helmikuu 26, 2020, 18:03:52 ip

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Lannotteiden tekeminen itse

Aloittaja villees, maaliskuu 15, 2007, 00:10:55 ap

« edellinen - seuraava »

villees

Nyt kun ensi huumasta on selvitty ja järki rupeaa pelaamaan, niin rupesin miettimään, että mikä estäisi lannotteiden tekemistä itse? Kuten tällä forumille on tullut selväksi, niin tieto/taitio lannotteista on melkoisen paljon täällä. Mikä siis estää tekemästä esimerkiksi "lannoite porukalla" oikeita aineita onko se liian kallista vai miten? Itse aikanaa akvaario hommia paljon harrastaneena tiedän, että esimerkiksi siellä oli porukoita jotka tekivät omat lannoitteet. Yleensä ainoa ongelma oli aineiden saatavuus määrät. Jos esim. Kemiralle soittaa ja kertoo, että tarvitsee 20kg jotain ainetta, niin vastaus oli, että joo kyllä löytyy. Pienin erä on 500kg ja sillein. Toisaalta kalliiksi tulee jos ostaa aineet apteekista yksitellen.
Onko em. asiaa pohdittu täällä aikaisemmin? Voisi olla melko mielenkiintoinen projekti esim. "Le lannoite de Inferno" Tämän hetkisen tietotaidon perusteella hyvä lannoite, jonka ainekset ostetaan kimpassa ja myydään sitten ns. omakustanne+lauantai kaljat hinnalla jäsenille. Kuulostaako asia ihan tyhmältä vai miten?

-Ville

Aessu

Noita aineksia voi varmaan kysellä myös paikoista jotka toimittavat kouluihin pienemmissä erissä noita.
http://www.youtube.com/watch?v=OD4JPEyayus
Tuotetun tekstin määrä on suoraan verrannollinen nautittuun alkoholimäärään.
#365

sundried

idea hyvä
tässä olisi tomaatille käynniste:10lmustaa multaa:
1dl kanankakkaa(merilevää)
1dl kalkkia
1dl lehtipuun tuhkaa
1dl komposti heräte
2dl luujauho\murska
näitä käytetään esim kompostissa niin kauan välillä sekoittae että kaasun tuotto loppuu noin 1 kuukausi
edit akvaariosta tuli mieleen kaloilla ja vesikasveilla toimiva bubleri...

villees

itsellä oli mielessä lähinnä tarkka yksittäisistä kemikaaleistä koostuva seos, joka noudattelisi "unelma" lannoitetta. Kanankakka ym. aineista ei ihan helpolla pysty selvittämään aines osien todellista sisältöä, vaikkakin ne on voivat olla ihan hyviä kasvatukseen.

-Ville

sundried

edeltävä resepti on valmis multa mitä kastellaan hyvä laatuisella vedellä.
multa ei tarvi lisä kemikaaleja hyvänä lisänä jotain bakteeri kantoja parantavaa.
luulisin että joitain kemikaaleja voi olla vaikea hommata väärin käytösten takia.

tso

Näistä Kemiran lannoitteista olen kirjoittanut useamman kerran. Tilasin pari vuotta sitten puutarhan hydrolannosta [6-6-26] 25kg säkin ja kaveriksi 25kg kastelukalkkisalpietari [15.5-0-0]. (molemmat tarkoitettu kastelulannoitteeksi)

Alkukasvatuksessa heitän hydrolannoitteen kaveriksi painosuhteessa (noin) hydro:typpi 2:1 ja sadotusvaiheessa annan mennä pelkällä hydrolla. Typpeä tulee säädettyä käsivaralta kasvun mukaan.
#20

cornell

My man TSO, kehtaatko heittää tonne vaihtoehtolannoitte -ketjuun jotain juttua tosta sun lannoitesetistä? Sä olet kuitenkin pitkään kasvatellut tolla tavaralla... esim annostelusta ym. Tattista vuan
¨käynks mä usein täällä?¨

Sauli Särkkä

TSO: ..ja kerros vielä mitä mömmöt maksaa, niin voisi kuvitella tekevän Oulunkin alueella jonkinlaisen kimppasysteemin, että saisi halvalla isommalle porukalle läjät jauhoja.

