kesäkuu 06, 2020, 02:09:59 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Magnesiumin puute?

Aloittaja Chilivaari, kesäkuu 09, 2016, 13:13:37 ip

« edellinen - seuraava »

Vuorikaskas

heinäkuu 23, 2016, 01:12:19 ap #20 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 23, 2016, 01:33:21 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - heinäkuu 22, 2016, 12:32:54 ip
Latvamädän ehkäisyyn sitä suosittelivat tietysti Epsom-suolan myyjät, eivätkä he ehkä ole aivan puolueettomia tässä asiassa.


Ilmiselvästi!  Huomasitko että Wikipedian jutussa liiallinen magnesium mainitaan latvamädän yhdeksi syyksi.  Se on tietenkin sama asia kuin kalsiumin saantihäiriö koska ekasta seuraa toinen.

Tässä ei ole huuhaamyyjä asialla: http://www.nutriforte.fi/fi/ammattiviljely/akraba-dabra/magnesiumsulfaatti-mg-97-s-13/

Eikä näytä verraten huuhaalta tämäkään juttu: http://www.harvesttotable.com/2009/07/blossom_end_rot/

Chilivaari

heinäkuu 23, 2016, 13:08:44 ip #21 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 23, 2016, 13:19:55 ip käyttäjältä Chilivaari
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - heinäkuu 23, 2016, 01:12:19 apEikä näytä verraten huuhaalta tämäkään juttu: http://www.harvesttotable.com/2009/07/blossom_end_rot/

Kappas vain, tuo sama sivusto suositteli Epsom-suolaa tomaatin latvamätään ruokalusikalla kasvin juurelle: http://www.harvesttotable.com/2012/08/epsom-salt-tomato-and-pepper-growing/

Nuo saattaa olla monimutkaisia juttuja, lannoitteiden tasapaino on herkkä juttu, johon vaikuttavat monet muutkin asiat, kuten lämpö, märkyys, pH jne. Epsomissa on rikkiä runsaasti ja sekin saattaa olla tärkeä aine. Ainakin Epsom lisäsi annuumien kukintaa ja raakileita aivan huomattavasti. Vertailukasvia ei tietenkään ole, joten tämäkin jää mutu-asteelle.

Vuorikaskas

heinäkuu 23, 2016, 13:20:44 ip #22 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 23, 2016, 13:23:27 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - heinäkuu 23, 2016, 13:08:44 ip
Kappas vain, tuo sama sivusto suositteli Epsom-suolaa tomaatin latvamätään ruokalusikalla kasvin juurelle: http://www.harvesttotable.com/2012/08/epsom-salt-tomato-and-pepper-growing/


En ihan nyt ymmärrä.  Tai siis huomaa suositusta. Voisitko osoittaa tarkemmin tai lainata?  edit.  Olinpas sokea, sehän on alunperin linkatussa:  "Late in the season use an Epsom salt spray to increase tomato and pepper yield and keep plants green and bushy; early in the season add Epsom salt to the soil to aid germination, early root and cell development, photosynthesis, plant growth, and to prevent blossom-end rot."  (Vahvennos minun.)

Chilivaari

Juuri noin siellä väitetään.
Jostakin mystisestä syystä en saa linkkiä menemään oikeaan sivuun, vaikka se on täsmälleen sama kuin keskustelun alkupuolella. Löysit sen kuitenkin.

Chiliharri

Lainaus käyttäjältä: Chiliharri - kesäkuu 14, 2016, 18:14:18 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - kesäkuu 12, 2016, 18:49:57 ip
Ei kai ne kellastuneet lehdet enää parantuneet?

Muistaakseni otin kuviakin, mutten löytänyt. Eipä jäänyt mieleen seurailinko vanhojen lehden väriä tuon jälkeen. Mutta kuten kirjoitin vastaavaa ei ainakaan ole esiintynyt, kun olen tuota magnesiumia lannoiteveteen työntänyt.


Mutta nytpä löysin sattumalta, niin laitetaan kuitenkin näytille kun muistui tällainen mieleen. Otettu eräällä toisella kännykällä, niin eivät olleet samassa paikassa jne..

