joulukuu 09, 2019, 02:42:15 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Avomaantomaatit huonompaankin kesään

Aloittaja Vuorikaskas, tammikuu 08, 2017, 10:11:52 ap

« edellinen - seuraava »

Vuorikaskas

tammikuu 08, 2017, 10:11:52 ap Viimeisin muokkaus: tammikuu 10, 2017, 11:26:40 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Lisäättekö vinkkejä tomaattilajikkeista, jotka ovat satovarmimpia ulkona Suomen oloissa?

Ääripää ja varmin lie Sibiria, josta minulla on myös kokemusta usealta vuodelta noin 15 vuoden takaa.  Aivan loistava tomaatti kaikin puolin.  Sitä aion hankkia nyt uudestaan ja varmaankin toista tuttua Outdoor Girlia lisäksi. Outdoor Girl lie astetta parempaa kesää vaativa kuin Sibiria, mutta on myös antanut OK satoa useimpina kesinä kasvuvyöhykkeellä IB.  http://ilmatieteenlaitos.fi/kunnat-ja-kasvuvyohykkeet

Noin vertailuksi viime kesässä ei juuri vikaa ollut, mutta italialaiset lajikkeet eivät ulkona ehtineet hedelmää ainakaan kypsäksi kasvattaa. Tulihan kokeiltua. Perunaruttokin niihin taisi tulla.  Nämä Costoluto Fiorentino, San Marzano ja Roma tuottivat  kasvihuoneessa erinomaisesti.

Käyttötarkoitus on pääasiassa soseen ja pyreen teko. Keittelen tomaatit kattiloissa kokoon.  Ensi kesäksi ajattelin laittaa muutaman  kasvihuonetomaatin lisäksi puutarhapalstalle 15-25 neliötä tomaatille.  Lajikkeet ovat siis Sibiria, Outdoor Girl ja jotakin uutta.

Whili

Harzfeuer on ollut ihan satoisa ja maukas lajike.

Vuorikaskas

tammikuu 10, 2017, 09:24:05 ap #2 Viimeisin muokkaus: tammikuu 10, 2017, 19:34:15 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Tässä pitänee tarkastella kasvukauden pituutta, jonka lajikkeen sanotaan vaativan ja toiseksi alhaisten lämpötilojen sietoa ja alttiutta taudeille.  Ilmeisesti Sibiria on näissä aivan ääripäässä ja siitä kerrotaan kuinka se voisi kasvaa ja tuottaa hedelmää jopa kymmenessä asteessa.  :o   Matalakasvuisuus on hyvä etu avomaalla.  Jos ei muuta niin tukeminen on helpompi järjestää.   Maailman tomaattilistauksissa on huomioitava että Etelä-Suomikin on kovin pohjoisessa.  Kalifornialaisen tai kreikkalaisen aatoksissa "kylmemmän ilmaston" tai "lyhyemmän kesän" lajikelista on laajempi kuin näin pohjoisen.  Ja toisaalta jokin Outdoor Girl on paremmin nimensä veroinen Tanskassa kuin meillä. 

Pari googlaussessiota takana.  Laitan muutaman linkin tähän. Tulin myös jo tilanneeksi siemeniä ja listani näyttää siksi nyt tältä.  (Oletan että Siberian = Sibiria)

Siberian
Alaska
Outdoor Girl
Nepal CL1131
Azoychka
Black Krim
Amish Paste

Loppupää noista tuskin kuuluu suomalaiseen listaan tämän otsikon alle.   Koskaan ei tiedä minkälainen kesä on tulossa ja otan varman päälle laittaen Sibiriaa eniten.  Outdoor Girl on toinen tuttu noista ja sitä suositellaan esim. brittein saarille... sitä muutama ja samoin Alaskaa. Muita sitten vain yksi ulkokokeiluun.


http://tatianastomatobase.com/seed-catalog/html/
http://www.rareseeds.com/store/vegetables/tomatoes/
http://www.heirloomtomatoplants.com/early_ripening_tomatoes.htm
http://tomaattisivut.blogspot.fi/p/lajikkeet.html
https://www.seemnemaailm.ee/index.php?lang=fi&CID=59

Cooler Climate Tomatoes
http://store.tomatofest.com/Tomato_Varieties_for_Cooler_Climates_s/47.htm

short summer cold tolerant
http://www.ebay.co.uk/itm/Tomato-Tomatoes-for-short-summer-cold-tolerant-10-Seeds-Tomato-seeds-/321583974096?var=&hash=item4adfe606d0:m:mnLrQ8vvJ0HINFE-cjIoAeg

http://stores.ebay.co.uk/Griechische-Pflanzen-und-Samen/Tomaten-/_i.html?_fsub=4&_sid=38674068&_trksid=p4634.c0.m322

http://stores.ebay.co.uk/Just-Seed-UK/Tomato-/_i.html?_fsub=1281806015&_sid=726514095&_trksid=p4634.c0.m322

https://www.semillas.de/cgi-bin/shop_en/shop.cgi?shop=%22%22&product=Tomatoes&cart_id=%22%22

Vuorikaskas

maaliskuu 05, 2017, 11:20:42 ap #3 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 05, 2017, 13:55:16 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - tammikuu 10, 2017, 09:24:05 ap

Siberian
Alaska
Outdoor Girl
Nepal CL1131
Azoychka
Black Krim
Amish Paste

Loppupää noista tuskin kuuluu suomalaiseen listaan tämän otsikon alle.   Koskaan ei tiedä minkälainen kesä on tulossa ja otan varman päälle laittaen Sibiriaa eniten.  Outdoor Girl on toinen tuttu noista ja sitä suositellaan esim. brittein saarille... sitä muutama ja samoin Alaskaa. Muita sitten vain yksi ulkokokeiluun.Niitten vähäisten tietojen perusteella mitä olen nähnyt tuosta Nepalista, voisin ottaa melko varmoihin mukaan listaan neljänneksi.

Laitoin jo kasvihuoneeseen tulevia lajikkeita itämään tänään.  Nepaliakin tosin tuli jo laitettua.  Mutta muuten, varmaan tässä voi - tai jopa kannattaa - pari viikkoa tai kuun vaihteeseen vielä toppuutella.   Eihän sekään ole hyvä että taimet riutuu liian pienissä mullissa pitkään.

Nopeasti googlaten, vain eka osuma jossa asiasta sanottiin, löytyi tuommoista tietoa:

Siberian  determinate   
Alaska   semi-determinate
Nepal CL1131    determinate
Outdoor Girl     indeterminate

Tiedäpä häntä sopiiko semi-determinate useampaankin noista.   Vähän semmoinen kutina on  muistellen kuinka Siberian kasvoi.   Saapas näkee vielä.Siemenistä riittäisi muillekin: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17543.0

Vuorikaskas

Just Seed siemenpussissa Outdoor Girl:  "Plant need staking but there is no need to remove side shoots."

No ainakin viimeksi kun tätä kasvattelin, tuli aivan liikaa tuuheutta ja aina vain lisää kukkaterttuja ja raakileita. Päättymätön (indeterminate) tää kuitenkin minun nähdäkseni on, joten tarpeen mukaan voisi runkotomaattinakin kasvattaa.

Tulihan laitettua itämään tänään jo avomaalle tulevatkin.

bluesman

 Parina kautena on mulla Sub-arctic plenty ollut tuottoisa kun vierestä kaatuu arempia lajikkeita.

Vuorikaskas