle sivulle.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: ignore
« Vastaus #16 : Kesäkuu 21, 2016, 12:43:52 ip »
Menee sivun lataaminen huonoksi jo kun on näin paljon kuvia yhdellä sivulla. Yritän päästä seuraavalle sivulle.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: ignore
« Vastaus #17 : Kesäkuu 21, 2016, 12:44:02 ip »
Menee sivun lataaminen huonoksi jo kun on näin paljon kuvia yhdellä sivulla. Yritän päästä seuraavalle sivulle.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: ignore
« Vastaus #18 : Kesäkuu 21, 2016, 12:44:16 ip »
Menee sivun lataaminen huonoksi jo kun on näin paljon kuvia yhdellä sivulla. Yritän päästä seuraavalle sivulle.

Poissa Vuorikaskas

 • Fatalii
 • *****
 • Viestejä: 1289
  • Profiili
Vs: ignore
« Vastaus #19 : Kesäkuu 21, 2016, 12:44:32 ip »
Menee sivun lataaminen huonoksi jo kun on näin paljon kuvia yhdellä sivulla. Yritän päästä seuraavalle sivulle.