Lähikuvassa on baccatumin (joko 'Hot Lemon' tai 'Aji Cristal' oli tuossa) lehti, missä näkyy selvästi tuo kellastuminen.
Nimenomaan lehtisuonten välissä, kuten magnesiumin puutoksesta onkin mainittu:


Tässä on Heinän puutarhan nimellä 'Madame Jeanette' (punaiset marjat  :o) myydyn siemenistä kasvatettu chinense.
Kuvat otin siis ennen magnesiumsulfaatin käytön aloitusta ja pari viikkoa sen jälkeen (sori epätarkka kuva ;)):


Tässä taas poseeraa (parvekkeen kaiteeseen-muka-nojaillen) chinense 'Trinidad Scorpion Butch T' ennen ja jälkeen:


Kiva huomata näin jälkeenpäin, että kyllä chilien habituksessa tapahtui kuvienkin perusteella selvä muutos parempaan tuona samana ajankohtana.
Uskallan väittää että tuo toimii, joten käytän magnesiumsulfaattia edelleen. Laitan aina tuon tässä ketjussa ekalla sivulla linkittämäni ohjeen mukaan,
eli magnesiumsulfaattia 0,5g/L kasteluvettä multakasveille.

kasvattaja

maaliskuu 27, 2017, 23:55:16 ip #25 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 28, 2017, 00:00:04 ap käyttäjältä kasvattaja
Nyt on nähty vaivaa  :thumbup: Todella hyvät kuvat. Noin kuin Chilharri,  tekisi ravinneongelman kohdalla ennen jälkeen kuvakoosteen.  Saisikin helposti katsottua mikä ravinne- hivenaine kasvilta uupuu  :chili:

Nyt oon antanut talvetettaville chileille pelkästään vettä. Näkyy selvät puustosoireet, kun Moruga -puilta alkaa ruoka loppua. Edellinen ravinnetankkaus oli tammikuun 23 ja 30 sekä helmikuun 7 päivä. Sen jälkeen pelkkää vettä. Tässä talven mittaan piti latvoa useita kappaleita kaupan isoja muovipusseja täyteen lehvästöä, kun antoi liian tiheään ravinteita.
Voisin ottaa ennen ja jälkeen kuvat parin viikon päästä ja laittaa ne tänne toiseen topiciin
Chili korvaa suolan ruuanlaitossa. Lajikepuhtaita Hainan yellow latern -siemeniä myytävänä. Ota yhteyttä kurkiasko(at)gmail.com

Chiliharri

Lainaus käyttäjältä: kasvattaja - maaliskuu 27, 2017, 23:55:16 ip
Nyt on nähty vaivaa  :thumbup: Todella hyvät kuvat. Noin kuin Chilharri,  tekisi ravinneongelman kohdalla ennen jälkeen kuvakoosteen.


Kiitos kun laitat kommenttia, että tästä tiedon jakamisesta on hyötyä  ;) Tulee helpommin jatkossakin laitettua viestejä, jos edes joku viitsii kommentoida.
Sen verran unohtui tuosta edellisestä viestistäni, että mielessä oli myös toinen tähän hyvin sopiva lannoitevajaus, eli Rikki, S.
Magnesiumsulfaatti- ratkaisu sopinee siihenkin, kun aineessa on mukana tuota (liukoista) rikkiäkin. Tilasin muuten uuden satsin ketjussa aikaisemmin kerrotulta suomalaistoimittajalta (lappo.fi).

Nettitietojen mukaan samanlaista ulkonäköä esiintyy hieman eri yhteyksissä eri kasveilla ja sen vuoksi olen ollut näissä skeptinen. Mutta kuvieni löytymisen jälkeen muistin näin tilanteen aikaisemmin ja totesin muistelemani selkeän eron. Mulla oli tuolloin pitkään ollut ongelmia kellastuvien ja tippuvien lehtien kanssa, mutta ei ole ollut enää tuon jälkeen. Omien muistiinpanojen mukaan en muuttanut lannoitusta tai kastelua tuolloin mitenkään muulla tavoin.

