tammikuu 23, 2021, 21:29:47 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


APUAAA. Mörököllejä chileissä.

Aloittaja miimoi, maaliskuu 05, 2017, 22:57:48 ip

« edellinen - seuraava »

miimoi

Jotain mörköjä on hyökänny meidän chileihin. Saattaa olla, että tuli kaupan salaatista. On pieniä n. 1mm pituisia ja valkoisia. Mäntysuopaliuosta oon niille kerran antanu, mutta nää ötökät tais ottaa sen lähinnä pesuvetenä. Laitan pari kuvaa:

Eli tässä kuvassa nuo valkoiset pisteet tuossa hedelmän pinnassa. http://aijaa.com/Cfr2zh

Tässä suurennettuja kuvia. http://aijaa.com/u0YCNN   http://aijaa.com/hNvPHF

Lehtien alla ei näy selkeästi mustia pisteitä (paskaa), mutta pieniä kellertymiä on havaittavissa. http://aijaa.com/WKnYLB

Tässä puskassa alkoi tulla lehtien kellastumista ja pois putoilua sen jälkeen kun tuholaiset havaitsin (en tiedä onko näillä asioilla yhteyttä vai johtuuko jostain muusta)  http://aijaa.com/RRTnQj

PP

Tämä kuuluisi "Mikä chilejäni vaivaa?" -ketjun jatkoksi.

Nuo on ripsiäisiä. Mäntysuopa on tehotonta, ja tarvit parempia myrkkyjä. Paras laittaa heti jotain pyretriinipohjaista kuten Raidia. Sitä pitää käyttää reilusti ja joka puolelle kasvia, mutta varovasti kaukaa sumuttaen, koska sumu on kylmää ja palelluttaa helposti lehdet. Käsittely täytyy toistaa ainakin kerran viikon päästä, koska kaikki ei kuole välttämättä kerralla eikä pyretriini tepsi öttiäisten muniin.

Vuorikaskas

maaliskuu 05, 2017, 23:57:22 ip #2 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 06, 2017, 00:01:30 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Minä en rupeaisi hedelmiä myrkyttämään vaan pesisin öttiäiset pois. Ja munat.  Voi käyttää käsien lisäksi maalaussivellintä sen mantynestesaippuaveden kanssa, vaikka jotain viisi senttiä leveää luonnonharjaksella.  (vaikkei sen niin väliä ole minkälainen pensseli)

Voipi myös upottaa ylösalaisin ämpäriin ja antaa olla pari tuntia huppeluksissa.

Raidin kanssa kannattaa huomata että se on perinteistä House & Garden tyyppiä eikä nykyään melko yleisesti myytävää Housea joka ei tehoa (siinä ei ole pyretriiniä).

miimoi

Onko varmasti ripsiäisiä vaikka lehtien alla ei paskaa näy? Miten pienet chilit (alle 10cm) kestää raidin?  Nyt on kaks hyvin erilaista ehdotusta millä eroon pääsis...hmmm. Tuota jos vielä kokeilen mäntysuopaa, niin onko tuossa sivellin systeemissä tai ämpäriin hukuttamisessa edelleen suopa/vesi seos sen ~3 prosenttia. Miten löydän nuo munat?

Niin ja siirtäkää toki tämä kysely jos on väärässä paikassa.

Vuorikaskas

maaliskuu 06, 2017, 13:37:31 ip #4 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 06, 2017, 13:47:48 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Ehkä olen ollut onnekas tai muuten osannut pitää hyvät oltavat kasveilla, kun mitkään öttiäiset eivät ikinä ole oikeaksi vaivaksi asti päässeet.  Monenlaisia asukkeja kyllä bongailee, mutta en ole siitä järkyttynyt kun eivät kasvitkaan.

Mietokin saippuavesi auttaa - kunhan niin että veden pintajännitys alenee.   Toisaalta vaikka joskus olen lutrannut aikamoisen liukkaallakin saippuavedellä, en ole huomannut että kasvit tykkäisi siitä kyttyrää.   

Munat löytää jos löytää, mutta kun kaikki lehdet pesee niin voi toivoa että jopa puhdistuisi sukupuuttoon asti tuo hyönteispopulaatio, ainakin viimeistään toisella käsittelykerralla noin viikon päästä kun mahdolliset uudet ovat munistaan kuoriutuneet.

Sen voin väittää, että Raidillakin on vaikea käsitellä niin että ihan onnistuu täydellisesti, koska suihkun pitäisi osua lehtien alapinnoillekin ja joka väliin.   Ja se käy päähän ikävästi... kuka pystyy olemaan täysin hengittämättä suihkutuksen ajan.