Mikäli sopivaa porukkaa ei Oulun alueella saada kasaan, niin voisin sultakin jokusen kilon napata talteen.. ;)

Mä muistelen, että tästä on joskus aiemminkin keskenään viesteilty, mutta ei ilmeisesti keskustelua pitemmälle ehditty.


-Sale
Sauli Särkkä

#002

tso

Tämä tulee nyt ulkomuistista kun kuitti  on arkistoitu jonnekkin varmaan talteen josta en sitä löydä. Ja hinnatkin on parin vuoden takaa, eli ovat todennäköisesti nousseet hieman tästä.

Hydrolannos (25kg) oli hintavin, muistelen hinnaksi noin 45€ säkki.

Salpietarilannoite oli noin 25€.

Sitten tähän päälle tuli vielä pientoimituslisä 25€

Tilasin soittamalla paikallisesta Agrimarketista ja kävin autolla hakemassa. Toimitus kesti noin viikon verran.

Ja sopiva annostus chileille 15g/10l - antaa EC arvon noin 1.5
Hydrolannos on itsessään hapanta. Jos kasvattaa pelkällä hydrolla ilman typpilisiä 15g/10l annostuksella saa myös pH arvot kohdalleen.
#20

O

Kuulostaa hyvältä. Jos ja kun joku teistä vaivautuu ostamaan tuollaisin isomman säkin niin voin mielelläni poistaa 100-200g minigrip pussissa postitse? Riittäisi mun käyttöön pitkäksi aikaa.
If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so. - Thomas Jefferson

Pohjantuuli

Itse olen tässä suunnitellut oman "fish mixin" tekemistä suunnilleen seuraavan sivun ohjeiden mukaan:
http://www.helpfulgardener.com/phpBB2/viewtopic.php?t=2070

Eli yksinkertaisuudessaan tapahtuu kutakuinkin niin, että laitetaan kalanperkausjätteet tms. ämpäriin; vettä päälle ja annetaan olla niin kauan että bakteerit/entsyymit ym. ovat hajottaneet kalan (viikko tai pari). Nesteestä filtteröidään kiinteät osat pois ja käytetään lannoittamiseen..

Haju on varmaan aika paha, että sisäkasvien kanssa ei viitti kokeilla, mutta kasvihuoneessa oon ajatellu kokeilla.

Lähinnä nokkosesta oon tehnyt yrttikäytettä parina vuonna, mutta chileille en oo testannut, saattaa olla liian typpi-pitoista.

Lisää aiheesta:
http://www.associatedcontent.com/article/35922/how_to_make_fish_emulsion.html
http://www.rainyside.com/resources/fishfert.html
http://www.harrisranch.net/HR%20Fertilizer.htm

AirMan

Lainaus käyttäjältä: "Pohjantuuli"
Haju on varmaan aika paha, että sisäkasvien kanssa ei viitti kokeilla, mutta kasvihuoneessa oon ajatellu kokeilla.

Se on oikeasti paha. Olin muutama vuosi sitten töissä kalankasvatuslaitoksella ja siellä piti toisinaan käsitellä saaveja, joissa oli muutaman päivän tai pahimmillaan toista viikkoa pehmenneitä kuolleita kaloja. Oksennus siinä meinasi tulla ja herkemmät työkaverit usein oksentelivatkin. Toisinaan kipoissa oli lisätehosteena vaahtoava kerros kärpäsen toukkia, joiden päällä kipitti menemään kolmisenttisiä mustia raatokuoriaisia. Jossain kosteassa ja lämpimässä kasvihuoneessa on tuommoisen litkun lisäämisen jälkeen varmasti semmoinen käry, ettei sinne pysty menemään moneen viikkoon oksentamatta.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

