Kirjoittaja Aihe: Joensuulainen chilipää ilmoittautuu  (Luettu 2836 kertaa)

Poissa johniemi

 • Pepperoni
 • **
 • Viestejä: 57
  • Profiili
Joensuulainen chilipää ilmoittautuu
« : Joulukuu 13, 2016, 15:51:40 ip »
Aloitin chilien "kasvattamisen" jo helmikuussa 2015 mutta kesän 2015 aikana ylilannoittamistani riukukepeistä osa katkesi jo syystalvella 2015 sisään tuonnin jälkeen kissojen kynsissä ja lapsen kourissa. Opin ensimmäiseltä kasvukaudeltani sen että chilit tarvitsevat enemmän leikkausta ja vähemmän typpeä mitä niille annoin. En tajunnut kasvatuksesta oikeastaan mitään ja harmitti kovasti kun heitin lopulta viimeisetkin juurimädän, ylilannoituksen ja alivaloituksen tappamat ruukun pohjat roskikseen marraskuussa 2015. Teki mieli kylvää heti uudet mutta oli mieli niin maassa kun olin kuitenkin kymmeniä tunteja panostanut kasvatukseen ja kaikki meni reisille ettei ollut minkäännäköistä motivaatiota jatkaa harrastusta.

Jokusen kuukauden lueskelin asioita ja helmikuussa 2016 aloitin "tosissani" chilien kasvatuksen. Ostin heti kärkeen kunnon lannoitteet, hyvälaatuiset altakasteluruukut, parvekerasiat, chilikirjan ja tietenkin lisää siemeniä. Alkusyksystä ostin kaksi kpl isoja(?) 60cm kahden putken loisteputkivalaisimia talvea varten.

Aloitin vuoden 2016 sadon siis siemenistä n. helmikuussa 2016 tietäen että lipsahti vähän liian myöhälle mutta parempi myöhään kun ei milloinkaan - ja nyt on hyvä tekosyy ostaa valaisimet kun jäisi kausi muuten niin lyhyeksi :) Kesällä 2016 taimista sai jäädä muistaakseni 8kpl sisälle koska enempää ei puolison mielestä mahdu ja loput yli 20kpl lähti ulos aluksi kasvihuoneeseen ja siitä ikkunalaudalle yhteensä kolmessa isossa parvekelaatikossa. Ajattelin että ulkotaimet menevät varmasti pilalle, jos ei tuuli revi palasiksi niin aurinko polttaa tai joku kirvakerttupunkki syö kasvin atomeiksi. No, näin ei käynytkään ja ulkokasveista kaikki kasvoivat tummanvihreiksi, isoiksi ja voimakkaiksi - kun taas sisällä olevista kasveista yksi kuoli, seitsemän on vielä jäljellä ja kaikki näistä sisäkasveista ovat kalpeita, pieniä ja honteloita.

Nyt joulukuussa 2016 meillä on sisäkasvatuksessa n. 25 chiliä keinovalon alla ja tavoite hakea baccatumeilla ja chinensellä ympärivuotista satoa, annuumit ovat nyt lepäämässä valon lähellä mutta ei alla, toivottavasti meni oikein. Tästä itseasiassa olen laittanut kysymyksenkin tuonne aloittelijat- palstalle...

Olen niin suuruudenhullu tässäkin että tosiaan laitoin kerralla 10-12 eri lajiketta kasvamaan, ja minulla ei ole edes hajuakaan mistä lajikkeesta itse pidän. Kaupan jalapenot ovat hyvän makuisia, tosin turhan tulisia. Samoin habanerot mutta kun ne ovat jo ihan sairaita tulisuudeltaan, kuka hullu niitä pystyy syömään?!? :) Tämän takia minulla onkin aika paljon mietoja lajikkeita mm. Tam Jalapeno, Pink Habanero, Hot Tomato, Aji Fantasy jne. Lisäksi laitoin kasvamaan ainakin Cheiro Roxaa, Aji Cristalia, Cajamarcaa, Lemon Dropia ja muita tulisempia lajeja, en tosin tiedä yhtään miksi, varmaan siksi että niistä tulee kauniin näköisiä? En siis ihan suoraan sanottuna edes muista ulkoa mitä olen kasvattamassa, sitä varten on tikut jokaisen kasvin edessä. Enkä edes halua syödä mitään ökytulisia chilejä mutta näitä nyt kasvattelen kun kiva harrastus tuntuu olevan :D

Tänään törmäsin ohimennen netissä lajikkeeseen nimeltä West Indian Yellow Habanero ja tuohan voisi olla vielä hyvä lisä minun kokoelmaani... *vink vink* jos jollain olisi siemeniä niin olen kiinnostunut. Olen tehnyt kaupan chileistä muutaman kerran erilaisia sweet chili- kastikkeita sekä etikkachilejä jotka ovat kyllä olleet oikein hyviä joten kaikki omat podini (jos niitä nyt joskus tulisi) menevät saletisti em. käyttöön. Totta kai jos jotain muitakin ruoanlaittoideoita tulee niin käytän chilejä silloin niihinkin. Meinasin kokeilla tulisimmilla chileillä sitä että poistan siemenet ja ehkä vähän siementen ympärillä olevaa maltoakin ja teen sitten lopusta esim. säilykettä, katsotaan jos tulisuus tasaantuisi sillä tavalla noissa minulle liian tulisissa lajikkeissa (esim. Aji Cristal, Lemon Drop).
« Viimeksi muokattu: Joulukuu 13, 2016, 15:56:01 ip kirjoittanut johniemi »

Poissa 0lli

 • Red Savina
 • *****
 • Viestejä: 1873
  • Profiili
Vs: Joensuulainen chilipää ilmoittautuu
« Vastaus #1 : Joulukuu 13, 2016, 16:07:04 ip »
Tervetuloa mukaan!

Toleranssi tulisuutta kohtaan nousee yllättävän nopeasti, joten rohkeasti vaan tulisempaakin mukaan sitten myöhemmin, annostelukysymys ^^ Chinenseistä esimerkiksi löytyy tosi uskomattomia makuelämyksiä!
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

Poissa chilifellow

 • Chiliyhdistyksen jäsen
 • Tepin
 • ****
 • Viestejä: 778
 • "Vain perille viety viesti ratkaisee."
  • Profiili
  • Kotipuutarhurin ystävä
Vs: Joensuulainen chilipää ilmoittautuu
« Vastaus #2 : Joulukuu 14, 2016, 16:18:16 ip »
Tervetuloa porukkaan! Chilit vie mennessään.
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

Poissa perniö

 • Pepperoni
 • **
 • Viestejä: 39
 • Folio-propellihattu.
  • Profiili
Vs: Joensuulainen chilipää ilmoittautuu
« Vastaus #3 : Tammikuu 15, 2017, 13:48:14 ip »
Habaneroissa on juuri parasta se aromi. Tulisuutta voi taltuttaa hauduttamalla pitkään ja hartaasti.

Mistään ei saa parempaa nachodippiä kuin että pilkkoo kaltatut tomaatit, joukkoon hautumaan kuullotettua sipulia, valkosipulia, pilkottua paprikaa ja lopuksi Caribbean Red Habanero, maun mukaan yksi tai kaksi podia per kattilallinen. Annetaan hautua miedolla lämmöllä. Puolisen tölkillistä olutta antaa ihan uskomattoman säväyksen makuun.

Sokeria (tumma siirappi), suolaa sekä etikkaa viime vaiheessa pikku hiljaa kokeillen, varsinkin sokeri vaatii aikaa liueta ja tulla esiin.