syyskuu 30, 2020, 09:45:27 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Vinkkejä sekä neuvoja villichilien idätykseen

Aloittaja Madde 1992, joulukuu 31, 2016, 01:03:14 ap

« edellinen - seuraava »

Madde 1992

Ottaisin mielelläni vastaan vinkkejä ja neuvoja villichilien idätykseen C.Galapagoense, C.Eximium sekä C.Chacoense on mulla tällähetkellä idätyksessä enkä ole vielä onnistunut niitä saamaan itämään lämpömattoa käytän ja nyt koitin ekakertaa stimuloida niiden alkuperämään yölämpötilaa joka on siinä +23. Lisää neuvoja otan mielelläni vastaan! :)

Tiemuh

Lämpöä saat nostaa vielä muutaman asteen, kunhan pysyttelet kuitenkin selvästi alle 30 asteessa. Reilusta lämpötilanvaihtelusta on myös hyötyä, eli jos kotoa löytyy jokin viileä paikka joka ei kuitenkaan pakkaselle mene, niin sinne idätykset yöksi pariin kertaan.  Varmista että kosteutta on riittävästi, mutta myös tuuletus on tarkeä ettei siemenet homehdu mahdollisesti pitkässä idätyksessä. Eri lajeilla on varmasti hieman erilaisia vaatimuksia, mutta näillä itää jo hyvin. Hifistely optimoinnissa suosisin myös nousevaa kuuta.  Sitten kärsivällisyyttä. Hyvä siitä tulee.

Madde 1992

Tarkoitin tuolla +23 yölämpötilaa kun pidän niitä yöllä viileämmässä paikassa katsoin galapagossaarien yölämpötilan ja siellä se on nyt +23 päivällä nuo on sitten tuossa lämpömaton päällä +29 asteessa :) Oliskohan sellasesta apua että koittaisin stimuloida trooppiset olot noille koska nyt kosteus niillä on vaan 36 ja katsoin justiin että galapagossaarilla se on 78% yks olis kans jos vois sitä linnun ruoansulatusta jäljitella mutta millä se onnistuis?

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Madde 1992 - joulukuu 31, 2016, 16:37:13 ip... nuo on sitten tuossa lämpömaton päällä +29 asteessa :)

Tuo voi olla jo myrkkyä siemenille.
Hatarassa muistissani on joku puolitieteellinen idätyskokeilu, jossa 30°:ssa itävyys putosi jo puoleen ja muutama aste lisää kolmannekseen. Lajikekohtaistahan tuo voi olla. Itse tein alkuaikoinani kokeen, jossa toiset olivat 21, toiset 26 asteisessa ja molemmat itivät yhtä hyvin, lämpimässä ehkä päivän, pari nopeammin, mutta sillähän ei ole merkitystä loppupeleissä.

Paikkakuntien säätiedot kertovat ilman lämpötilan, siemenet itävät maassa ja siellä on paljon viileämpää.


Whili

Monet villichilit elävät melko viileissä ja karuissa paikoissa.
Niinkuin vaarikin tuossa jo varoitteli, niin idätyslämpöä ei kannata juurikaan yli 20 asteen nostaa. Malttia peliin niin hyvä tulee.

miiksuli

Tapoinko mahdollisesti omat C. Eximiumit? Idätyslämpötila oli nytten tasaisesti 29,5°C 12 vrk kunnes luin tämän ketjun. Pistin nyt "talon" viileimpään paikkaan, 27,1 asteeseen. No aikaa tässä on vielä ensi vuoteen ja on vielä muutama noita jäljelläkin. Tosiaan en itekkään menis yli 30 asteen. Kattotaan nyt josko noi vielä itäis.

Täällä kerrotaan 23-32°C idätyslämpötilasta: http://www.tradewindsfruit.com/content/capsicum-eximium.htm
Yleisluontoisesti kaikille: 27-29 astetta: https://www.fatalii.net/growing_chile_peppers/germinating


miiksuli

elokuu 05, 2018, 12:46:25 ip #7 Viimeisin muokkaus: elokuu 05, 2018, 16:14:48 ip käyttäjältä miiksuli
Lainaus käyttäjältä: Hubert - elokuu 03, 2018, 17:57:43 ip
Et tappanut.