Volitans

Kompostoimattoman eläinjätteen käyttäminen lannoitteena on lisäksi laitonta. Toki omat chilinsä saa kontaminoida, jos katsoo sen aiheelliseksi.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Herra 47

Kesällä minulle ainakin kasvari on paikka missä tulee vietettyä tunti jos toinenkin päivässä... Sinne jos tuollaista laittais ei siellä pystyis oleskelemaan... Mädäntyvän kalanrasvan (kuin myös muidenkin eläinrasvojen) haju on ällöttävä... (Työstäni johtuen on tullut tutustuttua näihin) joten ei tulis mieleenikään käyttää tuollaista

kuten ei mitään muutakaan myrkkyjä ellei se ole aivan välttämätöntä... Viime vuonna keväällä tuli muurahaiset karkoitettua noin kuukausi ennen kuin kasvit tuli sinne muuten en käyttänyt mitään myrkkyjä....
Elikkä mikäli haluaa myös viihtyä ihailemassa kasveja ja rauhassa tutkia onko öttiäisiä niin mahdollisimman vähän ylimääräistä hajua kasvariin :)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsenainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Pohjantuuli

Lainaus käyttäjältä: "villees"Kanankakka ym. aineista ei ihan helpolla pysty selvittämään aines osien todellista sisältöä, vaikkakin ne on voivat olla ihan hyviä kasvatukseen.


1946-vuoden Omenan Viljely -kirja sanoon kananlannan typpi-fosfori-kali prosenteiksi 1.6-1.5-0.85. Vastaavasti hevosenlanta: 0.45-0.30-0.35. Tuhkan fosfori-kali-kalkki -prosentit lehtipuulle: 3-9-30, havupuulle: 2-6-35. Kirjan taulukot kopioitu kokonaisuudessaan tuonne: http://kulma.net/sjs/lannoitteet.htm

Vaikka tietysti nuo eläinten ulosteiden prosentit riippuvat aina siitä, että mitä eläin on syönnyt. Hevosen ruokavalio ei kuitenkaan varmaan vaihtele niin paljoa kuin esim. ihmisen ruokavalio, joten tuskin todelliset määrät noista kauheesti eroaa.

Tuhkan käytössä kannatta huomioida myös että "tuhkan kali on erittäin herkkäliukoiista ja sen avulla voidaan kalin lisätarvetta säännöstellä". Eli jos haluaa hyödyntää tuhkan kalia lannoitteena, muttei halua nostaa ph:ta liikaa suuren kalkkipitoisuuden takia, voi liottaa tuhkaa vedessä ja käyttää vettä lannoittamiseen. Havupuun tuhkan käyttö syötävien kasvien lannoittamiseen ei ilmeisesti ole kuitenkaan suositeltavaa, koska niiden poltossa syntyy (kuulemma) jotain epäterveellisiä kemikaaleja, joita kasvit imevät itseensä..

Pohjantuuli

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Kompostoimattoman eläinjätteen käyttäminen lannoitteena on lisäksi laitonta.


Tuossa kala-lannoitteessa on toki tarkoitus hajoittaa eläinjäte samaan tapaan kuin kompostissa. Ohjeissa kehotettiin laittamaan sekaan valmista kompostia, joka sisältää hajoittamiseen tarvittavan pieneliöstön. Teollisesti valmistetut kala-lannoitteet tehdään hieman saman periaatteen mukaan, mutta sekoitetaan joukkoon tarkkaan valittuja hajoittaja-entsyymejä, ja asetetaan liuoksen lämpötila ja ph näille sopiviksi..

EDIT:  yhdeltä foorumilta löytyi vielä tuollainen kommentti:
http://forums2.gardenweb.com/forums/load/organic/msg0208064112727.html
- "If you have enough rich aerobic mature compost, and a few ounces of molasses products, and plenty of constant aeration in your brewing container, you can aerate fishy compost tea with no problems. The right aerobic microbes can overpower the stinky anaerobic microbes in the aerated liquid. I do it a lot, and my finished brew smells like a pleasant, yeasty wine."