Joitain lajeja haittaa kosteus ylipäätään, joten säännöllinen suihkuttelu puhtaalla vedellä saattaa auttaa myös ennaltaehkäisyyn tai vähentämään lisääntymistä ja leviämistä.   Jos kasvun edellytykset ovat hyvällä tolalla, riittää kasveista kyllä energiaa hiukan "loisillekin" ilman mitään nähtävää eroa kasvuun tai tuottoon.  Ilman myrkkyjä on myös mahdollisuus sille että tarhaan eksyy tuholaisen tuholainen.

Eikö Neem-öljy olekin hyvä estämään monenlaisten öttiäisten elämää ja leviämistä?   Taisinpa viimeksi nähdä siitä mainintoja Nepalin maanviljelyksen tutkimuksen yhteydessä, johon google minut johdatti kun etsin tietoa Nepal CL1131 tomaattilajikkeesta.  Taulukossa oli oikein käppyrät ja vertailukohtana oli vahvempia torjunta-aineita.   Pitääkin etsiä se esiin uudestaan ja katsoa tarkemmin tulkitsinko oikein asiaa.

Vuorikaskas

maaliskuu 06, 2017, 14:02:46 ip #5 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 06, 2017, 14:17:10 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Viime kesänä ulkokasvihuoneessa yksi kymmenistä kasveista sai mahtavan invaasion. Kirvoja muistaakseni ja aivan täynnä. Nuo ovat sellaisia herkkusuita, että aina valitsevat tietyn lajikkeen mieluisimpana. (Yksi käytetty tunnettu taktiikka onkin ns. houkutuskasvien käyttö monenlaisessa viljelyssä.)

Tässä sen käsittely. Vähääkään isompaa ruukkua ja kasvia ei kovin helpolla olisi enää samalla lailla upottanut.  Tuon ruukun koko on noin 35cm.  Käsin sen oksia pesin ja se myöslikosi muutaman tunnin siellä. Lopputulos oli hyvä yhdellä käsittelyllä ja siitä eteenpäin kesä eteni niin että tuo kirvainvaasio koki luonnollisen taantuman eikä ollut enää haitaksi.

https://drive.google.com/file/d/0BwBmyrWh7DcYX3NVTkdVY2VObVk/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/0BwBmyrWh7DcYbEZTMnhMMkZhd1k/view?usp=sharing

(Niin muuten, sitä pensseliä ehdottelin ajatuksena että kämmentä tai ämpäriä vasten sillä voisi saada pestyä paremmin niin että lehtiin (tyypillisesti alapinnoille) kiinnittyneet munatkin ehkä irtoaisi. Ja tuossa saippuoidussa vedessä on se juttu, että hyönteiset voivat tukehtua, eivät siis saa hengitettyä kun veden pintajännitys on poissa.)

sorrii

Mä oon käyttänyt ripsiäisille ja kaikille muillekin Spruzitia: koristekasvien annostuksella ja vähän yli ...

Spruzit on öljy-saippua-emulsio jossa on pyretriiniä. Aika luomu tuote, enkä ainakaan minä pelkää pikku pyretriinijäämiä, kun en chilejän kilokaupalla syö.
Spruzitista jää sellainen vahamainen kiiltävä kalvo lehdille ja ympäristöön missä sumuttelee, eli kannattaa sumutella kylppärissä. Viikon kuluttua toistamiseen ainakin kerran.

Spruzit on myös aika edullista ja riittoisaa, kunhan ostaa tiivisteen eikä valmista litkua!

Oma ötökkähäätö, taktinen isku monenkirjavalle talvi-invaasiolle on ollut parina talvena ennen idätyksiä sellainen että oon antanut talvehtiville kasveille liotettua Provadoa ja sen lisäksi sumutellut pari kertaa viikon välein spruzitilla jossa lisänä TML'ää*.

Viime vuonna maaliskuussa huomasin että parissa talvehtivassa ajissa oli punkkeja sekäö ripsiäisiä! Käsittelin ne sitten antamalla kasteluveteen Provadoliuosta ja sumutin sekoituksella jossa oli Spruzitin lisäksi TML'ää ja laitoin ne jätesäkkiin, jonne sumutin Baygonia. Sitten unohdin ne kasvit umpinaiseen säkkiin viikoksi  ???
Kun avasin säkin, niin kasvit olivat homeen peitossa ja kaikki lehdet kuolleita! Leikkasin niitä sitten vähän vielä alas ja jätin toipumaan ikkunalle. Kesällä tuli sitten oikein hyvä sato Peruvian Giallo Aranciota sekä Blondietä. Maaliskuun lopussa alas leikatuista puskista alkoi tulla kypsää satoa heinkuussa, eikä näkynyt ötököitä!