Erinomaista. Ei tarvi vielä ainakaan laittaa lisää siemeniä idätykseen. Mutta missä kohtaa kannattaa huolestua? Onko sellaista aikaa jossa todennäköisyys pienenee lähelle nollaa?

Edit. Nyt on lähtenyt 1/2 itämään 14 vrk:ssa.

miiksuli

Kävikin moka niin lähti toinen noista itämään ja tuikkasin liian vahvaan kasvualustaan niin kuoli. Nyt sitten uudet idätyksen ja lähti itämään 10 vuorokaudessa yks kolmesta 22-25°C lämmöissä. Ekat 8 vrk oli 22-23 astetta ja sit loput pari päivää noin 25 asteessa. Kerran vaihdoin idätyspaperin kun näytti homehtuvan paperi. Sanoisin että itää aika helposti parissa viikossa tämä C. Eximium.

miiksuli

Uudet siemenet tuotti yhden 'hedelmän'. Viidestä yksi lähti tekemään sirkkalehtiä. Loput vaan kulahti. Tämäkin teki valkoisen idun, tuli seuraavaksi vihreyttä, muuttu mustaksi, kaikki vihreys katosi ja pelkäsin että siihen se kuoli. Laitoin kookokseen niin alkokin näyttää paremmalta. Kaikki lähti itämään 2-3 viikossa ja viikko itämisen jälkeen alko tulla sirkkalehtiä jos pääsi sinne asti.  Nämä uudet idätin hieman alemmassa lämpötilassa.


Vuorikaskas

elokuu 30, 2018, 19:36:20 ip #10 Viimeisin muokkaus: elokuu 30, 2018, 19:40:21 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - elokuu 30, 2018, 11:18:16 ap
Uudet siemenet tuotti yhden 'hedelmän'. Viidestä yksi lähti tekemään sirkkalehtiä. Loput vaan kulahti. Tämäkin teki valkoisen idun, tuli seuraavaksi vihreyttä, muuttu mustaksi, kaikki vihreys katosi ja pelkäsin että siihen se kuoli. Laitoin kookokseen niin alkokin näyttää paremmalta. Kaikki lähti itämään 2-3 viikossa ja viikko itämisen jälkeen alko tulla sirkkalehtiä jos pääsi sinne asti.  Nämä uudet idätin hieman alemmassa lämpötilassa.
No niin, onni oli myötä kun oikein pinnisti!  Joskus se on sellaista. Se yksi kuitenkin on usein juuri mitä tarvitaan.

Taikka sitten ne on mitä sattuu kuten mulla kävi yhden siementoimittajan kanssa tänä vuonna.  Fatalii Brown näyttää punaiselta habanerolta ja Purple Peach kypsyy kirkkaan keltaiseksi...  :P  No joo, molemmista sain kaksi kasvia aikaan ja toistaiseksi toiset molemmista saattaa ollakin mitä piti. 

Mutta tää nyt meni villeistä aiheen ohi.miiksuli

lokakuu 01, 2018, 22:16:20 ip #12 Viimeisin muokkaus: lokakuu 03, 2018, 18:08:34 ip käyttäjältä miiksuli
Kuoli kaikki nuo C. eximiumit. Jotain vikaa siemenissä? Mutta noi Italiasta tulleista osa jo itää. Sain tässä hyviä ideoita että heti idätyksessä ripottelin hyvin vähän rakkoleväjauhetta päälle. Lähti itämään eka kuudessa vuorokaudessa viidestä siemenestä. Levässähän on suolaa, jodia ja lukuisia muita kivennäis- ja hivennäisaineita. Toivottavsti tuottaisi tulosta tällä kertaa. Alkaa tuntua jotenkin oudolta näiden villi chilien idätys.

Edit. 2/5 itänyt kahdekssa vuorokaudessa. Paremmalta näyttää kuin viimeksi. Sen verran hyvältä jo tässä vaiheessa että uskaltaa tökätä nuo kaikki kookokseen. Joko parempia siemeniä tai sitten tuo merileväjauhe autto, se pieni suolapitoisuus ainakaan tappanut noita. Eka siemen tekee jo pöyheetä juurta joka ei viittaa mihinkään suola vaurioon.