Tuossa siis tarvittaisiin jotain akvaario-ilmapumppua tms. että saisi pidettyä nesteen tarpeeksi happi-pitoisena. Ilmeisesti se on juuri hapeton hajoaminen (mädäntyminen), mikä sitä hajua aiheuttaa.
http://www.captaincompostalabama.com/compostteastuff.htm

Volitans

Tuon kompostin käytössä yhdessä tuoreena syötävien tuotteiden kanssa saa kyllä olla todella tarkkana.

Itsekin olen kompostia käyttänyt, mutta vasta kolmannen vuoden kasasta, jossa on jo kaunista mustaa ravinteikasta multaa. Ja nämäkin pelkästä kasviaineksista peräisin olevaa.

Heveosen paska on kyllä - omalla vastuulla ja yksityisesti käytettynä - ihan toimivaa, kun ensin ottaa lapion käteen ja kaivaa noin puoli metriä syvät ojat. Tässä vaiheessa yleensä herää kysymys, että onko tässä mitään järkeä... Sen jälkeen hevon tuotteet pohjalle + olkia ja sitten mullat päälle.  Päälle vielä kunnon kohopenkki. Siellä, kun kompostoituvat, niin lämmittävät samalla penkkiä. Hyvin kasvavat ainakin avomaankurkut. Aikaisin keväällä tuosta tulee hyvin lisälämpöä ja loppukestä se on jo kompostoitunut.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Nangrong

joulukuu 17, 2017, 01:50:57 ap #17 Viimeisin muokkaus: joulukuu 17, 2017, 02:02:20 ap käyttäjältä Nangrong
Tervehdys, Olen tässä rakentamassa Thaimaan Buriramiin kasvihuonetta chileille, tomaateille ja meloineille. Siihen olisi tarkoitus tehdä ajastimella kastelu 1000l vesisäiliöstä+veden sähkönjohtavuuteen perustuva lannoitteen lisäys.

Olen löytänyt tämmöisen reseptin salaatin vesiviljelyyn tarkoitettuun 2-komponenttiselle lannoitteelle ja tuota ajattelin käyttää oman lannoitteen pohjana, mutta nyt kysymys kuuluu, miten muokkaisin ainesosien määriä tuossa reseptissä, jotta sopisi paremmin chileille ja tomaateille? (Omat kasvit on tarkoitus kasvattaa mullassa ja tuo resepti vesiviljelyyn salaateille)

Ainekset lannoitteeseen saan täältä http://www.wesco.co.th/

A-osa

1. Calsium nitrate 1000g
2. Wesco Fe APN 60g

B-osa

1. Potassium nitrate 600g
2. Magnesium sulfate 250g
3. Mono potassium phosphate (MPK) 150g
4. Mono ammonium phosphate (MAP) 50g
5. Wesco Nispray DTPA 6%+TE 1,5g
6. Mn EDTA 13% 10g
7. Potassium sulfate 0-0-50 250g

Hubert

Täältä löytyy kymmenien menestykkäästi chilejä kasvatteneen henkilön päiväkirjoja. Kaiva niistä lannoitetietoja ja sovella ne omaan systeemiisi.
En usko, että kukaan jaksaa lähteä googlaamaan lannoitekomponenttejasi ja niiden suhteiden verrattavuutta kaupallisiin valmiisiin lannoitteisiin ja niiden sekoituksiin kussakin kasvun vaiheessa, se sinun täytyy tehdä itse.

Nangrong

Löysinkin nyt tämmöisen setin. Saanhan tietysti tuostakin sopivan reseptin selville, kun tilaan tuon ja puntaroin nuo pussit, kun näyttää ainesosat kirjoitettuna pussien kylkeen.