*TML  -The Missing Link kuulemma tappaa punkkien munat! Se siis ei tehoa eläviin ötököihin vaan muniin... Toivon itse tietysti että se tuhoaa muidenkin öttiäisten munat!
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

miimoi

Hyviä keinoja on tarjottu, kiitos siitä. Kokeilen nyt eka viedä ihan kasvi kerrallaan mäntysuopakäsittelyyn. Käyn tarkasti pensselillä läpi kaikki kasvit, mutta isompia tuskin pystyn veteen upottaan kun ovat 10litran ämpärissä ja tämä pitää ilmeisesti toistaa viikon kuluessa. Jos tästä ei ole apua niin sitten kokeilen tuota mitä sorrii ehdotti. Kotona kun ei tällä hetkellä oo muuta kun tuota mäntysuopaa.

miimoi

Vielä täytyy kysyä, että kannattaako nuo lehdet jotaka alkaa kellertää nyppiä pois?

Vuorikaskas

Lainaus käyttäjältä: miimoi - maaliskuu 09, 2017, 14:07:00 ip
Vielä täytyy kysyä, että kannattaako nuo lehdet jotaka alkaa kellertää nyppiä pois?Kenties yleispätevä sääntö olisi ettei kannata, mutta jos siihen jotain kannattavuutta hakisi, saattaisi yksi syy olla ötököiden vähentäminen.  Kuitenkin yleensä niin kauan kuin  on vihreää, lehti on elävä ja voi hyödyttää kasvia.

Käki

Lainaus käyttäjältä: miimoi - maaliskuu 09, 2017, 14:07:00 ip
Vielä täytyy kysyä, että kannattaako nuo lehdet jotaka alkaa kellertää nyppiä pois?

Kannattaa ne. Syövät vain kasvilta voimia ja ovat kuitenkin delaamassa.

Vuorikaskas

Lainaus käyttäjältä: Käki - maaliskuu 10, 2017, 05:35:09 ap
Lainaus käyttäjältä: miimoi - maaliskuu 09, 2017, 14:07:00 ip
Vielä täytyy kysyä, että kannattaako nuo lehdet jotaka alkaa kellertää nyppiä pois?

Kannattaa ne. Syövät vain kasvilta voimia ja ovat kuitenkin delaamassa.


Koko kasvikin on luultavasti kuolemassa joten varsikin on sama katkaista ja juuret voisi vetää ylös. '

Noi on noita uskomuksia että ne voimaa veisi vaikka asia voi olla päinvastoin, jolloin kasvi ottaa lehtivihreän talteen. 

Lainaus käyttäjältä: miimoi - maaliskuu 05, 2017, 22:57:48 ip
http://aijaa.com/WKnYLB

http://aijaa.com/RRTnQj


Ekassa on niin vähän kellerrystä, että ei kannata.  Toisessa näkee että ihan sama ottaa keltaisimmat pois, koska lehtiä jää silti.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Käki - maaliskuu 10, 2017, 05:35:09 ap
Lainaus käyttäjältä: miimoi - maaliskuu 09, 2017, 14:07:00 ip
Vielä täytyy kysyä, että kannattaako nuo lehdet jotaka alkaa kellertää nyppiä pois?

Kannattaa ne. Syövät vain kasvilta voimia ja ovat kuitenkin delaamassa.

Täyttä huuhaata oleva neuvo.

Kun kasvin lehdet kellastuu, niin se vain itse siirtää niissä olevan lehtivihreän muuhun käyttöön kuten kaskas tuossa totesikin.
Kasvi tietää kyllä kasvattajaansa paremmin mitä se lehdilleen tekee.

Jos boncheja niistä haluaa, niin sitten voi leikellä ja nyppiä.

miimoi

Kerkesin jo nyppiä kelta/ruskeimmat ja reikäsimmät lehdet pois. Annoin kunnon mäntysuopasuihkun ja pensselöin lehtien alapinnat niinstä puskista missä lehdet oli isoimmat. Samalla pesin kaikki ruukunaluset ja koko nurkkauksen missä kasvit kasvaa. Muutama isompi ötökkä (siis isompi verrattuna noihin hedelmissä oleviin alle 1mm kokoisiin) illalla vaelteli pöydällä missä kasvit on ja ne tapoin. Nyt en oo enää pöydällä huomannu liikettä, mutta tuossa yhdessä kasvissa missä ötököitä oli eniten, on vielä muutama pikkunen ripsiäinen havaittu. Oikeestaa näitä ilmeisesti ripsiäisiä en oo juuri löytäny muualta kun tuosta yhdestä puskasta. Voiko siis päätellä kun niitä paskiaisia vielä muutamia tossa kipittelee, että myrkytys ei onnistunut? Toinen asia mikä tuli mieleen, että voisko nuo tuholaiset olla eri lajikkeita (se kuva missä näkyy pienenä vs suurennettu kuva) on otettu eripäivinä ja niillä oli aika reilu kokoero ja nämä ruukkujen ulkopuolelta tavatut ötökät on ollu kans isompia?