Mainitsen vielä, että tapanani on pitää kasveja aika pitkään samoissa mullissa. Sehän lisää tuota lannoituksen tarvetta, kuten tämän vuoden aikana kuvaamani lannoitustesti-videon yhteydessä havaitsin ihan konkreettisesti.

MiM

Lainaus käyttäjältä: Chiliharri - maaliskuu 26, 2017, 18:38:53 ip
Huh-huh. Tuo kuva olisi voinut olla minun pihalta viime (tai sitä edelliseltä) kesältä. Täytyy ilmeisesti hankkia sitä epsom-suolaa.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: MiM - maaliskuu 30, 2017, 22:16:19 ipHuh-huh. Tuo kuva olisi voinut olla minun pihalta viime (tai sitä edelliseltä) kesältä. Täytyy ilmeisesti hankkia sitä epsom-suolaa.

Sitä on hyvä olla varalla, MUTTA ulkona tuollaiset merkit syntyvät kylmästä ja märästä, mikä ilmeisesti johtaa magnesiumin imeytymishäiriöihin. Korjaantuuko se lisäämällä magnesiumia vai pitäisikö kesäkuun sateet ja kylmät kieltää tai kiertää?

MiM

Niinpä, kielletään kesäkuun kylmät kelit niin kaikki chiliharrastajien ongelmat on kertaheitolla ratkaistu  :thumbup:
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Chiliharri

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - maaliskuu 31, 2017, 13:05:30 ip
Lainaus käyttäjältä: MiM - maaliskuu 30, 2017, 22:16:19 ipHuh-huh. Tuo kuva olisi voinut olla minun pihalta viime (tai sitä edelliseltä) kesältä. Täytyy ilmeisesti hankkia sitä epsom-suolaa.

Sitä on hyvä olla varalla, MUTTA ulkona tuollaiset merkit syntyvät kylmästä ja märästä, mikä ilmeisesti johtaa magnesiumin imeytymishäiriöihin. Korjaantuuko se lisäämällä magnesiumia vai pitäisikö kesäkuun sateet ja kylmät kieltää tai kiertää?

Ettei menisi asiaa tuntemattomilta puurot ja vellit sekaisin, niin kommentoin kun tässä käsitellään julkaisemaani kuvaa. Kuvan ongelmassa ei ollut missään tapauksessa kyse kylmästä ja märästä, vaan selvästi jostain lannoitushäriöstä. Kuvastudio "parveke" sijaitsee entisessä asuinkunnassani Vantaalla likimain läntiseen ilmansuntaan.  Kesä alkoi ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan 17.5.2014. Tuolloin keskikesällä 2014 magnesiumsulfaatin lisäys näytti ainakin auttavan kellastumisongelmaan, jota ei ole sen koommin esiintynyt vastaavassa laajuudessa. Tämä koskee siis ainoastaan tuota minun tilannetta tuolloin, eikä esimerkiksi ulkokasvatusta.

Nyt tulee oleellinen lisätieto. Tuo parveke oli ennenkaikkea normaalia lämpöisempi tästä syystä:

Tämä on ILPin myyntikuva, jossa kaikki rehut olivat jo hävitetty ympäriltä ennen poismuuttoa. Laitetta käytettiin useampana kesänä pelkästään sisätilojen jäähdytykseen, eli tuo kuvan ulkoyksikkö lämmitti LASITETTUA PARVEKETTA melko tehokkaasti  ;D Niin mukavasti, että lasitusta piti pitää auki ainakin syyskuulle. Mutta eipä tarvinnut hikoilla nukkuessa ::)

Seuraava kuva on edelliseltä keväältä, kun tuon ulkoyksikön päällä olevalla pöydällä on osa talvetetuista. Siis havainnekuva siitä miten kasvipöytä oli ulkoyksikön päällä, jonka päällä ja suoraan vastapäätä olivat ed kuvien kasvit:


Vuorikaskas