Vuorikaskas

Jaa myrkytys?  Kylpyvesi ei kovin helpolla tapa, mutta hukkua siihen voi. Tai mennä viemäriin henkitoreissaan pesuveden mukana.  :)

miimoi

Arvasin, että joku takertuu tuohon myrkytys sanaan, mutta jätin sen silti siihen  ;) Noilla ohjeilla menin mitä sain, niin sillä kyselen, että oliko tuosta lopulta sitten apua kuitenkaan.

Vuorikaskas

Periaate on siinä ja  apu riippuu tuloksesta verraten käsittemättömiin.  ^-^

Kukaan ei tainnut väittää että kerralla eroon pääsisi millään keinoin.

Käki

Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - maaliskuu 10, 2017, 07:27:40 ap
Lainaus käyttäjältä: Käki - maaliskuu 10, 2017, 05:35:09 ap
Lainaus käyttäjältä: miimoi - maaliskuu 09, 2017, 14:07:00 ip
Vielä täytyy kysyä, että kannattaako nuo lehdet jotaka alkaa kellertää nyppiä pois?

Kannattaa ne. Syövät vain kasvilta voimia ja ovat kuitenkin delaamassa.


Koko kasvikin on luultavasti kuolemassa joten varsikin on sama katkaista ja juuret voisi vetää ylös. '

Noi on noita uskomuksia että ne voimaa veisi vaikka asia voi olla päinvastoin, jolloin kasvi ottaa lehtivihreän talteen. Se kasvi kasvattaa uudet elinvoimaset lehdet jos sillä niille tarvettta on. Tietty noi ekat lehdet on ihan kunnossa.
Mä otan surutta kellertävät pois vanhojen ohjeiden mukaan, jotka no, ovat vanhoja ohjeita, eivätkä mitenkään tieteellisesti todistettavissa.

Käki

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - maaliskuu 10, 2017, 08:27:12 ap
Lainaus käyttäjältä: Käki - maaliskuu 10, 2017, 05:35:09 ap
Lainaus käyttäjältä: miimoi - maaliskuu 09, 2017, 14:07:00 ip
Vielä täytyy kysyä, että kannattaako nuo lehdet jotaka alkaa kellertää nyppiä pois?

Kannattaa ne. Syövät vain kasvilta voimia ja ovat kuitenkin delaamassa.

Täyttä huuhaata oleva neuvo.

Kun kasvin lehdet kellastuu, niin se vain itse siirtää niissä olevan lehtivihreän muuhun käyttöön kuten kaskas tuossa totesikin.
Kasvi tietää kyllä kasvattajaansa paremmin mitä se lehdilleen tekee.

Jos boncheja niistä haluaa, niin sitten voi leikellä ja nyppiä.


Saattohoitokin on tietty yksi tapa käsitellä asiaa, mutta se ei paranna tilannetta mitenkään. Keltaiset vain hus pois ja parempaa tilalle.


sorrii

Niin taisi mennä että useimmat ripsiäisen lajit saa hävitettyä kokonaankin myrkyillä, kunhan käsittelee useita kertoja n. Viikon välein; Provadolla yksikin käsittely riittää. MUTTA jos on kalifornianripsiäinen (jolta nuokin vähän näyttää) niin ei mikään tavallinen kasvinhoitoaine tehoa! Niitä saa kuitenkin pidettyä kurissa "hukuttamalla" ja tukehduttamalla sumuttaen saippuaa, öljyä, spruzitia ym. Pitää vaan aina miettiä onko kasvi ja tuleva sato sen kaiken vaivan arvoista...

Itsellä on kokemus, että kun olen saanut kasvit pidettyä hengissä kesään asti, niin sitten ulkona ovat pärjänneet ja tuottaneet vaikka vähän öttiäisiäkin olisi ..  Kahtena keväänä peräkkäin kalusivat ötökät mun Beaver Damit niin pahasti, ettei kesän alussa ollut kuin jonkunlaiset bonchit niistä. Kasvutunnelissa ulkona sitten tuli kuitenkin pieniinkin kasveihin useita suippopaprikan kokoisia tulisia herkkupaprikoita. Kyä kannatti 8-)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`